Sunday, January 31, 2010

Krempite


Volim krempite ali baš nikada nisam razmatrala da ih napravim kod kuće. Krempite su za mene sinonim za poslastičarski kolač. A i momentalno mi se "javi" Taško Načić u sceni iz filma Davitelj protiv davitelja, gde iz poslastičarnice u kojoj je upravo udavio žrtvu i sad jede krempite, telefonom saopštava Sonji Savić, voditeljki radio emisije Rokolada, svoju muzičku želju, pesmu Beogradski davitelj. Domaći horor iz osamdesetih! A meni su i dalje pomalo jezive neke scene odande, zapravo mislim da je muzika fenomenalna, i da je glavni stub cele one bolesne atmosfere. Glavna numera mi je tako dobra, tako jaka, i uopšte mi ne zastareva, ni harmonijski a ni produkciono. Onaj Šaper je faca, skroz.

Nazad na krempite. Napravila sam ih prema Andreinom receptu, i to odmah x2, jer znam koga imam. Ispale su jako fino, baš sam zadovoljna. Recept je napisan lepo i razumljivo, nije bilo nikakvih nedoumica tokom pripreme. Andrea je autor bloga Voće i povrće, koji je pod istragom od strane kulinarskih blogera u igri zvanoj FBI rukavice, i krempite su moja ulaznica.

U ime mog dragog šaljem specijalan pozdrav Andrei. On je užasno izbirljiv sa kolačima, a krempite obožava. Kad sam mu rekla da ću spremati krempite prva reakcija nije bila radost, već sumnja da ću mu podvaliti nešto drugo pod tim imenom.

- Da vidim, gde ti je taj recept, ima li sliku?
Gleda sliku Andreinih krempita, ona ih je napravila u okruglom kalupu, kao tortu.
- Pa, dobro, može. Al' da budu kockaste :)

Sastojci:
250 g lisnatog testa
4 jaja
100 g gustina
30 g brašna
3 x 100 g šećera
2 vanilin šećera
750 ml mleka
300 ml vode
250 ml slatke pavlake

Postupak:
1. Lisnato testo razviti tanko, podeliti na dva dela dimenzija manjeg četvrtastog pleha, izbockati viljuškom pa ispeći. Jednu koru ostaviti na dnu pleha, za podlogu, a drugu iseci na kvadrate, onolike koliki će biti parčići.
2.Belanca i 100 g šećera umutiti u čvrst sneg. Žumanca i 100 g šećera umutiti, dodati vanilin šećer, gustin, brašno i vodu (gustin i vodu naizmenično, u par navrata).
3. Mleko staviti da se kuva, pa kad krene da vri dodati smesu od žumanaca i gustina. Kuvati na srednjoj vatri, uz stalno mešanje dok krem ne postane jako gust. Skloniti sa vatre pa u još vruć krem lagano umešati sneg od belanaca. Sipati preko donje kore, poravnati.
4. Kad se fil ohladi i stegne premazati slatkom pavlakom umućenom sa 100 g šećera. Odozgo poredjati isečene parčiće druge kore, i ostaviti da se sve dobro stegne u frižideru. Pred služenje posuti prah šećerom.

Recept za štampu

Krempite po ovom receptu je isprobao Zoki.

Napoleon, Balkans style

Ingredients:
250 g puff pastry
4 eggs
100 g corn starch
30 g all purpose flour
3 x 100 g sugar
2 sachet vanilla sugar
750 ml milk
300 ml water
250 ml heavy cream

Directions:
1. Roll the puff pastry into two sheets fitting smaller rectangular pan. Poke a few holes on the bottom of the dough with a fork and bake each sheet in the oven preheated to 180°C for about 10-12 minutes or until golden. Leave one sheet in the pan for the base, cut another into serving size squares.
2. Beat egg whites with 100 g of sugar very stiff. Mix egg yolks with another 100 g of sugar, add vanilla sugar, corn starch, flour and water.
3. Boil milk, stir in the yolks cream and cook over lower temperature until it becomes very thick. Remove from heat and carefully whisk in the egg whites foam. Pour the filling in the pan with pastry sheet at the bottom.
4. Beat heavy cream with 100 g of sugar and spread over cooled filling. Arrange the pastry squares over. Cool. Dust with icing sugar before serving.

komentara: 52

  1. Majo,
    super izgledaju! Njam!

    Imam jedno pitanje: kazes da si pravila duplu meru, pa me interesuje da li je mera koju navodis u receptu dupla mera ili si ti tu meru duplirala (tj. koristila 500g lisnatog testa)?

    Zorana

    ReplyDelete
  2. E moj ovo ne smije vidjeti, jer ako sazna da su u blogu bile i kremšnite, a ja ih zaobišla.... :)))
    Super su ti ispale!

    ReplyDelete
  3. Zorana, recept je za single meru, ja sam sve duplirala (500 g lisnatog, 8 jaja...)
    :*

    ReplyDelete
  4. Super!! Hvala ti!!
    Zorana

    ReplyDelete
  5. Prekrasno su ti ispale !!
    Jedino bi ja lisnato ostavila malo svjetlije. Kod mene samo sin nije volio krempite ali zadnjih godinu dana ih i on obožava tako da ih bar dva-tri puta godišnje napravim veliku mjeru ;)

    ReplyDelete
  6. Jos uvek se smejem za "Pa, dobro, može. Al' da budu kockaste" :))))
    Super su ti ispale, bas su fine i cvrste :)))
    Imam samo jednu sugestiju. Na engleskom govornom podrucju cream puffs su princes krofne, pa mozda nije lose da ih malo prekrstis :)))

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Ljiljo, hvala :)
    Daj neki predlog, pliz!

    ReplyDelete
  9. izgleda sjajno! verujem da su potrajale citavih sat vremena kad ih je srle dograbio :)

    pravim ih prvom prilikom i mi ih voleeeemo :)))

    xoxo
    Cat

    ReplyDelete
  10. Na engleskom govornom podrucju Cream Puffs jesu princes-krofne, ali i sve sto je 'pafnasto' tj. od lisnatog testa i krema.

    Ljiljo, daj priblizniji naziv za krempite.

    Pozz,
    Zorana

    ReplyDelete
  11. Zorana, Ljilja mi sad na FB rece da je po evropskim pekarama vidjala krempite pod imenom "French Squares", pa sam i ja tako sad stavila. A i nisam imala pojma da su French. Ili su zbog lisnatog testa proglaseni francuskim.

    Je l' zna neko nešto o poreklu krempita? Sad me je baš zainteresovalo. :)

    ReplyDelete
  12. Bili smo baš vredni ovih dana :)
    Baš lepo izgledaju :)

    ReplyDelete
  13. ma baš su ti skroz šarmantne i baš sam se nasmijala na ovo "moraju biti kockaste" :DDD samo eto, mene ako se ponudi krempitom, odbit ću je, mislim da je to jedini kolač koji baš nikako ne volim..:((

    ReplyDelete
  14. Jako mi je drago da ste zadovoljni krempitama i hvala što si ih isprobala.
    Ispale su ti savršeno! :)
    Moj dragi je isto izbirljiv s kolačima, zapravo on gotovo nikakve kolače ne jede osim krempite/kremšnite, tako da razumjem. ;)

    ReplyDelete
  15. I bi millefeuille ili "Napoleon" ili "krempita".. kod nas svedeno na samo dve-tri sloja kora ali zato s puno krema.
    Mi da ne izmenimo nesto ne bi bili zivi :))

    Majo izvoli.. da ne prepricavam ovde je iscrpno:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mille-feuille


    Poz. :)

    ReplyDelete
  16. Hvala majloV :)
    Gledala ja Wiki, ali nisam znala kako da trazim!
    :*

    ReplyDelete
  17. Prekrasne su ispale. To je kolač koji u mene svi vole. Naravno ja to pravim najčešće ljeti. Ne pravim ih s lisnatim tijestom nego sa korama koje pečem na izvrnutoj tepsiji.

    ReplyDelete
  18. Savrseno su ti ispale. Jos nisam vidjela ovako lijepe kremsnite.

    ReplyDelete
  19. Auf! Pa tata ti neće preboleti što nije probao ovo tvoje remek-delo. A majka sedi pored mene i samo uzdiše. Nema druge nego da i mi damo svoj sud. A kako? To ti smisli.
    Vole te roditelji i bez krempita.

    ReplyDelete
  20. Super su ti ispale. I ja sam uvijek nekako bila sklona rađe skoknuti do slastičarnice i kupiti par kremšniti .. Jednom sam ih do sad radila doma i super su mi ispale.
    Sad više ne idem u slastičarnicu, a i nakon ovog tvog posta sjedim tu i smijem se na davitelja, ali zapravo me malo strah :)))

    ReplyDelete
  21. hehehe...baš sam se nasmijala na reakciju tvog muža :D kremšnite i moj D. jako voli i također bi me se odrekao da zna da sam ih mogla raditi u sklopu igrice, a nisam :D uglavnom, tvoje su mrak!

    ReplyDelete
  22. Nema na cemu :*

    Nego mene interesuje kakav ukus ima krempita sa 100 gr gustina!?
    Zar to nije previse!?
    Tolika kolicina gustina moze da 'da samo "sundjerast" ukus pa se zato bojim da je previse tj. hocu da sugerisem da bi i s 1 kasikom, maksimum do 2 kasike gustina, kolac ispao potpuno iste cvrstine a ukus bi bio blazi i nezniji.
    Taj cuveni francuski krem je zato i poznat :)
    Dakle skrob znatno menja ukus pa cak i izricito skrobni kremovi-sosovi u sebi sadrze manju kolicinu od navedene.

    Poz. ;)

    ReplyDelete
  23. Krempite su ti savršene i imaš pravo i meni su one pojam kolača iz onih starinskih slastičarnica koje još nije zahvatio pomodni val talijanskih ili francuskih majstorija.
    Sad si me podsjetila na tu scenu iz filma. Nisu li ti naši filmovi iz osamdesetih postali legendarni? Prije njih su se snimali angažirani filmovi sa NOB ili "veseli u socijalizmu" filmovi, a nakon toga neopisivi škart kojeg ne mogu svrstati u neku posebnu kategoriju. Beogradska škola glume i filma su naprosto najbolji, a glumci sve velikan do velikana.
    Kockaste su savršeno, a kako ti je tek dobro ispeklo tijesto. Vjerujem da ih takvih nema u slastičarnicama iz najbolje tradicije.

    ReplyDelete
  24. majloV, ukus je meni sasvim lep. Ne osecam ja gustin. Mogu reci da je ukus ovog krema relativno blag, nije preslatko.

    Mozda bi moglo i manje, ali ne verujem da bi 2 kasike gustina moglo da stegne 1 litar tecnosti.

    Meni ovo lici na ono sto ja znam pod imenom krempita, i na sta mozes da naidjes u nasim poslasticarnicama. Francuski original nisam imala prilike da probam i ne sumnjam da je daleko bolji od ovoga :)

    ReplyDelete
  25. He, sad sam ih vidjela i na Foodgawkeru kao mille-feuille Balkan style. Oriđiđi!
    Ne znam da li je ta krema preteška ili nije. Ako je tebi finog okusa sigurno je dobra.
    Ja pravim i te lagane i pisala sam o njima u svom postu o Budimpešti. Sorry, ali meni je komentar Majlov pomalo zlurad, a sjećam se da je u sličnom stilu bio i za japansku tortu.
    I na kraju ne bih rekla da je ta francuska slastičarska krema nešto puno ukusnija. Frančeki jesu majstori za kolače, ali više za oko nego za nepce, osim ako se naravno ne radi o onim famoznim kolačima sa tonu maslaca (moto - nikada nije previše maslaca).

    ReplyDelete
  26. Cosmo, hvala ;)
    majloV je (samo) ziva enciklopedija kulinarstva i iako moze ponekad da zvuci ovako ili onako, zapravo je samo jako otvorena i direkna :) "Znam" je jaaaako dugo sa jedne diskusije :)

    ReplyDelete
  27. :))

    Kakvi smo mi takvi su nam i komentari.. a i tumacenje ;)

    Majo necu se vise javljati osim da kazem da ti je kolac predivan :))

    Poz. draga:*

    ReplyDelete
  28. Your amazing on with presentation!
    and thank you for the recipe in english!

    J

    ReplyDelete
  29. kremšnite volim kao i svi moji ukućani, nisam probala Andrein recept no vrlo je sličan onom koji ja koristim pa sam sigurna kako su i ove baš onakve kakve volim
    meni su baš simpatične Andreine u obliku torte, no kockaste su klasika, a tvoje izgledaju sjajno

    ReplyDelete
  30. Bas je cudna ova Krempita, krem deluje previse cvrst i tvrd. Ja sam obicno u mleko dodala slatku pavlaku ili na kraju dodala ulupanu slatku pavlaku u prohladjeni krem.

    ReplyDelete
  31. Izgledaju super, a vjerujem da im je i ukus takav. Pravim ih veceras.

    Samo jedno pitanje, na slici su perfektne kocke, da li si ih stavljala u neki kalup i kako si ih uspijela izrezati 'kao laserom'.

    Hvala i pozdrav

    p3opah

    ReplyDelete
  32. p3opah,

    Da, krempitu sam pravila od duple mere, i to u u plehu/kalupu, pa isekla najnormalnije nozem, ali posto je sam krem tako cvrsci, deluje ti kao da je nesto specijalno. Evo ti kako je izgledala krempita u plehu.

    kore sam pekla u tom plehu, ali testo se malo "pokupilo" prilikom pecenja. Pecenu koru kad sam stavila na dno pleha imalo je malo mesta sa strane. Ali ne mari. Kremu kad razlijes preko, sve se lepo stegne, a kad budes sekla, ti obodni parcici ce imati malo manje kore nego sredisnji. Obrati paznju i na mojoj slici kako ono udaljeno ivicno parce nema donju koru na jednom mestu. Al' opet sve to nije uopste problem za ravno i pedantno secenje i vadjenje kolaca, jer je fil sam po sebi zahvalan za to.
    Pozdrav, i javi kako je ispalo!

    ReplyDelete
  33. Sada si mi puno olaksala, nisam stigaO da napravim juce, ali cu definitivno to uraditi ovaj vikend.

    Puno hvala na tvom blog-u, moja tri klinca i zena uzivaju u klopi koju pravim po tvojim receptima :)!

    ReplyDelete
  34. Upsss :)

    Znas ono iz Djurinih kucnih carolija - Kako da razlikujete musku od zenske ribice u akvarijumu? Pa lako! Bacite joj malo hrane, pa ako je pojeLA onda je zensko, a ako je pojeO, onda je musko :)))

    Pozdrav za tebe i familiju,
    Maja

    ReplyDelete
  35. Verujem da ima nebrojano mnogo varijacija na temu kremova koji u osnovi imaju puding. Silom prilika sam isprobao gotovo sve osnovne varijante, jer sam tragao za najidealnijim kremom za tortu Esterhazi, a u jednom momentu i za kremom koji će biti osnova jednog proizvoda koji se zvao Voćna krem torta. Mislim da je ovo pravi izbor za krempitu, puding i žumanca su blagog i prijatnog ukusa, i ja sam tu varijantu odabrao za voćnu krem tortu. Dobro sam odabrao jer se prodavala nenormalno...toliko dobro da sam morao posle par godina da prestanem da je pravim...pa nisam ja otvorio radionicu za izradu domaćih kolača bez brašna, da bi se pretvorio u proizvođača voćnih krem torti. Kome se jede (a i dan danas me nazivaju i pitaju kada ću ponovo početi da ih pravim - nikada) nek pravi sam.

    ReplyDelete
  36. Napravila sam ih danas i mogu reci da su kao iz poslasticarnice...
    Hvala za recept.
    Pozdrav, Svetlana

    ReplyDelete
  37. Hvala na probanju, i na javljanju! :)

    ReplyDelete
  38. Izvrsne su! Najbolje koje sam do sada isprobala. Svi ih obožavaju.

    ReplyDelete
  39. Moram da probam da napravim ove krempite.Imam jedno pitanje:ja bih pravila manju meru,ovu koju si navela sa 4 jaja i 250g lisnatog testa.E sad koliki pleh treba da uzmem?Od prilike kojih dimenzija?Jel onaj tipa za djuveč?Hvala:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gledam sad šta sam napisala, "manji četvrtast" je kod mene onaj u kom pravim musaku, a taj je... Ček sad idem na post sa musakom da vidim mere ;) Kaže 30x20. Manja đuvečara, da.

      Pozdrav!

      Delete
  40. Kad pravim fil za krempite, uradim sve kako treba (valjda), ali mi ostanu grudvice od belanaca. Umesam u vruce , ali nije fil onako ujednacen, nego ostanu te grudvice belanaca. U cemu je greska?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam :(

      Jedino što mi pada na pamet je da je možda je prečvrsto umućen šam ili da je žuti krem pregust? U principu, možeš šam da izmešaš prvo sa recimo trećinom žutog fila, pa onda sve zajedno vratiš u ostatak...

      Pozdrav!

      Delete
  41. Konačno sam ih napravila! Odličan recept,uspele su mi iz prve. Čak su i brzo gotove. Trebalo je samo da das uputstvo za lisnato testo za početnike; meni se prva korica skroz smanjila posle pečenja- srećom sam imala pakovanje od 500g pa sam pekla ponovo:) Prelepe krempite :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Nisam ih odavno pravila, ni ne znam više da l' umem :)
      Jest, u pravu si, uvek se malo skupi lisnato testo. Šta si radila drugi put, pekla na većem plehu, ili razvila malo veću koru pa pustila malo "uz ivice", da kad se skupi bude otprilike kao dno tepsije?

      Pozdrav!

      Delete
  42. Pekla u vecem plehu:)Nije dovoljno da bude malo veca kora uz ivice jer se skuplja mnogo.

    ReplyDelete
  43. Prvo, sve pohvale za tebe Majo,svaka cast. Za svaki tvoj recept znam da je proveren :) princes krofne pravim godinama unazad po tvom receptu. Sto se tice krempite- jednom recju SAVRSENA. Moji ne vole sa pavlakom, tako da sam taj deo preskocila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš me je obradovao ovaj komentar! Hvala ti veliko! :)

      Delete
  44. nisam otkrila kako/da li mogu staviti sliku

    ReplyDelete
  45. Draga Majo, napravila bih samoizolacijske krempite - nas je dvoje, pa mi je ova polovina doze, sa 250 g lisnatog testa, sasvim dovoljna. U koliku tepsiju da stavim da bude ovako fino visoka? 20 X 32? Ako stignete da odgovorite do subote, bilo bi divno. Hvala unapred!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao! Mislim da sam ovo slagala u tepsiji 20x30 (mereno gore), ali nije ova krempita mnogo visoka, već su parčići relativno mali.
      Pozdrav!

      Delete