Friday, January 29, 2010

Medovik

Poslednja verzija recepta za medovik nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.

 
Medovik, ruski kolač/torta od meda, izabran je za temu igre kuVarijacije. To je bio moj predlog, jer je utisak koji je na mene ostavio recept koji je na Coolinariki napisala Badrubuldura bio toliko jak, da sam poželela da se i ostali prime bar upola kao ja, i da ga zajedno pravimo =)


A ja sam se primila najviše zbog činjenice da su kolači ovog tipa relativna novost u mojoj kuhinji, a ubedljivo drže prvo mesto na spisku omiljenih poslastica. Prvo sam u Koprivnici probala Monikinu medenu pitu i ostala bez teksta, a onda sam je i napravila. Posle toga sam pravila Brankinu najlon pitu, koja je na isti fazon, i koja je fantastična. Nedavno sam pravila i karamel kocke, koje su po tipu slične prethodnicima.

I medovik je na isti kalup. Kore u kojima ima meda i šećera, peku se na prevrnutom plehu, jako se stvrdnu kad se ohlade. Nakon filovanja i jednodnevnog ležanja u frižideru dojučerašnje tvrde kore u potpunosti menjaju narav i pokazuju svoj nežanu i blagu prirodu, koju postižu boreveći u dobrom društvu kiselkasto slatkog, skoro sladoledastog fila od pavlake i šećera. Kolač postaje kompaktan i mekan, seče se kao puding, a u ustima se naprosto topi.

Medovik sam pravila od duple mere, i dobila 4 veeelike kore, veličine pleha od rerne (za single meru: dve veeelike kore, pa preseći po dužini). Kore su bile debljine oko 0.7-0.8 cm. Fil sam nanosila bogato, i celu količinu rasporedila preko 3 kore. Poslednju nisam filovala, nego samo posula prah šećerom kasnije.

↑ masa za testo
pre dodavanja brašna/posle dodavanja brašna

↑ rastanjivanje kora

↑ fil od kisele pavlake i šećera

Meni je medovik momentalno postao najomiljeniji od svih ikada probanih kolača. Za razliku od nekih drugih kolača koji u imenu imaju med a za ukus moram dobro da se skoncentrišem da ga pronadjem, u medoviku se med ZAISTA oseća. Fil od kisele pavlake je meni potpuni hit, jer sam inače obožavalac kiselo slatkih spojeva. Kisela pavlaka mora da bude sa bar 20% mm, to je kod nas "crvena kravica". Ako je blaža razvodniće se. Što masnija pavlaka to čvršći fil.

Bez dileme, medovik je mamajac-naj-naj-favorite kolač u vremenu tekućem. A pogledajte i kako su ostali učesnici napravili medovik.


Sastojci:
testo
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda
180 g putera
2 kašičice sode bikarbone
400 g oštrog brašna

fil
400 g šećera
1,5 l kisele pavlake sa min 20% mm

Postupak:
1. Kiselu pavlaku i šećer blago promešati varjačom pa staviti u frižider. Posle pola sata izvaditi i opet promešati. Vratiti u frižider. Opet promešati posle pola sata, i tako ponavljati dok se kristali šećera ne istope u pavlaci. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru.

2. Na tihoj vatri otopiti med i puter. Na pari mutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svetlo žuta, penasta i gusta (~15 min, okvirno). U skuvana jaja dodati toplu mešavinu meda i putera i mutiti još malo. Zatim dodati sodu bikarbonu, izmešati i izmaći sa vatre. Dodavati brašno u nekoliko navrata, mešajući varjačom. Kad se doda brašno zapremina cele mase će opasti, to je sve ok. Testo ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu. Testo hladjenjem postaje gušće, što je i potrebno da bi kasnije moglo da se barata njime.

3. Od ohladjenog testa napraviti dve velike kore. Iseći 3 papira za pečenje u veličini dna velikog pleha od rerne (u mom slučaju 35x40 cm), dva kao podloge za dve kore, i treći kao pokrivač za koru prilikom rastanjivanja. Jedan papir posuti brašnom, rasporediti polovinu testa po njemu, rastanjiti ga tapkajući rukama uz posipanje brašnom da se ne bi lepilo. Prebaciti papir preko kore, pa sve preći oklagijom, da se kora lepo poravna i ujednači. Ponoviti postupak i za drugu koru. Kore peći kratko, 6-8 minuta na oko 180°C, pazeći da ne pregore, što ume da se desi za čas. Kore ostaviti da se ohlade, jednu preko druge sa sve papirom. Tople kore su mekane. Kad se ohlade postaće krute i krte (što je ok). Preseći ih po dužini na pola kad su u nekom poluohladjenom stanju (može i kasnije, ali onda su krtije pa manje slušaju), da se dobiju 4 kore.

4. Fil okvirno podeliti na 3 dela, pa mazati preko tri kore i slagati. Četvrtu ne filovati. Sad sve pokriti plastičnom folijom, staviti u frižider i zaboraviti na jedno 24h. Posle tog vremena opkrojiti ivice kolača da postanu ravne, a odozgo posuti prah šećerom ili mlevenim restlovima od (suvih, ne ovih filovanih) kora.

5. Isključiti mobilni, razjuriti decu, ugasiti TV. Uzeti jednostavan tanjirić i parče medovika. I lagano dodirnuti raj :)

Recept za štampu
Recipe in English

komentara: 39

  1. Majo, ovo izgleda fenomenalno!!
    Stavljam na spisak kolaca koje planiram da pravim i to na mesto br. 1!!

    Zorana

    ReplyDelete
  2. Super si ga napravila. Ja cu naredni put raditi nizu varijantu, jer sam dobila soliter. Isecem parce i bude za troje :))))

    ReplyDelete
  3. Jako lepo izgleda i dobro je sto si i fotke pripreme stavila.

    ReplyDelete
  4. E sad kada sam sve ovo pročitala i vidjela i ja sam se zakačila.
    Prekrasno i sigurno ću ga uskoro praviti!

    ReplyDelete
  5. Baš ti je lepo ispao.
    Ja nisam učestvovala ovog puta, baš iz razloga koji si i sama navela u postu, nekako mi je sličan već probanim stvarima.

    ReplyDelete
  6. Upravo sam ga napravila, u obliku okrugle torte :D prema tvom receptu! samo treba proći 24 sata da odleži, ali ostala mi jedna kora viška pa sam naslagala i probala. Sad mi je već ovaj kolač apsolutno savršenstvo, a što li će tek biti sutra?!? :-)) hvala Mamajac na savršenom ovomjesečnom odabiru. btw. tvoj izgleda prelijepo! :-)

    ReplyDelete
  7. Napravila sam ga. :)
    Budući ja rijetko, ako ikad radim te kolače s korama koje se peku na preokrenutom limu, prvo sam se zafrkavala sa valjanjem. Musavo je dozlaboga!
    Koristila sam Mileram sa 30%mm, nisam mogla biti nježnija u miješanju, ostao je tekući, kad još staviš koru na to, sve iscuri, tako da mi je ostalo sigurno više od pola litre takvog slatko kiselog vrhnja, eno ga još u hladnjaku. Odstajalo tako sve u hladnjaku, sve omekšalo, moji kažu da im je krušasto ( vjerojatno zato što je premalo nadjeva),kao da jedu s nečim namazane krušaste medenjake, tak' je muž rekao, ali nisu pokazali oduševljenje.
    Tvoj stvarno izgleda vrhunski, priznajem da mi oni s tankim korama koje sam viđala djeluju neuredno, bez obzira što je izgleda, poanta i u tome da se kore što tanje razvaljaju.

    ReplyDelete
  8. Mamajac, tvoja napomena o mućenju fila mikserom je ključna činjenica u izradi fila! Kada sam pravila Medovik ja sam umutila šećer u pavlaku pa mi je fil bio malo tečniji, što je rezultiralo viškom fila. Razmišljala sam o varijanti da taj fil umutim ranije i ostavim u frižideru preko noći. Ova tvoja verzija sa kremom mi izgleda najbolja. Što se tiče kora, istraživala sam malo po ruskim kulinarskim sajtovima. Postoje dva načina, jedan je taj na koji si ti pravila kore, a ja sam ih radila na ovaj drugi način, jer mi je izgledao jednostavniji. Kada se zagrije med i puter , onda se ta masa tako vruća doda i umješa u prethodno umućena jaja sa šećerom. Na taj način se preskače proces kuvanja jaja i šećera na pari. Kore su mi bile odlične i lake za razvijanje. Sve u svemu, moji su oduševljeni ovom poslasticom!
    Još da dodam da ti je Medovik odlično ispao, od svih Medovika koje sam vidjela tvoj ima najbolji fil!

    ReplyDelete
  9. Wow! :) Izgleda predivno! :)
    Kladim se da je i DragonLady totalno ponosna :))

    ReplyDelete
  10. Hvala :)

    @Gago, a ja sam jedva cekala da ga probam jer sam ocekivala da lici na medenu pitu, ali za moj ukus ovo je jos bolje.

    @Marigold, pa ti sad napravi medovik k'o ja onda topli rogac :) Bas se radujem!

    @Tadeja, stvarno ne kapiram sta se desilo sa filom, ali vidim da nisi jedina, i Nada se zali da joj je fil bio redak. Bas me zanima da li ste koristile pavlaku istog proizvodjaca, jer mi to zvuci kao da u njoj nema dovoljno masnoce, iako pise da ima. Od dva sastojka od kojih se fil sastoji kontam da secer ne moze mnogo da nam se razlikuje, tako da ostaje samo pavlaka. Ne znam da li tu imate proizvode iz Srbije - ako slucajno imas priliku da probas Imlekovu kiselu pavlaku od 20% mm, kupi jednu casu, pomesaj sa malo secera pa vidi da li ti se ponasa drugacije. Ja stvarno nisam imala nikakvih problema sa filom, bas sam na slici zabola varjacu tako da stoji uspravno, sama. A sto se tice razvlacenja kora da budu sto tanje - to je sigurno teze tj. domacica mora da bude spretna i vesta, ali na puno tankih kora ide puno puta po malo fila. Na moje debeljusne kore je i fil isao u debljem sloju, pa se na preseku ipak poznaje sta je sta. Ono kad su kore pretanke, skoro da se i ne vidi da ima nesto izmedju njih, a ukus se ne menja.

    ReplyDelete
  11. Ma baš sam pazila da bude Dukatov Mileram, on je gust, ali je svejedno u doticaju sa šećerom, postao tekuć, a jako sam, baš posebno pazila da ga ne miješam previše i praktički sam ga isti čas stavila u hladnjak čim sam usula šećer! I vidim sad po količini šećera koju si ti stavila, da sam i ja u dlaku isto, mislila sam da sam možda tu pogriješila, jer su mjere u čašama, ali nisam!
    Ali vidjet ćeš, valjda ću do ponoći uspjeti postati, još sam na poslu, doduše imala sam u planu i ponoviti kore, obzirom da mi je ostalo toliko nadjeva, ali iskreno preumorna sam!
    Tvoj stvarno izgleda tako da postavlja visoko letvicu!

    ReplyDelete
  12. @Majo, znaci, kako si ti spremila kore? Jaja i secer mutila mikserom, ali ne na pari? Pa posle sve po receptu? Molim te, reci DA :)

    ReplyDelete
  13. Jako ti je lep medovik.Samo da potvrdim nesto sto je gore napisano: jaja i secer sam mutila ODVOJENO a onda dodala u otopljeni margarin sa medom i kuvala jos samo nekoliko minuta dok se masa ne zagreje. Nemojte se muciti mucenjem na sporetu a i nema svako serpu za bacanje...:-).
    Fil od pavlake ni meni nikad nije uspeo (zivim u USA), ovde je pavlaka sa 20% masti ali se nacisto razvodni dodatkom secera. Ja sam zato koristila mesavinu slatke umucene i kisele pavlake i to je super-ne moze da omane.
    Pozdrav.
    Jogi-o

    ReplyDelete
  14. Mamajac ovako: dobro mikserom umutiti jaja i šećer, na laganoj vatri otopiti puter i med, zatim tu vruću smjesu putera i meda mikserom dobro umutiti sa već umućenim jajima i šećerom...dalje sve po receptu.Evo pogledaj kako je ispao moj Medoovik http://maja-pg.coolinarika.com/slike/prikazi/256702 http://maja-pg.coolinarika.com/slike/prikazi/256700 Meni je ispalo 6 kora prečnika30 cm. Mnogo je jednostavnije, a mislim da nema velike razlike u tijestu.

    ReplyDelete
  15. Evo,ovako...Jutros sam ga vidjela i zaljubila se u tvoj Medovik. Tek sada sam stigla i pročitati tvoja opažanja, posla na poslu imam i preko glave pa ne stižem ništa. tako nisam stigla ni raditi Medovik. Istina, malo su me obeshrabrili komentari za kremu, a nekako nisam očekivala da se med uopšte osjeti. Sad kad ti svjedočiš o savršeno finom kolaču i pri tome navodiš i sve krasne kolače na isti kalup koje si već pravila i ističeš medovik kao favorita, nema mi druge nego da vjerujem, a onda i da ga probam napraviti, nakon kraće pauze od slatkog i slatkiša.
    BTW, mene su od kolača (kolačića) koji imaju riječ MED u imenu oduševili Jasenkini medeni kolačići koje sam pravila kada je njen blog bio pod istragom.

    ReplyDelete
  16. Majo stvarno ti predivno izgleda!..a eto ostale moje dojmove si pročitala na mom blogu..

    ReplyDelete
  17. Hello Mamajac,
    I just want to congratulate you for this absolutely beautiful culinary blog. The photos are unique and the recipes amazingly delicious looking.
    I would love if you can install a translator?!
    Thank you so very much and see you soon!
    You just got yourself another follower, me, Nina!
    XO

    ReplyDelete
  18. majo, medovik ti izgleda savrseno.:)
    ja malo kasnim s njegovim pecenjem ali danas cu ga valjda vise sklepati. imala sam neke narudzbe za kolace od rodbine pa sam se sva pogubila u tome... ja sam sinoc smuckala vrhnje i secer i ostalo mi je dosta rijetko iako je vrhnje s 25% masti. danas, kad sredim kore, vrhnje cu istuci mikserom sve u nadi da ce se zgusnuti. javljam rezultate.:))))
    cure, hvala vam na savjetima i podijeljenim iskustvima.:)))

    ReplyDelete
  19. Bas ti je savrseno ispao. I ja sam ga pravila i svi smo odusevljeni ukusom.
    Definitivno je sada u vrhu mojih naj kolaca.
    Slike su ti predivne.

    ReplyDelete
  20. objasila mi se vilica i sline mi cure na sve strane...tvoj medovik je savršen! meni je tako žao što nisam uspjela sudjelovati ovaj mjesec...jednostavno nisam stigla, a i daring bakersi su mi napunili hladnjak slatkišima...ali sigurno ću ga pokušati napraviti neovisno o kuvarijacijama...predivno!

    ReplyDelete
  21. Tvoj mi se definitvno najviše sviđa od svih koje sam vidjela. Dovela si ga do savršenstva. Baš sam Ljilji napisala da ako ga ipak odlučim napraviti da će to biti po tvojim i njenim uputama. :)

    ReplyDelete
  22. Ove slike kod tebe ne znam ni kako komentirati, jesi li možda opet koristila neku mjernu spravu tipa ravnalo ili čak šestar, možda kutomjer ?? Savršeno izgleda!!

    ReplyDelete
  23. Majo, toliko si izreklamirala Medovika, da sam ga morala praviti. Ispao je odlicno. Da podvucem da sam jaja i secer mutila mikserom i u to dodala otopljen med i puter. Kore su ispale savrseno. Sve je ispalo savrseno. Upravo smazah jedno parce. Hvala na receptu i pozdrav od pratioca tvog bloga ;-)

    ReplyDelete
  24. Majo, od kada sam procitala ovaj recept i tvoj opis koji ostavlja bez daha, a jos i ove slike koje kao da govore, Medovik mi ne izlazi iz glave... Planiram vec danima da ga napravim, ali posto nisam nikada pravila nesto slicno, malo me i strah :)... Mada se nekako uvek izvucem i sa novim stvarima, valjda sam jedna od onih kojima nekako ide u kuhinji :)... Samo te molim da mi pojasnis, da li su ove mere koje si napisala duple ili ne...jer bih za pocetak pravila jednu meru. Hvala puno! Pozdrav!

    ReplyDelete
  25. Marija, u receptu je single mera. Ja sam pravila x2 od toga sto pise.

    ReplyDelete
  26. Ovo izgleda bas ko remek djelo!,
    Najljepsi koji sam dosad vidjela!
    I ja sam svrljala po interentu i nasla par razlicitih recpeta ( navodno originalnih)i svi predlazu kondenzovano mlijeko sa puterom?
    Sta ti kazes na to? Kako bi se taj fil mogao napraviti? Ja toliko volim to mlijeko auuuuu, pila bih ga samog onako njam!!!
    Stvarno bih ti bila zahvalna do neba, ako bi mi mogla dati prijedlog za fil sa kondenzovanim mlijekom, ili barem svoje misljenje!
    Hvala ti unaprijed!

    ReplyDelete
  27. Posto nisam nikada ni videla ni probala kondenzovano mleko, a koliko shvatam ima i tu vrsta i vrsta, ne bih mogla bas nikakav savet da ti dam. Izvini :)

    Ako ti imas iskustva sa njim, napravi neki srednje redak fil, ne sme da curi, treba da je lako maziv jer kore treba da upiju deo toga.

    ReplyDelete
  28. Draga Majo,
    sinoc sam pravila Medovik, konacno :)! Uspavala bebu, ima tek devet i po meseci, zasukala rukave i pocela. Toliko sam umorna inace, ali za ovo sam nasla snage. I da ne duzim pricu, kore su uspele, skakutala sam po kuci kao malo dete. Do sada sam samo pekla obicne patispanje, ovo je prva prava kora koju sam pekla, pa jos ovako nezgodno testo i to na prevrnutom plehu, ali uspelo je. Medovik je u frizideru, prekriven i ceka premijeru veceras. Jedva cekamo i muz i ja. Imam i slicice, ali nemam blog, tako da cu ih izgleda samo ja gledati, hahaha:).
    Pozdrav, i jos jednom se javljam sa impresijama vezanim za ukus!

    ReplyDelete
  29. Ispao je savrseno, potpuno iznenadjenje, hvala Majo!

    ReplyDelete
  30. Planiram da napravim kcerkici ovu tortu za rodjendan,,i imala bih par pitanja....

    Hoce li ove korice biti okej ako torta bude stojala u frizideru skoro 3 dana?
    Napravila bih je u cetvrtak navecer a jela bi se tek u subotu?
    Ne bih da mi se pokvari oblik ili da se previse omeksaju,,
    I, da li bi bilo ok da uspem par kapi roza boje da krema bude roza?

    Hvala ,hvala !!!!

    ReplyDelete
  31. Po meni, medovik je najbolji treceg dana, i drugog je dobar, samo da nije "sad za odmah". Mozete kore pripremiti i nekoliko dana unapred pa dan ili dva uoci posluzenja filovati. Ja sam kore spremila ranije, jer mi je tako bilo zgodno.

    Za boju - ne znam, pretpostavljam da par kapi ne bi nista mnogo promenilo u smislu da razredi fil, ali zaista nisam sigurna. Vazno je da bude najmasnija pavlaka, cak ako naidjete na Mileram, to je jos bolje, vidim sad da ima po prodavnicama Imlekov mileram od 25% mm, jako je lep.

    Jos jedan savet, koji prenosim od strane nekih zena koje su imale problema da im je fil bio redak - koristite prah secer umesto krisal secera, pa necete morati previse da mesate i time razvodnite pavlaku. Fil sve vreme treba da je u frizideru, samo se povremeno izvadi radi mesanja, a ako je u njemu prah a ne kristal secer i tih mesanja ce biti manje.

    Srecan rodjendan cerkici i sve najbolje!

    ReplyDelete
  32. found this on tastespotting and it looks amazing.

    any way you have this recipe in english? or portuguese? or spanish?

    sorry, I don't speak Russian

    ReplyDelete
  33. Damaris, thanks.
    There's another post about Medovik with recipe in English as well. Please, let me know if you make it :)

    ReplyDelete
  34. Evo da se napokon javim ,, ja sam pravila ovaj medovik za rodjendan moje cerkice:)
    Njam sto je bilo dobro!

    Moj muz je skoro sve sam pojeo,, on kaze da nikad nije jeo ljepse kolace:)
    Kapnula sam par kapi crvene boje, tako da je ispala divna roza boja!! Kako je bilo lijepo!

    Onda sam stavila samo malo secera, ne previse, ali dosta meda u fil! Nekako mi nije bilo dovoljno meda u svemu tome!! FANTAZIJA!!

    Muz je toliko jeo, da sam nazalost morala da krijem rest od njega,( na dijeti je:)

    Sve u svemu, ovo je bilo SUPER,, kore su ispale super, pravo lagano za napraviti ( i za pocetnicu kao ja)

    Nisam stigla uslikati, tek kad se pojelo , sjetila!!

    Sledeci put!

    Hvala hvala@@

    ReplyDelete
  35. Does anyone speak english?? I saw this cake and thought it looked great. I thought I would get the recipe and ask my wife to make it.

    However, I am not understanding Russian! talk to me....

    Ben

    ReplyDelete
  36. Ben, you can find recipe in english here. Regards,
    Maja

    ReplyDelete