Thursday, January 28, 2010

Čokoladni puž hlepčići

Please, scroll down for English

Januarski zadatak za ljubitelje testa okupljenih u grupi FFTO (Fresh From The Oven) su Chocolate buns, a zadala ga je Chele sa bloga Chocolate Teapot.

Odmah priznajem da se nisam nešto preterano obradovala, jer iz nekog razloga nisam baš obožavalac čokolade u dizanom testu. Ne znam zašto, jer sva testa volim, a i čokoladu volim. I čokoladne torte volim. I čokoladni krem preko palačinki volim. Ma i Eurocrem preko parčeta svežeg hleba volim. Ali recimo nikad ne bih kiflice punila nekim oblikom čokolade, ni krofne (pre bih stavila džem), u pekari ne bih odabrala kroasan sa čokoladom itd.

Reših u startu da pravim pola mere, koliko da ne propustim učešće. Spremila sam prvo krem (od pola mere) i ostavila da se hladi. Par sati kasnije kad sam pošla da radim testo shvatila sam da ću imati previše krema za pola mere testa, pa sam testo radila od pune mere. Kad sam testo razvukla i premazala kremom, dok sam pravila rolnu to je curilo na sve strane, ne znam šta bih radila sa celom merom fila. Osim da ga ukuvam dooosta gušće, pa da se maže debelo, ne znam.

Kako je testo bilo mekano nije mi baš bilo poslušno, sečenje i prenošenje isečaka na pleh je bilo propraćeno gundjanjem. Taj deo je protekao mrljavo, pužići se deformisali, sve sam živo zamazala, što nikako ne volim. Pečenjem su se zemičke malo "okupile". Bile su fine, to nam je bila večera, na dečiju radost :) Stariji sin (4 godine) je baš sladokusac, i kad je video šta pravim obilazio me je na svakih pet minuta ispitujući status buduće večere. Smešan mi je bio kad mi je dao dva velika komplimenta - "Mama, nešto ti mnogo dobro miriše u rerni!" i kasnije, dok je jeo "Ti si mama jedna naj-naj-najbolja kuvarica koju ja znam!" :)))) Naravno da se mama rastopila poput čokolade u toplom testu, ali i zbunila jer nikada nisam čula da on koristi ovakve sklopove. Mi se u kući ne čašćavamo takvim superlativima, a i zvučalo je kao da on poznaje još bar 50 dobrih kuvarica, pa sam mu ja sad najbolja :) Sve u svemu, slatko :)

I da, slučajno zaboravila da stavim kakao u testo (trebalo je i testo da bude tamno).

Sastojci:
testo
500 g brašna
25 g kakaa (trebalo je, ja zaboravila)
40 g šećera
1 kašičica soli
1/2 kvasca
60 g putera
250 ml mleka
2 jaja

krem (Creme Patissiere)
3 žumanca
80 g šećera
25 g brašna
1 kašika kakaa
250 ml mleka
pola štapića vanile

i još
200 g čokolade za kuvanje, iseckane na komadiće
1 žumance + malo mleka, za premazivanje

Postupak:
1. Pripremiti krem. U šerpicu sipati mleko, 40 g šećera i šipku vanile prethodno rasečenu po dužini, staviti da se ugreje, skloniti čim krene da vri. Žumanca i šećer umutiti mikserom, dodati brašno i još malo mutiti, pa u to uliti polovinu mleka, promešati. Razmućena žumanca sada uliti u šerpicu sa ostatkom mleka, kuvati na tihoj vatri dok krem ne počne da se zgušnjava, sve vreme mešajući. Ohladiti, prvo na sobnu temperaturu a posle i u frižideru.
2. Kvasac razmutiti u malo mlakog mleka. Brašno prosejati, dodati šećer, so i kakao. Dodati razmućeni kavsac, omekšali puter i jaja, promešati da brašno pokupi tečnost. Dodati ostatak mleka u dva-tri navrata, pa umesiti glatko testo (može varjačom, ne mora rukom). Pokriti i ostaviti 45 minuta do 1 sat.
3. Testo premesiti i razviti na dimenziju 50x30 cm (ili već koliko hoćete), premazati kremom ostavljajući jednu dužu ivicu bez krema, posuti čokoladom iseckanom na kockice, uviti rolnu. Seći kriške debljine dva prsta, pa redjati na pleh. Premazati žumancetom razmućenim sa malo mleka, ostaviti još pola sata do sat. Peći oko 15 minuta na 180-200°C.

Recept za štampu
Roundup


Chocolate buns were January challenge for the FFTO group, chosen by Chele of Chocolate Teapot.

I must admit that I am not a big fan of chocolate inside of a sour dough, even though I am a big fan of those two separately. However, I gave those buns a try, and they turned out nice. My four year old son was really upset while waiting for his dinner, and once he got it he said "Oh, Mom, you are the best-best-best baker I have ever met!", with childish honesty in his voice. My heart melt down instantly, just like chocolate chips inside those buns ;)

Somehow I found that the half of the amount of the Creme Patissiere was more than enough for this amount of dough. A dough itself was pretty soft and it was not easy to make a roll. Cutting and transferring those cuts was even more a challenge - the creme was leaking all around, and my raw rolls looked like a mess. However, baking have sticked them together. They came out really soft and fluffy, and tasted nice. And yes, I somehow managed to forget to put cocoa powder in the dough, so this is why my buns are albino ;)

I don't think I'll be making this again, but it was a challenge, definitely.

Recipe in English

komentara: 21

  1. Hehehehe, to vjerujem da je malac obilazio k'o mačak oko vruće kaše i puno odraslih bi čim je tijesto i čokolada! I pusti ti što su mali, znaju oni što je naj!
    Super su ti ispali, jako su mi dekorativni, možda čak i bolje da tijesto nije sa kakaom koliko god i ja trpala čokoladu u sve, jer onda ovi komadići čokolade više dolaze do izražaja, a i tijesto nije pretamno, nego baš lijepo zlaćano!
    A što se tiče musavog i ......%!#!!! jb.!vas sve koje ste ga izabrale, da prostite, medovik!!! :))))))))

    ReplyDelete
  2. Ja prosto obožavam ovu vrstu peciva, odličan recept. Možda je i bolje što si zaboravila da staviš kakao, jer ovako imaš kontrast boja:)

    ReplyDelete
  3. hehe, baš slatko :)a ja baš obožavam čokoladu u svakom obliku, tako da ću uvijek izabrati u pekari prije kroasan s čokoladom..iako, u zadnje vrijeme su mi nešto draže palačinke sa marmeladom..:) pužići mi izgledaju preslatko i prefino tako da si me "natentala" da ih napravim jedan dan..:-))

    ReplyDelete
  4. Sinčić ti je mali genijalac :D Post odličan, baš si me lijepo nasmijala, a pužići mi djeluju jako dobro. Iako ni ja baš nisam ljubitelj ove kombinacije, moj D. bi ubio za ovako nešto. Krafne, croissanti, buhtle...to sve njemu mora bit s čokoladom. Užas :)

    ReplyDelete
  5. obožavam čokoladu, ali slično kao i ti, u krofnama i ovakvim pecivima bih uvijek radije odabrala pekmez... jako fino izgledaju, a kad sinčić kaže da su super, onda sigurno i jesu :) djeca su uvijek iskrena :)

    ReplyDelete
  6. Blago majci:))) Zadovoljstvo je raditi za takvu dječicu!!!
    Eh, vidiš ja bih tu rađe stavila pekmeza i oraha nego čokolade.
    Mislim da bi tu išlo odlično a što je najbolje lakše bi se savijalo i rezalo:)))

    ReplyDelete
  7. Hvala :)
    Snježo, i ja bih :) Mislim da ću uskoro napraviti i džem verziju pužića!

    ReplyDelete
  8. Prekrasni su i volim takvo slatko pecivo - imam nešto slićno na blogu i ja.
    Što se tiče Guinessovog kolača, on je zaista jaaaako crn, sočan i osjeti se i pivo, ali taman. Ne smije ga se prepeči, i bolji je drugi dan (biskvit napraviš danas, a "pjenu" nekoliko sati prije posluženja). Mene je oduševio.

    ReplyDelete
  9. Super su,može li se tijesto pripremiti u pekaču kruha,na programu za tijesto od 1h30 minuta?

    ReplyDelete
  10. Sigurno moze, a verujem i da bi bilo lepse umeseno, mislim, cvrsce. E sad, ima onaj neki ustaljeni redosled stavljanja satojaka u masinu, ja sam to zaboravila, ali trebalo bi uvek po tom redu (tj. zanemariti uputstvo iz ovog recepta).

    ReplyDelete
  11. Ja bih se za ovo prodala! Kad sam u pekari, ako mi se jede nešto slano, onda je buhtla sa sirom, a ako mi se jede slatko, s čokoladom. Trećeg nema!

    ReplyDelete
  12. Što se pripreme u breadmakeru tiče (puno pečem u njemu, pa je provjereno), najprije idu svi mokri sastojci (mlijeko ili voda, jaje i sl.), zatim masnoća (maslac, ulje i sl.), začini (sol i šećer),a brašno i kvasac uvijek na kraju. Također je dobro, nakon 5 minuta što stroj miješa, provjeriti konzistenciju tijesta i po potrebi dodati malo tekućine ili brašna.

    ReplyDelete
  13. Κάθαρσις,
    hvala za dopunu o masini za hleb. A kako kad se koristi svez kvasac? Razmuti se sa malo vode/mleka, pa opet preko brasna, tj. na kraju?

    Hvala za objasnjenje o Guinness kolacu. Moracu da probam, jer Guinness obozavam, samo moram odmah dve flasice da kupim, jenu za kolac, jednu za sebe ;)

    ReplyDelete
  14. Deca su draga moja prosto stvorena za obozavanje a Tvoj sin to u mnogome dokazuje. Njemu poljubac u pametnu glavicu :*

    To da kolacici super mirisu lepo se vidi i na fotki :)

    Poz.

    p.s. Mi smo se juce strasno potresli videvsi jedan uzasan prilog o ostavljenoj bebi samo u plasticnoj crnoj kesi za djubre na
    -20 :(
    Covek koji je s prozora svog stana video da se kesa pomera bio je toliko priseban da je izasao i na svu srecu je spasio.
    Lekari u bolnici su bili zaprepasceni a ujedno i zapanjeni cudom da je tako gola beba, posle pola sata provedenih na tom mrazu, ostala ziva.
    Izvinjavam se za digresiju ali pozelela bih svoj deci sveta srecu a ako jos i ovako divnim slatkisima mogu da se slade bice predivno :)

    Sve najbolje!

    ReplyDelete
  15. majloV, sledila sam se od same pomisli na tu scenu i uopste taj mozak koji je mogao nesto tako da ucini :(

    ReplyDelete
  16. Seems I had the opposite problem to you. My dough was just right to work with but the cooked buns were dry. I like the albino versions - think I may give this a try myself ;0)

    ReplyDelete
  17. Ma, bas su neodoljivi upravo ovakvi, a jos sa cokoladom, pa sta ces lepse...zna tvoj malisa sta je dobro, hehe...!;)))))

    ReplyDelete
  18. Stunning photos like always :) Glad your son enjoyed them.

    ReplyDelete
  19. Shhh...don't tell the others but I think yours look the best this month! I may make them again without cocoa in the dough too :o)

    ReplyDelete
  20. Podržavam Vuka u svemu što je rekao :)))

    ReplyDelete