Sunday, August 22, 2021

PPP špagete



Šta je PPP? Paprike, panceta i pavlaka! 
Najčešći letnji ručak u poslednjih par godina, jer je jednostavan i jer moji obožavaju!


Moram pre recepta nešto da vam ispričam.

U novembru prošle godine sam se prijavila na kurs stock fotografije koji drže braća Zamurović, a koje je Istok Pavlović nekako hunt-ovao i ubedio da naprave kurs, i hvala mu što jeste.

E sad, šta će meni kurs stock fotografije? 

Kad nemam vremena ni za svoj hobi, tj. ovaj blog, otkud sad još jedan?

Otud što sam prevashodno imala Srkija na umu. 

špagete sa paprikom


Život piše priče

Srđan i ja smo se upoznali na Studiju B 1995. godine. Bili smo kolege par godina, radili u grafici, posle se smuvali i još kasnije razmnožili :) 

Poznajemo se 26, a zajedno smo 24 godine. 

Ja sam 2003. izašla iz grafike i ušla u IT, on je ostao u grafici, ali u jednom momentu je ostao bez posla. I onda se taj momenat rastegao na 10 godina. U tom međuvremenu je ispao iz svih tokova i nije mogao više da se zaposli u toj branši. A ja se žderem što ne radi toliko dugo. Koliko god moja plata bila OK, nisam mirna dok god je to jedini kanal prihoda, jer sutra može da ga ne bude. 

I on se pre tri godine, sa svojih 49, zaposlio kao vozač/nosač pića za jednu distribuciju u HORECA domenu.

Čovek inače baš voli da vozi, tako je i krenulo sa traženjem posla koji nije grafika. Ali posao je - pogibija. I gazde su k'o robovlasnici, nemar na sve strane... 6 dana nedeljno, od 6 ujutru do ne zna se, nekad i po 12+ sati provede na poslu. Potpuno odsustvo slobodnog vremena i bilo kakvog planiranja, a plata jadna. I sad, ja razmišljala kako da mu pomognem, da ga izbavim odatle, ali opet, ne znam šta/gde drugo.   

Pa kad mi iskočio na netu taj kurs stok fotografije, pomislih - to ćemo! Opremu imamo, ja ću to da povedem, da probam da postavim na noge, pa da njega polako uključim, i bože zdravlja, za godinu-dve da se izbavi fizikalije.

On je rekao "važi", ali ispostavilo se da neće to baš moći tako kako sam ja zamislila. 

Nit' je njega ta ideja oduševila kao mene inicijalno, niti je čovek bio sposoban da kad dođe nakon 12 sati fizikalije uzme nešto sledeće da uči ili radi. Sednemo da gledamo video lekciju, on zaspi posle 10 minuta... I tako. Nakon par meseci postalo je jasno da stok fotografija neće biti put izlaska, i tad sam i ja splasla. 

Neko bi sad rekao - džabe si dala pare za kurs.

Ali nije tako.

PPP špagete


Sve se dеšava sa razlogom

Kurs je sam po sebi mnogo sladak i ja sam ga odslušala/odgledala celog, malo nešto krenula da slikam, ali to traži ozbiljno vreme i posvećenost, koje ni ja nemam. 

Ali sam tamo upoznala Igora. 

Igor radi u RTS-u kao realizator, ima YouTube kanal Igy the cook gde snima recepte za svoj ćef, ali hteo i on da proba još nešto da nauči da radi. Nešto me bio pitao u vezi stativa koji koristim, tako je počela komunikacija, i reč po reč, brzo smo se zbližili, jer imamo oboje taj foodie najmanji zajednički i postadosmo prijatelji pravi, ne samo kolege sa kursa.

Par meseci kasnije, dobijem ja upit da radim foto i video recepte za jednog klijenta, na duži period. 

Taman da zaustim da ne radim video, setim se da Igor dobro barata i kamerom i montažom, pa reko', daj da uradimo zajedno jedan recept, probni. Da vidimo da l' umemo, kad udružimo snage, da odgovorimo na zahtev.

I uradimo. I klijentu se svidi. I prođemo!

Ja sam malo control freak i volim sve do detalja da razradim unapred, ali sam užasno spora i uvek u nekom polu-strahu koji ume da me parališe, pa budem još sporija. On nije toliko detaljan, ali je zato brz u svakom smislu - i u razmišljanju, i na snimanju, i u montaži, i u učenju i upijanju novih znanja... Ispalo je da smo dobar tim, tj. dopunjujemo se baš tamo gde treba. 

Eto. 

Da Srki nije u shitu sa poslom, ne bih upisala kurs.

Da nisam upisala kurs, ne bih upoznala Igora. 

Da nisam upoznala Igora, ne bih smela da prihvatim posao koji sam prihvatila.

Te recepte nećete videti ovde na blogu, već na sajtu i društvenim mrežama klijenta, ali šerovaću vam ja na Insta i FB, kad to bude krenulo, jer sve će to i dalje biti provereni recepti :) 

Igor


Verujem u ljude

Ovo što sledi radim na svoju ruku,. Znam da bi Srki rekao "pa, nemoooj", ali ja hoću.

Jer verujem da nije sve otišlo dođavola. Trudim se da se klonim generalizacija, čak i kad imam materijala za kuknjavu. Nije da uvek uspem, ali stvarno gledam da tražim dobro u svemu. I svašta nešto umem da vidim, od kad tako gledam...

Ako znate da negde nekom treba vozač B kategorije - pouzdan, pažljiv, ne pije nikad, odgovoran prema vremenu (i kod ovog robovlasnika poslodavca, ako vidi da će kasniti na posao, pa neće stići baš u 06.00h nego u 06.05h, on se ozbiljno nervira!) - a da znate da je i druga strana korektna, vi se setite mene. Tj. Srkija. 

Ovo što sad radi je utovar-razvoz-istovar pića po kafićima, restoranima, hotelima i slično. On konstantno prati oglase, uglavnom se pojavljuju konkursi za slične poslove, gde su i uslovi slični, što nije cilj. Cilj je da zna kad može da računa na svoje slobodno vreme, da može unapred da planira godišnji odmor, a ne da mu kažu u subotu "od ponedeljka ideš na odmor i vrati se tad i tad", da se makne sa minimalca, i potencijalno da se izbavi iz fizikalije sa pićem. Treba nam neka preporuka, lična.

Ja mogu da garantujem odgovornost, znam čoveka četvrt veka, a vi me poznajete dovoljno da znate da ne bih ovo rekla, da nije tako. 

Srkijev CV je ovde, a moj email je mamajacooks@gmail.com.

Srki


A sad, konačno, idemo na  recept.

Ove špagete sam prvi put spremila leta 2019. i od onda mnogo puta ponovila. Jednostavne su, par dobrih sastojaka i divota od ručka je tu :)

A prave se zaista brzo. 

Dok se greje voda, seckam šta je za seckanje.

Dok se kuva testenina, pravim sos. 

Desetak minuta kasnije sve spojim i krčkam još par minuta, i to je to.

Ko proba, nek' javi utiske 🙂

špagete sa paprikom, pancetom i pavlakom




PPP špagete


Sastojci:
500 g špageta
250 g pancete (suve slanine)
800 g crvene mesnate paprike
1 sveža ljuta paprika
250 ml mlečne slatke pavlake
1 kašičica soli (+ 3 za vodu za kuvanje špageta)
1/2 kašičice belog luka u granulama
1 veza peršuna




Postupak:
1. U veći lonac sipati 3 litra vode i 4 kašičice soli.
 
2. Dok se voda greje iseckati šta je za seckanje - slaninu, papriku, ljutu papriku i peršun.



3. Kad voda provri, ubaciti testeninu i početi sa pripremom sosa u drugoj šerpi. Ta šerpa ne sme biti mala, jer ćemo posle u nju dodati i testeninu. Otprilike je isto vreme potrebno da se špagete skuvaju i da se spremi sos, oko 10 minuta. 



4. Propržiti slaninu i izvaditi je.



5. Na masti koju je pustila propržiti papriku i ljutu papriku dva-tri minuta na jačoj vatri. 

6. Uliti slatku pavlaku, dodati kašičicu soli i pola kašičice belog luka u granulama i kuvati do vrenja.



7. U sos dodati i dve kutlače vode u kojoj se kuva testenina (oko 200 ml). Sos u ovoj fazi izgleda sasvim tečno, što je OK. 



8. Kuvane špagete procediti i dodati ih u šerpu sa sosom, promešati i zajedno kuvati još par minuta. Skrob sa testenine će zgusnuti sos, taj momenat čekamo. Kad primetite da cela stvar ne izgleda kao čorba, ali i dalje na dnu vidite tečan sos, vreme je za završnicu.



9. Dodati peršun i prženu slaninu, izmešati i služiti odmah.



PPP špagete







komentara: 17

  1. Recept je divan, kao i tekst kao i poznanstvo sa tobom!
    Nadam se da ce da potraje, jedino ako mi neko jelo ne presolis 😁
    Mada opet, jedem slanije 😁

    Spagete su odlicne. Jedna vesela kombinacija ukusa, gde nista ne dominira, ne preuzima, i ne pada tesko na stomak. A lako se pravi.

    P.S. Nista bez slaninice 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto ti sad, da mu ne presolim... :D

      Da nisam videla kako na suvo gutaš peperončino papričicu k'o kokicu, razmotrila bih da ti neko jelo previše zaljutim, ali moraću ipak da smislim nešto drugo, za test prijateljstva :)))

      Delete
  2. Draga Majo, pratim tvoj blog već godinama. Ali zaista, godinama. Uvijek me oduševi svaki tvoj post. Oprosti što ti se obraćam sa 'ti', ali imam osjećaj da se godinama poznajemo, jer ti tako pišeš o sebi, svojoj obitelji, djeci, zajedno sa hranom koju pripremaš, da ti se jednostavno osjećam bliska. Kakav si ti borac! Svaka čast! Rekla bih da smo tu negdje po godinama, i znam da nije lako sada započinjati nešto novo, učiti neke nove vještine - meni je iskreno teško upoznavati se i sa novim ljudima, tako da mi je ova tvoja priča izuzetno inspirativna i motivirajuća. Želim svu sreću i tebi, i svima koji te okružuju, i svim tvojim novim projektima! Molim te, javi nam se malo češće, jer znaš, nekima nedostaju tvoje objave kojih je prije bilo puno, puno više! Lijepi pozdravi i puse iz Osijeka! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mnogo me dirnuo ovaj komentar. Čitala sam ga nekoliko puta. Nekako sam izgubila taj osećaj dvosmernosti na blogu, jer sve je prešlo na društvene mreže, i slabija je interakcija ovde. A i ja sam slabije aktivna.

      Pa su me tvoje reči baš obradovale, jer osećam koliko su iskrene. A to jedino i želim. Da ja vama nešto iskreno dam, i da čujem od vas nešto iskreno za uzvrat.

      Tako da, od srca ti hvala na praćenju i podršci.

      Ne obećavam da ću pisati češće, ali obećavam da neću bataliti skroz :)

      Delete
  3. Срећно дивни људи! 🍀🍀🍀

    ReplyDelete
  4. Draga Majo. Nisam u BG i ne mogu ništa pametno ponuditi tvom Srkiju ali vjerujem da će se naći neko dobro i humanije rješenje za njega. Zahvaljujem ti se na objavi i receptu najbolje rezoniram s tvojom izjavom "uvek u nekom polu-strahu koji ume da me parališe" i jednako kao Ti radim u ITju. Lijepi pozdrav iz Ljubljane i sreeeetno Srkiju!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      O strahovima i paralizi bih mogla knjigu da napišem. Ili ne bih. Od straha. Da neće biti dobra...

      Delete
  5. Recept mi se dopao na prvo čitanje, a danas je i isproban! Koliko je jelo ukusno govori to da je moj muž, koji inače nije ljubitelj špageta, tražio repete. Recept koji ću definitivno uvrstiti u jela koja često pravim.

    Puno sreće u potrazi za boljim poslom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, simpatično mi da ovo čujem :)

      Slaninica i uopšte masnoća od slatke pavlake su, osim paprike, nosilac ukusa, sigurno je to presudilo :))

      Hvala na lepim željama i veliki pozdrav!

      Delete
  6. Isprobano.Vrlo ukusno. Hvala Majo n podeljenom receptu

    ReplyDelete
  7. Recept je odličan, a tvom Srkiju želim da što pre pronađe posao koji neće biti poput robije(isto želim i svom Nenadu) 💗

    ReplyDelete
  8. Draga Majo,
    Toliko dugo posećujem ovaj vaš blog i radujem svoje bližnje jelima i poslasticama po vašim receptima, da mi dođete kao rod rođeni. Nažalost, nemam rešenje za problem koji iznosite; da imam ikoga koga bih mogla da zamolim, drage volje bih to i uradila.
    Ovako, mogu samo da vam poželim sreću, vama i vašima. I da izdržite još malo. Dobrim ljudima se dešavaju dobre stvari, kad-tad. Nepokolebljivo verujem u karmu. Sve najbolje!

    ReplyDelete
  9. Procitah ovaj recept i vasu zivotnu pricu.Divni ste......Nadam se da je Srki nasao neki pristojan posao........Sve najbolje gdjo Majo......

    ReplyDelete