Tuesday, June 07, 2016

Slatka pavlaka


Već i sam termin slatka pavlaka ume da zbuni početnike u kuhinji, a kamo li njene osobine.

Ni nepočetnici nisu pošteđeni - i kod iskusnijih domaćica sam nailazila na zablude, pa ne čudi što je i njima slatka pavlaka znala da napravi probleme.

Naravno, i sama sam imala sam sve moguće zbunjola situacije, kao i iskušenja da šutnem činiju sa premućenom slatkom pavlakom do plafona, kad nemam rezervnu a treba mi šlag za odmah.

No, od ljutnje retko kada ima koristi, zato idemo da naučimo nekoliko stvari...

  1. Kako je slatka pavlaka dobila naziv?
  2. Šta jeste, a šta nije slatka pavlaka? 
  3. Kako se dobija? 
  4. Slatka pavlaka na našem tržištu 
  5. Svežina i osobine 
  6. Šlag
  7. Gde i kako se sve može upotrebiti slatka pavlaka?


1. Kako je slatka pavlaka dobila naziv?

Svako ko o slatkoj pavlaci ne zna ništa, mogao bi se osetiti u najmanju ruku zbunjeno, ako ne i obmanuto, kad lizne tu stvar i shvati da je potpuno neutralna. Slatka pavlaka, nasuprot imenu, uopšte nije slatka. Ona je neutralna, isto kao što su neutralni mleko ili puter.

Pridev slatka joj se prilepio zbog činjenice da je sama reč pavlaka već bila rezervisana za kiselu pavlaku. Slatka je u smislu da nije kisela.

Videli ste možda nekada u starinskim receptima da se pominje slatko mleko. A misli se na obično, ono što mi danas zovemo samo mleko. Dakle, isti slučaj, slatko = nije kiselo.



2. Šta jeste, a šta nije slatka pavlaka?

Slatka pavlaka je mlečni proizvod neutralnog ukusa i visokog procenta mlečne masnoće. Ovo je možda nedovoljno precizno, ali biće kasnije opisan način dobijanja, pa će biti jasnije.

Uglavnom, mlečni je proizvod, mleko je ovde ključna reč, to želim da naglasim. Shodno tome...

slatka pavlaka i "slatka pavlaka"

Ni jedna biljna slatka pavlaka nije slatka pavlaka.

Zapravo samo nije pavlaka, a jeste slatka, jer u njima već ima dodatog šećera.

Te tvorevine pored mleka nisu ni prošle, načinjene su od vode i hidrogenizovanih biljnih masnoća (margarin im je stariji brat) i još nekih čudesa, kako bi podsećale na pravu, mlečnu slatku pavlaku. Po ukusu nisu ni blizu, a po sastavu da ne pričam.

Za one koji tokom posta koriste ove proizvode jer su biljnog porekla - treba imati u vidu da većina biljnih pavlaka sadrži i protein mleka dodat u tu gužvu, pa ako mene logika služi, biljna pavlaka zapravo i nije posna.

sastav biljnih pavlaka Meggle, Polimark, Hole i Silbo

Treba znati i to da biljnu pavlaku ne možete, ili vrlo teško možete, premutiti.

Razjasnićemo kasnije u tekstu šta to znači, za sada je dovoljno i ovolicno da biste razumeli zašto je u poslastičarstvu daleko zastupljenija biljna pavlaka od mlečne - osim što je jeftinija, biljna slatka pavlaka pruža komfor pri radu (neće se zgrudvati) i maltene je nekvarljiva (ni bakterije ne žele time da se hrane).

Pošto su biljne pavlake dosta dugo na tržištu, današnje mlađe gerenacije često i ne znaju da slatka pavlaka originalno potiče od mleka, i ne slute da nešto što ima biljku kao osnovni sastojak može biti loše.

Problem nije u biljkama, nego u silovanju njihovih produkata, ali i ništa manjem silovanju zdravog razuma. Današnji marketing ume da se bez ikakvog obraza okoristi o reči za koje su ljudi navikli da ih povezuju sa nečim dobrim i poželjnim. Na tom polju je stalno neka trka između regulative i nalaženja novih rupa.

Ali to nek' je na dušu onima koji jure rupe.

Nemamo mi sad vremena da se rasplinjujemo po nekim nemoralštinama.



3. Kako se dobija?

Sirovo mleko se, po prijemu u mlekaru, prečišćava, hladi i odvodi u tank za skladištenje, odakle se šalje na separaciju. Viđali ste, sigurno, na nekom tetrapaku mleka da piše delimično obrano - to znači da je sa mleka uklonjen, obran, deo masnoće, i taj proces se zove separacija.

Mlečna masnoća je najskuplji sastojak mleka, pa je veoma važno kako se njome upravlja - zato se masnoća delimično ili potpuno izoluje iz sirovog mleka, pa kasnije vraća i dozira u zavisnosti od proizvoda.

Separacija se vrši na mleku koje je ugrejano do 50°C, da bi masnoća, koja se sada već zove pavlaka, bila u tečnom stanju i samim tim u mogućnosti da bude odvođena pomoću slavina.

Obrano mleko se dalje pasterizuje i odvodi u poseban tank, a pavlaka se hladi na 6 do 10°C i drži tako 12 do 15 sati, i taj deo procesa se zove fizičko zrenje.

Odatle ide na sterilizaciju, a to znači kratkotrajno izlaganje visokoj temperaturi zarad ubijanja mikroorganizama i bolje održivosti (primenjuje se na dugotrajne mlečne proizvode), pa na pakovanje, i to je slatka pavlaka (literatura: tehnologija mleka).

Nisam sigurna koji procenat masnoće je najmanji dovoljan da bi se slatka pavlaka zvala tako, ali znam da je za dobar šlag poželjno preko 30% mlečne masti.



4. Slatka pavlaka na našem tržištu

Kod nas postoji veoma mali broj pravih slatkih pavlaka, Imlekova je najpoznatija i najzastupljenija.

Po procentu masnoće je odlična, ima čak 36% mm. Nije savršena, jer ima dodatu dekstrozu i zgušnjivač, ali složićete se da je proizvod od tri sastojka daleko logičniji izbor od nekog sa dvadeset tri.

sastav Imlek slatke pavlake

To je ujedno i razlog zbog kog izbegavam sve tzv. pavlake za kuvanje. One jesu mlečne, ali su prepune nekih emulgatora i zgušnjivača i skroba i koječega. I imaju manje mlečne masti, obično 20%, a nisu proporcionalno jeftinije od slatke pavlake koja ima 36%.

Osim Imleka, postoji i President slatka pavlaka koju pakuje Somboled. Ona je takođe na mlečnoj osnovi, ima 35,1% mm, ne pravi se kod nas već je uvoz iz Francuske i osetno je skuplja od Imlekove. Vidim je u Maxi-ju, Rodi ili Mercatoru s vremena na vreme, ali ne uvek.

Mlečnu slatku pavlaku možete još naći i na pijacama, po mlečnim radnjama (tačnije, po radnjama specijalizovanim za prodaju mlečnih proizvoda, pošto bi mlečna radnja značilo da je sama radnja napravljena od mleka - reče mama dece koja uče prideve, i kojoj je prešlo u naviku da lovi i objašnjava ovakve pogrešne, ali ustaljene konstrukcije, koje i sama koristi!), gde se pavlaka prodaje u rinfuzu, tj. na meru.

Ja stanujem u kraju u kom nema velike pijace, ali kad god stignem do Kalenića, uvek kupujem ili slatku pavlaku mlekare Milovanović iz Šapca, u prodavnici “Mlečno carstvo”, ili slatku pavlaku proizvođača PIK Zemun u prodavnici “Petko”. I jedna i druga koštaju oko 140 dinara (1.15 €) za pola litra, što je sasvim OK cena.

U svim drugim slučajevima, kad ne mogu do Kalenića, trošim Imlek slatku pavlaku, ona košta oko 110 dinara (oko 0.9 €) za 250 ml.



5. Svežina i osobine

Tokom svog životnog veka slatka pavlaka menja osobine.

Masnoća je lakša od vode i vremenom se skuplja na površini, što je normalna i očekivana pojava. Što je vremenski period duži to je količina izdvojene masnoće veća, a sama masnoća čvršća.

Ukratko, pavlaka prolazi sledeće faze

- Skroz tečna, ujednačene gustine
- Masnoća je vidno izdvojena na površini, kremasta je i glatka
- Masnoća je čvrsta i zrnasta, a vodica retka

Kad je sasvim sveža, slatka pavlaka je tečna, i bez ostataka se cela lako prespe iz tetrapaka u posudu. Ali retko će se desiti da je kupite u tom stanju.

U najvećem broju slučajeva kad kupite slatku pavlaku u tetrapaku zateći ćete manje ili više masnoće nakupljene po gornjim ćoškovima. Dok god je ta masnoća meka i glatka, sve je OK, pavlaka je ispravna i šlag će biti dobar.

Nije dobro ako je nagomilana masnoća tvrda, kao puter, i ako je zrnaste teksture. To je znak da je pavlaka prestarila, i šlag se ne može umutiti.

Prilikom kupovine moguće je napraviti proveru jednostavnim opipavanjem ćoškova tetrapaka. Očvrsnutu masnoću ćete sigurno prepoznati na pritisak, i takvu slatku pavlaku bolje nemojte kupovati, čak i ako je datum u redu.

provera svežine

Slatka pavlaka kupljena na meru je uvek sveža, ali ne može stajati dugo, nju treba upotrebiti u što kraćem roku, recimo, do pet dana.

Slatka pavlaka u tetrapaku ima duži rok trajanja, koji se meri mesecima.

Konkretno, Imlek slatka pavlaka ima naznačen datum do kog je upotrebljiva, a na njihovom sajtu piše da je trajnost dva meseca od datuma proizvodnje, tako da je lako izračunati kad je proizvedena. Ja sam skoro sigurna da se neće pokvariti ako propisno rashlađena i neotpakovana stoji i duže od deklarisanog roka, jer je tetrapak štiti. Više puta sam koristila pavlaku kojoj je, u smislu datuma, prošao rok, i sve je bilo OK.

No, jednom načeta slatka pavlaka ne može trajati dugo.

Zato se uvek trudim da recepte prilagodim tako da troše cele, ili umnoške celih pakovanja od 250 ml, da ne bih imala restlova koji bi se kvarili.

razmekšavanje mlečne masnoće

Dobra je praksa da tetrapak pre načinjanja rastvorite - sva četiri ćoška odlepite, da tetrapak prestane da bude tetrapak već da izgleda kao kesica majoneza, i onda prstima ispritiskate gornje uglove da masnoću omekšate.

Prilikom sipanja pavlake iz tetrapaka obratite pažnju da lepo istisnete svu masnoću iz gornjih ćoškova, da se ne bi desilo da sipate samo tečni deo, a masnoću bacite sa ambalažom.

istiskivanje mlečne masnoće



6. Šlag

U ovom tekstu, kad vidite reč šlag, misli se isključivo na šlag od slatke pavlake. Praškasti proizvodi u kesicama ili rinfuzu koji se mute sa vodom ili mlekom nas ne interesuju, time se ovde ne bavimo.

6.1 Mućenje

Važno je da slatka pavlaka bude dobro ohlađena pre početka mućenja. Frižiderska temperatura je OK, a nije pogrešno ni staviti tetrapak u zamrzivač na 15 minuta pre cele akcije. Što je hladnija, lakše će se umutiti, ali naravno, ne sme početi da se ledi.

Slatka pavlaka se može umutiti ručno, žicom za mućenje belanaca, ili mikserom. U oba slučaja jedno je bitno - da se pavlaka ne “premuti”.

Šta ovo znači?

Kad tek počinjemo sa mućenjem, slatka pavlaka je tečna skroz.

tečna slatka pavlaka

Posle nekog kraćeg vremena počinje da se zgušnjava i da postaje penasta, volumen joj raste.

Još uvek je meka, u smislu da kad nagnete činiju na jednu stranu ona je i dalje tečna, samo se po površini skupila pena.

površinska pena

Nastavljamo mućenje, šlag se polako učvršćuje, počinjemo da primećujemo tragove koje ostavlja mikser.

Kad se mikser izvuče, ostaje “repić”, a sam šlag se i dalje donekle razliva kad nagnemo posudu.

U ovoj fazi imamo meko umućenu slatku pavlaku i ponekad će nam u receptima biti potrebna takva, recimo, kad treba da je dodamo u neki napitak, ili da prelijemo kolač prilikom serviranja.

meko umućen šlag

Sad postaje kritično jer treba mutiti samo još malo, do potpunog učvršćivanja, što znači da kad nagnete činiju ništa ne mrda i ne klizi, a žica miksera ostavlja oštrije šare.

Čim se postigne ova čvrstina treba prestati sa mućenjem.

Ovako umućena slatka pavlaka se zove šlag, i to je ono što nam najčešće treba za premazivanje torti i ukrašavanje.

čvrsto umućen šlag

Nakon ove faze ima samo još jedna upotrebna, par sekundi udaljena od prethodne, kad je šlag veoma čvrst i nekako “suv”, ali i dalje je šlag.

Takav je dobar za mešanje sa drugim filovima, jer je u svom najčvršćem izdanju, ali nije dobar za premazivanje - teže se razmazuje i poravnava.

veoma čvrsto umućen šlag

Daljim mućenjem se dešava da šlag postaje “zrnast”.

Ta zrnca su zapravo mlečna mast koja kreće da se udružuje i izdvaja.

Nažalost, više nema nazad, zrnast šlag ne možemo više vratiti u glatko stanje nikada.

premućen šlag, izdvajaju se grudvice masnoće

Šta onda da radimo?

Takvim šlagom svakako nećemo moći da premažemo tortu, ali ne treba očajavati, jer smo na putu da dobijemo dva odlična mlečna proizvoda - puter i mlaćenicu.

Puter se upravo tako i pravi u industriji, bućkanjem slatke pavlake. Možda ste čuli za bućkalicu, alatku koja bućka, mlati slatku pavlaku dok se ova ne raziđe na puter i izmlaćenu beličastu vodicu - mlaćenicu.

U ovoj fazi dolazi do prskanja na sve strane, k'o da se i bez toga ne osećamo dovoljno jadno što smo upropastili šlag.

puter u nastajanju

Masnoću koja se u udružila u krupne grudve i dobrim delom zadržala unutar žica miksera preručite u cediljku postavljenu gazom pa dodatno pritisnite da se ocedi.

Ostavite u frižideru neko vreme, izvadite iz cediljke, skinite gazu i dobili ste svoj prvi homemade puter! :)

Količina ne bi trebalo da je zanemarljiva, očekivano je da dobijete oko 100 g putera iz jednog četvrtlitarskog tetrapaka slatke pavlake sa 36% mlečne masti (250 x 0.36 = 90, plus uvek ostane zarobljeno i malo tečnosti, pa ispadne 100+ g ukupno).

puter

Ono što je ostalo u posudi je mlaćenica.

Kod nas, koliko znam, mlaćenice nema u prodaji.

Na zapadu postoji nešto što se zove buttermilk, to je srodan mlečni proizvod, ali malo drugačiji - u mlaćenicu se dodaje neka mlečna kultura pa ona dobije gustinu ređeg jogurta i blago kiseo ukus. Kad u stranim receptima vidite buttermilk kao sastojak, možete ga zameniti nekim blažim, ređim jogurtom, bez problema.

Mlaćenica koju sam vam opisala malopre, dobijena kao ostatak od bućkanja slatke pavlake, je u potpunosti tečna, kao mleko, i nema kiseo ukus. Možda se negde napolju i može naći u prodaji, pod nazivom traditional buttermilk. Možete je popiti ili koristiti u raznim proizvodima od testa, recimo u projari, palačinkama, kiflicama itd.

mlaćenica


6.2 Prskanje

Slatka pavlaka baš voli da prska tokom početne faze mućenja.

Ako mutite u običnoj, prosečno širokoj posudi, pomoći će neki improvizovani meki poklopac u vidu krpe ili plastične folije prebačene preko dela otvora, koliko je moguće, a da ne smeta mikseru.

Slatku pavlaku je idealno sipati u uzanu posudu, širine tek tolike da obe žice miksera mogu komotno da se smeste. Što je posuda uža, to je nivo pavlake viši, a što je nivo viši, žice miksera mogu da urone dublje, i prskanje je svedeno na minimum.

Nedavno sam nabavila jednu suuuper menzuru-posudu za mućenje!

Dr Oetker, kupila sam je u Metrou, zapravo tamo sam je jedino i videla, i koštala je nešto preko 1000 din. Vredi svakog dinara, vrlo je stabilna, ne kliza, ima specijalno dizajniran poklopac kome se vadi središnji deo, tako da kad stavimo taj šupalj poklopac preko posude imamo štit protiv prskanja koji sasvim fino radi. A kad nam treba poklopac-poklopac, da zaštitimo nešto što ostavljamo u posudi, onda vratimo taj središnji deo.

Dr Oetker menzura/posuda za mućenje

Mana - skala nije gravirana, već samo odštampana na površini, i to loše.

Sve mi se razmrljalo nakon nekoliko običnih ručnih pranja mekom stranom sunđera, pa sam ja to dodatno izribala da skinem svu štampu, da bar ne bude muljavo. Sad je tako, ćosava, i u smislu menzure beskorisna. Ali ovako, u smislu stabilne posude od čvrste plastike sa super poklopcem - je itekako korisna.

Meni se posuda toliko dopala da sam prilikom sledećeg odlaska u Metro uzela još dve - da obradujem jednu drugaricu i nekoga od vas, strpljivih čitalaca koji su stigli dovde :)

Ako želite posudu koju pominjem, a živite na teritoriji Srbije, potrebno je samo da ostavite komentar i kontakt e-mail. Kroz nedelju dana ću objaviti update na ovom mestu i kontaktirati dobitnika.

-----
Update, nedelju dana kasnije:
Od sedam prijavljenih, posuda za mućenje otputovaće ka petom interesentu - Danijeli (pprincipeta@yahoo.com)! Izbor je napravio random.org.
-----

Treba još znati i to da ručno mućenje šlaga žicom za belanca neće trajati značajno duže nego mikserom, i nebitno je što rukom ne možete vrteti pavlaku brzinom kojom je vrti mikser - svejedno ćete stići do potrebne čvrstine uspešno. Istina, malo sporije, ali ništa drastično.

Prednost rada sa žicom je bolja kontrola nad prelaskom šlaga iz jednog stanja u drugo, i manje prskanja usled manje brzine mućenja.

ručno mućenje

6.3 Još par napomena

- Šlag od slatke pavlake dodat u neku drugu smesu, npr. u neki fil od žumanaca, je i dalje podložan premućivanju. Dakle, nije u potpunosti zaštićen time što je pomešan sa nečim (jeste delimično), i lako se može desiti goreopisano izdvajanje masnoće. Ja sam tako upropastila fil za jednu tortu. Kad se šlag spaja sa drugim filom, trebalo bi koristiti žicu, nikako mikser, i što nežnije promešati.

- Kad mi treba zaslađen šlag, šećer dodajem na početku, u tečnu pavlaku, i u praksi nikad nisam imala problema sa mućenjem, pa savet koji sam kasnije čula, da šećer treba dodati tek u meko umućenu slatku pavlaku, nisam usvojila, iako sigurno nije pogrešno postupiti ni tako. Govorimo o zaista simboličnim količinama šećera, jedna ravna kašika, ili jedna kesica vanilin šećera na 250 ml slatke pavlake. Za šlag i ne treba više.

- Tortu premazanu šlagom, ili kolač koji ima dekoraciju od šlaga na vrhu treba zaštiti, tj. poklopiti na neki način. Poslužavnik sa poklopcem, takozvano zvono za tortu je jako praktična stvar i površinski šlag ostaje svež i po 4-5 dana. U slučaju da torta stoji otvorena, nezaštićena, šlag sa površine će već kroz 24 sata malo usahnuti i početi da dobija neki oblik korice usled sušenja, pa neće biti prijatan ni za jelo ni za gledanje.

- Slatka pavlaka se može zamrznuti ako ćete je koristiti bilo za šta osim za šlag. Probala sam da umutim šlag od slatke pavlake koju sam zamrzla u vrlo svežem stanju, i umutilo se to, ali ne lepo i glatko kao što bi trebalo.



7. Gde i kako se sve može upotrebiti slatka pavlaka?

Kao fil ili preliv za torte i kolače

- Kad u receptima naiđete na termin Chantilly Cream, znajte da je to ništa drugo nego umućena slatka pavlaka blago zaslađena i zamirisana vanilom

- Fil za čuvenu tortu Pavlova se pravi samo od slatke pavlake

Bele mlečne kocke su paperjasto lagan kolač od slatke pavlake na podlozi od griza

- U nekim tortama, npr. Švarcvald, se preko svakog sloja osnovnog fila nanosi sloj slatke pavlake, kao kontrast u smislu ukusa, teksture i boje, a sličan koncept koriste i princes krofne

- Biskvitnim kolačima koji po prirodi spadaju u suvkaste, kao što je zebra kolač, veoma prija preliv od meko umućene slatke pavlake

- Poznata Sacher torta se po pravilu servira sa kuglom slatke pavlake, jer originalna verzija spada u prilično suve. Tako rekoše svi koji su probali saher u Beču - ja nisam. Ja pravim neoriginalnu, maminu verziju Saher torte bez brašna, koja nije suva i ne treba joj ništa!


U raznim poslasticama, pomešana sa drugim sastojcima

Sočan crno beli kolač ima fil od mešavine kisele i slatke pavlake, bez ikakvih učvršćivača, i veoma je osvežavajuć

Oreo Cream Cake takođe kombinuje kiselu i slatku pavlaku, uz učvršćivanje želatinom

Kinder milk šnite, domaća verzija, u svoj fil prizivaju slatku pavlaku i maskarpone (koji je derivat slatke pavlake)

Koko-čoko štanglice i rogač bajadera koriste slatku pavlaku kao vezivnu tečnost
Čupavci se obično umaču u smesu od otopljene čokolade, putera i mleka, a ja umesto putera stavim slatku pavlaku i odlični budu


U kremovima, slatkim sosovima i napicima

Ganache Cream, ganaš krem ili samo čokoladni krem pravi se od čokolade i slatke pavlake

Čokoladni mus duguje svoju penastu teksturu slatkoj pavlaci
Karamel preliv nikad ne bi bio to što jeste bez slatke pavlake
- Prava topla čokolada se pravi od tri sastojka - čokolade, slatke pavlake i mleka. Instant verzije, kesice, praškovi? No, no!
Liker od jaja osim vodećeg ukusa slatkih žumanaca traži i punomasno-mlečnu notu, koju daje upravo slatka pavlaka 


Umesto pavlake za kuvanje

Jedan pogled na broj sastojaka u pavlaci za kuvanje i ne treba da vam objašnjavam zašto za kuvanje ipak koristim slatku pavlaku.

pavlaka za kuvanje

Nekoliko predloga:

Pašteta od pileće džigerice
Zagorski štrukli (u verziji kuvani-pečeni, a pre pečenja zaliveni slatkom pavlakom)
Kvrguša (u "jednoj od" verziji)


Kao sirovina za domaći mascarpone sir

Od slatke pavlake možete sami napraviti maskarpone sir.

Jednostavno je, i jeftinije je.

Na našem tržištu uglavnom nailazim samo na uvozni Zanetti mascarpone koji košta oko 400-450 dinara za 250 g. Tu količinu domaćeg mascarpone-a dobićete po ceni pola litra slatke pavlake, tj. između 140 i 220 dinara. Recept - u nekom od narednih postova.



I još...

- Ukoliko vam se članak dopada, podelite ga na društvenim mrežama, a ako inače volite i čitate ovaj blog, pozivam vas da lajkujete FB stranicu, kako biste lakše bili u toku sa novitetima

- Recite mi kakva su vaša iskustva na ovu temu - koristite li mlečnu slatku pavlaku? A biljnu? Zašto? Koji kolač ili slano jelo sa slatkom pavlakom je vaš je favorit?

komentara: 157

  1. Majo, ovo tematika mi je dugo u glavi jer primećujem da ljudi koji se groze margarina koriste biljnu slatku pavlaku i, kada diskretno ☺ skrenem pažnju na nelogičnost, kao da ne kapiraju. Ja koristim isključivo Imlek slatku pavlaku, a nisam znala da ima i u malim mlekarama pa hvala za tu informaciju, potražiću.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu :) Ni meni nije palo na pamet da tamo tražim slatku pavlaku, nego jednom davnom prilikom kad sam stala pred pijačnu mlečnu radnju da kupim sir, neko ispred mene tražio slatku pavlaku na meru, a ja se lupih po čelu... ;)

      Delete
    2. svaka cast na detaljnoj obradi ove teme. Eh da sam je pronasla pre 2 godine, znacila bi mi mnogo a sacuvala bih i neke zivce. ovako na sopstvenom iskustvu, saznadoh neke istine.
      Par puta sam pokusala da umutim slatku pavlaku (imlek) i uvek mi se desavalo premucivanje (mada ja to nisam znala) jer sam sledila uputstva. Pise 2-3minuta najjaca brzina i ja mutim tako i ono se odvoji puter i mlacenica. I bacala sam, nisam znala sta sa tim jer mi se "puter" nije dopadao. Biljne pavlake nisam koristila, mada je to neki biljni tecni "slag". Sada ima i toga (tecni slag). I uvek sam se cudila nekim zenama koje savetuju da se slatka pavlaka sto duze muti. WTF, kad meni postane puter. A one pricale o biljnim.
      I kljuc, Imlekova slatka pavlaka je nesladjena dok ona za slana jela je neutralna, a ostale biljne slatke pavlake su (dodatno) zasladjene.
      A sto se tice "slatkog" mleka, mleko i zaista jeste sladunjavo kada izbacis secer (rafinisani) iz upotrebe. Ja zbog zdravlja sam morala i veruj mi, osecam sada secer intenzivnije jer mi se culo ukusa izostrilo od kada je ozivelo izbacivanjm slatkisa.

      Elem, imlekova (slatka) pavlaka je nezasladjena, tako da je gotovo neutralna ukusom, dok su ostale biljne slatke pavlake dodatno zasladjene pa im dodatni secer (u receptima) po meni i ne treba.

      Inace, svako dobro i hvala na temeljnosti!

      Delete
    3. Primer.
      Pre nekoliko godina, poručujem ja tortu u jednoj razrađenoj poslastičarnici. Pitam da l' može da bude premazana slatkom pavlakom, "o, da, naravno, može". Pitam koliko to menja cenu, "ne, ne, ne menja cenu". Čudno mi malo bilo, ali dobro, kontam da takvih zahteva imaju jednom u sto torti, pa stvarno ne pravi razliku u smislu zarade. "Znači, nećete šlag, nego slatku pavlaku?" "Tako je."

      Kad ono - dobila sam tortu premazanu biljnom pavlakom! Jer su oni mislili da ja ne želim šlag (praškasti proizvod, umućen), a očigledno pod pojmom slatka pavlaka podrazumevaju tečne "pavlake" iz tetrapaka...

      Pozdrav!

      Delete
    4. zаto ja i volim tvoje recepte i rado spremam po njima. prvo, jer su metricki precizni (palacinke i princes krofne uvek radim po njima, nikad nisam imala peh), a drugo jer si precizna u imenovanju sastojaka. nema tu greske, da kazes margarin a mislis na puter npr. nego imenujes to sto jeste. :)
      a najbitnije za pocetnike je sto pises zasto se nesto tako radi.
      Svako dobro!

      Delete
    5. Hvala ti. Svako dobro i tebi! :)

      Delete
  2. Majo, treba da ti daju portfelj ministra obrazovanja u novoj vladi. To je sve sto cu da kazem apropo ovog teksta! Skidam kapu!
    I sad odogovor na tvoje pitanje: da, koristim mlecnu slatku pavlaku, u zemlji sa hiperprodukcijom mleka te bijne pavlake i nisu bas nesto zastupljene. Uglavnom, ovde je slatka mlecna pavlaka jako popularna. Ja je nesto ne volim previse, jer mi ima neki smek, pa zato i ne pravim torte i kolace sa slagom. Druga je prica ganas i dodavanje u razne kremove.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jurim kakvu kvalitetnu zamenu za Rama double cream i naletim na članak i...kida! Svaka čast za objašnjenje, 10-ka za cinizam i definitivno hvala za mlaćenicu/buttermilk. Primena 306. Samo da dodam, naravno ukoliko nisi, preporuka za proizvod Qimiq Whip, samo taj jer je ostatak đubre. Kao baza sjajna stvar. Mali procenat masnoće 15%,mlečnog porekla, sa dodatkom želatina, ogromne primene u pastry-u a i drugim stanicama. Mrka kapa u maloprodaji, inače cena oko 800 sa pdv-om. Distributer Misaco. Još jednom hvala za blog. Spašavaš.

      Delete
  3. Majo, svaka čast! Ne znam kad sam pročitala ovako odličan članak, držao me je od prve do poslednje riječi, pa čak iako mi je uglavnom sve poznato i sasvim se slažem sa tobom. Ovo će biti veoma korisno mnogim ljudima, a mislim da ću post uvezati u svim onim postovima gdje su ljudi zbunjeni "šta mi je pavlaka" i koju da koriste. Hvala ti na ogromnom trudu (što znam da jeste) da sve ovo napišeš! <3 <3 <3
    Inače, ja koristim i pavlaku za kuvanje i ovu za mućenje (češće), ali je, nažalost, velika razlika u kvalitetu i sastavu proizvoda ovdje i tamo, makar nekih. Ova za mućenje je 36 ili 40% masnoće, a ova za kuvanje je 15% - tako da nju nekad koristim i u poslasticama, ako ne pravi razliku.
    I važna stavka - uvijek čitajte sastav i koristite proizvode sa što manje teško izgovorljivih/razumljivih riječi! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Milice! Ako me neko razume, to si ti ;)

      Delete
  4. Koji si ti car :-) Ma kraljica, nije ni čudo što si guru blogerka :-) Savršen tekst za sve, neću više morati ljudima da obašnjavam zašto je Imlek jedina prava pavlaka i zašto kuvam sosove za špagete sa slatkom pavlakom, a ne onom za kuvanje :-) Blago rečeno oduševljena. :-) Svaka čast na strpljenju!

    ReplyDelete
  5. Odlican clanak, od pocetka do kraja! Svaka cast na strpljenju... koristim pavlaku za kuvanje, a slatku retko, ipak sam pristalica slaga, ukusniji mi je, iako znam kakav mu je sastav. Doduse, na letnje kolace i torte sl. pavlaka mi lepse legne pa onda uzmem nju :)

    P.s. merica mi se jaaaako dopada! viva.emptinness@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Maja kao i uvek detaljna, britka i duhovita. Iznad svega uvek dobronamerna u savetima.
    Nakon citanja ovog teksta mnoge su mi stvari jasnije. Bar cu sada lakse znati da prepoznam prema sastavu sta je sta kada naidjem na novi proizvod. Hvala Majo za sva objasnjenja i instrukcije u ovom postu. Trebalo je sve ovo istraziti i uobliciti u ovakav tekst. Svaka čast.
    Već neko vreme razmišljam kako da nazovem neutralnu pavlaku u receptima na blogu koji sam počela da pišem a da svima u Srbiji bude jasno šta treba da kupe. Njen naziv izgleda sadrži pridev -slatka- samo na Srpskom.
    Kako neko vreme ne zivim u Srbiji a idem u nabavku u tri razlicite zemlje, evo mog iskustva sa pomenutom pavlakom. Mozda nekome bude od pomoći. Bilo mi je potrebno jedno kraće vreme dok sam razotkrila kako sta zovu u Svajcarskoj, Nemackoj i Italiji.
    U Svajcarskoj se sve vrste pavlaka zovu Rham što i znači pavlaka. Oni kiselu pavlaku i zovu Sauerrahm (sauer-kisela) samo što to nema veze sa našom kiselom pavlakom jer je veoma retka, postoji polumasna i punomasna (Halbrahm i Vollrahm ali uvek sa prefiksom Saurer). Neutralnu pavlaku za mućenje zovu samo Vollrahm i Halbrahm u zavisnosti od procenta masnoće i na samom pakovanju je i nacrtana umućena pavlaka. Ja ovu polumasnu koristim za kuvanje, a za mućenje punomasnu. Postoji i Schlagcreme i ona je za mućenje ali je zasladjena.
    E sad, kako bi zbunili protivnika iako su to sve nemački izrazi, u Nemačkoj isti proizvod sasvim drugačije zovu. Pavlaka za kuvanje je Cremefine zum kochen ili Sahne zum kochen (pavlaka za kuvanje) i postoji polumasna i punomasna. Nisam pokušala ali mislim da bi mogla da se umuti. Kod njih postoji jos slatka pavlaka koja i jeste zasladjena i zove se Schlagsahne ili Cremefine zum schlagen (u zavisnosti od proizvodjača), kao i neutralna pavlaka Sahne koja je sveza i kratkoročna i jako ju je teško pronaći. Ovo Cremefine dolazi iz francuskog iako je Francuzi pak zovu samo Crème. Nemci i Svajcarci vole da koriste francuske izraze. A što se tiče kiselih pavlaka i kiselih mleka to je tek komplikovano, znam sigurno da ono što najviše liči na našu kiselu pavlaku Nemci zovu Schmand.
    Italijani su jako jednostavni u tom pogledu, kod njih je sve to Panna (pavlaka), s tim što postoji liquida i densa (tečna i gusta). Oni često koriste i Panna fresca (sveža koja je i kratkoročna). Italijani nikada u receptima ne pominju zasladjenu pavlaku. Ukoliko je potrebno da se zasladi, šećer i to u prahu stavljaju pre početka mućenja.
    I još jedna stvar, tečni jogurt kakav se prodaje u Srbiji je nemoguće pronaći u ove tri navedene zemlje. Oni proizvode samo gusti jogurt :-) Onaj naš što se super slaže sa burekom mi baš nedostaje, kao i burek ;-)
    Eto mog malog istraživanju na ove temu. Ako sam nešto pogrešno shvatila, a neko se bolje razume neka me slobodno ispravi.
    Maji šaljem puno pozdrava. :-) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaboravila sam da pohvalim propratnu fotodokumentaciju. Posebno mi se dopada prva fotografija pavlake mućene žicom za mućenje. :-)
      Nisam napisala da ja isključivo koristim mlečnu slatku pavlaku (nezasladjenu) i uvek radije ako je moguće svežu. Ukoliko je prema receptu potrebno da se zasladi, šećer dodajem kao i Maja pre početka mućenja ali u prahu, kao Italijani. Nikada ne koristim šlag iz kesice. :-)

      Delete
    2. Tanja, VELIKO ti hvala na svim ovim podacima! Ja sam krenula bila da čitam o engleskim terminima koje srećem po stranim receptima (single cream, double cream, heavy cream, whipping cream itd. - ovaj članak sa Wikipedije je obuhvatio dosta toga.) pa da i njih posložim nekako, ali odustala sam. To je ipak materija kojom treba da se bavi neko ko živi u tim zemljama, eto, recimo ti :)

      p.s.
      Videla sam logo (presladak je!) i blog u najavi! Jeeeeiii! :)

      Delete
  7. Svaka čast Majo na ovom postu. Ja znam sve ovde napisano i sve mi je savršeno jasno (i koristim isključivo slatku pavlaku-kravicu) ali dobro je sve to imati na jednom mestu jer i sama znam da su ljudi često zbunjeni i da ne primećuju tj. ne znaju razliku... i ponekad se "bune" kako im recept nije uspeo a nisu koristili pravu stvar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je odavno jasno da mnogi ovde brkaju lončiće, a jasno mi je i zašto. Al' se nadam da ko ovo pročita, neće više imati dilema, bar u razumevanju razlika. Izbor je već druga stvar, al' da bi izbor imao smisla, potrebno je znati šta je šta. Bar ja to tako vidim...

      Delete
  8. Bravo, Majo! Evo odma cu da like-ujem tvoju FB stranu i plus cu da je share-ujem :)

    Cika Rade

    ReplyDelete
  9. :-)
    Moja je DrOetker posuda niža i šira, a dobra strana je što je manji ovaj središni poklopac, pa manje i prska. Dobra, odlična. Godinama je koristim, čak povremeno perem i u mašini i nisu mi se brojke i slova zbrisale.
    Učiteljice, imam pitanje: negde sam bila pročitala da kada se desi premućivanje, treba da se doda malo mleka i da se na taj način spašava šlag. Da li je to istina ili zabluda? Inače, jednom sam (na vreme, sa 20 godina) premutila šlag, popila grom i pakao od mame i naučila za ceo život :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo za spašavanje premućene pavlake dodavanjem malo mleka - ne znam, ali zvuči da može biti istina. Poznato mi je pravilo da kašika-dve mleka ili vode ume da spase fil (kuvani fil od žumanca i putera, kao za reformu) kad masnoća neće da se sjedini, a evo niže među komentarima, Aliki kaže da i mali dodatak nove neumućene slatke pavlake čupa stvar, što sve upućuje da i ovo sa mlekom verovatno radi.

      Uložiću 109 dinara, koliko trenutno u Maxiju košta jedna Moja kravica slatka pavlaka, u taj eksperiment, i javiću ishod :)

      Delete
    2. Nisam baš bila brza, ali nisam zaboravila na obećanje. Proverila sam ovo sa mlekom - radi. Ali ovo je primenljivo samo da "suv" šlag vratiš u normalan (to sam ja probala, i uspela), a ako krenu zrnca da se izdvajaju, tu spasa nema.

      p.s.
      nakon dodavanja 2-3 kašike mleka nisam mutila mikserom već ručno, sasvim kratko i pažljivo

      Delete
  10. Sigurna sam da je ovaj post otvorio oči mnogima. Ja uvijek koristim punomasno slatko ili kiselo vrhnje. Slatko za sladolede, ganache i slično, te neka slana jela, a kiselo dodajem u neke tradicionalne čušpajze. No, mlađe kuharice možda i ne razlikuju zamjene za pravo vrhnje. Odlično!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ljudi imaju običaj da prvi sustret sa nekim terminom rezervišu samo za to nešto što su oni sreli pod tim imenom, i amin! Tako imamo slučaj da neko zove šlagom isključivo praškasti proizvod iz kesice, dok pod slatkom pavlakom podrazumeva sve ove iz tetrapaka, bilo biljne ili mlečne... A šlag je zapravo bilo šta od toga, samo u umućenom stanju. Uglavnom, prostora za konfuziju koliko hoćeš :)

      Delete
  11. Odlično :) Sve na jednom mestu i tako temeljno i koncizno objašnjeno.

    ReplyDelete
  12. Ja mileram kupujem na pijaci kod jedne porodice, kad mi trba za šlag naručim prethodnog dana da mi donesu jednodnevni, to je ukus šlaga mog detinjstva :-) Objasnili su mi i kako se pravi al da ne smaram :-)
    Tekst je super! Mada sve to znam za mnoge će biti od velike koristi.
    Naiđoh i na recept za kvrgušu, baš mi se svideo pa sam ga pinovala za neki ručak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slobodno "smaraj" ako te ne mrzi :)
      I objasni mi da l' pod "mileram" misliš na slatku (neutralnu) pavlaku, tu koju pominješ da poručuješ, ili na kiselomlečni proizvod, sličan kiseloj pavlaci?

      Ja recimo ne znam kako se zove i kako da tražim onu vrstu pavlake koju dobiješ kad kupiš "paprike u pavlaci". Ona je baš punomasna i kremasta, a opet nije kisela, a nije ni slatka/tečna. E ta pavlaka, samo bez paprika - to još ne nađoh! Mada nije ni da sam se baš ubila od traženja, pitala na par mesta i to je to :)

      Delete
    2. bas sam naletela na tako nesto u mlakari kruna, ima ih na pijacama b. kosa, zemunskoj...verujem jos ponegde..ima sa paprikom i bez, zovu je neutralna a kisela, bas je mnogo gusta kao neki krem sir

      Delete
    3. То се код нас на југу зове "цеђено млеко" што би кад се преведе значило оцеђено пуномасно кисело млеко. Нешто на шта наиђемо у Грчкој када тражимо јогурт а купимо нешто што је јако и густо. Цеди се по процедури која важи и за прављење домаћег сира. Поздрав!

      Delete
  13. Bravo Majo! Kakav sjajan tekst!

    ReplyDelete
  14. Fakat odličan post. Informativan i opširan, ja to nikada ne bi mogla složiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolje da ti ne kažem kad sam ja ovo počela da pišem, i koliko puta ostavljala za kasnije :)

      Delete
  15. Odličan tekst! Malo njih kapira razliku između mlečne i biljne pavlake.
    Dobra vest je da PIK Zemun ne stavlja ni karagen, ni dekstrozu u pavlaku. Zato joj i jeste kratak rok trajanja.
    Ako je nekome blizu ima je na pijaci Đeram. Mogu uzeti broj lokala i napisati ovde, ako ima zainteresovanih.
    Pozdrav,
    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. To za PIK Zemun je odlična informacija, hvala ti!
      Slobodno dopiši ime ili broj lokala sa Đerma, siguro će nekom značiti.

      Delete
  16. Po komentarima ispod recepta za karamelna mom blogu sam videla koliko su ljudi u Srbiji zbunjeni sa tim pojmom "slatka pavlaka" i baš sam bila iznenađena. Kroz odgovore na njihova pitanja sam pokušala da objasnim razliku, naravno da nisam imala sve te srpske proizvode da uslikam ali i moja objašnjenja su ista, malo skraćenja naravno, ali to je to. Nije mi jasno otkud tolika zabuna među potrošačima, kako se ne može razlikovati nešto "biljno" i "mlečno"... Zato u svim receptima gde je koristim uvek naglašavam "mlečna slatka pavlaka" To bi trebalo da bude jasno označeno na prednjoj strani ambalaže, da li ješto biljnog ili mlečnog porekla, ali kao da je nekom tamo u cilju da zbunjuje kupce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je jasno otkud zbrka, trebalo bi živeti i odrastati ovde, da bi se to razumelo :)

      p.s.
      Cilj je uvek profit, a opšteprisutna zbunjenost samo olakšavajuća okolnost na putu do cilja

      Delete
  17. I ja bih sa ostalima da podelim svoje oduševljenje detaljno obrađenom tematikom. U svojim kulinarsko-poslastičarskim pokušajima često se okrenem slatkoj pavlaci (mlečnoj, treba li reći?), a mislim da sam na dobrom putu da i mamu preobratim :) Elem, meni se dopada onaj nastavak priče - šta se događa sa premućenom slatkom pavlakom i kako spasiti stvari - diy puter. Takođe mi se dopada i ideja da bih mogla da posedujem mericu/činijicu-mutilicu, tako da se prijavljujem za poklon (ivanakosjer@gmail.com)

    ReplyDelete
  18. Odlican tekst, hvala na svim pojasnjenima u reci i slici! I, odlicna ideja kako "upropascena" slatka pavlaka ipak moze da se iskoristi, homemade puter, ko bi rekao! :)
    P.S. Prijavljujem se i za mericu, sto manje nereda u kuhinji, manje posla oko ribanja iste. anci.8p@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako me nešto nerviralo u kuhinji to su bile kapljice slatke pavlake raspršene kojekude. Sa ovom posudom nema tih muka :)

      U igri si!

      Delete
  19. Samo da dodam moje iskustvo, ako se slatka pavlaka previše umuti i postane, kao što si rekla "veoma čvrsto umućen šlag, suv" a hteli bi da imate ipak onu finu teksturu makog šlaga koji se lepo razmazuje, može se spasiti ako se doda tečne slatke pavlake i još malo sve zajedno lagano umuti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš ti hvala za ovaj podatak, nisam to znala. Mada obično nemam to "još malo" pošto ceo tetrapak sručim odmah, jedino da odvojim na početku dve kašike, za svaki slučaj! :)

      Delete
  20. Savrsen tekst,ja je uglavnom "premuti", nikako da stanem na vreme!!!
    aleksitamara@yahoo.com

    ReplyDelete
  21. Odlican tekst, hvala na ovim korisnim informacijama.

    ReplyDelete
  22. Koristim kravicu,a i Meggle,zavisi sta kad ima.I u tecnom,i u cvrstom stanju,odgovara mi bas taj neutralni ukus,ne volim preslatke stvari.Tekst kao i uvek-odlican 5 :-).I ja bih bas tu mericu,da smuckam na brzinu i zacas operem jer je tako divno malecka.pprincipeta@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. U igri si! Mada, ako dobiješ mericu, ne smeš u njoj da mutiš Meggle, samo kravicu!

      Doooobro, šalim se, muti šta hoćeš, ali i ZNAJ šta hoćeš :)

      Delete
    2. Danijela!
      Random.org je izvukao tebe, i poslala sam ti e-mail, ali vratio mi se - izgleda da nije dobra e-mail adresa! Molim te da proveriš i pošalješ ispravnu adresu, čekam tri dana (do 17. juna), pa ako ne dobijem ništa, ponavljam izbor...

      Pozdrav!

      Delete
    3. Sve je OK, mejl je u redu, moja copy-paste greška! :)

      Delete
  23. Nek je neko konacno objasnio pravu razliku, mada si ti to i ranije pominjala u nekom od recepata. Super mi je i President, ali ona je malo skuplja u odnosu na Kravicu. Nekad sam prosto primoran da koristim meggle zbog same forme koju fil treba da ima jer mi se ona dobro umuti, ali za cizkejk i za nesto sto vise volim uvek biram Kravicu iz razloga sto ukus ne moze da se meri, prosto taj mlecni ukus je nezamenjiv, a sem toga cak i ako se premuti opet je korisna.
    Majo pravis li nekada Angel food cake? Ja sam imao neki neuspeli pokusaj, a ti to sve usavrsis pa sa tvojim receptima nema greske. Tako da bi mogla neka varijacija na tu temu. :)

    Pozdrav. :)

    ps. Posuda za mucenje je odlicna.
    draganrajsic88@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      Nabavila sam kalup za Angel food cake, i "izučila" svašta nešto, ali pravila još nisam. Mislim da će morati još da čeka, al' kad-tad, doći će na red :)

      p.s.
      U igri si!

      Delete
  24. Odličan post, meni kao apsolutnom početniku u kuhinji jako koristan. Do sada sam slatku pavlaku koristila za skatke kremove, a od sada ide u uppotebu i za slana jela.
    milojkovicjelena@yahoo.com

    ReplyDelete
  25. Kad mi treba slag za tortu, ja koristim Kravicu slatku pavlaku. Osim kad, priznajem, zaista zelim da umutim slag u prahu sa vodom/mlekom, ali to i nije tema danas. Probala sam te biljne, ali osim sto su vec slatke pa ne mogu ja da izdiktiram koliko sladak slag zelim, one su tako groznog ukusa da nisam ni dospela do citanja sastojaka i citave te margarin-problematike, vec sam samo resila da to vise nikad ne kupim. Par puta mi je drugarica trazila da joj stavim tu Hole biljnu pavlaku na tortu, ja rekla "vazi" i stavila Kravicu :D
    Mrzim kada se slag koristi kao fil za tortu, pa neka mu je dodata tona jagoda/cokolade/bilo cega. Fil je fil, a slag je slag. Ja pavlaku eventualno dodam u fil. Ali uglavnom premazujem torte slagom, ili ga eventualno dodam sa strane kada me mrzi da premazujem i bavim se zastitom od susenja (nikako da nabavim zvono). U slanim jelima, zasad, kao sosic za neku testeninu.. ono, malo ulja, beli luk, meso/pecurke, pavlaka... Mada, priznajem da sam u poslednje vreme par puta kupila tu kao "za kuvanje", ali sada nakon ovog teksta sigurno vise necu :)
    Majo, hvala! :)

    ReplyDelete
  26. I, da dodam, ja nisam u igri za posudu za mucenje. Vec je imam (Tupperware) i zelela bih da neko drugi dobije. ;)

    ReplyDelete
  27. Wow, kakav post! I da nije potpisan znala bih da tako nesto moze samo Maja da napise!
    Za mene ne postoje pakovane pavlake, koristim iskljucivo pavlaku kupljenu na meru u mlecnim radnjama. Najbolja mi je na Bajloniju kod Kace, a ako bas nema kod nje jer se brzo proda onda kupim u Kruna komercu. Cena 270/280 din za litar. Kacina se uvek fenomenalno umuti jer je uvek sveza posto je kod nje veliki promet i uvek su redovi ispred njene tezge. Ako mi treba za ganas fil, onda je kupim i ranije pa zamrznem ... ako mi treba za slag onda mora biti sveza, ne sme se zamrzavati.

    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, to je ta cena za pavlake u rinfuzu, ja sam plaćala 140 za pola litra.
      Hvala na podršci i pozdrav! :)

      Delete
  28. Disertacija o slatkoj pavlaci!! :) :) Svaka cast! Objasnjeno odlicno, posebno mi se dopada sto ste pojasnili sta je i koliko je "losa" "biljna pavlaka"! Buttermilch pijem, ali iskrena da budem , do sada nisam znala sta je ustvari..hvala :) Pozdrav iz Austrije.

    ReplyDelete
  29. Super text, sve korisno i tačno, samo bih dodala info o imlekovoj slatkoj pavlaci i uopšte proizvodima sa slatkom pavlakom kao što su imlekovi sladoledi. Imlek stavlja zgušnjivač karagenan za koji postoje sumnje i pretpostavke da je kancerogen te je u EU pred zabranom korišćenja u hrani, ako nije i zabranjen. U svakom slučaju tu imlekovu slatku pavlaku, niti ove druge biljne, više ne kupujem, već samo domaću na meru na Kalenić pijaci. Takođe i Imlekove sladolede maximalno izbegavam, prvenstveno zbog dece. Vidite, proverite i vi o tom karagenanu, ako ima nekih novih informacija javite. Pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam za karagenan, moguće. Inače, nisam baš sigurna da su sve pavlake na meru 100% bez dodataka - jer i to prave neke mlekare, samo distribuiraju u rinfuzu - trebalo bi upitati prodavca da pročita sastav sa deklaracije, itd.

      Pozdrav!

      Delete
  30. gde su te radnjice na pijaci Kalenić u ojima se može kupiti u tatrapaku pavlaka? Ja uzimam samo na meru u radnji Kruna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na Kalenić pijaci i ja kupujem na meru ("Mlečno carstvo" i "Petko"). Moju Kravicu i President uzimam u Maxi-ju. S tim da Kravice ima uvek, a Presidenta ne.

      Delete
  31. Draga Majo, veoma poucan clanak, imam pitanje (zelim da napravim bread and butter pudding i citam na netu): da li slatka pavlaka moze da posluzi kao zamena za 'double cream'? Ako ne, koji od nasih proizvoda bih mogla da upotrebim?
    Hvala i pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Double cream bi trebalo da je još jači i masniji. U zavisnosti od zemlje do zemlje, double cream može da ima 40-60% mm. E sad, slatka pavlaka Imlekova ima 36%, što je malo manje od 40%, pa verovatno može da posluži. U krajnjem slučaju, ako koristiš Kravicu, možeš nakon istiskivanja pavlake u posudu da odliješ malo onog tečnog dela, pošto je kod Kravice skoro uvek masnoća manje ili više razdvojena od ostatka - pa tako dobiješ masniju pavlaku, a ono odvojeno ikoristiš za kafu ili već nešto.

      Pozdrav!

      Delete
  32. Nadam se da jos pratite ovaj clanak:) htedoh da vas pitam nesto u vezi Imlekove slatke pavlake. Meni se uvek ali UVEK ocajno umuti. Nikad nije lepa i retka, uvek ima neki jako gusti deo (kao pasteta maltene) i NIKAD se ne umuti. A svaki put sam svezu kupovala. Zasto se to desava? Nijedna druga pavlaka nema tu cudnu strukturu i normalno se umuti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam primetila da je masnoća uvek izdvojena, u manjoj ili većoj meri. Ali to mi ne pravi smetnju, umuti se meni sasvim lepo šlag od takve pavlake. Tako da - zaista nemam ideju zašto kod vas pravi probleme...

      Pozdrav!

      Delete
    2. Mora da sam onda dezertni baksuz! Hvala na odgovoru :)

      Delete
  33. Divan tekst zaista...bas stev vetar u ledja pogotovu nama majkama cija su deca alergicna na proteine kravljeg mleka....Nadam se da cete naleteti na jednu takvu npr medicinsku sestru koja razmislja poput Vas i koja se gnusa davanja injekcije npr dok se Vi gusite ili sl...

    ReplyDelete
  34. Sjajan tekst, oduševila sam se a bogami i nešto naučila :)

    ReplyDelete
  35. Kupila sam slatku pavlaku i kad sam je otvorila nije bila u tečnom stanju već kao kocka putera stvrdnuta,dali može i onda da se koristi?Hvala unapred na odgovoru

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je baš kao puter čvrsta ta masnoća (mada, moralo bi da ima i neke "vodice" osim stvrdnute masnoće), moguće da neće moći da se lepo umuti šlag. Za druge namene može -
      kuvanje, topljenje sa čokoladom ili kao maslac. Naravno, pod uslovom da je ukus OK tj. ako nije nešto uskislo...

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala puno na odgovoru!Kad sam otvorila tetrapak slatka pavlaka je bila kao kocka putera a na samom dnu malo vode,a lepog je ukusa slatka pavlaka ali mi nije bilo jasno zašto je tako stvrdnuta kao kocka putera a piše rok isteka na tetrapaku do kraja ove godine,i na kraju svatim da su je sigurno zamrzavali i zato se tako stvrdnula kao puter,napravila sam sladoled od nje,dobro što mi nije trebala za šlag već za sladoled sam je kupila,kad sam je mutila bila je skoro kao šlag ali puterastiji šlag.Prvi put da kupim slatku pavlaku a da je stvrdnuta iznutra,kad sam je probala nedeluje mi da je uskisla već izgleda da je bila zamrznuta a marka te slatke pavlake je Silbo Good Food i bio je tetrapak od jedne litre.

      Delete
  36. Koliko mi je drago što sam pročitao ovaj post (voleo bih da je to bilo ranije) i što ću ubuduće kada budem pravio soseve za paste ili neki drugi recept koji zahteva pavlaku za kuvanje zameniti sa slatkom koja mi je jelte po nazivu bila rezervisana samo za slatke recepte. Uglavnom hvala Majo na širenju znanja i mom otvaranju očiju sa ovim tekstom.

    ReplyDelete
  37. Pozz.Ja bih samo da pitam da li slatka pavlaka moze stajati u frizideru otvorena i vise od 5 dana,tj.da li se sme koristiti kada se sama po sebi zgusne?Za recepr mi treba,ne da je mutim,nego da je ugrejem na ringli sa cokoladom i margarinom.Da li se takca uopste sme koristiti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mislim da može. I ne bi trebalo da se zgusne. Sipaj malo u kašičicu, probaj, to ti je najsigurnije. Inače, možeš odmah zamrznuti načetu a nepotrošenu pavlaku, za kuvanje će biti ok (za šlag nije ok).

      Pozdrav!

      Delete
  38. Ja sam se dugo mucila i jos uvek se lutam po rafovima kako bi se snasla sta je u Francuskoj slatka pavlaka. Ovaj tekst mi je delimicno pomogao u mom lutanju. Kad nadjem francusku verziju slikam vam i javim. Hvala puno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. Evo kao dodatna pomoć - prekucavam šta piše na pakovanju President slatke pavlake, to je baš francuska pavlaka, mi je uvozimo:

      * Creme Entiere *

      Creme liquide sterilisee U.H.T a 35,1% de mat. gr

      Ingredients: Creme de lait de vache, proteines de lait, stabilisant E407

      Delete
    2. Моја прва опција у Француској је E.Leclerc. Њихова робна марка, брик кутијице од 200 мл, беле боје. Иако су стерилизоване (U.H.T), налазе се у расхладној витрини. Мислим да су раније имале 250 мл, али је и наш јогурт "смршао" са 200 на 180 мл. Друга варијанта је Лидл. Тамо није расхлађена. Ни у једном случају не узимати crème légère.

      Delete
  39. Imlek slatka pavlaka sadrzi karagenan, e407, savetujem da procitate malo o e407

    ReplyDelete
  40. Svaka čast na ovakvom objašnjenju, uvek koristim slag u prahu jer su me zaplasili kako se upropasti slatka pavlaka mucenjem. A logicno je da je bolja ukusnija i zdravija od praska. O biljnim mlecnim proizvodima necu da komentarišem jer je to cista glupost nasih pomodara koji su oplemenili posne trpeze..hvala majo naucila sam puno..

    ReplyDelete
  41. Samo bih napomenula da se President slatka pavlaka pravi u Somboru. Dakle nije uvoz. Pravi se tu kod mene blizu a onda odatle ide u izvoz najveci deo. Nije bitan podatak za kolac ali ipak nije u redu izneti netacne podatke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na ambalaži piše:

      Uvoznik za RS, Somboled d.o.o.
      Proizvedenou Francuskoj. Uvezeno iz Francuske.

      Delete
  42. Hvala, ali stvarno... Ovde sam jer tražim neke detalje oko keto dijete.. I sad mi je stvarno sve razjašnjeno... Svaka čast na strpljenju... Srdačan pozdrav

    ReplyDelete
  43. Majo,imam pitanje,za vas i sve ostale,gde sada naci Imlek slatku pavlaku? Nigde je nema.Ili samo ono na Kalenicevoj preporucujete.Srdacan pozdrav,Nadja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imlek nigde, jer je nestašica već duže vreme. Pojavljuje se u Mercatoru i Idei President-ova slatka pavlaka (beli tetrapak, polu-litarski, uvoz iz FR). Osim toga jedino u nekoj mlečnoj radnji (kao toj na Kaleniću), pa ako imaju slatku pavlaku u rinfuzu...

      Pozdrav!

      Delete
  44. Uzgred,nisam ni znala da moze da se zamrzne?!

    ReplyDelete
  45. Napr za ganas i mus?ta sa pijace

    ReplyDelete
    Replies
    1. Za ganaš može zamrznuta-odmrznuta. Za mus ne znam, tu ipak treba da se muti...

      Delete
  46. Kravica više ne postoji, i Imlek je napravio biljnu zamenu Uno momento, dakle strašno. Mlekare Kruna komerc imaju rinfuz ali ima malo čudan ukus, pomalo je kiselkastog ukusa... E sad u trenucima očaja tražim bilo koju varijantu da dodjem do slatke pavlake pa evo nekih informacija:
    Silbo food veleprodaja hrane ima u ponudi Room stand 35% slatku pavlaku ali su pakovanja po 1l i mora da se kupi 6kom, rok trajanja je 136 dana. Druga varijanta koju sam našla je u Metrou, njihova robna marka Aro i tamo može da se kupi na komad, ove dve još uvek nisam probala već sam ih samo našla na internetu, kad probam javljam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na ovim informacijama! Nisam znala ni za Silbo ni za Metro (a gledala sam u Metrou u više navrata). Ja nabavljam u Mercatoru President od pola litra, rok je 6 meseci ali koristila sam i godinu dana star tetrapak i ništa mu nije falilo.

      p.s.
      Kad sam videla Imlek biljnu zamenu, nestalo je svake emocije prema omiljenom brendu detinjstva...

      Delete
  47. Bravo za odličan tekst.
    Većinu ljudi opisano ne zanima, i vrlo rado pristaju na imitacije (hrane). Mlečnu pavlaku koristim za mousse, ganache, karamel, ali i slana jela.
    Što se tiče mlečne pavlake na našem tržištu:
    1. Pavlaku 36% su prestali da proizvode posle požara u Imleku septembra 2018. Na njihovoj info liniji sam dobio informaciju (leto 2019) da će mlečna pavlaka ponovo ući u proizvodnju, ali ne znaju tačno kada. Uno zamena je, nadajmo se, dopuna a ne jedini izbor.
    2. Francuska President 35% ima je uvek u Tempu, 315 din pola litra.
    3. Metro ima nemačku slatku pavlaku 30% mlečne masti, oko 500 din litar. Ovo je minimum za mućenje, ponekad je koristim, ali većina recepata na koje sam navikao podrazumeva 35%. Razlika je mala ali primetna za ganache/kremove. Šlag ili mousse, to je OK.
    4. Silbo food maloprodaja u Kralja Milutina. Uvozna 35% , oko 600 i nešto din litar.
    5. Pavlake po pijacama. Kruna komerc često je znala da bude polu kisela, ne znam ko proizvodi nisam uzimao već 3-4 godine.
    Zlatiborac, sve preporuke (ne oni što prave meso, mlekara iz Mihajlovca). 170 din pola litra plastična flaša. Ima u radnji na banjičkoj pijaci, i bilo je na Djermu ranije. 38% masti, možete je bukvalno razblažiti mlekom bez posledica po recept ;-) Rok trajanja je jako kratak, do 5-6 dana max. Kad otvorite pakovanje, još manje. Ako ste kupili pavlaku u sredu, a torta vam treba u ponedeljak, to je već znak pitanja. Mascarpone napravljen od ove pavlake bolji nego kupovni, za smešne pare.
    Nadam se da će informacije nekome biti od koristi
    CK

    ReplyDelete
    Replies
    1. VELIKO hvala na ovim informacijama! Naročito me je obradovalo što ispade da ima nade za Imlek slatku pavlaku, a ja sam je u mislima precrtala odavno... :)

      Delete
  48. Poštovani svi,
    u nadi da će neko iz Imleka videti naš vapaj za njihovom čuvenom slatkom pavlakom, nadam se da će se uskoro naći u našim prodavnicama.Imlekova pavlaka je nezanemljiva, ja već minimum 15 godina pravim sve od nje, i jako mi nedostaje. Pokusala sam jednom da napravim Švarcvald tortu sa zamenom, Uno momento, ali to nije to. Više ništa ne pravim dok se ne pojavi čuvena Kravica. Nadam se da hoće. Srdačan pozdrav svima, Ljiljana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ljiljana,
      Možete koristiti neku od gore navedenih opcija, pošto su mlečne pavlake u pitanju.U međuvremenu, svi možemo gnjaviti Imlek na ovaj info telefon:
      +381 11 30 50 505
      Ili preko kontakt forme:
      https://www.imlek.rs/kontakt
      Takođe bi mogli da se obratimo Lidlu preko kontakta na njihovom sajtu, pa ako nas ima dovoljno, možda nešto uvezu (npr. Lidl Hrvatska prodaje mlečnu slatku pavlaku).
      https://www.lidl.rs/service-help/kontakt
      Pozdrav
      CK

      Delete
    2. Proverena informacija (od marketing agencije čiji je Imlek klijent) - Moja kravica slatka pavlaka se VRAĆA i to vrlo uskoro! Dani su u pitanju!

      p.s.
      CK, našla i kupila Aro u Metrou! Nisam očekivala da stoji tamo gde stoji (van frižidera), pa nisam tamo ranije ni gledala. Poslužila sasvim dobro za mućenje (pa u čizkejk). Hvala još jednom :)

      Delete
  49. Malo me je zainteresovala tema ali tekst me je prikovao za monitor. Uživao sam čitajući, hvala. Pozdrav

    ReplyDelete
  50. Zdravo Majo :) Da li mozda znas koji % masnoce sadrzi Kruna Komerc slatka pavlaka?

    ReplyDelete
  51. Draga Majo, hvala na informaciji. Jako sam se obradovala ako se stvarno ostvari da se Moja kravica slatka pavlaka vraća!!!! Jupii. Nezamenljiva!!!!Hvala CK na informaciji takođe! Pozdrav, Ljiljana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja kravica slatka pavlaka je viđena u Univeru i Maxi-ju pre neki dan, verujem da je sad već ima svuda :)

      Delete
  52. Evo je
    https://cenoteka.rs/artikal/1001813/slatka-pavlaka-imlek-36-mm-250ml

    Nadao sam se da cena neće biti (mnogo) veća od 500 din/lit. Tako nekako i jeste, osim u IDEI (ne vidim zašto bi žurili da kupimo ako je cena ista kao President).
    CK

    ReplyDelete
  53. To sto ima mlecni protein to ne znaci da se ne moze koristiti u toku posta. Nismo mi muslimani pa da se ne smemo kontaminirati mlekom ili mesom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kontaminacija bi bila prisustvo neželjenog sastojka, koji se u proizvodu može naći "silom prilika".

      Ako je mlečni protein svesno i namerno dodat u proizvod, a jeste čim je naveden u listi sastojaka - to nije nepoželjan sastojak koji se zadesio "silom prilika" i nema govora o kontaminaciji.

      Delete
  54. Ako vam treba u nekom receptu da se pavlaka termički obradjue, kao npr. karamel, krem brule..., ne možete raditi s biljnom pavlakom, ako nema mlečne pavlake koristiti bilo koju pavlaku za kuvanje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Istina, pravila sam karamel par puta sa pavlakom za kuvanje od 20% mm.

      Pozdrav!

      Delete
  55. Mi smo kretali da radimo aplikaciju koja bi proveravala koje sastojke sadrže proizvodi i kakve bolesti izazivaju ti sastojci. Naši doktori skupili su mnogo radova na temu da karagenan, tj. E407, izaziva probleme sa stomakom, ali ne male probleme, nego rak debelog crijeva, ulcerozni kolitis i baš neke prave, strašne smetnje. Postoji oblik karagenana koji je još štetniji, neki poligenan, i on izaziva baš i rak, ali taj oblik je zabranjen pravilnicima većine zemalja, uključujući i Srbiju. Ali i obični karagenan izaziva stvarno gadne boleštine i treba ga izbjegavati.

    Inače, super članak, Majo, hvala za informaciju. Ja sam u pokušaju nekog kolača sa slatkom pavlakom.

    Probaću da nađem PIK Zemun ili ću kupiti na pijaci sjvežu, neće biti gore nego što je ovo što može da se nađe upakovano.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phuh...

      Ne znam šta da kažem.

      Ili da prestanem da je koristim skroz ili da odlučim da verujem da je tih par litara slatke pavlake godišnje koje potrošim ipak relativno mala količina...

      Hvala ti na informacijama, svakako.

      Delete
    2. "Mi smo kretali da radimo aplikaciju"
      Nisam siguran na koga se misli.
      U svakom slučaju, izgleda da se ponekad nije jasna razlika dve supstance: DEGRADED carrageenan (koji izaziva probleme) i FOOD-GRADE carrageenan.
      Na ova dva linka može se naći mnogo dodatnih linkova ka detaljnijim studijama:
      https://foodadditives.net/thickeners/carrageenan/
      https://en.wikipedia.org/wiki/Carrageenan#Toxicity_research
      Američke, evropske i australijske agencije za dodatke ishrani (kao i WHO svetska zdravstvena organizacija) su dozvolile upotrebu i čak pominju neke sitnije benefite za zdravlje tako da se je ne bih previše brinuo. Osim naravno, zbog preteranog kalorijskog unosa ukusnih slatkiša ;-)
      CK

      Delete
  56. dobar dan, evo nedavno sam otkrila ovaj blog, iz svajcarske citam pa nazalost nemam nasa tacna slova na kompjuteru! u svakom slucaju vam je sajt veoma dobar i koristan, sad sam ovaj post procitala, jako je korisno znanje o svim ovim koracima kad se muti pavlaka. a i napravila sam jedan kolac po vasem receptu. uspeo je odmah (dobro, nije bio tezak). hvala i prijatan dan

    ReplyDelete
  57. Slazem se sa Jasnom, karagenan je jako jako stetan. Od imleka me ne cudi sto ga stavlja u svoju pavlaku. Koristila sam tri ceske slatke pav lake i sve su bez karagenana. Takodje savetujem svima koji znaju nekog ko drzi krave i prodaje mleko i mlecne proizvode, da pita za slatku pavlaku. Moja komisnica do kuce dok je drzala pravila je sama, tetka moja takodje. Ima je i na pijacama sveza je neuporedivo bolja od imlekove koja jeste bolji izbor od onih biljnih (u tom slucaju bolje slag iz kesice) ali ne treba dizati u nebo proizvod sa takvim aditivom u sastavu. Ne jedemo tu pavlaku toliko cesto aal nazovimo stavri pravim imenom. Takodje ko moze naci u Nemackoj, ja srecom nalazim, tamo ima da se kupi bez tog sastojka a mnogo je ukusnija. Ko je probao samo imlek ne zna za bolje, to mi je jasno.

    ReplyDelete
  58. PS cokoaldna glazura mi je mnogo lepsa kad ugrejem pavlaku i istopim cokoladu (mera otprilike, ne previse pavlake da ne bude retko).

    ReplyDelete
  59. Odličan blog, objašnjenje, slike, sistematičnost, razumljivost.
    Thanks

    ReplyDelete
  60. Još jednom, ovo je citat, mogu se naći detaljnije studije na tu temu:
    Does Carrageenan Cause Cancer?
    No. Degraded carrageenan or poligeenan, a carcinogen found to cause cancer in animals in the research in 1982 (17).

    Different with carrageenan, the degraded form is not a food additive and not used in any food application (18). Although they’re different, the carcinogenicity of degraded carrageenan is always mistaken link to carrageenan.

    ReplyDelete
  61. Ovo je najbolji opis koji sam ikad videla! Baš ste se potrudili, niste se štedeli. Odrasla sam u Nemačkoj i zato sve znam o slatkoj pavlaci jer se tamo mnogo više koristi nego kog nas. A i obožavam je (ranije ovde se najčešće koristio onaj u prahu, fuj). Vaš opis je detaljan, precizan i sveobuhvatan i sa jednom dozom humora, pa ste me još i nasmejali par puta. Sa zadovoljstvom ću vas zapratiti na FB i jedva čekam da vidim vaše objave. Srećno i veliki pozdrav, Slađana

    ReplyDelete
  62. Mlečna pavlaka u Lidlu
    440/litar

    ReplyDelete
  63. Koliko odlicnih saveta na jednom mestu! Veliko hvala :)

    Da li neko ima informaciju gde nabaviti tu rinfuz slatku pavlaku "sa ove strane reke" tj. Novi Beograd/Zemun? Na mojoj pijaci kod Starog Merkatora nema niko (inace je to losija pijaca u odnosu na blok 44 ili zemunsku) a ja slatku pavlaku koristim za keto kafu 2x dnevno i treba mi dosta i precesto da bih putovala do dalekih pijaca :D

    Imlek cesto nestane (evo bas sad je bila nestasica) a sad me zabrinjava i taj info oko sastojaka.
    Posto nikad nisam bila u LIDL-u - da li neko ima info koji su sastojci te njihove pavlake?

    Hvala puno <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogledajte poruke iznad od 21. septembra, postoji zabuna oko sastojaka koji su otrovni i koji su dozvoljeni, sve food agencije u svetu ih odobravaju.
      Lidlova pavlaka sadrzi sve kao i imlekova.

      Delete
    2. Hvala na informacijama :)

      Kupicu prvom prilikom tu Lidl-ovu da isprobam mada bih najvise volela da naidjem na neki dobri izvor sto kvalitetnijih mlecnih proizvoda. Pre bih kupila 100gr sira napravljenog od odlicnog mleka i srecnih kravica sto pasu travu napolju nego 1kg sterilisanog nazovi sira.

      Ako cujete za tako nekog dobrog proizvodjaca javite :)

      Delete
    3. Zlatiborac (ne oni što se bave mesom) mlekara iz mesta Mihajlovac južno od Smedereva. Njihovu pavlaku i puter možete naći na Banjičkoj pijaci i na Đermu, za ostale pijace ne znam. Ne znam koliko trošite dnevno, rok trajanja je dosta kratak nije uvek praktično. Pakovanje 0.5 litara oko 180 din.

      Delete
    4. Trosimo najmanje 1 pakovanje one Imlek pavlake dnevno - znaci 250ml. Ako se pravi neki keto slatkis onda i vise :)

      Da, to mi je predaleko i za mesecnu a kamoli dnevnu/dvodnevnu kupovinu. Bas me put ne nanosi na tu stranu. Prosetacu sledeci vikend do zemunske pijace - javljam ako nadjem nesto dobro, da znaju ljudi u okolini :)

      Delete
    5. Info od druga, za zemunsku pijacu - "kod Žike" se kupuje neki čuveni mileram, a moguće da ima i slatku pavlaku, treba proveriti. To je tezga kad se prodje ribarnica na sredini pijace, prema Zemunu... Pa levo.

      Pozdrav!

      Delete
    6. Divno! Hvala puno na informaciji - isprobavam pa javljam utiske!

      Delete
  64. Pozdrav Majo. Pokusala sam par puta da umutim Imlek slatku pavlaku, i uvek isto: iz tecnog stana i prskanja po celoj kuhinji predje mi direktno u puter, ne desi se trenutak u kojem ima teksturu slaga uopste. sta radim pogresno? padalo mi je na pamet da je u pitanju oblik posude, brzina miksera.. imate li vi ideju? hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To mi se desilo poslednji put pre 10-15 godina, sa štapnim mikserom potopljenim u duboku usku posudu. Normalan mikser i ohlađena pavlaka (i ohlađena posuda), nema problema nikad.

      Delete
  65. Meni uvek uspeva, ne znam zasto xD. Mutim u nekoj plasticnoj uskoj posudici valjkastog oblika, samo 1 mutilica miksera moze da stane u nju. Mada nisam imala problem ni kad mutim vece kolicine u ogromnoj vangli sa obe mutilice miksera. Mozda se previse raslojila (tvrdi masni delovi + vodica) ili nije bila u frizideru pre mucenja. Mozda ima veze i da li se muti grubo ili pazljivo - nisam o tome razmisljala, cak je i moj neiskusni muz uvek umuti a poznat je po tome da mi je upropascavao belanca za torte :D xD
    Jedino sto mi smeta je sto se vrlo lako posle par sati u frizideru "spusti" i pretvori u polutecni slag :(

    ReplyDelete
  66. Kraljica si! ❤️❤️❤️

    ReplyDelete
  67. Ovo je najbolji članak o slatkoj pavlaci koji sam danas pročitao.

    Zapravo, ovo je najbolji članak koji sam danas pročitao.

    Ovih dana, hoću reći.

    ReplyDelete
  68. Ne znam da li Vam nesto znaci, ali Vas tekst, iako star 6 godina, i dalje je medju prvim ponudjenim od strane Googla kada se pretrazuje pojam slatke pavlake. Na srecu svih mladih domacica.
    Hvala. :)

    ReplyDelete
  69. Svo ovo znam i tražim slatku pavlaku za šlag, tako sam naletela i na vaš blog. Izgleda da je imlek više ne proizvodi, što je baš bruka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dugo je nije bilo, pa se ponovo pojavila početkom 2020 (imlek). Ne znam da li je ovo sada za stalno ili privremeno. Ostaju:
      Lidl 35% 500g
      Metro 30% 1000g

      Delete
  70. Veoma temeljan i koristan tekst, veliko hvala!

    ReplyDelete
  71. Бранислав ЛазићMay 31, 2023 at 9:02 PM

    Свака част за текст. Ја ово први пут читам, сада 2023. Чуваћу као буквар....

    ReplyDelete
  72. Veliko hvala za ovaj tekst o pavlaci! Ja sam se odselila iz Jugoslavije 1989 i nikada tamo nisam probala ono sto sam zatekla u Engleskoj, a sto ni dan danas ne znam kako se zove u zemljama bivse mi domovine, a to je: double cream.
    To je 100% mlijecni proizvod bez ama bas ikakvih dodataka, gustine kao tijesto za palacinke, moze se umutiti do zeljene gustine (ili do maslaca, kako ste vi pokazali), kratkog je roka trajanja (obavezno u frizideru), sto hladniji to se bolje umuti rucno (ako image vremena i zdrave zglobove na rukama) ili elektricnim mikserom. Tokom mucenja se moze dodati secer bilo koji (a lijepo je i bez njega), ekstrakt vanilije ili bilo koje druge arome po zelji.
    To je apsolutno omiljeni dodatak i sastojak engleskih kolaca i deserta, a sluzi se i kao sos uz kolac, umucen ili tecan.
    Ja sam godinama kasnije pokusavala da ga pronadjem u zemljama gdje sam putovala: Italiji, Grckoj, Kipru, Spaniji, Francuskoj, Njemackoj, Belgiji, ali bez uspjeha, a takodje po svim bivsim drzavama Jugoslavije - vi ste odlicno objasnili slicne proizvode.
    Postoje 3 vrste tog vrhnja / cream: double, single i whipping cream. Single cream se ne moze umutiti, to se dodaje tokom ili nakon spremanja raznih jela, corbi i sosova da se zgusnu malo ili budu kremastiji. Double i whipping cream se mogu sluziti tecni ili umutiti do zeljene gustoce, ali moraju biti hladni.
    Od double cream se pravi poslastica ganache tako sto se polako vrhnje dovede da prokuva, odmah se skine sa vatre i doda se tamna ili mlijecna cokolada da se promijesa i istopi - to je osnova mnogih truffles, preliva i filova za kolace i torte, a i domace Nutelle, naravno.

    ReplyDelete
  73. Dukat proizvodi "Brzo i Fino VRHNJE ZA ŠLAG" s 33% mliječne masti po cijeni od cc. 3.5€ (500ml). Nije idealna zamjena za domaću slatku pavlaku ali je sigurno bolja od biljne.

    ReplyDelete
  74. Svaka Vam čast, stručno i lepo napisano. Hvala i svako dobro!

    ReplyDelete
  75. Ima li vas na Instagramu? Mislim na savete, recepte itd. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na instagramu sam @maja.babic.provereni.recepti
      Pozdrav!

      Delete
  76. Majo a šta je to kada u prevodu za neki recept piše recimo upotrebiti 200 gr, duple kreme , da li ima takva krema da se kupi kod nas u Srbiji .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema.
      Double cream je pavlaka sa još višim procentom mlečne masti, npr 48%.
      Ne znam kakav je recept konkretno, ali mislim da je generalno velika verovatnoća da se može zameniti našom slatkom pavlakom sa 36% mm.

      Delete