Wednesday, May 20, 2009

Clafoutis sa povrćem



Igramo se. Igra se zove FBI rukavice. Monika je chef pod istragom. Blogeri inspektori češljaju njen blog uzduž i popreko, isprobavaju recepte i objavljuju utiske. FBI je skracenica od Food Blog Inspection, a rukavice anagram od kuvarice. Više o igri pročitajte ovde.

Monika često pravi clafoutis. Nekoliko recepata sa njenog bloga se zovu clafoutis sa ovim-i-onim. Na slici izgledaju božanstveno, meni po nazivu totalno nepoznato, a po sastavu mlečno testo uz dodatak ovoga-i-onoga, zapečeno u rerni. Wikipedia kaže da je clafoutis slatkiš, uglavnom sa trešnjama/višnjama, vezan za franscusku kuhinju. Na prvi pogled izgleda kao okrugla pita od patišpanja i voća. Testo je ipak dosta drugačije. Prilikom pripreme je retko, nešto nalik testu za palačinke, bez dodataka bilo kakvih podizača, a gotovo testo je sočno i meko, prilično glatke teksture.

Za dobru svinju nema loše pomije, kaže se u našem narodu. Ja sam skroz ta dobra gica, stvarno sam svaštojed. Nema puno stvari koje ne volim, ali ni previše onih kojima se baš-baš oduševim. Pre ovoga moje oduševljenje je izazvao kolač od lešnika, a sada clafoutis. Za mene je ovo nešto novo. Nešto jednostavno, po zvučnosti oštro, u stvarnosti meko, pritom francusko i veoma fino.

Dodatni plusevi idu u prilog jednostavnosti pripreme. Nema nepoznanica, ovo i totalni početnik u kuhinji može da napravi.

Ima i minusa. Nekako sam previdela da je Monikin recept ispisan u merama za dve osobe, a ja bih korigovala "za dve ne previše gladne osobe". Idući put minimum duplu meru pravim.

Monikin recept. Pa kaže...

Clafoutis sa povrćem
recept za štampu

Sastojci:
2 jaja
2 žumanca
1 kašika kukuruznog skroba
4 kašike mekog brašna
250 ml mleka
125 ml kisele pavlake
100 g kačkavalja
oko 100 g šargarepe
oko 200 g tikvica
oko 150 g čerii paradajza
3 čena belog luka
25 g putera
25 ml ulja
1 ravna kašičica soli
1/4 kašičice bibera

Postupak:
1. Šargarepu iseći na tanke kolutove. Tikvicu prepoloviti po duzini i iseći na listice. Beli luk takođe iseckati na tanke listiće. Čeri paradajz na polovine ili četvrtine. Kačkavalj izrendati ili iscepkati na što sitnije komade.
2. Na mešavini putera i ulja dinstati šargarepu sa ravnom kašičicom soli, dok malo ne omekša. Dodati tikvice i beli luk, pobiberiti, dinstati još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
3. Jaja i žumanca razmutiti viljuškom. Dodati skrob i brašno i dobro promešati. Zatim iz dva-tri puta dodati mleko, a za njim i pavlaku i sir.
4. U dve manje vatrostalne posude rasporediti dinstano povrće, preko staviti polovinu svežih čeri paradajza, preliti testom, i to maksimalno do 2/3 zapremine. Poredjati drugu polovinu čeri paradajza.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 180-190°C oko pola sata. Testo će prilikom pečenja narasti, a posle opet splasnuti. Servirati toplo.


komentara: 12

  1. I sama sam ovo pravila... tvoj clafoutis izgleda prelepo... :)

    ReplyDelete
  2. jako lijepo ti je ispao...a fotke su mi skroz chic.. :)

    ReplyDelete
  3. Nikad nisam probala u slanoj varijanti. Ali tvoj odlično izgleda:)

    ReplyDelete
  4. clafoutis ti izgleda savršeno...jako mi je drago što te toliko oduševio...i mene je kad sam ga prvi put napravila...ti francuzi me svakim danom sve više iznenađuju i polako otkrivam čari fantastične francuske kuhinje :)

    ReplyDelete
  5. Odlican ti je ispao! Ja sam jednom probala da pravim sa makom i kajsijama al' mi se sav izduvao :)

    Tako da se do daljnjeg, drzim daleko od clafoutisa.

    ReplyDelete
  6. Правила га и ја :)твој је суперишка!

    ReplyDelete
  7. Zvuči zanimljivo! A zašto se peče u dve manje posude? Da li postoji razlog zbog kojeg ne može u jednoj većoj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedini "razlog" je što se ovako dobiju dve individualne porcije, pa je simpatičnije za serviranje (i za slikanje ;) ) Može i u većoj, naravno :)

      Pozdrav!

      Delete
  8. Majo hvala na neverovatno brzom odgovoru ��. "Mi okom a Maja skokom!". Dodaću da sam nedavno otkrila tvoj blog. Sa uživanjem ga upoznajem, koliko zbog recepata, toliko a nekada i više, zbog propratnih lepih, jasnih i nežnih tekstova. Čovek uči dok je živ i velika je sreća kada to sa radošću čini. Veliki pozdrav, Neni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Neni :)
      Nasmešena sam i polaskana, za ovako lek feedback :)
      Sve najbolje!

      Delete