Friday, May 01, 2009

Kiflice sa sirom



Recept za kiflice sa sirom koji uspeva i potpunim početnicima, a kiflice savršeno meke i ukusne. Jedan od starijih recepata iz moje sveščice, prepisan iz mamine zbirke.

Kiflice sa margarinom

Interesantno je kako se iz mamine zbirke recepata, ako je čitate hronološki, može pročitati i njeno ponašanje, sazrevanje, promena navika i stavova sa godinama.

U ove kiflice, prema zapisu iz te zbirke, ide 250 g margarina.

Ali ne u testo, nego se margarin isecka ili izrenda preko i između kiflica, pa se prilikom pečenja istopi i testo upije tu masnoću, postane krckavo spolja i meko iznutra.

Danas mama ni u ludilu ne bi stavila toliko masnoće, naročito ne margarina, u bilo šta.

Sada se njeni recepti uglavnom "hvale" kako imaju minimum masnoće, jedno ili nijedno jaje, sve nešto ide u minus.

Ponekad mi se čini da preteruje u potrebi da sve živo umanji.

Margarin - da ili ne?

Realno, margarin u mojoj kuhinji ne postoji.

Koristimo ulje, suncokretovo i maslinovo, koristimo puter, koristimo i svinjsku mast.

Margarin sam proterala odavno, on je neka lažna namirnica.

Jer, suncokretova masnoća je tečna.

Stvrdnjavanje ulja je nasilan postupak, i nauka je utvrdila da je završni proizvod štetniji po kardiovaskularni sistem od svakog putera i svinjske masti zajedno. Nisam stručnjak, ali meni se sasvim uklapa u neku moju postavku logično-nelogično: što manje prerađeno, što bliže originalnom stanju.

Kiflice sa margarinom sam pre mnogo godina radila relativno često, dok još nisam uopšte razmišljala o margarinu ili ne-margarinu.

A onda je prošlo nekoliko godina da ih nisam pravila.

Kiflice kao antistres terapija 

Imala sam zakazanu jednu noćnu interveciju na poslu.

Sve velike izmene na softveru i sistemu uopšte, rade se noću. Tada je najmanje opterećenje sistema i najmanji su produkcioni gubici. Početak zakazan za 02.00h ujutru, kraj neizvestan, trebalo bi nešto imati pri ruci za grickanje. Setila sam se da bih mogla da napravim ove kiflice i ponesem dežurnoj noćnoj ekipi.

U prvi mah sam mislila da kiflice napravim sa puterom, ali onda sam se setila da imam jedno pakovanje margarina, kupljeno greškom, i da bih baš mogla da napravim ove kiflice kao nekad :)

Kiflice su ispale odlično, jesu bile sa neomiljenim mi margarinom, ali su stvaaarno meke kao duša!

I intervencija na poslu je prošla uspešno. Jedan kolega mi je rekao da su kiflice tako dobre da će me ubuduće uvek zvati na noćne intervencije, bila ja tu potrebna ili ne ;)

Nakon tih noćnih kiflica, i žalbi ukućana da bih baš mogla i za njih da napravim, ne samo za posao, nadalje sam kiflice pravila češće.

I došla do nekih zaključaka koje želim i vama da prenesem.

Tajna najboljih kiflica

Iz mog iskustva sa kiflicama važne su dve stvari.

Prvo - da je kvasac svež.

Nikako suvi kvasac iz kesice, probala sam više od jedanput, i nije to to.

Mislim, pravili su ljudi po ovom receptu i sa suvim kvascem, i bivali zadovoljni, ne kažem da je nemoguće.

Samo kažem da moje iskustvo ide u prilog svežem kvascu, da sa njim imam bolju kontrolu i maltene isti rezultat svaki put. Sa suvim kvascem je lutrija, nikad ne znam hoće li proraditi i koliko, probala sam i Centroproizvod i dr Oetker, i nema veće razlike u predvidljivosti.

Znači, kocka svežeg pekarskog kvasca, kupljena tog jutra, ne neka od pre deset dana što se našla u frižideru.

Drugo - da se umotane i na pleh složene kiflice ostave da lepo nakvasaju.

Čućete sa sto strana da je važno da testo najpre dobro naraste, pa se onda premesi, pa po mogućstvu još jednom naraste, pa tek onda rastanjuje, secka, filuje i umotava.

I ja sam tako radila na početku.

No, iskustvo me je naučilo da nabolje i najvazdušastije kiflice dobijam kad umešeno testo ostavim samo malo da odstoji, kao i jufkice nakon deljenja testa, ali kad umotane, sirove kiflice ostavim da odstoje koliko god im treba da lepo i vidno narastu na plehu.

Koliko treba da stoji testo?

Ono samo malo iz prethodnog pasusa je, recimo 15 (max 30) minuta za tek umešeno testo i 10-ak minuta kad se podeli na loptice. 

Sad kad neki pekar ovo pročita, uhvatiće se za glavu, jer se zna da je bulk fermentation (kvasanje cele količine umešenog tetsa) neizbežan i važan korak za svako dizano testo. Za neke velike (pekarske) količine ovo ima smisla, ali moj "bulk" od jednog jedinog kilograma brašna, ili čak pola kilograma ako radim samo jedan pleh, je mala količina.

Svež pekarski kvasac je već napravljen za brzu današnjicu, pa još kad taj isti kvasac prethodno razmutilmo sa malo mleka, šećera i brašna i ostavimo da nadođe tj. da zapeni - mi smo njega maltene na steroide stavili! Od toga kvasac poludi i dejstvo će mu biti snažnije ali i kraće nego da ga nismo isprovocirali ugljenim hidratima u vidu šećera i/ili brašna.

Zato u ovom receptu preskačemo "klasičnu" dugu prvu fermentaciju, da kvascu prištedimo snagu. Svakim novim premesivanjem i novim čekanjem, on gubi deo svoje moći.

Napomena - ovo ne važi za testa sa prirodnim kvascem (starterom), tamo sve ide polako, jedna fermentacija možde da traje i 12h, a jedna nije ni dovoljna. Ne važi ni za dizana testa sa mnogo masnoće, kod kojih se takođe sve odvija sporije.

Dakle, glavno čekanje na narastanje je NAKON što smo kiflice umotali i postrojili na pleh.

To narastanje je najbitnije, i verujte mi da je nemoguće dati tačnu vremensku meru za ovaj deo. Znate da ja sve volim u gram i mililitar, a i minut ako je moguće, ali ovde naprosto nije moguće!

Grame i mililitre vam pišem niže, a za minute je jedini alat - vaše oko!

Potrebno je da kiflice narastu toliko da se baš vidi da su narasle, to bi možda značilo da su se vidno raširile i približile jedna drugoj, ali bitno je i da ne dostignu maksimum, jer taj završni kick treba da se desi u rerni.

U toploj prostoriji to će ići brže nego u hladnoj, ali, kažem, oko je glavni instrumenent za ovo merenje.

Ovo je čak bitnije od grama i mililitara - uzmite svoj dugogodišnji recept za kiflice i samo deo sa narastanjem primenite iz ovog recepta - videćete razliku.

Koliko sam ja videla, retko ko ostavlja kiflice na plehu da značajno porastu. Uglavnom se ostavlja nešto sitno, recimo 10 minuta, i ajd' u rernu.

Prosejavanje brašna - da ili ne?

Dugo sam verovala da je prosejavanje veoma važno, jer sam tako čula od mame, bake i bakine komšinice Krune.

Savet sa prosejavanjem potiče iz nekog drugog vremena, kad se brašno u domaćinstvu čuvalo u džakovima, pa bi se usled dužeg stajanja i količine tj. težine slegalo, postajalo sabijeno. U tim uslovima  se prosejavanjem postizalo da čestice brašna prodišu, da se razdvoje.

Danas, kad brašno kupujemo u malim pakovanjima od po kilogram, i kad ne stoji dugo, prosejavanje nije toliko bitno.

Neće da škodi, naravno, ja recimo volim da prosejavam brašno, ta radnja mi ne oduzima mnogo vremena, a dodaje nekog domaćičkog duha prošlog vremena.

Meni bar :)






Kiflice sa sirom

recept za štampu

Sastojci:
za testo
1 kg mekog belog brašna
2 kašičice soli
1 kocka od 40 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
500 ml toplog mleka
150 ml ulja
2 jaja ili 4 žumanca

za fil
500 g sjeničkog sira
1 jaje

i još
1 žumance
1 kašika mleka
250 g margarina ili putera

Postupak:
1. Sir izgnječiti viljuškom pa dodati jaje. Fil ne sme da bude redak već kremast, maziv. Posoliti ako je sir neslan, dok ako koristite sjenički, koji preporučujem za ovu namenu, ne treba dodavati so.

2. U većoj šolji razmutiti svež kvasac sa dve-tri kašike toplog mleka, dodati šećer i jednu kašiku brašna, razmutiti da nema grudvica. Ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira i da napuni šolju.

3. Brašno prosejati, dodati so. Dodati nadošli kvasac, jaja (ili žumanca), ulje i ugrejano mleko pa umesiti glatko testo. Mleko treba da je dobro ugrejano, ne baš kipuće, ali ne ni samo mlako.

Testo ispočetka može delovati premeko i lepljivo, ali posle par minuta mešenja postaje kompaktnije i počinje da se odvaja od vangle, može se mesiti i samo varjačom. Sud pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo da odmori 15-30 minuta.

4. Premesiti testo pa podeliti na pola, pa svaki deo na još pet delova. Od svakog dela napraviti lepu jufkicu tj. lopticu, i poređati ih na brašnom posutu radnu površinu ili poslužavnik, pokriti najlonom i ostaviti 10 minuta.

Iz pet loptica će se dobiti 40 kiflica, što tačno staje na jedan veliki pleh od rerne. Dimenzije upotrebne površine mog pleha od rerne su 38 x 32 cm, što spada u veće. Znači, mera je za dva velika pleha tj. 80 kiflica.

5. Lopticu testa rukama malo rastanjiti na radnoj površini posutoj brašnom, pa oklagijom razvući na krug prečnika oko 28-30 cm. Krug raseći na 8 delova. Svaki trougao u vazduhu razvući rukom da bude što duži, kiflica je lepša ako se umota više puta. Na širi deo trougla staviti kašičicu fila, a čoškove testa rastegnuti, pa preklopiti ka napred. Na taj način fil je dobio svoj džep, a i ivice umotane kiflice će biti buckastije i lepše. Umotati kiflicu do kraja i saviti ivice ka unutra. Ređati na pleh u rasporedu 5x8.


6. Staviti pleh sa umotanim kiflicama preko šporeta dok se rerna greje, i dok vi motate kiflice za drugi pleh. Ovaj pleh koji se greje pokriti najlonom i ostaviti koliko god je potrebno da kiflice vidno narastu, da se uduplaju. To može biti pola sata ili 45 minuta ili manje ili više - zavisno od toga koliko im je toplo i koliko je kvasac aktivan.

7. Žumance razmutiti sa kašikom mleka pa četkicom premazati kiflice. Ovaj deo se može izostaviti, u tom slučaju kiflice će biti nešto svetlije.

Preko i između kiflica rasporediti margarin/puter isečen na komadiće, ili zaleđen pa narendan. Ukupno treba 250 g, tj. 125 po plehu. Pa peći na 180-200°C oko 20 minuta.





Kiflice po ovom receptu sam pravila u emisiji Mr. Kitchen, mada tamo zbog televizijskih uslova nismo mogli da čekamo na najvažniji deo - narastanje kiflica na plehu, pa u snimku nećete videti fazu "nadošle, pre ulaska u rernu", ali sve drugo je tu :)



Iskustva onih koji su probali

Recept je isprobala Selma u okviru igre FBI rukavice.

Kiflice je pravila i Marija~Maki, hrabro je krenula u prvu avanturu sa testom, baš odavde, i uspele su joj savršeno.

Mignonne ih je takodje napravila i javila da je vrlo zadovoljna.

Nale, koja je inače mag za testa, takođe ih je visoko ocenila. Tanja ih je usvojila za stalno, i posvetila im post na svom blogu...

A napravila ih je i Milica sa bloga Milin kuvar, i rekla bih da je baš zadovoljna ;)

komentara: 167

  1. Super delicious! I'm kind of guessing rhe recipe... but anyways, congratulations! Look absolutely stunning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja Sam odusevljena prvi put kada Sam ih spremila sama sam se zacudila uspeha... preporucujem svim pocetnim domacicama cak i one koje nemaju iskustva sa testom da ovo pali toliko su dobre da 80 kiflica pojedu moji ukucani za 30 min hvala od srca za ovaj recept

      Delete
  2. Draga Majo,
    To sto se retko javljam ne znaci " da te ne citam" redovno.
    Slobodno napravi kiflice sa puterom,isti recept je i od moje mame.Ja koristim "imlekov" maslac maestro bez konzervansa.Za ovu meru potrosim ono manje pakovanje od 125 gr.Cak ako i stignu da se ohlade,ostanu mekse nego da su sa margarinom,a nisu premasne.
    Pozdrav,Gvendolina

    ReplyDelete
  3. Vau, sviđa mi se kako fino i detaljno objasniš cijeli postupak, te daš argumente za i protiv! Kliflice su super!

    ReplyDelete
  4. Devojke, hvala!

    Marcela, thanks. If you decide to try any of recipes from the blog, please let me know, I'll do my best to translate them in English! I am very glad you like kiflice :)
    Best regards!

    ReplyDelete
  5. moja baka ih je ovako pravila... prefine su ali, ali, ali... doduse ponekad se i moze "zgresiti" :)

    ReplyDelete
  6. kako su lijepe, stvarno si ih predivno napravila. nisam jos vidjela da se ovako margarin stavlja izmedju kiflica, odlicna informacija:)

    ReplyDelete
  7. kiflice su stvarno savršene...prekrasne! ni ja ne koristim margarin uopće...ulje i maslac su jedine masnoće u mojoj kuhinji :)) kiflice ću isprobati sigurno :)

    ReplyDelete
  8. Ljudi, ovo su najukusnije i najmekse kiflice na svetu!!
    Hvala za recept. Njam!

    Zorana

    ReplyDelete
  9. Zaista najukusnije kiflice koje sam do sada probala!!
    Prava stvar!
    Hvala za recept!

    Ivana

    ReplyDelete
  10. Pravila sam danas kiflice, predivne su!!!
    Hvala sto si podelila recept sa nama!!!
    Veliki pozdrav,
    Svetlana

    ReplyDelete
  11. Svetlana, hvala tebi sto si ih probala! :)

    ReplyDelete
  12. Fantasticne kiflice,svaka cast za recept,prava majstorija!

    ReplyDelete
  13. Poštovana!
    Evo sinoć sam radila Vaše kiflice prvi put, a spremam se oko godinu dana. Savršene su preporučujem svima. Receptić ide u moju zbirku "radnih" zauvjek. Ugodan dan i još mnogo lijepih recepata
    Puno lijepih želja i pozdrava iz kišne Rijeke od Alme.

    ReplyDelete
  14. Alma, neizmerno mi je drago kada neko stekne poverenje ovako preko interneta da isproba recept, i jos draze kada cujem da je uspelo. Hvala na lepim recima i srdacan pozdrav!

    ReplyDelete
  15. Draga Majo, verovala ili ne, ja sam veceras prvi put pravila kiflice, jer sam mlada domacica, pravila sam sve i svasta, ali kiflice ne. A ispale su kao da sam ih pravila po stoti put, toliko meke i lepe, bas kao dusa! Suprug se odusevio. Hvala na receptu i tako detaljnom uputstvum, svrseno je!

    ReplyDelete
  16. Marija, jako mi je drago, ja sam se trudila da recept napisem tako da bude razumljiv svima, jer i sama uvek od recepta ocekujem da je precizan i jasan. Hvala na poverenju, i pozdrav za tebe i familiju :)

    ReplyDelete
  17. pocela sam da ih pravim.....jako sam nestrpljiva sta ce ispasti od tih kiflica koje inace moj sin obozava...javicu se za par sati sa rezultatom. Pozdrav iz Los Angelesa

    ReplyDelete
  18. Prvi put u zivotu sam pravila kiflice, i to po ovom receptu,jako sam se bojala da li ce mi uspeti,i odlicno su ispale :) jos smo imali goste i sve se pojelo :) svaka cast,extra su recepti....za koji dan cu da isprobam hlepcice sa belim llukom.....

    ReplyDelete
  19. Hvala Jelena :)
    Hlepcici sa belim lukom su moji omiljeni, toplo preprucujem, i samo jedan savet - nemoj sve loptice da pospes lukom pre precenja. Probaj polovinu da samo premazes zumacetom, a tek kad se ispeku premazes rastopljenim puterom u koji stavis malo soli i beli luk u prahu/granulama. Hoce te granulice da pregore ako se hlepcici malo duze peku, zavisi od rerne. Uglavnom hlepcice treba peci sto krace, na najjacoj temperuri. Pozdrav i javi kako su ispali :)

    ReplyDelete
  20. Bila sam toliko uzbudjena sa rezultatom i zaboravih da vam se zahvalim na receptu koji ste podelili sa nama....uspesno su ispale i drugi, i treci put....predivne su. Sve najbolje vam zelim iz naseg suncanog Los Angelesa.
    Svetlana

    ReplyDelete
  21. Draga Majo,

    Vec duze vrijeme pratim tvoj blog, ali nikako da ostavim neki komentar. Odusevljena sam sa svim receptima, i svasta sam do sada probala: Crne projarice (pravljene vise puta i vrlo obozavane), gulas, pasulj, kis, torta od jaja i rukole, piletina u sosu od pomorandze, limuna i meda, cokoladnu pitu sa jogurtom, seljacki hleb, lisnate ruzice, sinoc ovaj cheesecake pudding za moga tatu koji je dijabeticar (sa njegovim secerom tj fruktozom), salata od pasulja i tunjevine kao i ove kiflice koje su upravo gotove i izvrsne su (mada sam stavila mnogo manje margarina okolo i uopste nisu suve). Pravila sam jos mnogo toga, ali ne mogu sad svega da se sjetim :)

    Komplimenti za sve: i za kreativnost, i za preciznost u objasnjavanju i detaljima, i za i ukus i izgled svega, kao i za fotografsko umijece. Ali ono cemu ti se najvise divim je uspjesnost na svakom polju. Iz postova vidim da stizes sve: da budes i majka i zena, da radis puno radno vrijeme, a i da stalno isprobavas nesto novo a pri tome - sve to da lijepo dokumentujes i objavis. Divim se takvim mladim modernim zenama na organizovanosti!

    Ja jos uvijek nemam neko veliko iskustvo u kulinarstvu (imam 24god, i spremam povremene djakonije za mene i vjerenika s kojim zivim), ali ucim i uzivam u tome! Pratim razne blogove, a s posebnom paznjom tvoj, jer tu uvijek nadjem zanimljive i jednostavne recepte koji mi se svidjaju zato sto imaju dosta tradicionalnog ali vrlo cesto sa nekom egzoticnom notom :))

    Mozda ubrzo pocnem svoj blog :)

    Veliki pozdrav,

    Nela, Crna Gora

    ReplyDelete
  22. Nela, hvala ti puno na komentaru. I na poverenju da sve ono isprobas. Nije bas svaki recept nesto sto je univerzalno dopadljivo i uvek je pomalo lutrija kad se covek resi da proba neki recept sa neta, tako da mi je neobicna cast da si ti toliko toga vec probala...

    Ja se trudim da sve stizem, ali ni upola onoliko koliko bih volela i htela. Neko ko me "poznaje" samo sa bloga moze da stekne utisak da sve stizem, ali nije to bas tako :) Ako ti kazem da cele prosle nedelje nisam nista skuvala, verovatno mi ne bi verovala, a eto, istina je.

    Mene sve ovo u vezi bloga jako ispunjava, a pozitivne rekacije su mi jos veci podstrek. Hvala ti.

    Javi ako oformis svoj blog :)

    Sve najbolje,
    Maja

    ReplyDelete
  23. Nije mi prvi put da probam recept sa net-a, ali prvi mi je da komentarišem uspešnost eksperimenta... I mogu da kažem - prezadovoljna sam :) Što bi naši rekli - prvo pa muškom... Nedavno sam odlučila da se oprobam i u pravljenju kiflica i mislim da je ovo pun pogodak... Umesto margarina sam koristila maslac, ali mislim da je taj štos ono što ove kiflice razlikuje od svih ostalih.
    Hvala na receptu.

    Višnja

    ReplyDelete
  24. Puno ti hvala, Visnja (joj kako volim to ime, bilo je u uzem izboru u obe moje trudnoce, ali dobih dva sina!), reci mi samo jesi li koliko si putera stavila, 250 g ili manje? Ja nikako da probam sa puterom, a to mi je namera jos odavno :)

    ReplyDelete
  25. Izvini što odgovaram tek sada, ali eto nisam stizala...
    Mala dopuna na moj komentar je to što nisam odmah iskoristila svo testo, već sam pola stavila u friz, za neki drugi put. I to testo je već iskorišteno i moram da kažem da su kiflice bile podjednako dobre kao i sa onim svežim. Na pola testa sam koristila oko 125g putera ili ono jedno poznato zeleno Imlekovo pakovanje. Tako da kada se to sabere, to je tih 250g.

    Pozdrav

    Višnja

    ReplyDelete
  26. očajna domaćicaJuly 1, 2010 at 7:52 PM

    hehhe recept je savršen! Danas sam ih pravila s puterom (mada u pola manjoj meri , bojala sam se da neću uspeti pa da se ne baci :)))) ALI fenomenalno izgledaju a ukus čaroban! Zadovoljstvo je veće jer sam prvi put mesila kiflice, što znači da je testo za mene ''špansko selo''. Hvala!

    ReplyDelete
  27. Super recept, mislim da cu ga probat sutra. Zanima me kako se drze dan poslije, posto ih trebam napravit za jednu festu dan unaprid Hvala!!! :)

    ReplyDelete
  28. Napravi uvece, pa kad se skroz ohlede popakuj u kutije sa dobrim poklopcem ili obicne najlon kese. Bice fine i sutra, mada su naravno najbolje istog dana, da ne kazem istog sata :))) Ako imas priliku da ih podgrejes pred sluzenje, neces pogresiti.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  29. evo , ja sad slijedim tvoje riječi i upute, nadam se da će mi uspijeti kao i na tvojim slikama, njam njam

    ReplyDelete
  30. Majo, kakav je taj sir kojeg si koristila? Masan i sličan kajmaku ili svježi i laganiji?

    ReplyDelete
  31. Ninocka :)
    Ovaj sir je bio kravlji stariji, slaniji, masniji, sve ono -iji :))) Sjenicki zadovoljava sve te uslove :) Mada moze zaista sir koji volis, jedino nemoj neki mnogo mlad i blag, jer nece se ni osetiti. Ja u kiflice volim jaci sir da stavim jer ipak sira nema puno, a testo ga iovako neutralise.
    Jedva cekam utiske, znam da volis testa i da ti idu od ruke :)

    ReplyDelete
  32. Samo da javim da su kiflice oooodlicne, ona donja korica je tako divno krcakava i nimalo masna... jutros su pravljene i fotkane (slicice cu okaciti ovih dana), odneli smo tanjir komsijama, baki, i jos je nama ostalo ...evo, upravo ih grickamo i uzivamo, hvala puno na recepteku!;)))

    p.s. morala sam da svratim ponovo po recept, i sad cu ga isprintati u jos dva primerka...onaj prvi list po kome sam radila je vec ot`so dalje!;)))

    ReplyDelete
  33. potpisujem mignonne, kiflce su božanstveno meke iznutra, izvana imaju tanku, tanku glatku koricu, nimalo masnu- baš taman kakva treba biti! Margarin me ugodno iznenadio. To ne znači da ću ga uvesti u redovno korištenje za sve ali ovaj recept zaista vrijedi slijediti od A-Ž i raditi u punoj količini iz recepta! Dio sam zamrzla- odlično podnose zamrzavnje i ko friške su kad ih se ispeče! super, super kiflice!

    ReplyDelete
  34. Pogleda moj recept za kiflice i gotovo je identičan, samo što idu 2 kocke kvasca, 250ml ulja i 3 jaja, a margarin ide na vrh svake kiflice. Znam da su odlične!

    ReplyDelete
  35. Kiflice su fantasticne, toplo preporucujem...inace ja sam ih sad napravila prvi put u zivotu i odusevljena sam....sad me i komsije mole da i njima napravim:)

    ReplyDelete
  36. Majo hvala na receptu! 1000 puta sam pokusavla da pravim kiflice i isprobala stotine recepata....i prosto ne mogu da vjerujem da sam konacno uspjela! Ovo je definitivno najbolji recept, meke i ukusne kiflice, ma fantasticne! Pozdrav, Bojana

    ReplyDelete
  37. Poštovana!
    Opet Vam se javljam, nakon sinoć ispečenih kiflica koje me naprosto oduševljavaju od prvog do zadnjeg koraka.Tek toliko da znate da sam Vaš recept i radila i kopirala kolegicama,nagovarala da probaju, da same naprave i sve su oduševljene. Dakle Vaše kiflice kruže po Rijeci vrlo uspješno.
    Još jednom puno uspjeha i veliki pozdrav od Alme iz Rijeke

    ReplyDelete
  38. Hvala Alma, secam Vas se od ranije :) Veliki pozdrav za Rijeku!

    ReplyDelete
  39. Kiflice su me zaista odusevile,ali me vise odusevilo kako si napisala tekst u okviru recepta,to je kao roman u malom!Pozdrav,cekam jos rscepata!;)))

    ReplyDelete
  40. Jako ukusno, ali neslano!

    ReplyDelete
  41. Hana, ne bi trebalo, ako je sve po receptu. Dve kašičice soli na 1 kg brašna, to je standarna mera za hlebna testa, a sir sjenički, ili neki od te sorte, starijih, oni su dosta slani. Pozdrav!

    ReplyDelete
  42. Jako dobro!!! Uvijek brzo nestanu :D Ja u jedan dio stavim nasjeckanu hrenovku ili feta sir sa pršutom i komadićem masline (mediteranska varijanta)

    ReplyDelete
  43. Kiflice su predivne, svaka cast! a ono sto je jos divnije to je Vas nacin pisanja recepata:) pored toga sto je dobar recept,jako je zanimljivo citati sve sto napisete... Vidi se da ste veoma talentovani, i to ne samo u kuhanju :):) Veliki pozdrav i jedno malo pitanje: Da li se moze isti ovaj recept iskoristiti i za slatke kiflice,recimo umjesto sira ubaciti slatko od visanja ili tako nesto??

    ReplyDelete
  44. Hvala.
    Testo je u principu neutralno pa bi moglo i za slatke kiflice, ja baš nikad ne radim slatke u ovom testu, treba birati čvršće džemove, a ne marmeladu, i "zavrtati uši" prilikom motanja da ne iscuri fil.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  45. Pravila sam ih večeras! I bile su mi savešene!Svi su ih hvalili.... Sigurno ću ih praviti još puno puta :)

    ReplyDelete
  46. juce sam pravila kiflice,odlicno su ispale,mekane...testo je odlicno .
    nastavicu da isprobavam recepte

    ReplyDelete
  47. Kiflice su predivne!!!!! Probala bih od ovog testa da pravim perece. Ako neko ima takvo iskustvo ili neki dobar recept za svetosavske perece neka objavi. Pozdrav i topla preporuka kiflica!!! Najlepše su sa sirom, prazne nisu lepe, bar ih moji u kući neće!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam iskustva sa perecama, niti znam kakve su svetosavske... Hvala na probanju recepta za kiflice, i javljenim utiscima! Pozdrav!

      Delete
  48. hvala puno na receptu. mogu samo da se slozim sa prethodnim komentarima. prvi put -posle puno, puno isprobavanja- da mi kiflice ispadnu kako treba ma boje nego sto treba. cesto ih pravim-fishing for compliments kad mi dodju gosti- a i recept putuje dalje...
    jos samo da ti kazem da sam odusevljena time kako pises a i slike su ti prelepe, hvala i svako dobro

    ReplyDelete
  49. Ja sam ih pravila sa dzemom i bile su izvrsne. :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam zašto, ali ja nikad ne pravim slatke kiflice od ovog testa, a sigurno da su odlične i takve.
      Hvala na javljanju, pozdrav!

      Delete
  50. Juče sam ih pravila, punila Vlašićkim sirom i suhim mesom...izvrsne su, čak su se i danas kolegice u kancelariji oduševile.

    ReplyDelete
  51. RECEPT JE ODLICAN,I KIFLICU SU SAVRSENE !

    ReplyDelete
  52. Svaka cast, nikad bolji recept! :)

    ReplyDelete
  53. Recept u sustini nije los samo smanjiti ovu kolicinu ulja i nestavljati ovaj margarin u pleh kiflice budu premasne, takodje za one koji nevole preslano kazu da je bolje staviti sremski sir. u svakom slucaju hvala na receptu

    ReplyDelete
  54. Pravila sam ih dva puta i oba puta su mi uspele.Ovaj recept mi posebno odgovara zbog toga sto se brzo prave.Ja nisam ljubitelj onih recepata gde se testo premesiva vise puta, to mi oduzima mnogo vremena. Jos jednom pohvaljujem ovaj recept!!!POZZ..

    ReplyDelete
  55. Pravila kiflice prvi put u zivotu, bas ove Vase. Nemam reci koliko ste detaljni u objasnjenju, koliko obracate paznje na svaku mogucu prepreku za neiskusne kuvarice. Predivno!! Nastavite tako, a ja cu isprobavati ostale recepte sa bloga...

    ReplyDelete
  56. upravo ih pravim, verujem da će ispasti dobre!

    ReplyDelete
  57. Fantastične kiflice!!! Mirisi mog detinjstva su mi se širili po kuhinji!!!! Inače, umesto belog sam stavila integralno brašno i umesto margarina puter. Njam! Hvala za recept! Pozdrav!

    Jasna

    ReplyDelete
  58. Kiflice su fantasticne! Spolja hrskave, iznutra meke! Deca ih obozavaju! Recept je zaista proveren! Cak sam stavila svinjsku mast umesto ulja i kozji sir pa su opet super! Hvala za recept i za tako detaljno opisan postupak pravljenja - savrseno za pocetnike! :)

    ReplyDelete
  59. svaka cast vrh su kiflice!

    ReplyDelete
  60. Ja imam smao jedno pitanje. Moze li mi iko odgovoriti koliko je to grama suhog kvasca? Nisam u mogucnosti da kupim svjezi pa moram korisititi suhi.
    Hvala unaprijed
    Jedva cekam da napravim ove kiflice izgledaju super, a recept je tako detaljno napisan . Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi :)
      Pogledaj na ambalaži tog kvasca koji imaš, obično na svakom piše za koju je količinu brašna dovoljan. Recimo na Dr Oetker maloj kesici suvog kvasca (mislim da ima 7 g) piše da je za 500 g brašna.
      Pozdrav i javi kako je ispalo :)

      Delete
  61. Ja pravim kiflice ovako,samo bez jaja u testu,i margarin izrendam po plehu pre nego sto stavim kifle.I svi ih obozavaju.
    p.s.pravila sam i sam marmeladom,super su! Pozdrav Ceca

    ReplyDelete
  62. Ja kako profesionalni Gastronom zelim da pohvalim ovaj recept.Rado spremamo ove kiflice nasim gostima i serviram ih za dorucak,jedno od omiljenih peciva nasih gostiju su upravo ove kifle uvijek se trazi koja vise..zato veliki pozdrav od Gastonoma za gospodjicu ili gospodju ciji je ovo recept..

    ReplyDelete
  63. Kiflice su fantasticne! Neizmerno hvala na receptu! Odoh da ih pravim po ko zna koji put! :)
    Veliki pozdrav!
    Marijana

    ReplyDelete
  64. Prvi put sam danas pravila bilo kakve kiflice. Prva tura je bila pecena u 3.15. A sada, vise ih nemaaaaaaaaaaaaaaa..Odlican recept, prosto se tope u ustima.
    Trenutno, nesto teze disem zbog prepung stomaka, ali vrijedilo je. Svake kiflice hihi.

    ReplyDelete
  65. Pravila sam ih vec dva puta. Extra su ispale. Koliko sam samo recepata isprobala pre ovoh,ali nijedan kao ovaj.

    ReplyDelete
  66. Majo, silne sam komplimente dobila za kiflice sa sirom i princess krofne po tvojim receptima, i nisam se kitila "tudjim perjem" :D, pa evo da ti prenesem da te je jedno 20 ljudi pohvalilo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Pouzdan recept je samo odlična osnova za uspeh, ali uspeh je tvoj, stoga primam... pa ne više od 10% komplimenata :) Pozdrav!

      Delete
  67. Kiflice upravo napravljene, cekam da se ispeku :) Testo mi je bilo dosta retko pa se pitam da li od onih pola litre mleka treba da se oduzme za podizanje kvasca ? I jos jedna nedoumica, da li rerna treba da bude vec zagrejana? Ja sam stavila kiflice u nezagrejanu rernu pa cu da vidim.... Napravila sam pola mere i jedva su mi stale u pleh koji ja imam, mora da je tvoj veci ;) Javljam kakve su bile !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Testo jeste malo mekše generalno. Mleko za kvasac nije toliko bitno da li je iz onih 500 ml ili van toga, jer se radi o jednoj-dve kašike, ne može to nešto dramatično promeniti ukupunu gustinu testa.

      Uhhh, ako je pleh manji sad će kiflice da se pobiju za prostor, jer, videćeš, jako narastu, ali biće to super, sigurna sam!

      Rerna treba da je zagrejana. Ako si stavila u hladnu, onda zaboravi na smernice u vezi sa vremenom pečenja, dakle skloni sat. Kad rerna postigne 180-200° vreme pečenja će biti dosta kraće nego u receptu, ali nemougće je predvideti koliko. Kad jako zamirišu, i lepo porumene, vadi! :)

      Delete
  68. Upravo tako je i bilo, pekla sam ih 15min duze nego sto to pise u receptu a ja sam stavila 1dcl mleka za kvasac, jer tako me je mama ucila :) pa mije onda mozda zato testo bilo dosta redje pa sam ga premesila na stolu sa brasnom. Kiflice su bile gotove u pola 24h ali nas to nije sprecilo da ih jedemo, ODLICNE SU ! Hvala, idemo dalje, na neki novi tvoj recept ! Pozdrav iz Norveske !

    ReplyDelete
  69. Da li ih treba pustiti da narastu jos jedanput prije pecenja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može, najbolje preko šporeta da stoje dok se rerna greje.

      Delete
  70. Zahvaljujem jos jednom! Kiflice su, po tvojoj preporuci :), u rerni i cuje se pucketanje putera (150gr) koji se topi :) Napravila sam pola sa sirom a pola sa nutelom. Sad treba biti strpljiv, sto ja nisam :))
    p.s. Na redu je naopaka gibanica :)

    ReplyDelete
  71. Kiflice su super, samo mi jako smeta ukus margarina... Nikako ga ne volim...

    ReplyDelete
  72. Kao kuvarica pocetnica mogu reci da ih je neverovatno lako napraviti.. a preukusne su, prosto se tope u ustima (upravo jedem jednu dok pisem :-) ), pa niko ni ne poveruje da sam ih ja napravila!!
    Hvala na divnom receptu!

    ReplyDelete
  73. Nemam reči!
    Ovo su bile i moje prve kiflice. Dočekala sam mamu sa njima, vrelim i zlatnim, i oduševila se. I ona, i ja. :) Hvala na prelepom receptu, od sad sam ja zaduzena za kiflice u kući! :)

    ReplyDelete
  74. Kakvu pećnicu imate da na jedan lim utrpate 40 kiflica???
    Ja sam to pokušala: na prvi lim sam nagurala svih 40 kiflica i sve su srasle, masne su, pa se daju odvajati, ali vidi se da su sa svih strane srasle zajedno pa sve izgledaju deformirano.
    Ostalih 40 kiflica nisam se usudila peći na dva puta, nego sam to pekla čak na 3 puta.
    Ne znam koja je dimenzija Vaše pećnice, ali ovakva kakvu ja imam, je normalna u krugu ljudi koje znam (susjeda ima čak i malo manju pećnicu od moje, jer njezin lim od pećnice ja u svojoj pećnici moram staviti na rešetku za pečenje, jer je premali da bih ga stavila na držače; ona bi ove Važe kifloce morala peći u 8-10 tura).

    ReplyDelete
  75. Ja imam normalan sporet i normalan pleh i normalno mi stane u 2 ture. Kiflice su nevjerovatne. Pravim ih stalno, svi su odusevljeni. Hvala na receptu, porastao mi je rejting u kulinarstvu ;)

    ReplyDelete
  76. Kiflice izgledaju divno! :) I ja pravim slične,osim što margarinom premazem vrele tek izvadjene kifle iz rerne.Onda dobiju lep sjaj i budu isto jako mekane.
    Veliki pozdrav i pohvala za blog!
    Uživam čitajući svaki recept. :)

    ReplyDelete
  77. Super su kiflice, do sada sam ih vise puta pravila i uvijek su super ispale, svi se tuse s njima, sutra pravim za igraonicu od curice mi, ssd sam ih potkuhala i ostavit cu ih prvi put do sutra, mislim tijesto da prenoci, nadam ce da ce prezivjeti tih 8 sati:)
    Ima da se sutra djecica i njihove mamice dive s njima a moja ih malecka obozava..

    ReplyDelete
  78. Prema ovom receptu sam na isti način pravila kiflice više od 40 godina (pošto imam više od 70) dok nisam primetila da mi smeta margarin koji se topi i peče u plehu.Od tada kiflice pravim na sledeći način i savršene su:
    Pripremiti testo prema originalnom receptu i kada testo naraste staviti ga na radnu površinu i oklagijom razvući pravougaonik veličine najmanje 50x50cm(što je veća površina to su kiflice lepše).Testo zatim potpuno premazati sa 250gr.putera ili margarina ilagano uviti kao rolat. Rolat iseći po želji na 8-10 komada, svaki komad oklagijom razviti ,iseći na 8 delova praviti kiflice i peći uobičajeno. Verujte da su meke, dugo su sveže i uopšte se ne oseća pregoreli puter ili margarin.Inače baš se spremam da sutra napravim ove kiflice za mog unuka. Milica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milice, hvala Vam na javljanju i savetu za novu tehniku.

      Do sada nisam imala utisak da mi je margarin ikad pregoreo, dok puter jeste.

      Verujem da su i na Vaš način kiflice divne, pravila sam jednom prilikom od dva po dva "diska" testa između kojih je išao premaz od margarina, i divne su bile. Ipak, moj neki utisak je da malo masnoće mora (ne mora, nego ja više volim) da dođe i spolja, donja korica od toga dobije neodoljiv šarm prženog testa.

      Veliki pozdrav Vama i Vašoj porodici!

      Delete
  79. Draga Majo, hvala na pozdravima.Jako ste dragi,lepo objašnjavate recepte i očigledno je da u tome uživate,što mene oduševljava.Verujem da ponekad pravite Vasinu tortu i da vam verovatno ,kao i ostalima,najveći problem predstavlja šam.Još uvek pamtim kako je moja pokojna majka pravila taj šam prema receptu iz kuvara,na isti način sam i ja pravila uvek uz pomoć još nekog iz kuće jer je jako teško da jedna osoba sama po tom receptu napravi šam.Ipak , u svojim jako poznim godinama došla sam do recepta sa kojim ćevam priprema šama biti kao od šale i uvek će uspeti.
    Evo recepta-belanca od kojih ćete praviti šam izmerite.U belanca dodajte,prema receptu,duplo više šećera i sve zajedno mutite na pari ili sasvim slaboj vatri 10min.Sklonite sa vatre i mutite još 2 minuta i mlak šam nanesite na tortu. Ja sam posle nekoliko torti unela izmene u recept i mislim da je sada recept savršen.Naime, ja dodajem manje šećera(na primer na 200gr.belanaca dodam najviše 350gr. šećera)i šam na pari mutim 7-8min.
    Mnogo pozdrava od Milice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milice (i moja baka se zvala Milica), hvala i za ovo :)

      Vasinu tortu sam pravila samo jednom, pre par godina, ali ne sećam se uopšte kako sam pravila šam. Verovatno sa onim sirupom kao što svuda piše. Kad bude opet došla na red imaću u vidu i ovaj Vaš recept za šam. Ovako napamet, jedino što je možda sporno u toj tehnici, što se belanca zagdevaju kratko i na tihoj vatri, i pitanje je da li cela ta penasta smesa uspe da se ugreje dovoljno da bi se smatralo da ne koristimo presna belanca. Nekada se nije brinulo o tome, ja sam odrasla na živim žumancima umućenim sa šećerom, ali danas svi nešto viču na presna jaja. Pa se i ja, više zbog dece nego zbog sebe, trudim da koliko mogu pazim na te stvari.

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  80. Draga Maja,
    Izvinjavam se što nisam bila potpuno precizna u receptu jer ste potpuno u pravu da ne treba koristiti presna belanca. Ja gde god su u receptu presna jaja, posebno žumanci, skuvam krem. Nisam sasvim dobro objasnila da se belanca mute na vatri 7-8 min. od kada se dobro ugreju (kada stavite prst u masu treba da osetite da je baš toplo),tako da je dalje kuvanje na pari ili vatri dovoljno. Oduševili ste me ovom svojom primedbom jer se odmah vidi koliko imate osećaj ,a i znanje, za kuvanje kada ste već pri čitanju recepta shvatili šta nedostaje.
    Posebno mi je drago što se i vaša baka zvala Milica jer se nadam da će i moje dve unuke tako pominjati baku.Mnogo pozdrava i sve najbolje, Milica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vam puno, na dodatnom objašnjeju i svim lepim rečima.
      Sve najbolje i Vama.

      Delete
  81. Majo, pridružujem se hvalospevima!
    Pravila sam pola mere za nas dvoje i bome, za doričak možda nešto ostane, al to će bitibaš na mišiće;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jest' vala, kad su tople, ne možeš stati! Hvala ti puno što si pravila i javila :)

      Delete
  82. Možda sam pogrešno videla al' čini mi se da me nema među komentarima?!?!?! Au, to nije dobro;) Majo, kifilice su ti fantastične, pripremane ko zna koliko puta do sada, čak sam ih i objavila pa zato ne mogu verovati da nisam podelila utiske i da nisam reč rekla. ODLIČNE, BRE:)

    ReplyDelete
  83. Hvala mnogo na receptu,kiflice su preukusne. :)

    ReplyDelete
  84. Majo, pravila sam kiflice bezbroj puta i uvek su super ispadale. MEDJUTIM, pre par nedelja dodjosmo nazad u Srbiju, i nikako da potrefim neko normalno brasno?! Pomagaj MOLIM TE. Ako bi mi rekla koje ti brasno koristis za kvasna testa ( koji brend, proizvodjac), a koje koristis za filove i te stvari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uglavnom koristim Danubius, meko brašno tip 400, narandžasto pakovanje. Evo i slike. Ali neretko kupim i neko drugo, opet meko i tip 400, i ne vidim razliku. Danubius uzimam jer me do sada nisu ispalili, a ranije sam kupovala Žitka, koji je u nekoj seriji ladno upakovao maltene belo brašno u ambalažu za Graham, pa eto, njih nešto zaobilazim.

      Za princes krofne, za koje se često čuje da neće uspeti ako nisu sa oštrim brašnom - ja isto koristim Danubius, meko, tip 400. Za filove slabo koristim brašno, češće gustin.

      I prosejavam brašno skoro uvek, sem kad baš ekstremno žurim.

      Pozdrav!

      Delete
  85. HVALA Majo od srca! Mnogo mi znaci pomoc, jer ima svacega na trzistu, ali nazalost, za stagod da sam se uhvatila - propast. Kupim neki pirinac, abc Kocanski pise na njemu, cistila sam ga ravno tri puna sata! Poludela sam. A 'ladno je bio najskuplji, i kontam - ako ne znas sta je dobro, gledaj sta je skupo...Kad ono -cvrc! Isto sam prosla i sa spagetama marke Kikindski mlin, ili tako nesto. Ono je sramota.....A ja ne znam sta zene ovde kupuju, a da je normalno? I gde? HVALA ti puno za svu nesebicnu pomoc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu.

      Testenina, na žalost, ni jedna domaća ne valja. Ne znam da l' nemamo tu vrstu pšenice, ili nemamo tehnologiju ili nešto treće, ali znam da ne umemo da napravimo testeninu koju je moguće skkuvati al dente i koja se neće razbrašnjaviti i ugnjecaviti. Uzmi bilo koju italijansku, i biće ok.

      Pozdrav!

      Delete
  86. Kiflice sam sinoc pravila, toliko su ispale dobro da ih opet sad pravim. Hvala na receptu . :-)

    ReplyDelete
  87. Baš mora biti "sjenički" sir, prvi put čujem za njega, može i neki drugi?
    Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Koji god sir voliš inače, volećeš i u kiflicama. Dobro je da ne bude neki mnogo mlad i blag, jer se neće ni osetiti u testu. Sjenički spada u jače, masnije, slanije, zato ga i volim :)
      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala Majo, ja sam iz Zagreba, valjda sam previdjela da si iz druge države :), zato nisam znala. Veliki pozdrav i jako ti je dobar blog.
      Martina

      Delete
  88. Draga, Majo, ja nikada nisam pravila kiflice pa bi za pocetak da napravim pola ture. Da li treba kolicinu sastojaka da podelim na pola? Pola kg brasna, pola kockice kvasca... Plasim se da ne zabrljam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, sve na pola! Slobodno, samo nek' je kvasac svež, i prati recept, i ne možeš da zabrljaš! Javi kako je prošlo!
      Pozdrav!

      Delete
  89. Danas sam popodne pravila Vaše kiflice i oduševljeni smo svi u kući. Klince je od pojedene količine zaboleo stomačić!:-) Jedino sam umesto margarina narendala maslac Prezident (oko 150 gr na dva pleha). Savršenstvo! Hvala na sjajnom receptu!

    ReplyDelete
  90. Nisam probala bolje kiflice od ovih! A i Nikola se slaze u potpunosti sa tim! Majo, svaka cast!!!

    ReplyDelete
  91. Ahhh secam se jos uvek tog lepog iznenadjenja i pune kese svezih kiflica koje smo poceli da tamanimo i pre nego smo poceli sa intervencijom na sistemu... :)... hmmm kad bolje razmislim 18-tog ovog meseca, imamo ponovo slicnu intervenciju... mogao bih da te ubacim u nocnu ekipu ljudi... pa da ponovimo ove kiflice posto cu ja sigurno biti tu :D :D :D ;)...

    P.S. svima, probajte kiflice ODLICNE SU! :)

    ReplyDelete
  92. Ove kiflice su saaaavršene! Upravo smo ih smazali! Pravila sam i rol viršle i princes krofne....Ne zna se šta je lepše ispalo i čime su moji ukućani bili više oduševljeni :)
    Savršeno :)))) i svaka čast na preciznosti i detaljima u receptu!
    Puno pozdrava,
    Sanja

    ReplyDelete
  93. Prelepe su! Probao sam ih prvi put napraviti i za prvi put su ispale - fenomenalno! Čak nisu verovali da sam ih sam napravio! Svaka čast i na temeljno objašnjenom receptu - samo sam se uplašio tolike količine margarina - ali su ispale božanstveno! Ma odmah prepisujem recept!

    ReplyDelete
  94. Ima samo jedna mana ovih kiflica - čovek ne može da ih ostavi! Ostavim ih ja na stolu ali svaki čas kad prođem pored stola ma kažem sam sebi da uzmem "samo jednu"! I onda "samo jedna" po jedna... ne mogu disati ! Dakle ... napravite pauzu posle njih najmanje mesec dana... a može i dva!

    ReplyDelete
  95. Kiflice su ODLICNE! Posle ovog recepta, vise se ne vracam na stare recepte! Do sada sam ih pravila par puta i svaki put su bile odlicne. I uopste nisu naporne za pravljenje.
    Hvala na receptu! :)

    ReplyDelete
  96. Majo svaka cast, svi Vasi recepti su za 10+. Pratim blog odavno. Od pocetka ste mi ulivali veliko poverenje, bez bojazni sam pravila po vasim receptima. Uvek uspesno. Svako dobro
    Svetlana

    ReplyDelete
  97. I ja sam ih pravila.Fenomenalne su.Hvala na receptu i detaljnom objašnjenju.

    ReplyDelete
  98. Tajno da se prijavim (tajno od čitateljki mog bloga), sinoć pala još jedna tepsija za slobodu uživanja u toplom testu, nije mi jasno kako dva muškarca mogu da pojedu celu tepsiju. Bez piva :)))

    Pravila sam ih treći put ovako samo s puterom, a ovu meru koristila i za razne druge zezalice od peciva, idealno ti je testo, zaista, bez greške!

    Ako bude neke čudne posete danas na ovom receptu, to je odavde :))
    https://twitter.com/Mooshema/status/542568993333444608

    ReplyDelete
  99. Ode svet naopako :)

    Ja jurim uveče na trening, po kiši na koju ni psa ne bih isterala, a Mooshema pravi kiflice od belog brašna, i to treći put :)))

    Hvala ti PUNO!

    p.s.
    Kako se ponaša puter? Nemaš zagorelih mrvica (ono kao kad ga na tiganju pregreješ)? Staviš celih 250 g na dva pleha ili malo manje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znaš, ja imam dva muškarca koji su ješni i za njih sam uvek spremna da pravim bilo šta, pa i po cenu da od 40 kiflica (pola mere, dakako), sat vremena mešenja i rolanja, pojedem samo jednu :))

      Puter, stavila manje pakovanje od 125 g, nisam pazila koliko, nego sam samo smrznut izrendala preko njih i zaustavila se kad su sve bile prekrivene. Od gore je sve spalo topljenjem s njih i bile su zlatne, a s donje strane su bile malo tamnije i masnije i rskavije, ali sve pet, bez greške. i oduševljena sam kako kiflice narastu i skroz se zalepe jedna za drugu i budu tako bucmaste, lepe :)))

      Ja sam oduševljena tim testom, kao što napomenuh gore, koristila sam ga i za razne druge zezalice, dobre su mere, jako se lepo ponaša, super se razvlači, poslušno je, na primer, napravim kao pizzu Calzzone detetu za užinu (to je tajna druge polovine mere, ostaje mi za to, pravim razne užine za dete, pa zamrzavam i onda odmrzavam po potrebi :)))

      Eto, ja sam tvoj totalni fan i imam beskrajno poverenje u tvoje mere i uputstva, jedino što nemam zlatne ruke kao ti, a sigurno mi fali malo i strpljenja :)))

      Delete
  100. da li mogu da se stave u frizider napravljene pa sutradan da se peku?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eventualno ako su umotane kasno uveče, a pečenje rano ujutru... Ako treba da stoje duže moralo bi ponešto u testu promeniti (smanjiti količinu kvasca i ne čekati na prvo odmaranje testa).

      Pozdrav!

      Delete
    2. Stavila sam ih u zamrzivac preko noci i ujutro pekla, iste su kao i sveze ,prelepe kiflice. Hvala u svakom slucaju.

      Delete
  101. Pola sam rolala sa virslicama a pola su ostale kiflice, savrseno su meke i ukusne! Za svaku pohvalu :*

    ReplyDelete
  102. Testo, svako sa kvascem, i ja smo "u svadji" oduvek! Pokusavala, dobijala tvrde/suve/tesko jestive proizvode i u jednom trenutku sasvim odustala. Prve kiflice u zivotu napravila sam pre nekoliko dana, po ovom receptu, na pola mere, i odusevila se, kao i moji ukucani. Mom sinu koji inace ne voli nista iz pekare toliko su se dopale da sam ih danas opet pravila, samo sa dodatkom sunke i odozgo ih posula susamom. I danas su bile lepe, mekane,veoma ukusne, bucmaste i divno narasle, ali ne toliko vazdusaste kao prvi put. Nekako su "hlebastije" iako sam sve isto uradila. Tj. verovatno nisam uradila sve isto, ali ne znam sta. Majstore, upomoc!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda je duže kvasalo testo ili je mesto gde je stajalo bilo toplije pa kao da je duže stajalo/fermentisalo. Kad se kvasac lagano aktivira (npr. mala količina u startu ili hladni uslovi) onda i faza kad počne da slabi stiže kasnije i sporija je. Kod ovog testa je prilično isforsirano dizanje (solidna količina kvasca, toplo mleko, šećer, sve je to da bi ovaj što pre proradio) ali isto tako se i produžavanjem fermentacije ta svojstva brže gube.

      Znači - ultrasvež kvasac (danas kupljen), sve zamesiš i bez mnogo čekanja (ne mora ni čitavih pola sata, a svakako ne duže) podeliš na 5 jufki, i dalje radiš. Dok ti radiš kvasac radi svoje, čak i ako se ne vidi značajno.

      Meni se dešava da, kad pravim od pune mere (1 kg brašna), one s prvog pleha budu lepše i vazdušastije od druge ture. Razlog - pa ove druge su duže stajale, tj. ukupno vreme fermentacije testa do ulaska u rernu je bilo duže...

      Nadam se da objašnjenje nije konfuzno. Naravno, ne mogu ovako na daljinu biti sigurna da je baš to u pitanju, ali to mi je jedina pretpostavka.

      Hvala veliko što si baš odavde krenula u "pomirenje" sa testom, sad tek kreće zabava! ;)

      Delete
    2. Bingo! Objasnjenje je savrseno jasno. Bice da je to. Testo mi je stajalo 40-ak minuta ovog puta, nisam se bas dobro organizovala... Jos sam prekidala uvijanje da nahranim bebu. Uh! Al'sad kad znam sta je, vraca mi se samopouzdanje :)
      Hvala tebi na divnom receptu! Mozda nesto i bude od mene-pekarke. Veliki pozdrav!

      Delete
  103. Draga Majo, moze pomoc? Kak je to sjenicki sir. Moze li neki savjet koji zamjenski sir staviti, posto ne znam gdje bi u Hrv kupila taj sir? Hvala ti puno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nakon konsultacija sa drugaricama iz HR, shvatila sam da tu ne postoji sličan sir, tj. da se jednostavno ne rade beli, zreli, masni sirevi. Tako da, ako možeš da nađeš zrelu fetu, ona je po masnoći i kiselosti slična, mada je po strukturi drugačija.

      p.s.
      U krajnjoj liniji, staviš sir koji imaš i kraj priče :)

      Delete
  104. Jbt jesu dobre :) A bila sam skeptična, reko' kiflice k'o kiflice, što ih toliko hvale. Odlične su sa pekmezom od šljiva, a sa sirom su još bolje. I da, nema se šta zalediti ni za probu :) Alex

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, u tom slučaju, pod hitno nova tura! :D
      Pozdrav!


      Delete
  105. I ja isprobala...bozanstvene..Inace,uopste ne volim kuhinju,posebno ne testa...ali od kada sam pronasla Vas blog,ja skoro svaki dan nesto spremam..svasta nesto sam isprobala,jako se uzdam u sve vase recepte..Svaki detalj objasnjen...A da,kiflice su mi iz prve ispale prelepe,kao i kikiriki keks,medeno srce,ruska salata,palacinke...ama bas sve sto sam probala...sutra pravim princes krofnice :)Neizmerno hvala na divnim receptima...Marija

    ReplyDelete
    Replies
    1. VELIKO HVALA! Najveći mi je uspeh kad čujem ovako nešto! :)

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  106. Divan recept, vrlo često pravim ove kiflice. Evo jutros sam ih punila kozijim sirom i opet su super ispale. Pozdrav od Slađe (Nikotvoj) :)

    ReplyDelete
  107. Veliko hvala za recept, Majo.Ja spadam u grupu domacica kojima nikad ili rijetko uspiju kiflice.Sto je najgore u svemu tome, nikad nisam saznala zasto.Napravih sinoc po Vasem receptu i uspjele od prve !Koje savrsenstvo a tek moje odusevljenje sto sam uspjela e to Vam ne mogu opisati.Veliki pozdrav iz Francuske.Dragana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš lepe vesti, Dragana! :)

      Hvala ti što nisi odustala nakon tih nekoliko neuspeha, i što si odabrala ovaj recept, i što si javila utiske!

      Veliki pozdrav i tebi :)

      Delete
  108. Samo ću reći kiflice su "TOP"...i još da kažem da bolje do sada nisam jeo.
    Hvala Majo za receptić.

    ReplyDelete
  109. Fantastične su, uradio sam tačno po receptu osim što sam ih posuo susamom jer volim taj ukus.

    ReplyDelete
  110. Draga Majo, moje vreme da isprobam u kuhinji... samo jedno pitanje: ulje bolje suncokretovo ili maslinovo? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam pravila sa maslinovim do sada.
      Pozdrav i prijatno! :)

      Delete
    2. Ni ja! Probao po vašem i sve najbolje! Ekstra! Svaka čast na receptu. ;)

      Delete
  111. Draga Majo, hvala što postojiš! Sve što sam isprobala prosto je savršeno! Naravno da sam unela svoje "nijanse" ali i kada nisam, sledeći tvoja uputstva, rezultat je spektakularan. Mnogo sam i naučila ❤

    ReplyDelete
  112. Majo, savrsene kiflice, perfektan recept! Hvala!

    ReplyDelete