Wednesday, January 13, 2010

Francuski slani kolač od sira i maslina


Nekako sam nabasala na ovo. Ne treba da objašnjavam da me je slika očarala, a kad sam medju sastojcima videla sir, namirnicu koju je Nada zadala za januarski krug igre "ajme, koliko nas je!" (Nada je kasnije 'ladno obrisala svoje postove, kako onaj gde je objavila temu, tako i drugi sa svim radovima pristiglim na temu "sir", pa svi koji su učestvovali - puj' pike, ne važi...), znala sam šta mi je činiti. Ovaj fini slaniš se u referal receptu zove French Olive Cake. Za neka moja merila trebalo bi da ima malo više brašna (od 100 g koliko ovde ima) i malo hlebastiju teksturu da bi bio cake, meni je ovo pre neki slani clafoutis. Sir je trebalo da bude Gruyère, ali otkud mi to?! Ja krknula ono što imam, a to je bio Karavan, dimljeni, i mislim da je bio pun pogodak. U toku pečenja slučajni prolaznik bi garantovao da je u rerni nešto sa slaninom. A ono ni mrve slanine unutra, nego aroma dima od Karavana.

Kaže u receptu da se slani kolač servira isečen na kockice, uz sos od jogurta, vlašca i peršuna. Ja sam isekla kriške, a za sos sitno-sitno iseckala pola vezice rukole i komad praziluka, pa pomešala sa kiselim mlekom. Koliko je ovo bila dobra kombinacija! Iznova sam se zaljubila u rukolu ♥!


Sastojci:
100 g brašna
1/2 praška za pecivo (ja mislim da ovo ničemu ne služi, drugi put izbacujem!)
1/2 kašičice soli
4 jaja
250 ml mleka
100 g rendanog dimljenog kačkavalja
100-120 g maslina bez koščica, vrsta po želji
1 kašika maslinovog ulja

pola veze rukole
komad praziluka, oko 5-6 cm
200 ml kiselog mleka

Postupak:
1. Pomešati brašno, prašak za pecivo i so. Dodati 4 jaja, prethodno samo malo razmućena viljuškom, pa žicom sjediniti jaja i brašno dok smesa ne postane glatka, bez grudvica. Zatim dodati mleko, kačkavalj, masline i maslinovo ulje, dobro izmešati i ostaviti sat-dva da odstoji.
2. Promešati, prebaciti u četvrtasti duguljasti pleh (za hleb) koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Peći oko 40 minuta na 180-200°C, ili dok površina ne dobije fino zlatan ton, a sredina bude pečena. Ostaviti da se ohladi, ne mora skroz, ali teško će se seći ako je baš vruć.
3. Sitno iseckati rukolu i praziluk pa pomešati sa kiselim mlekom. Ohladjen slani kolač iseći na kriške, pa servirati preko sveže rukole i uz pripremljen sos.

Original Recipe in English.

komentara: 25

  1. ajme koje divne fotke!!...divim se..:-)))..kolač je perfektan, sigurno ću ga ubrzo napraviti! :-)))

    ReplyDelete
  2. Ja bih ovo sad jela! Odlično izgleda!

    ReplyDelete
  3. Ne znam da li sam nekad prokomentarisao nesto na ovom blogu, ali ovde definitivno najcesce svracam! Slike su savrsene,ali bas svaka, a tek recepti,pa nachin na koji je sve objasnjeno, sve u svemu chista 10ka. Slobodno mozete da stavite titule Dr za blog, Mr za slike i spec. za kulinarstvo!

    ReplyDelete
  4. Predivno,predivno... i jos jednom PREDIVNO :)

    ReplyDelete
  5. Sviđa mi se ovaj kolač, ja radim donekle sličnu, ali biskvitniju i masniju verziju (ta moja varijanta se ni ne zove "Francuski slani kolač", i a po sastavu je drugačija). Ali definitivno ću probati ovaj recept:)

    ReplyDelete
  6. @kuga, imas kolac po izboru, za ove lepe reci :)
    I pivce da se opustis i da mi ne persiras :)

    ReplyDelete
  7. Tako je lijepo i tako volim slane kolače (mnogo više nego prave kolače).

    ReplyDelete
  8. Mmmm, sto ovo fino izgleda...mogu misliti kako je tek bilo ukusno, a fotkice kao naslikane, mljac!;)))

    ReplyDelete
  9. baš dobro izgleda! iako mi masline baš i nisu najdraža stvar na svijetu, u zadnje vrijeme ih sve češće pojedem...kad se skroz naviknem na njihov okus, definitivno pravim ovaj kolač :)

    ReplyDelete
  10. Upravo vidjeh na Coolinariki fotografiju pa predjoh na blog:) ovo je fantastično za predjelo,da gostima zagolicaš čulo ukusa i vida!Sos sa rukolom i prazilukom u kisjelom mlijeku je baš dobro ukomponovan sa samom pogačom.

    ReplyDelete
  11. Super izgleda... sigurno je ukusno

    ReplyDelete
  12. slike su me ostavile bez teksta, pa onda i sve ostalo:)) odlican receptic, sigurna sam da cu ga probaati:)

    ReplyDelete
  13. Kolac izgleda fantasticno. ma bas onako kako volim. ovo cu praviti sigurno.
    Predivne slike.

    ReplyDelete
  14. uopće ne volim ni sir ni masline, ali kad sam vidjela kako su slike dobre, pomislila sam...mmm...i ja bi :)

    ReplyDelete
  15. Mmmmm! çok lezzetli görünüyor...
    (Turkish food)

    ReplyDelete
  16. Predlažem da se umuti šne od belanaca, da se lagano umeša u smesu. Nevidim svrhu praška za pecivo ako smesa stoji. Poznato je da ako se nešto pravi sa praškom za pecivo onda to odmah ide u rernu.

    ReplyDelete
  17. Vesna, ja se slazem, ali ipak sam htela da sledim recept. Drugi put bih stavila malo vise brasna + prasak, ili isto brasna a izbacila prasak, i odmah u rernu. Ne bih mutila belanca.

    ReplyDelete
  18. Recept je odličan, spremila sam sastojke, zanima me koja je veličina tepsije?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj je bio 23 x 13 cm, a može i neki uži a duži, tipa 30 x 10 cm.

      Pozdrav!

      Delete
  19. Hvala Majo. Tvoji recepti i kuvanje su savršenstvo, više ni sama ne znam koliko sam jela uradila uzimajući recepte ovde. Kapa dole za tvoj trud, umeće i posvećenost. Zaista si kraljica!!!! <3

    ReplyDelete