Sunday, January 21, 2018

Baron torta



Osvežavajuća kiselost malina nasuprot oblom, toplom čokoladnom ukusu, a sve u baršunastom, otmenom pakovanju - to bi, u jednoj rečenici, bio opis raskošne Baron torte!

Ne pravim torte često, pričala sam vam već. A i kad pravim, pravim najradije one koje najviše volim - medovik i reformu, ponekad Saher i Moskvu i to je to. Dok ja uvedem novu tortu na repertoar, prođe decenija.

E pa, Baron torta bi mogla biti torta za ovu deceniju! :)

Probala sam je kod jedne drugarice i mnogo mi se dopala. Bila je otmena i ukusom i na oko, baš nekako baršunasta. Nisam ni znala koju tortu jedem, pa je upitah za ime.



- To je Baron torta, našla sam na jednom blogu - reče ona.
- Kom blogu? - upitah ja.
- Evo, sad ću da ti kažem, samo da nađem...

Laptop, browser, Google, "baron torta recept", klik...

- Ovom :) 

Heeej, pa to je Mimi's kingdom, a Milkica-Mimi je moja draga blogo-koleginica i baš dobra drugarica, sećam se te slike kad je svojevremeno objavila, heh, kako je svet mali!


A torta je diiiivna!

Vodeći ukus je kakao i tamna čokolada. Kako i ne bi, kad torta ima tri čokoladne komponente - kore, jedan fil i glazuru, dok je drugi fil od malina. I onda, kiselkaste maline i topljivo zavodljiva čokolada tek pod nepcem, kad se ukusi prožmu, postaju jedno pravo malo savršenstvo!


Od ove mere dobije se okrugla torta prečnika 26 cm, za 16 bogatih isečaka. Moglo bi i na 24 parčeta da se iseče, pošto je prilično jaka.

Od srca vam preporučujem Baron tortu ako je do sada niste pravili! I da mi javite kako vam se dopala, ako je budete isprobali! ;)



Baron torta
recept za štampu

Sastojci:
za četiri kore
12 belanaca
300 g šećera
60 g kakaa
60 g bademovog brašna ili sitno mlevenog badema

za čokoladni fil
12 žumanaca
250 g šećera
50 g kakaa
40 g pudinga od čokolade
400 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
180 g putera

za fil od malina
400 g malina
130 g šećera
40 g pudinga od maline (vidi napomene)
5 g želatina
3 x 100 ml vode

za glazuru
120 g čokolade za kuvanje
125 g putera

za dekoraciju
1 kašičica kakaa
malo čokoladnog fila (50 g)
šećerna srca ili perlice



1. Priprema kora

Za jednu koru - 3 belanca umutiti samostalno dok ne postanu penasta, dodati 75 g šećera i umutiti zajedno. Zatim dodati 15 g prosejnog kakao praha i 15 g bademovog brašna (ili mlevenog badema). Promešati isključenim mikserom ili skinutim žicama da se smesa ujednači.

Smesu za koru sipati u okrugli pleh sa pomičnim obodom prečnika 26 cm čije je dno postavljeno pek papirom. Peći 18-20 minuta na 180°C. Nožem odvojiti koru od ivice pleha, izvaditi je i ostaviti sa strane sa sve papirom.



Nemojte brinuti ako se tokom pečenja stvore “brda i planine” tj. ako kora raste neujednačeno. Ona će svakako splasnuti nakon pečenja, jer ova kora je takvog tipa - nije mnogo vazdušasta i relativno je tanka.

Ponoviti sve još tri puta, jer je ukupno potrebno četiri kore.

Idealno je imati dva ista pleha, pa dok se jedna kora peče, možemo da pripremamo sledeću.

Ispečene kore ostaviti sa papirom da se hlade. Kore neka stoje odvojeno, ne jedna preko druge, jer im je površina osetljiva i malo lepljiva.


2. Priprema čokoladnog fila

U manju šerpu sipati 12 žumanca, 250 g šećera, 50 g prosejanog kakaa i 40 g puding-praha od čokolade, pa uliti malo mleka od prethodno odmerenih 400 ml (70-100 ml) i dobro sve izmešati žicom za mućenje, da ne bude grudvica. Sipati ostatak mleka, staviti na ringlu, zagrevati i kuvati uz stalno mešanje žicom dok ne počne zgušnjavanje, onda sniziti temperaturu na trećinu i kuvati još minut-dva. Sve vreme mora da se meša.

U vrelu smesu dodati izlomljenu čokoladu i puter sobne temperature. Promešati malo, ostaviti par minuta da se čokolada otopi, pa još jednom izmešati da se sve lepo sjedini i ujednači.

Kad se fil malo prohladi prebaciti ga u frižider na dva-tri sata. Nakon toga promutiti mikserom, fil će tom prilikom posvetleti i dobiti na zapremini.


Izmeriti fil, odvojiti 150 g za premazivanje torte spolja i za dekoraciju, ostatak podeliti na tri dela (četvrta kora se ne filuje). Trebalo bi da fila bude oko 1200 g ukupno, pa kad oduzmemo onih 150 g, ostaje 1050 g i to delimo sa tri, dakle oko 350 g po kori.


3. Priprema fila od malina

400 g malina, 130 g šećera i 100 ml vode kuvati do vrenja, pa još par minuta i izmaći sa ringle. Kuvane maline možete propasirati da bi se oslobodili semenčica, a i ne morate, ako vam ne smeta (ja nisam).

U jednom lončetu razmutiti 40 g puding-praha od maline sa 100 ml vode, u drugom razmutiti 5 g (pola kesice) želatina takođe sa 100 ml vode. Ostaviti sa strane nekoliko minuta da želatin nabubri, pa ga zagrejati na tihoj vatri da se otopi i postane tečan.

U skuvane maline sipati razmućen puding prah (promešati pre sipanja, skrob se sleže na dnu) i rastopljen želatin, vratiti na kuvanje uz stalno mešanje, da se zgusne.



Fil u ovoj fazi neće biti jako gust, što je OK, zgusnuće ga želatin dodatno tokom hlađenja. Ostaviti da se delimično prohladi - u vreme filovanja treba da bude mlak jer se lakše razmazuje, ali ne sme biti vreo jer bi topio čokoladni fil pod sobom.

Izmeriti fil, podeliti na tri dela. Trebalo bi da ga bude oko 800 g, dakle biće potrebno oko 260-270 g po kori.


4. Sklapanje torte

U obruč staviti prvu koru sa sve papirom. Na nju naneti trećinu čokoladnog fila, poravnati koliko je moguće, sipati trećinu fila od malina i pažljivo razmazati. Poklopiti drugom korom, tako da papir ostane gore, pa ga odlepiti. Nafilovati na isti način drugu koru i treću koru, pa poklopiti četvrtom, sa koje ne treba skidati papir. Tortu dobro ohladiti (frižider preko noći ili zamrzivač 3-4 sata).




5. Završne radnje

Ohlađenu tortu nožem odvojiti od kalupa. Odlepiti papir sa kore koja je na vrhu, pa na nju poređati 4 trake od pek papira isečene tako da ne pokrivaju sredinu i da štrče sa strane. Ove trake će nam čuvati tacnu da se ne umaže, a moći ćemo kasnije lako da ih izvadimo. Poklopiti tortu naopako okrenutom tacnom, pa sve zajedno prevrnuti za 180°, skinuti kalup i odlepiti papir sa vrha.

Tortu premazati ranije odvojenim čokoladnim filom (oko 100 g) u sasvim tankom sloju sa svih strana. Svrha ovoga je popunjavanje rupa i neravnina pre nanošenja glazure. Vratiti tortu u frižider.



6. Glaziranje

Otopiti 120 g čokolade za kuvanje sa 125 g putera na niskoj temperaturi. Glazuru ostaviti da se malo prohladi pre nanošenja, ali treba da ostane retka. Sipati preko torte, kružno, tako da glazura malo krene da curi sa strane, ali da većina ipak ostane gore. Razmazati špatulom gornji deo glazure, pa onda i sa strane, skupljajući i dižući iscurelu glazuru naviše.



7. Dekoracija

Kad se glazura malo stegla, posuti tortu kakaom kroz gustu cediljku (jedna kašičica), da postane “baršunasta”. Nakon toga označiti parčiće, ako želite, izvući papirne trake i salvetom očistiti obod tacne ako ima potrebe.

Od ostatka fila (oko 50 g) uz pomoć dresir kese i malog zvezdastog nastavka istisnuti po jedan cvetić na svako parče. Prethodno prstom skinuti kakao sa mesta gde će doći cvetić, kako bi mogao da se zalepi za glazuru. Na vrh svakog cvetića može se dodati neki sitan ukras npr. šećerno srce ili perlica. Idealno bi bilo ukrasiti tortu svežim malinama, ako im je sezona (smznute nisu dobre za ovu namenu).



8. Sečenje

Tortu seći tankim, zagrejanim nožem, vukući ga vertikalno kroz tortu. Nakon svakog reza nož obrisati i ponovo zagrejati.



Napomene:
- Pošto najviše čekanja ima kod hlađenja čokoladnog fila, njega pripremiti prvo. Dok se on hladi vi ispecite kore, a fil od malina spremite poslednji jer on treba da ostane mlak prilikom nanošenja.

- Ako pripremate tortu par nedelja unapred, ostavite je složenu, ukalupljenu, sa gornjim papirom u zamrzivaču. Kad je budete izvadili možete je obrubiti i postaviti na tacnu odmah, a sa glaziranjem pričekajte malo, jer zaleđena torta brzo steže toplu glazuru, pa može da se desi da niste stigli da je lepo razmažete, a ona već očvrsla.

- U originalu, u koru idu prezle, koje sam htela da izbegnem, ne zato što se na bilo koji način osećaju nego da bih izbegla pšenicu, pa sam koristila bademovo brašno. Drugi put kad sam pravila Baron tortu tortu nisam više imala bademovog brašna, pa sam stavila običan, sirov, samleven badem i opet je bilo super. Mala je to količina, pa ovaj sastojak može i ne mora biti baš taj.

- Ako ne možete naći puding od malina, jer ga zaista nema u svakoj radnji, slobodno možete upotrebiti puding od vanile ili onaj sa ukusom slatke pavlake. To su blagi ukusi i neće pokriti vodeći ukus maline. Samo nemojte čokoladni ili neki tamni puding, zbog boje.


komentara: 72

  1. Draga Majo,

    hvala ti puno na divnom uvodu. Šašav mi je nešto dan danas (ne znam zašto) pa me tvoj uvod skoro rasplakao...
    Torta je skoro svima koji su ju probali omiljena, a ova tvoja je preprelepa! Usavršena verzija! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ih, da ja sad počnem tebi da zahvaljujem, ne bih završila do sutra! Pa ću samo kratko - hvala tebi! <3

      Delete
  2. Nadmašila si sebe sa super opisom i slikama korak po korak.
    I kako sad čovek, da ne kažem čovečica, da ne napravi tortu. :D

    Ja o b o ž a v a m kombinaciju maline-čokolada. Imam na coolinarici svoj omiljen recept.

    Ovaj recept mi nije baš idealan zbog pudinga i šećera, al' ima jednom da je napravim i nek' ide život :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je višnja i dalje ispred maline, ali i ona se odlično snalazi u društvu sa čokoladom. Idem sad da vidim tvoj recept :)

      Delete
  3. Odlična torta, ja sam je pravila po Mimis Kingdom receptu, prava čokoladna a i velika je! A tvoja detaljna uputstva dodatno olakšavaju posao!
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!
      Jeste, izdašna je, ovo je polovina Milkičinog recepta, pa je opet količina prilična!

      Delete
  4. Extra. Kod Maje uvek neki novi stos - sad je to bila rec "Jos" na praznom tanjiru! Bravo :)

    ReplyDelete
  5. Predivno! Videla sam tortu i kod Milkice, ali je nisam do sada nikad probala. Sve, sve, ali korak br. 8 je tresnja na vrhu torte, to samo Maja moze. Ovo je upotreba laserskog noza, nema govora da ugrejani noz moze da dostigne ovu preciznost.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, može :) Tanak, ugrejan nož i polako. Ja isečem tortu unapred, da se ne bih zbrzila u vreme posluživanja :)

      Delete
  6. može li se tijesto za kore peći sve odjednom? pa kasnije rezati na 4 dijela?
    torta izgleda predivno. tako ste sve lijepo opisali da sam je točno vidjela uživo pred očima :))

    hvala unaprijed na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na komplimentu :)

      Što se tiče kora, mislim da ne može, nisu od onog tipa "biskvitastih", mislim da bi bila nemoguća misija od ovoga praviti jednu koru pa seći na 4 tanke.

      Pozdrav!

      Delete
  7. Torta je savršena, pravila je ćerki za prvi rođendan. Hvala što si postavila i link ka Miminom receptu - moja je bila neki veoma lep frankenstajn između vaše dve (pravougaoni oblik i crni fil iz Miminog, a sve ostalo iz Tvog recepta). Veoma izdašna, stoji skroz opaska za manje parčiće (a ja moram ruku da "teram" da tako seče, mljac)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti što si se odlučila za ovu tortu, za taj važan dan :) Sve najbolje i veliki pozdrav!

      Delete
  8. Sa puno povjerenja pravila kao rođendansku tortu i jedva da mi je ostao komadić da probam to savršenstvo okusa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala! I srećan rođendan, ako je bio tvoj :)

      Delete
  9. Majo, pravila bih ovu tortu za svoj rodjendan, ali maline koje imam (zamrznute) su jako kisjele (nazalost), i vec su mi upropastile par kolaca. Da li mi mozete preporuciti koliko da povecam kolicinu secera, jer ne bih da omanem i bacam ponovo? Hvala unaprijed!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neće upropastiti ništa u ovom slučaju, sigurno! Taj malinasti sloj je baš tanak i jedna kisela komponenta koja treba malo da iskontrita baš jakoj, slatkoj i čokoladnoj okolini! Ako baš želiš, povećaj na 150-170g šećer u tom voćnom sloju.

      I srećan rođendan! :)

      Delete
  10. Pozdrav Majo, primetio sam da ovaj post BARON TORTA se ne vidi kada se klikne na poslastice. Hronološki gledano trebao bi da bude između recepta KOKOS KIFLICE i ZRNA KAFE, ali ga nema. Ne planiram još da to pravim, ali zbog "ostalih" da slučajno ne preskoče to remek delo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što si javio! Ovo je moj propust, nisam stavila tag "poslastice" pa se zato nije pojavljivalo! Dodala sam upravo! :)

      Delete
  11. Torta prekrasna. Koliko je po prilici visoka? Hvala

    ReplyDelete
  12. Pozdrav, planiram raditi tortu na sprat a stvarno bi kao jednu od tih radila ovu tortu. vec sam jednom je radila i stvarno je nesto najbolje sto sam probala. samo me zanima da li moze da izdrzi ova torta jos jednu? da li je dovoljno cvrsta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvinjavam se što nisam na vreme videla pitanje, sad je sigurno prekasno, ali ipak da odgovorim-

      Ne znam, nemam iskustva sa tortama na sprat, ipak ne bih išla sa Baronom kao donjom...

      Delete
  13. Pravila sam prema vasim uputstvima i stvarno je izvrsna..Svi su odusevljeni.Hvala sto ste podelili ovaj postupak sa nama.pozdrav iz Smedereva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala i tebi što si napravila Baron tortu i što si se javila :)

      Delete
  14. Za kalup od 24cm, za koliko da smanjim sastojke?

    ReplyDelete
  15. I mene zanima da li i je ovo isto kao za pravougaoni 20x30?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recimo da je slično. Samo preračunaš površine. Površina kruga prečnika 26 cm je 530 cm kvadratnih. Površina pravougaonika 20x30 je 600 cm kvadratnih. To je tu negde :)

      Delete
  16. Majo,moze zamrznute maline?i da li je moguce da se seku manje kocke,kao za sitne kolace?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogu zamrznute maline, pošto svakako idu na kuvanje.
      Ispeci 2 veće četvrtaste kore, umesto 4 okrugle i dobićeš nisku "tortu" koju možeš seći na kocke. Imaj u vidu da treba da povećaš količinu sastojaka za glazuru, pošto će površina takve torte biti veća.

      Pozdrav!

      Delete
  17. Napravio juče ovu torticu (zamenih gornji grejač) šta da kažem prava čokoladna bombica sa kiselkastom notom malina želea, dobra kombinacija. Pozvao kuma i kumu da dođu na degustaciju i kaže mi kum za ono parče što sam mu isekao gde se vide nijanse svih filova "kao da sam došao u poslastičarnicu" i stvarno vizuelno je praznik za oči. Posle glazure nisam posipao kakaom niti dodatno ukrašavao, umesto samo 100gr svih 150gr fila je otišlo na premazivanje cele torte, razlog tome je što kore nisu bile idealno okrugle tako da ću sledeći put da ih obrubim. Hvala Majo za receptić, a sledeća će biti M..... ��

    ReplyDelete
  18. Draga Majo,da li može ova divna torta ići pod fondan?Hvala za receptić

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da bi mogla, ali bez nekih velikih i teških građevina odozgo ;)

      Delete
  19. Koliko se stavlja prezli u jednoj korici?

    ReplyDelete
  20. Ćao, imam pleh ø27cm, da li treba nesto menjati u količini sastojaka za koru? Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  21. Ćao napravljene kore, ne treba ništa menjati. A evo i jedan mali savet: obruč pleha namazati sa malo putera i ivice se same odlepe, nema potrebe da ih nožem odvajate. Pozdrav.

    ReplyDelete
  22. Predivna torta,Majo prava rapsodija ukusa! Divna!!! Pozdrav!

    ReplyDelete
  23. Da li je potrebno da bademi budu pečeni?

    ReplyDelete
  24. Najbolja torta ikad! Moja deca su baš izbirljiva, ali posle prvog izvođenja, isključivo ovu tortu traže za rođendane. Hvala ti Majo!

    ReplyDelete
  25. Fenomenalno iskustvo! Recept je divno i sa puno detalja napisan, da cak ova komplikovana torta je laka za shvatiti i napraiti. Hvala, Majo!

    ReplyDelete
  26. Najbolja torta! Odličan spoj čokolade i malina. Imam samo jednu maaalu zamjerku. Malo više vremena treba izdvojiti za izradu ali se u svakom slučaju isplati. Užitak je na kraju ogroman. Postupak izrade je odlično u detalje opisan. Savršeno! Hvala Majo!

    ReplyDelete
  27. Caos, molim Vas za savjet da li ova torta moze ići sa jagoda? Da li će biti jednako cvrsta? Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može sa jagodama. Voće se svakako prokuva i zgusne puding prahom, tako da će biti iste čvrstine kao sa malinama.

      Pozdrav!

      Delete
  28. Moze li bez pudinga, kao i Vi psenicu ja bih da izbegnem konzervanse i industrijske dodatke iz pudinga. A vidim da vecina torti ima puding. Ti mi zvuci kao kupis oreo keks i izdrobis i formiras koru.

    Jeste probali da nekako ukuvate maline sa zelatinom ili gustinom, da se izbegne puding?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, naravno.

      Puding prah uvek možete zameniti gustinom (skrobom), ionako je puding zapravo skrob sa malo arome i boje.

      Pozdrav!

      Delete
  29. Torta je primamljiva. Koja je tezina?

    ReplyDelete
  30. Sutra nam je slava pa je Jopet na listi nesto od tvojih slatkih delicija. Danas sam pravila ovu tortu i ako je sudeci po ostatku malo fila od malina i coklade, torta je vredna svake pohvale ali i ovakvog barsunastog naziva. Hvala na receptu draga Majo

    ReplyDelete
  31. Draga Majo, divno izgleda torta. :)
    Zanima me mogu li u kore staviti obicno belo brasno?
    I ako je pravim u kalupu 24cm, da li ce imati visinu bar 8cm?

    Unapred hvala. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može brašno. To je mala količina, ne utiče mnogo na ishod.

      Ja je pravim u kalupu 26 i bude pun do vrha. Ne znam tačno koliko je dubok, ali ne bude niska torta, svakako.

      Delete
  32. Ja skoro nisam naisla na jasniji recept. A torta je preukusna. Mislim da nisma jela nigde ovako lep baron 🥂

    ReplyDelete
  33. Odlično objašnjeno, kao i uvek. Sada ću se možda i odvažiti da je napravim - ne znam zašto, uvek mi je zvučala komplikovano.

    ReplyDelete
  34. Pozdrav, Majo,
    pokušala sam večeras da napravim tortu, krenula sam sa koricama i vidjela sam da ne ide, ali sam svejedno pokušavala dalje i na kraju 3 korice bacila.. :)
    Možete li mi, molim Vas, reći kakva korica treba da bude kad uspije? Moje su više bile čokoladne palačinke, vrlo tanke. Jaaaako ljepljive (dirnem prstom, ostane mi korice na prstu), a unutra vrlo vlažne, kao da su nepečene, pa sam se pitala kako bi to tek bilo kad bih još dva fila stavila na njih. I onda naravno kad skidam pek-papir sa njih, sve se iskidaju... Prije pečenja, dok umiješam kakao i badem u šaum, da bude koliko-toliko homogeno, smjesa mi dosta padne...
    Pekla sam 20 minuta na 180 stepeni, u kalupu prečnika 26cm.
    Unaprijed hvala na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaoj, baš mi je žao što si bacila, jer ja mislim da su ti kore uspele i da je sve bilo prilično ok, samo si verovatno očekivala nešto drugo!

      Kore jesu tanke, to je očekivano, da padnu u odnosu na visinu koju su imale u sirovom stanju.

      To što deluju kao žive, ako si ih pekla kao što piše, sigurno nisu žive (sirove) nego su takve - vlažne, ili bolje reći sočne!

      Jesu malo osetljivije na skidanje papira, ali to može biti i do samog papira. Generalno, ako ide teško, malo pofajtaj papir, pričekaj koji minut, i odlepljuj ga "nisko" (ne da dižeš papir u vis, nego ga vučeš skoro horizontalno, da ne povlači koru za sobom - nadam se da nisam konfuzna - pogledaj šestu sliku pod stavkom "4. Sklapanje torte" ili drugu i osmu sliku pod stavkom "5. Završne radnje").

      Ako se neka kora baš i pocepa prilikom skidanja papira, nikom ništa, ostavi je tako pocepanu na svom mestu, to se ništa neće videti niti će promeniti bilo šta u krajnjem ishodu!

      Nadam se da sam pomogla i da će Baron dobiti još jednu šansu :)

      Veliki pozdrav!

      Delete
  35. Pozdrav, Majo

    Htela bih da pitam, da li puter mora u topao fil (obično ide u prohlađen) i ako mora, zašto..
    Inače, u mom pretraživanju ovaj recept je najbolji do sada i u preciznosti davanja instrukcija i u estetskom smislu..
    Veliki pozdrav, hvala unapred : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvini što sad tek odgovaram, promakao mi je komentar.

      Ima kad zaista pravi razliku da li puter ide u topao ili hladan fil, npr. kod Reform torte.

      Ovde mislim da nije toliko bitno, a zašto ide u topao - jer sam takav recept ja dobila :)

      Nakon što se puter umeša u topao fil, taj fil se hladi, i posle ponovo muti, tad posvetli i zapreminski se poveća.

      Da je puter išao u hladan fil, mislim da bi samo bilo malo više posla oko mućenja, da se razbiju grudvice, ali da bi krajnji ishod bio isti.

      E sad, nisam nikad radila ovim drugim postupkom, pa ne mogu 100% da tvrdim, ali iz nekog dosadašnjeg opšteg iskusva, mislim da je tako :)

      Pozdrav!

      Delete
  36. Moze li ovo u zamrzivac? 🙂

    ReplyDelete
  37. Torta je stvarno odlicna, moze da konkurise za tortu decenije. Moj glas ima za tu titulu. Opis pripreme savrseno precizan. Pravicu je danas ponovo, treci put.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno!
      Mnogo sam srećna kad vidim da recepti služe!
      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  38. Torta je divna! Hvala za recept. Svi su bili oduševljeni!
    Mira iz Canade

    ReplyDelete
  39. Da li se moze praviti u plehu 24cm sa ovom kolicinom sastojaka?

    ReplyDelete