Sunday, January 10, 2010

Karamel kocke


Imam jednu knjigu, pozajmljenu od mame, zove se Super domaćica, izdata 1988. Da sada u knjižari naletim na ovu knjigu nikada je ne bih kupila jer je nekako za moja merila nedovoljno detaljna, objašnjenja nisu potpuna i sl. U toj knjižici ima recepata za torte, kolače i koktele, kozmetiku, biljne lekove, i raznih saveta. Čitajući savete možete naći pregršt onih koji se odnose na pušenje. Čitajući jedan, momentalno sam odgledala sliku tadašnje kuće ili radne prostorije prepune dima i pušača. Hvala bogu, ipak su se neke stvari promenile. Citiram:

Ako se desi da je cigareta pala na tepih i on počeo da gori, ali se još nije napravila velika rupa, sa druge strane brzo nanesite lepak. Na mestima gde to nije mnogo vidljivo, iščupajte dlačice, pa ih strpljivo nalepite na progorelo mesto, na taj način progorelo mesto će "nestati".

Recepti su skroz obični, maltene svi kolači su napravljeni samo od najosnovnijih namirnica koje svako uvek ima kod kuće. Pošto sam sastavila četiri dana da nisam mrdnula od kuće, i pritom sam se osećala savršeno zbog te mini-izolacije ;) upravo sam u ovoj knjižici našla recept za kolač koji bih pravila, bez da treba išta da nabavljam.

Nakon čitanja recepta znala sam da je u pitanju nešto što liči na medenu pitu ili najlon pitu, nešto tog tipa, a te dve pite su zaista vrhunski kolači za moj (sadašnji) ukus. U knjizi je recept naslovljen kao Žarbo kocke, a ja imam nešto drugo pod tim imenom u lokalnoj arhivi, i kolač sam nazvala Karamel kocke. I mogu vam reći, ne da je dobar... :)


Karamel kocke
recept za štampu

Sastojci:
za kore
100 g masti
1 jaje
250 g brašna
1/2 praška za pecivo
50 ml mleka
100 g šećera

za fil
300 g šećera
500 + 50 ml mleka
50 g brašna

i još
malo mlevenih oraha za posipanje

Postupak:
1. U posudi za mešenje viljuškom razmutiti mast i jaje. Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo pa dodati u posudu. Prvo varjačom a posle rukom utrljati brašno u mast, da se dobije mrvičasto testo. Dodati šećer razmućen sa mlekom, pa varjačom sve sjediniti. Dobiće se meko testo. Ostaviti jedan sat da odmori, pa podeliti na dva dela. Od svakog dela razviti koru velicine 26x40 cm. Kore se razvijaju tako što se iseče papir za pečenje u toj veličini, pospe brašnom, rukama se tapka tj. tanji testo, posipa se odozgo brašnom ako se lepi, pa kad je pokrivena cela površina papira testo se pokrije drugim listom papira za pečenje i izravna oklagijom da nema otisaka prstiju. Kore peći po 10-ak minuta na 175-180°C na prevrnutom plehu od rerne, pa sa sve papirom prebaciti na poslužavnik. Ohladjene kore će se jako stvrdnuti i postati krte, što je ok. Odvojiti od papira, pažljivo preseći svaku koru po dužini, tako da se dobiju 4 kore od po 13x40 cm.

2. 50 g brašna razmutiti sa 50 ml mleka, da se dobije glatko meko testo bez grudvica. 500 ml mleka zagrejati, ne treba da bude vrelo, ostaviti sa strane. U šerpi istopiti 300 g šećera da se napravi karamel, mešajući da šećer ne zagori. Kad se svi kristali šećera istope i karamel dobije zlatastu boju, izmaći šerpu sa šporeta i uliti 250 ml od ugrejanog mleka, iz par puta (pažljivo sa prvim ulivanjem, reakcija će biti burna, jer vreo šećer ima oko 170°C!). Karamel će se u trenutku stegnuti a mleko početi da vri, pa treba sve vreme mešati i paziti da ne prska. Sniziti temperaturu na pola, vratiti na ringlu i kuvati uz mešanje dok se karamel ne istopi u mleku. U razmućeno brašno dodati ostalih 250 ml ugrejanog mleka, promešati da masa postane glatka, pa sve sipati u karamel-mleko i kuvati na tihoj vatri dok se fil ne zgusne (fil treba da bude redji nego puding, hladjenjem će se još zgusnuti). Ostaviti da se ohladi.

3. Svaku koru filovati sa po 5-6 kašika fila (i četvrta kora se filuje). Posuti sve mlevenim orasima i ostaviti minimum 12 sati u frižideru, a najbolje 24. Kore će omekšati, fil će se stegnuti. Ohladjen kolač poravnati, odsecajući par milimetara po obodu, a zatim iseći na malene kocke, 3x3 cm. Pred služenje dodatno posuti orasima.



Caramel cubes

Ingredients:

for biscuits
100 g pork fat
1 egg
250 g all purpose flour
1 tsp baking powder
50 ml milk
100 g sugar

for filling
300 g sugar
500 + 50 ml milk
50 g all purpose flour

some ground walnuts


Directions:
1. Whisk fat and egg using a fork. Sift the flour with the baking powder, add to fat. Make a crumble with a dough. Add sugar dissolved in milk, stir well to get soft dough. Set aside for an hour, divide into two equal parts. Roll out two 26x40 cm biscuits over two sheets of baking paper, dusting with some flour to prevent sticking. Bake each biscuit over the oven pan turned upside down, for about 10 minutes in the oven preheated to 175-180°C. Slide biscuits down onto a flat surface, without peeling the paper at this time. Let them cool. Biscuits will be hard and crispy, which is OK. Carefully cut each biscuit lengthwise, to get 4 sheets, 13x40 cm each.

2. Pour 50 ml of milk over 50 g flour, stir well. Make 500 ml of milk warm but not hot, set aside. Caramelize 300 g sugar, remove the pot from the heat, add 250 ml of prepared warm milk. Caramel will harden for the moment, milk will start bubbling, so stir all the time. Scale down the heat, cook until caramel dissolves in milk. Pour another 250 ml of warm milk over flour mixture, stir to get nice, smooth liquid, and pour it in the caramelized milk. Cook over low heat until filling starts to thicken. Let it cool.

3. Fill each biscuit with about 5-6 tablespoons of filling. Sprinkle some ground walnuts over top filling layer and cool the cake in the fridge for at least 12-24 hours. Biscuit should become soft, filling should be thick and firm. Cut the cake into small cubes, about 3x3 cm. Sprinkle with some extra ground walnuts before serving.

komentara: 34

  1. I meni nesto pasu u poslednje vreme jednostavni kolaci bez teskih krema. Super si ovo napravila :)

    ReplyDelete
  2. I ja imam recept za Karamel kocke nasledjen i uvek ih rado pravim i svi uzivaju u njima. Malo se razlikuje od tvog, ali u osnovi su isti sastojci. Predivan kola :)))

    ReplyDelete
  3. dobri stari recepti! odlično izgleda

    ReplyDelete
  4. Groznog li vremena kada su ti savjeti trebali domaćicama. Hvala bogu kod mene se ne puši, a nemam ni pepeljare i to moji gosti uvažavaju. I ja se sjećam tih vremena i filmova gdje se bez cigarete u rukama nije mogla zamisliti neka opuštena scena bilo da je scena iz kućne atmosfere, a posebno kancelarijska...
    Meni nadjev puno liči na Mađaricu bez čokolade, a znam da je tako pripremljena karamel krema izvrsnog okusa, ma perfektna, što da kažem...
    A ti si to majstorski izvela, volim kako režeš ove minijaturne kolačiće i upravo su po mojoj mjeri (ako bi se uspjela zaustaviti na jednom ili maksimalno dva komada)

    ReplyDelete
  5. Umrla sam od smijeha na ovaj savjet. :):)
    Rijetko radim ovakve kolače, nije da ih ne volim nego mi nekako uvijek oduzimju puno vremena, ali da se malo truda oko kora isplati je svakako istina.
    Ovi tvoji baš izgledaju perfektno. :)

    ReplyDelete
  6. Umrla sam od smijeha na ovaj savjet. :):)
    Rijetko radim ovakve kolače, nije da ih ne volim nego mi nekako uvijek oduzimju puno vremena, ali da se malo truda oko kora isplati je svakako istina.
    Ovi tvoji baš izgledaju perfektno. :)

    ReplyDelete
  7. obožavam ovakve kolače! mi ovakav sličan kolač zovemo karamel pita i moja mama ju je jako često radila, a sad je i na mom stolu nezaobilazna poslastica (uz medenu pitu naravno). moj recept se nešto malo razlikuje od ovog ali u suštini je to to...fenomenalan kolač!

    ReplyDelete
  8. MIami
    odlicn izgleda prval liga

    ReplyDelete
  9. Super su mi te stare kuharice. Ja imam jednu iz 1962 u kojoj piše kako napraviti domjenak, pozvati goste na ručak , večeru.. A najjače mi je kako pozvati goste na kolinje :)). I pritom biti fina domaćica :)

    Karamel kocke mi izgledaju super :)

    ReplyDelete
  10. Zagledala sam na cooliki taj recept, ali dok to ne pročitam na tvom blogu kao da nisam vidjela. Moram probati!SaDaKa

    ReplyDelete
  11. Your Caramel cubes look heavenly!!

    ReplyDelete
  12. kako su ju lijepo napravila....savrseno izgleda!!

    ReplyDelete
  13. Obozavam tvoje recepte i nacin na koji opisujes pripremu. Nekoliko tvojih recepata sam i sama probala i bila prezadovoljna, i ja i ukucani.
    Sinoc sam bas pravila ovaj kolac. Moram priznati da sam se zabrinula na momenat kada sam probala fil pre filovanja. Imao je malo gorak ukus, kao da je malo izgoreo, a definitivno nije. I tu sam se malo bila razocarala, ali prerano. Kada se fil nanese na korice, kombinacija istih daje odlican ukus. Tako da je 12 sati cekanja pre upotrebe, bar u mojoj kuci bila nemoguca misija:) Pola kolaca je vec nestalo pre stavljanja u frizider:)
    Hvala na jos jednom divnom receptu!

    Ivana

    ReplyDelete
  14. Ivana, hvala ti puno :)
    Nije nemoguce da ti se karamel malo prepekao ali da se posle mlekom razblazio taj ukus, ja nikad nisam karamelisala toliku kolicinu secera odjednom i sve vreme sam bila u frci da ce donji sloj secera u serpi da mi zagori.

    Ako vam je druga polovina kolaca ipak dozivela starost od bar jednog dana, videla si koliko kocke promene narav i postanu pitome i meke ;)

    Hvala na poverenju za probanje recepta i veeeliki pozdrav od nas!
    Maja

    ReplyDelete
  15. uh što mi se ovaj recept sviđa... ma savršen mi je! jedva čekam da ga probam, samo treba naći priliku i dovoljno vremena :)

    ReplyDelete
  16. Hehehehheh, ja nikako da se riješim pušenja,ali zato nemam tepihe u stanu....:)))
    Recept je mrak, a ova sličica gdje karamel kao da je pustio jezičak sastrane, točno me vuče da poližem ekran! :))

    ReplyDelete
  17. Kao sto kazu Amerikanci - WOW! Perfection!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kolac je dobar upravo sam ga napravio sa malim izmjenama,jer ovu sam vrstu probao,pa mi nije bas sasvim odgovaralo pa sam dodao u fil kakao i vanilin secer i super je ispalo.

      Delete
  18. Isproban vec dva puta :) Toliko je bio dobar da sam ga opet napravila ali ovaj put duplirala mjeru. Moj novi omiljeni kolac! Hvala!!!:)

    ReplyDelete
  19. Ovaj kolac sam uvek rado kupovala na velikom odmoru u legendarnim crvenim kioscima ( koji su u mom gradu radili do pre par godina ). Sad su ih zatvorili,a i ja sam stigla do fakulteta. Definitivno je podsetnik koliko brzo odrastamo! :)

    ReplyDelete
  20. Isprobala sam,fenomenalna je:-)

    ReplyDelete
  21. Probala bih napraviti ovaj kolac, samo me zanima da li moze da se koristi nesto drugo umjesto masti, npr. puter ili margarin

    ReplyDelete
  22. Pozdrav Majo,probala bih da napravim ovaj kolac pa me samo zanima jel testo kad se umesi treba da odmori sat vremena u frizideru ili na sobnoj temperaturi? Hvala

    ReplyDelete
  23. Majo, da li je ovaj kolač pogodan za zamrzavanje? Hvala unapred.

    ReplyDelete
  24. Ja prerezem kore sekacem za picu prepecenja. Tj samk prodjem i onda samk razvdojim kad su pecene. Al definitvno najbolji recept i svi ih obozavaju

    ReplyDelete
  25. Oh jos uvek ga pravim, fenomenalan je. Jedino sto ja sekacem za pizu presecem koru pre pecenja. Ona se ipak malo sastavi pri pecenju ali lakse je prelomit i ostane ravna ivica. Ovo je jedan on najdrazih kolaca moje cele familije. Hvala!

    ReplyDelete
  26. Kada se preseca kora?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam sekla na 4 nakon što se ispeče jedna velika kora, i to je najbolje uraditi odmah dok je vruća, da manje puca.

      Delete