Tuesday, May 12, 2009

Pita od prosa



Pita od prosa je Maslinkin specijalitet. Bila je, izmedju ostalog, poslužena u Koprivnici, na Cool okupljanju povodom 50 godina Podravke, i pokupila je sve pohvale. Bila sam tamo, probala sam je, i na prvi zalogaj sam znala da ovu pitu pod hitno moram da uselim u moju kuhinju.




Proso je za mene nova namirnica. Malene žute loptice, nešto veće od zrna susama. Prvo što je trebalo je da očistim proso. Jesam ja kupila oljušćena zrna ali tu i tamo ima i neoljušćenih, i pokoja crna mrvica. Jurenje tih mini kuglica u potrazi za uljezima mi se učinilo kao odličan trening za buduce neurohirurge ili neko slično zanimanje, a meni je samo podiglo nervozu jer nakon dvocifrenog broja minuta nisam ni trećinu (od skromnih 300g!) prosa očistila. Možda sam ipak malo predoslovno shvatila zadatak čišćenja, biće da je to problem.

Očišćena zrnca je trebalo samleti. Moja seckalica u kojoj inače meljem orahe, lešnike i slično nije mogla ni da pomisli da samelje proso. Samo ga je bacala gore-dole, kao loptice u bubnju za Loto. Zujim ja minut-dva, a u seckalici zrnevlje ostalo celo. Samo dole, u samom dnu i to u debljini od 1-2 mm, se napravilo to nešto što liči na brašno. Nema ni jedna cela kašika da se nahvata. Ne bih samlela na ovaj način proso još tri dana! Definitivno moja seckalica nije dobra za ovu namenu. Probala sam i da usitnim proso u avanu, ali i to se pokazalo kao totalno zaludan posao.


pokušaji mlevenja prosa

Potopila sam 300 g prosa sa 3 dl vode. Ostavila jedan sat, možda i duže. Posle sam dobrim delom odlila ali sačuvala tu vodu, pa štap-mikserom sa lakoćom samlela proso u kašu, i vratila odlivenu vodu. I dalje po receptu - dodala zeleniš, izmešala, razlila, ispekla.


Mnogo ukusna pita. Mnogo. Pravila sam je već par puta. Na oko podseća na neku proju, na nešto kukuruzno. Interesantno mi je kako je fina iako nema u sebi ni sira, ni jaja, ni nekih drugih dodataka. Proso, blitva i praziluk. Čak mi deluje kao da je začinjena belim lukom, a nema ga ni u tragovima. Neverovatno.

Maslinka, hvala za divan recept, i uopšte za otkrivanje prosa kao namirnice!




Update, jun/2009:
Prilažem ovaj post kao ulaznicu za FBI rukavice gde istražujemo Maslinkin blog.

Update, juli/2016:
Modifikovala sam tj. pojednostavila pripremu, pa ažuriram zapis...

Pita od prosa
recept za štampu

Sastojci:
300 g prosa
300 ml vode
3 veze blitve (oko 350 g, pre čišćenja)
1 veći praziluk (oko 200 g)
80 ml maslinovog ulja
so
3 kašike prepečenog susama

Postupak:
1. Proso očistiti od neoljuštenih zrna i nečistoća pa preliti vodom. Ostaviti jedan sat da se namoči. Nakon tog vremena ocediti vodu (ne skroz) i sačuvati je, a namočen proso štap-mikserom samleti u kašu. Kad je proso samleveno u kašu, vratiti odlivenu vodu.
2. Blitvu oprati, iseći drške i sredinu, pa lišće iseći na froncle (dve polovine lista staviti jednu preko druge, uviti u rolnu, pa seckati ru rolnu).
3. Na 80 ml masl maslinovog ulja izdinstati praziluk sa dve ravne kašičice soli. Dodati blitvu i dinstati još malo, dok ne uvene.
4. Spojiti kašu od prosa i dinstano povrće, izmešati, prebaciti u manji četvrtasti pleh, staviti da se peče na maksimalnoj temperaturi. Posle 5 minuta izvaditi i posuti prepečenim susamom, pa vratiti da se peče još 20-25 minuta na malo nižoj temperaturi, 180-200°C.
5. Pečenu pitu ostaviti 15 minuta da se ohladi pa seći na kocke. Poslužiti uz pivo, ukusi se odlično slažu!

Proso Millet Pie
adapted from Maslinka

Ingredients:
300 g proso millet seeds
300 ml water
350 g chard leaves
1 medium size leek, about 200 g, finely chopped
80 ml olive oil
salt
3 tbsp toasted sesame seeds

Directions:
1. Pour water over proso millet and leave for an hour. Drain it, but keep the water. Blend softened proso millet in mini chopper or using hand-mixer, add water back.
2. Wash the chard, remove the middle stem, then cut the leaves into strips.
3. Saute leek with 2 tsp of salt on 80 tbsp olive oil for a few minutes. Add chard, saute for few more minutes, until chard wilts.
4. Combine the sauted vegetables with the millet porridge, pour the batter in a small square pan, bake for 5 minutes in oven preheated to the maximum temperature. Take it out, spread with toasted sesame seeds then bake for another 20-25 minutes on 180-200°C.
5. Let it cool for 15 minutes, then cut into squares. Serve with beer, the two taste so complementary :)

komentara: 39

  1. Cekam ovaj post vec nedelju dana... Znala sam da ces ga tako lepo i duhovito napisati... slike su ti predivne i neverovatno mi je drago da ti se pita svidela a proso uselio u kucu :)))
    I da, i ja sam prvo krenula da meljem u takvoj seckalici i onda shvatila da moram uzeti jedan drugi mlin koji imam jer sa seckalicom nije bilo sanse :))))

    ReplyDelete
  2. I ja planiram da pravim ovu pitu, svima pricam kako je dobra :)

    Cekam da odem u Grocku pa da naberem koprivu, bas me zanima kako ce s njom da bude.

    ReplyDelete
  3. Samo da nadjem kako se proso kaze na njemackom, pa pravim i ja:)

    ReplyDelete
  4. Pa to je Hirse...e pa onda...

    ReplyDelete
  5. E pa ovu pitu svakako moram probati! Kupujem proso što prije!

    ReplyDelete
  6. fotke i pita su fenomenalne! ja već imam spreman proso doma i samo čekam pogodan trenutak da napravim ovu pitu...oduševil me :)

    ReplyDelete
  7. izuzetno zanimljivo i lijepo =) a kladim se da je i prefino

    ReplyDelete
  8. Prekrasno!!!
    Pročitaj kod mene zadnji post :)

    ReplyDelete
  9. i ja planiram napraviti ovu pitu :DD, iako je nisam probala vjerujem da je savršena, a što se tiče prosa, imam sličan problem, probala sam samljeti rižu sa štapnim mikserom da dobijem rižino brašno, djelomično je uspjelo samljeti jedan dio, drugi dio ne, pa sam uzela cjedilo i prosijala mljevenu rižu tako da sam dobila bar malo brašna...:D..fotke su ti skroz naskroz prekrasne sa ovim komadima pite..:)

    ReplyDelete
  10. This looks interesting. Any chance you could translate your recipe to English?

    ReplyDelete
  11. Nicole, I'll try. Come by in next few days.

    ReplyDelete
  12. upravo je u rerni... vec mirise fenomenalno!!! :))

    ReplyDelete
  13. ovo je meni isto otkrovenje, isto sam stapnim mikserom mlela i bilo je dobro, a evo jutros nisam imala vremena da cekam da se netopi pa evo pecem sa kuglicama, sa malo vise vode, videcemo kako ce ispasti, ali ukus je toliko dobar, da ja mogu celu tepsiju da pojedem. Nadam se da mi nece biti suvo zbog zrnaca, jer sam jednom pravila slatku varijantu sa jabukama i osetila su se zrnca pod zubima

    ReplyDelete
  14. Proso se lepo da samleti u blenderu, to je moje iskustvo. Probajte.

    ReplyDelete
  15. A koja je razlika između brasna od prosa i ovako mlevenih zrna za nas koji smo kratki sa vremenom i zivcima :-))) šalim se, ali zanima me stvarno jel isto mleveni proso i Proseno brasno ? :-) hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put kad sam ovo pravila, nisam imala brašno, nego zrno, a pokušaj da ga sameljem u brašno nije uspeo, pa sam se ovako snašla. Kasnije sam nastavila tako, ali sigurno može i od gotovog brašna da se krene.
      Pozdrav!

      Delete
  16. Ja tu pitu pravim bez prethodnog mlevenja. Proso prethodnu noć potopiti, ujutru dobro isprati i staviti da proključa sa duplo više vode. Skloniti sa ringle i poklopiti, za 15 minuta će upiti svu vodu. Zatim dodati jaja, fetu ili neki drugi sir (po želji), spanać (ili blitvu), praziluk, začine, prašak za pecivo .. i to je to. Za dvadesetak minuta gotovo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To zvuči lepo, ali to je ipak neka druga pita. Ovo je više kao one starinske proje, bez sira i jaja i pzp...
      Pozdrav!

      Delete
  17. Pocela sam cesto da pravim ovu pitu, superlaka i super ukusna je a s obzirom da na posao nosim dorucak bas mi odgovara. Obožavam prazi luk, ali bih probala nečim da ga zamenim ovde tada kada je nosim na posao, da li bih mogla da ubacim dinstane sampinjone?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno da može, samo dobro izdinstaj da nemaju vode puno. Inače, i ja često pravim ovu pitu u poslednje vreme, a zarazila sam i koleginicu, i probale smo razne varijante - blitva+kopriva+praziluk, spanać+mleveno meso, klasik+dodatak maslina... Vrlo je prilagodljiv recept, sigurno će biti super i sa pečurkama, i ja ću probati nekom narednom prilikom :)

      Pozdrav!

      Delete
  18. Proso je jedna od namirnica koju već dugo želim da uvrstim u svoju ishranu i ima momenata kad nekako i uspijem na kratko, ali nikad nisam naišla na nešto što mi se zaista i dopada sa njom. Majo i Olja, hvala vam! :)
    Juče sam pravila i iako mi je u toku samom pravljenja djelovalo da to ne može biti baš tako posebno (mislim, samljeven proso, voda, ulje i povrće -ko bi rekao :)), ispalo je da je itekako posebno! Savršena je, jako ukusna, divno zasita i dovoljna sama sebi! Ne bih unosila baš nikakve izmjene jer je ovako divna. Naravno, vjerujem da ću koristiti različite vrste povrća koje budem imala u trenutku, ali sigurno će ova pita to podnijeti fino. :)
    Hvala puno još jednom, odavno nisam imala neko ovako lijepo iznenađenje u kuhinji! :* <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milice, kad ti kažeš da je posebno, onda znam da jeste :) Mislim, nije da ne znam i ovako, al' još je bolje kad stigne autorizovana potvrda ;)

      Hvala na volji da isprobaš i vremenu odvojenom da javiš utiske. Uvek mi znači povratna informacija, i uvek se obradujem kad je dobijem!

      Inače, ja sam probala ovu pitu i sa zeljem, i spanaćem, čak i sa mešavinom mlevenog mesa i spanaća! Joj što je ta mesna bila dobra! Uglavnom, moguće su razne varijacije, javi ako nađeš neku novu omiljenu!

      Delete
  19. Proso cesto koristim za filovanje paprika bez mesa,sa jecmom, kinoom,braon rizom,ali pitu nikada nisam pravila
    i ovaj recept djeluje interesantno,vredi pokusati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vredi, vredi! Odlična je pita!

      p.s.
      A ja nikad nisam punila paprike žitaricama, hvala na lepoj ideji :)

      Delete
  20. Ovo interesantno zvuci, moram da probam da je napravim. Puno pozdrava Majo. <3

    ReplyDelete
  21. Zdravo Majo! S obzirom da imam celijakiju i da sam jako ogranicena po pitanju nabavke namirnica, interesuje me da li se ova pita moze napraviti sa gotovim brasnom od prosa. Da li menja ukus kada duze stoji samleveno? Citala sam vase postove o heljdi da je najukusnija kada je sami meljemo, pa me interesuje znate li da li to vazi i za proso?
    Pozdrav!
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ana, ne znam, ali valjalo bi probati! Ideja je dobra i logična (imajući u vidu iskustvo sa heljdnom), da imam proso trenutno kod kuće momentalno bih pošla da ga meljem!

      A kad smo kod mlevenja...

      Svojevremeno, tj. baš kad sam prvi put htela da pravim ovu pitu, a nisam mogla da nađem brašno, pokušala sam da sameljem proso sama u maloj električnoj seckalici, bez uspeha. Tek dosta kasnije nabavila sam (dobar) mlin za kafu. Mislim da bi moglo u njemu, on mi je do sada samleo sve što mini-seckalica nije.

      Javim ako probam, a i za tebe isto važi ;)

      Pozdrav!

      Delete
  22. Odnedavno sam se zarazila s prosom, divno je, i svakako ću isprobati i ovu pitu! Jedino što me čudi u ovom receptu je da proso prije pripreme nije oprano, a svugdje sam, pa i na pakiranjima, naišla da je proso prije upotrebe potrebno dobro oprati u vrućoj vodi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam pojma, a kupujem obično u rinfuzu, pa i ne znam da li i šta piše na industrijskim pakovanjima. Ispiranje svakako škoditi neće, potrudiću se da stvorim naviku...

      Pozdrav!

      Delete
  23. Draga Maja, u koliko velikom plehu pecete ovu pitu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manjem četvrtastom, recimo 20x30 cm. Nemoj da te zbuni što kad sipaš testo u pleh ono deluje tanko - tako i jeste, ovo je baš niska pita :)

      Pozdrav!

      Delete
  24. Nesto sam se dvoumila, ali kad vidjeh "sluziti uz pivo" 👀 Yes!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da, nama koji volimo pivo, malo treba da proglasimo da neka hrana dobro ide uz njega ;)
      Živeli! :)

      Delete
  25. Dobro vece!Koji odnos sastojaka ide za varijantu spanac i mleveno meso?Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam pojma, to je koleginica pravila.

      Ajd' da lupim - spanać 200 g i mleveno 200 g (prodinstano prethodno)...

      Pozdrav!

      Delete