Wednesday, May 27, 2009

Piletina u sosu od pomorandže, limuna i meda

Još jedan recept sa Monikinog bloga Sweet Sensation, a u okviru igre FBI rukavice.

Ovo je peti isprobani recept, i ponovo nemam da kažem ništa osim - presavršeno. Piletina u umaku od narandže limuna i meda je jako osvežavajuća. Belo meso se istanji i na malo masnoće propži sa svih strana, pa na ostatke mesnog soka nalije sok od pomaranže i limuna, uz dodatak meda i začina, i to se krčka dok ne uvri na polovinu i dok se malo ne zgusne, pa se meso vrati u taj sosić i još malo krčka. Nisam znala da li će se i koliko sos zgusnuti jer nema klasičnih "zgušnjivača", ali kad je malo uvrio i med proradio sos je bio taman kako treba.

Druga stvar koja me je baš obradovala je da svega ima taman koliko treba. Količina sosa je idealna naspram količine mesa date u receptu. Nema manjkova, nema restlova. I nema šanse da bude ostataka na tanjiru :)


I deca su jela, što mi je posebno drago. Kad sam ranije pravila neki sladak sos za meso nisu hteli da pogledaju. Ovaj su jeli, a ja se pripremila da neće hteti. Valjda što nije mnogo sladak, i nekako je osvežavajući. Monchi, hvala!


Sastojci:
500 g pilećih fileta
2 kašike brašna
2 kašike meda
200 ml soka od pomorandže
50 ml soka od limuna
1/2 kašičice đumbira u prahu
1 kašičica žutog šećera
malo putera
malo ulja
so
biber

Postupak:
1. Filete belog mesa preseći po debljini na pola, pa čekićem istanjiti deblje delove, da se dobiju tanki odresci ne deblji od 1 cm. U dublji tanjir sipati 2 kašike brašna pa uvaljati filete, a potom posoliti. Na jačoj vatri, na malo mešavine putera i ulja propržiti filete sa obe strane, dok ne porumene. Ne treba dugo da se prže, dovoljno je po dva minuta sa svake strane, da se meso ne presuši. Skloniti sa tiganja.
2. Na isti tiganj naliti mešavinu soka od pomorandže, limuna, meda i šećera. Mešati dok se med i šećer ne rastope a sos malo ne uvri i postane poput redjeg sirupa. Sos će kuvanjem potamneti i postaće lepljiv. Skroz smanjiti vatru, meso vratiti u tiganj (iz dve-tri ture) pa zajedno kuvati još par minuta, mešajući da se svako parče mesa provuče kroz sos. Poslužiti toplo.

komentara: 7

  1. izgleda predivno a kada prodje danasnji rucak znacu tacno o cemu pricas jer sam se taman spremila isprobati ovo...;)

    ReplyDelete
  2. Bravo, bas lijepo izgleda! Nazalost ne volim slatko slane kombinacije pa se necu ni ovo probati.

    ReplyDelete
  3. Svidja mi se,imala sam takodje u planu da napravim ali nikako!

    ReplyDelete
  4. lako se pravi, izgleda kao sa slike i preukusno je...moja preporuka!

    ReplyDelete
  5. Uzas! Nikad gori recept! Treba ga nazvati "crna supa od pomorandze!

    ReplyDelete