Friday, January 01, 2010

Kolač od blata




Kolač od BLATA? Aha ;) Tj. u pitanju je samo doslovno preveden Mud Cake.

Recept za ovaj kolač/tortu je sa nama podelila Branka, i puno blogerki i članova Coolinarike su ga isprobale. Ja sam ga šacnula kad smo istraživale Brankin blog Dvi ribe, dva kumpira, pa zaboravila. U decembru 2009. pod FBI istragom je Jasenkin blog Sweet Corner, koji me je podsetio na ovaj kolač, jer je ga je i Jasenka pravila i pisala o njemu.

Meni se ovde svidja sto nema slojeva i što praktično nema nekog petljanja, sve se sjedini i dobije se relativno tečno i tamno testo, pa pretpostavljam da otuda potiče asocijacija na blato. 

Prebacivala sam mere iz šolja u grame i mililitre, pa se iznenadila kako mi dve šolje šećera ne deluju kao puno slasti za neki kolač, ali pola kilograma me je malo ošinulo po glavi. Nisam ništa smanjivala, stavila sam pola kilograma šećera. Na neki čudan način - taj šećer se nije uopšte osećao previše, tj. kolač nije ispao presladak. A nutritivnu analizu nećemo da pravimo :)

Kolač je stvarno super, nije suv, ima neku finoću od kafe i žestine, koliko da nije samo čokoladan. Pravila sam ga za novogodišnju žurku u firmi, i pokupio je jako dobre ocene. Ovde je Brankin recept, a ovde Jasenkin.

Srećna vam nova godina! =)



Kolač od blata
recept za štampu

Sastojci:
375 ml vode + 3 kašičice Nescafé
50 ml brendija, viskija ili konjaka (uporebila sam konjak Napoleon)
250 g putera
150 g čokolade za kuvanje
500 g šećera
400 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
2 jaja
1 kašičica vanila ekstrakta

za glazuru:
250 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje

Postupak:
1. U manju šerpu sipati 375 ml vode, dodati instant kafu, brendi, ekstrakt vanile i puter. Zagrevati do vrenja, ostaviti da ključa 2 minuta, skloniti sa strane da se prohladi.
2. Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj na 180W.
3. Prosejati brašno, dodati sodu, so, šećer i sve izmešati. Dodati polovinu tečne mešavine (iz tačke 1), izmešati varjačom da se dobije glatka smesa bez grudvica. Zatim umešati otopljenu čokoladu, pa ostatak tečnosti i blago razmućena dva jaja, izmešati dobro žicom. Testo će biti retko.
4. Dno pleha (okruglog prečnika 26 cm ili četvrtastog slične površine) obložiti papirom za pečenje, pa izliti smesu unutra. Peći u rerni zagrejanoj na 130-140°C oko sat i po vremena. Ostaviti da se malo ohladi pa prevrnuti na tacnu.
5. Za glazuru - istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom dok se ne dobije glatka sjajna masa. Ostaviti da se ohladi i stegne toliko da postane maziva, pa premazati kolač/tortu sa svih strana. Ohladiti.

Recipe in English

komentara: 14

  1. Majo tebi i tvojoj obitelji želim sve najbolje u Novoj godini.

    Mud cake sam i ja pravila u okviru Fbi rukavica i baš kao i ti prebacivala šalice u mlilitre i grame. Došla sam do iste brojke od 500 g šećera i morala sam staviti manje, bila sam sigurna da nešto krivo računam. LOL LOL
    Ne bi rekla da sam previše izgubila na okusu zbog toga, ali definitvno sam mogla staviti i sav šećer. :)
    Tvoj izgleda fenomenalno. :)

    ReplyDelete
  2. Srećna Nova godina!!! Sve najbolje tebi i porodici!

    ReplyDelete
  3. Andrea, Gago, HVALA! Srecnu novu godinu i sve najlepse vam zelim!

    ReplyDelete
  4. Jao što mi radiš...ubijaš me ovim krsanim fotkama...dođe mi da uletim u ekran i maznem jedan komadić ove divote koja mi se smješka! uh kako dobro izgleda! Sretna ti Nova 2010. Godina, svako dobro i sreću želim tebi i tvojoj obitelji!

    ReplyDelete
  5. Majo,
    srecnu Novu 2010. godinu zelimo tebi i tvojima!!

    Mi smo jedni od onih koji tiho prate ovaj blog i uzivaju u njemu. Samo nastavi!!!

    Zorana i ekipa :)

    ReplyDelete
  6. ajme kolač ovaj je fenomenalan...sve najbolje ti želim u Novoj 2010. godini!!! :-))

    ReplyDelete
  7. Meni je ovaj kolač otkrovenje. Stvarno je izvrstan tako "blatan" a ukusan do boli:)))
    Svako dobro!

    ReplyDelete
  8. uf, i ja sam se još davno namjerila na taj mud cake i odlučila da ću prije ili poslije svakako isprobati, ali eto...nisam još :( fenomenalno izgleda...tebi i tvojoj obitelji želim sretnu i uspješnu novu godinu, punu ljubavi, zadovoljstva i uspjeha!

    ReplyDelete
  9. uh, kako dobro izgleda!!! sve najbolje Majo, tebi i tvojima i svaako dobro!

    ReplyDelete
  10. Sretna Nova godina, imaš nagradu na mom blogu pa pogledaj kada stigneš.

    ReplyDelete
  11. majo i tebi sretna nova i sve najbolje.:)
    nisi dobro prebacila mjere iz cups u grame.:) 1 cup secera je 225g a 1 cup brasna je 150g.:) pokusaj napraviti kolac po ovim mjerama i dobit ces meksi tj. blatan kolac, odatle mu i naziv jer podsjeca na blato izgledom.:))))

    ReplyDelete
  12. fotke su za pasti u nesvijest od ljepote :) obožavam ovakve sočne čokoladne kolače! draga Majo, želim ti sve naj naj u novoj 2010. godini i još puno lijepih recepata i ovakvih fotki :)

    ReplyDelete
  13. Fenomenalan je i ja sam ga pravila par puta.
    Srecna Nova godina Majo :))

    ReplyDelete
  14. Ja sam ga radila i to jedno tri-četiri puta unatrag tri mjeseca, u svim mogućim varijantama, stvarno je odličan, izmijenila sam i ja ponešto i čeka objavu, ali fotke mi nikad ne ispadnu kak' ja hoću.
    Tvoj odlično izgleda!
    Vjerovala ili ne, nakon svih ovih kolača zadnjih tjedana i količine čokolade koja mi je prošla kroz ruke, mislila sam da to nikad neću izjaviti, ali ...... na neko vrijeme mi je čokolade dosta! :))

    ReplyDelete