Saturday, May 09, 2009

Krem od lešnika

"Je l' više voliš crno ili belo?" - bilo je jedno od čestih pitanja pri pominjanju ili konzumaciji Eurokrema u dečijem uzrastu, kojim smo nesvesno već pravili medjusobne klasifikacije i birali sebi slične. Ako bi sagovornikov favorit bio i moj favorit, zadovoljno bih uputila koju reč razumevanja i podrške. U suprotnom bih napravila izraz lica u stilu "Eh, ne znaš ti šta je dobro!" i pravolinijskim tonom dala neki komentar. Ma, volim ja i crno, ali belo je belo ;)

Monika sa Sweet Sensation i njen domaći nougat namaz su me motivisali da napravim ovaj krem, koji je i začetak ideje o kopiranju Eurokrema. Moj odgovor na crno-belo pitanje je uvek bio beo, i to je razlog što prvi kremić na ovu temu ima samo jednu farbu.

Po sastavu, ovaj krem čine slatka pavlaka, lešnik, bela čokolada, šećer i obično mleko. Samlela sam prepečen i oljušćen lešnik u mini seckalici. Za svaku drugu potrebu bi ovaj lešnik bio ok, ali za krem mi je trebalo da bude kao prah. A to nisam postigla. Zato sam, nakon što sam skuvala krem, sve ubacila u blender i pasirala da tekstura bude što glatkija. Nije baš kao industrijska, ali je daleko bolja kad prodje kroz blender.

posle kuvanja, pre blendiranja, mrvice lešnika su tu

nakon blendiranja, mrvica ima daleko manje

Posle blendera kremić je prošao i cediljku, da koliko mogu pokupim deliće ljuski. U dobroj meri su ljuskice ostale u cediljki, a one baš sitne su prošle u krem. To su one tamne tačkice koje se vide na prvoj i poslednjoj fotografiji.

ostaci od cedjenja (levo) i procedjen krem (desno)

Moj krem je bio nešto redji. Ukuvan krem od slatke pavlake je bio dosta gust i dodala sam 250 ml običnog mleka, baš iz želje da krem bude tečniji. Za mazanje na hleb bi ipak trebalo da je malo gušći (manje mleka dodati na kraju), ali je za mazanje na palačinke bio odličan.

Uskoro ću probati da smućkam i crni krem, pa kad dodjem do pravih mera moraću da se okušam i u istovremenom sipanju dva krema u kanticu, da stvarno dobijem nešto nalik Eurokremu :)

Sastojci:
500 ml slatke pavlake
200 g šećera
200 g bele čokolade
200 g pečenih lešnika
do 250 ml dugotrajnog mleka

Postupak:
1. Prepečen lešnik očistiti od ljuski i samleti što sitnije.
2. Slatku pavlaku i šećer staviti da se kuva. Kad se šećer rastopi smanjiti vatru na minimum pa dodati čokoladu i mešati dok se i ona ne rastopi. Dodati mleveni lešnik i na tihoj vatri kuvati mešajući dok masa ne postane gusta.
3. Skinuti sa šporeta i doliti mleko po potrebi, do željene gustine. Kad se malo prohladi prebaciti u blender i izblendirati dok se ne izgube mrvice lešnika i krem postane gladak.
4. Ako u kremu ima ljuskica od lešnika procediti ga kroz cediljku za čaj.

* od ove mere, kad se doda 250 ml mleka, ispadne oko 1 litar krema, tj. 9 dl kad se procedi.

Recept je isprobala dokolica, koja je dodala samo 1 dl mleka i dobila fino gust krem! Takodje, recept su isprobale Andrea i Jasenka u okviru igre FBI rukavice. Pravila ga je i Jubistacha.

komentara: 18

  1. Aaaaaa! Odlican je! Stvarno si expert za kopije :)

    ReplyDelete
  2. Ja sam isto bila (i ostala) fan bijelog:)))!!!

    ReplyDelete
  3. Ja sam isto pravila ovaj krem od monchi u tamnoj varijanti doduse ali sad kad vidim tebe... dobra ideja da kad nestane ova teglica napravim i svetli...:)

    ReplyDelete
  4. Njam! I ja sam uvijek više voljela bijelo! Krasno!

    ReplyDelete
  5. Zbog kvara na kompjuteru, ja sam u zaostatku s pregledavanjem recepata po blogovima. Sada sam malo pregledala tvoj blog, znam da kasnim, ali sretan rođendan:) I stvarno svaka čast na ispečenim palačinkama, meni se to ne bi dalo raditi:))) Ali sviđa mi se recept za "preostle" nadjevene palačinke.
    I ja imam onakvu (crvenu:) posudu za kuhanje na pari, ali moja je manja. Jesi li ju isprobala?

    ReplyDelete
  6. ja sam isto ZA bijelu kremu od djetinstva pa do danas:))
    imam u planu isprobati monikin namaz ali isprobat ću i ovaj tvoj:)

    ReplyDelete
  7. Vau, svaka čast. I ja više volim bijeli krem!

    ReplyDelete
  8. odlican je, ja sam za obje kombinacije, ali kad bih bas morala birati bijeli bi pobijedio:))

    ReplyDelete
  9. Mamajac,hvala ti na objasnjenju i ovom receptu koji mogu pratiti bez probavanja.Seceras sam i obicno "bjezim" od ovakvih slastica,ali cu pokusati napraviti svjetli eurokrem za moju omladinu.:))

    ReplyDelete
  10. i ja sam zapravo u vijek više voljela bijeli dio :) krema izgleda fenomenalno i sigurno ću je isprobati...sad još čekam da iskopiraš i tamni dio eurokrema pa da i njega odmah napravim ;)

    ReplyDelete
  11. Ja ću malo duži komentar da ostavim jer mi je post pogodio žicu pa mogu pričati nadugo i naširoko. Mene kad tema zapali volim da komentarišem, a ne samo da kažem njam-njam, odlično izgleda, jer ti i sama znaš da izgleda odlično i da je njam-njam 
    Krem mi se sviđa, a ja sam od onih koji vole bijeli krem. Mislim da Podravka više ne proizvodi Linoladu Milk, barem je ja ne nalazim na BiH tržištu. Dok se bijela linolada mogla kupiti moje rješenje je bilo crno – Nutella i bijelo – Linolada milk. Sada kupjem samo Nutellu i Eurocrem. Od Eurocrema crno ostavljam za neke kuglice i slično, a bijelo mažem po kruhu ili palačincima. U nas se može nabvaviti neki turski bijeli krem, boja mu je identična kao kod tvog lješnjak krema. Taj nisam probala jer ima bombastičnih 617 kalorija na 100 grama, logično objašnjenje bi bilo da ima više lješnjaka i da su se te kalorije sabrale na račun masti, ali je i sadržaj šećera puno veći nego kod Eurocrema i nutelle, tako da sam pošla od pretpostavke da bi mi taj krem bio i presladak i premastan i zato ga nisam ni probala.

    ReplyDelete
  12. ajmeeeee, a ja se kao razmišljam o nekoj dijeti. Sve palo u vodu kad sam vidjela ovo tu. Ja sam itekako bijeli tip, što se mene tiče: živjela linolada milk (iako još uvijek patim za danima kada se mogla pronaći kinder lada na policama, ona mi je nekako bila najdraža) - bravo, recept za 5+

    ReplyDelete
  13. Aries, kad dodje do ovih kremova, zazmuris na kalorije, jedino tako. Da l' ima 550 ili 650 na 100 g rekla bih da je u drugom planu :) Ono sto jeste razlika je kolicina i vrtaz masti, jer u industrijske kremove ide tona "hidrogenizovanih biljnih masti" a mene to jaaaako ljuti! U kucnu varijantu nakrkam mlecnih masti, pa mi nekako lepo :)))

    Ana-Marija, potpuno se slazem u misljenju o Kinder Ladi. Kad se setim one teglice sa narandzastim poklopcem, otvora u koji ne moze da udje supena kasika (probala, nece!) i neponovljivo glatke teksture samog krema, uhhh... Eurokrem mi je odmah iza na popisu omiljenih, ali uvek je bio malo brasnjaviji od drugih kremova. Jednom sam imala priliku da probam originalni italijanski Eurokrem, po cijoj licenci se radi domaci, i razlika je ogromna. Taj krem nije brasnjav, naprotiv. Tu tehnlogiju Takovo nije nikad savladalo. Samo je kratko bilo moguce kupiti Gandolin (je l' teko bese?) Eurokrem u Maxi prodavnicama.

    Elem, radila sam i crni krem, na najprostiji moguci nacin i bas sam zadovoljna, pa uskoro pravim komplet :) I, takodje uskoro, imacu 100 kila ;)

    ReplyDelete
  14. Uh kako ovo dobro izgleda. Toliko da sam muža nagovorila da mi ode u dučan po sastojke koji mi nedostaju. Mmmmmm, ako stignem, možda još danas probam napraviti ovu divotu! :))))

    ReplyDelete
  15. vo samo da ti se pohvalim. Napravila sam ovu kremu i od jučer sigurno dobila 3 kg. :))) Kako je meni ispala možeš vidjeti na mom blogu: www.dokolica.bloger.hr

    ReplyDelete
  16. ja inače u svakom drugom slučaju preferiram čokoladu, ali kad je u pitanju eurokrem, onda uvijek biram bijeli dio :)

    ReplyDelete
  17. Napravila sam ga, savršen je.
    Mislim da ću večeras ili sutra objavit post, hvala na odličnom receptu! ;)

    ReplyDelete
  18. Mi sembra deliziosa ^_^ complimenti per le golose ricette!
    Buona giornata
    Sonia

    ReplyDelete