Sunday, May 24, 2009

Ljuta krem čorba od šargarepe


U okviru igre FBI rukavice istražujemo Monikin blog Sweet Sensation. Već sam pisala kako ovo uopšte nije lak posao, jer je sve tako lepo prezentovano i objašnjeno, da bih najradije išla redom, samo kad bih imala jedan tromesečni godišnji odmor (pa tako na svaka tri meseca ;)

Dani su topli, čorba je lak obrok idealan za takve dane, ali ova čorba je vruća, i u pravom smislu je hot. Volim ljuto, mada ne previše. Svežu ljutu papriku ne smem ni da liznem, preljuta mi je. U restoranu šopsku salatu tražim bez ljute paprike. Kad je ipak dobijem, ne jedem ni nju, ni okolno povrće koje je paprika dodirnula. Ali malo tucane ljute paprike ravnomerno rasporedjene u nekom jelu ili preko roštilja, to volim.

Monikina krem juha od mrkve je zdravo ljuta. U receptu piše da treba staviti dve crvene ljute papričice. Ja ipak nisam smela i stavila sam samo jednu, i dooooobro je ljuto i ovako :) U receptu je naveden još i chilli i tabasco, ja sam to preskočila, iz straha da ne bude preljuto. Umesto pavlake za kuvanje upotrebila sam slatku pavlaku.

Svidja mi se. Komotno mogu da počnem i završim obrok sa jednom ovakvom čorbicom. Dodatno mi je pomogla da pročistim sinuse, prodisala sam momentalo, a patim se poslednjih nedelja zbog alergijske kijavice na raznorazne prolećne biljne procese.

Hvala, Monchi!



Ljuta krem čorba od šargarepe

Sastojci:
malo putera
malo ulja
1 veća glavica luka
500 g šargarepe
1-2 sveže ljute papričice
3 čena belog luka
700 supe ili vode
150 ml slatke pavlake (neutralne)
pola kašičice šećera
so
biber

Postupak:
1. Crni i beli luk iseckati sitno, šargarepu na kolutiće, papričice isto.
2. Prodinstati crni luk na mešavini putera i ulja, dodati šargarepu i papriku, posoliti. Nastaviti dinstanje na tišoj vatri oko 15 min. Po potrebi dodati malo vode. Dodati beli luk i čim zamiriše preliti supom, poklopiti sud i kuvati dok šargarepa potpuno ne omekša.
3. Skloniti sa vatre, ispasirati. Dodati pola kašičice šećera, na vrh kašičice bibera, dosoliti ako je potrebno. Dodati slatku pavlaku pa kuvati još par minuta. Servirati sa  malo slatke ili kisele pavlake i par komadića ljute paprike.

Recept za štampu

komentara: 6

  1. mmm...divno ti izgleda, i ja je mislim napraviti, ali ipak sa slatkom mljevenom paprikom, jer mi je ova preljuta...

    ReplyDelete
  2. ja volim ovakve malo ljute verzije, stvarno divno izgleda

    ReplyDelete
  3. juhica je odlicna, ja sam stavila dvije:)))

    ReplyDelete
  4. juhica izgleda odlično! dobro da si smanjila količinu ljutih sastojaka...s obzirom da ne voliš ljuto, mogla bi rigati vatru :D

    ReplyDelete