Wednesday, November 07, 2018

Mramorni potaž



Ono kad frizer ide čupav, a obućar ima bušnu cipelu, tako i ova food blogerka češće pravi sendviče nego što kuva! Nije tako bilo oduvek, niti će zauvek ostati, ali eto, sad je jedan takav period. 


Kad stignem, onda uglavnom napravim neku klasiku na veliko, da potraje bar tri dana, recimo pileći paprikaš sa noklicama, sladak kupus, pilav ili čorbast pasulj. Ako i Srki tokom nedelje stigne jednom da spremi neki gulaš, lovačke šnicle ili pileću čorbu, isto tako za tri dana, to mu dođe skoro da smo izgurali nedelju bez previše sendvičarenja.

Ali fakat, daleko manje zalazim u kuhinju nego što bih htela.

Potaž može biti neka međuvarijanta, nekom ručak, nekom večera, uz ili bez tosta za dopunu. Ovaj sam napravila maltene ni od čega u smislu angažmana i izlaska u nabavku, a ispao je bogatiji od nekog namenski planiranog :)

U osnovi su krompir, šargarepa i tikvica, jeftino i zasitno, oni daju masu i gustinu. Prijalo bi dodati i neko zeleno povrće, koje u datom momentu, jel'te, nisam imala. Pa sam dodala svež peršun, koga bogu 'fala uvek ima čak i u obližnjoj mini prodavnici i jednu mericu preparata SF1, koga bogu 'fala uvek imam na polici među teglama.

Ne znam da li se sećate, pisala sam o njemu ranije i upotrebila ga u pripremi zelenih jaja na oko i jednog brzinskog deserta.

SF1 je skraćeno od SuperFood mešavina #1, sastoji se od 14 superfood narmirnica u prahu, totalno je prirodan, organski, sirov, veganski, bez ikakvih emulgatora, konzervanasa i slično. Kojih tačno 14 biljaka sadrži - pročitajte na sajtu, da vam sad ne prekucavam, ali možete komotno zamisliti jednu goooooomilu zdravlja, sasušenog, samlevenog i upakovanog u kutiju.


Možete ga razmutiti u čaši vode ili u nekom smutiju i popiti i na taj način nadomesti manjak zeleniša na dnevnom nivou, a možete ga i dodati u neko jelo, kao ja sad.

I eto, od običnog skrobnog potaža, odmah nastade nešto življe i veselije, pa još u dve boje, pa još zaljućeno...

Ihaaaj!

Idemo na recept, uz jednu napomenu - za razliku od mnogih recepata koji zahtevaju tačne mere i preciznost, ovde je doslovno sve podložno promenama, u skladu sa stanjem povrća i začina na zalihama.

Naravno, ja sam merila jer volim da merim, i jer se ovaj blog zato i zove Provereni recepti, al' možete se i samo na čulo vida i ukusa osloniti, nećete pogrešiti!

Takođe, ako volite guste čorbice i potaže, evo još nekoliko predloga
- čorba od lišća rotkvica
- čorba od tikvica
- krem čorba od kelerabe i celera
- čorba od pečuraka i pržene zeleni
- paradajz čorba a la Srđan
- gusta čorba od zelja

Prijatno vam bilo :)



Mramorni potaž
recept za štampu

Sastojci:
600 g šargarepe
500 g krompira
400 g tikvica
2 kašičice soli
1/3 sveže ljute paprike
1.5 l vode
1 kašika soka od limuna
1 veza svežeg peršuna
10 g SF1

i još, za serviranje
krutoni od starog hleba
kolutići sveže ljute paprike
malo svežeg peršuna

Postupak:
1. Povrće oguliti i iseckati na srednje kurpne komade. Peršun iseckati na najsitnije, ali prethodno odvojiti par listića za serviranje.
2. Povrće staviti u veliki lonac i preliti sa litar i po vode. Dodati 2 ravne kašičice soli, svežu ljutu papriku (ja sam stavila trećinu, jer sam znala da je veoma ljuta, vi možete i manje ili više, prema ukusu), kuvati do vrenja, sniziti temperaturu ringle i poklopiti šerpu, pa kuvati još 30-40 minuta. 
3. Nakon tog vremena izvaditi papriku i odliti deo supe (oko 300-400 ml, ne bacati), pa štapnim mikserom ispasirati povrće. Ukoliko je pregusto, vratiti malo sačuvane supe.
4. Začiniti sokom od limuna i dosoliti ako treba, pa podeliti u dve male šerpe. Razmutiti 10 g SF1 sa dve kašike potaža, dodati u jednu šerpu zajedno sa jednom vezom sitno iseckanog peršuna i promešati.
5. Prilikom serviranja, u tanjir sipati prvo jednu, pa drugu boju potaža, ne mešajući, kako bi se dobila mramorna šara. Posuti iseckanim peršunom, krutonima i kolutićima sveže ljute paprike.

Napomene:
Ako želite kremastiji i pitomiji ukus potaža, možete pred kraj dodati i 1dl pavlake, kisele ili neutralne.

Post je urađen u saradnji sa Nutrilife, a čorbica uslikana u mom SS&S (spavaća soba & skladište) studiju :)



komentara: 2

  1. Majo genijalna si :) fotografija sa zelenišem je prava za desktop! A ova poslednja me je lepo nasmejala :)
    Ohrabrujuće je kada neko tako uspešno radi nešto za šta nema idealne uslove.
    Inače moj tata je automehaničar a mama krojačica i naravno da je na kolima uvek nešto falilo ali što se tiče odeće nismo išli pokidani i to me je sad bacilo u razmišljanje o mami... Ona je spora žena, nije od onih uključenih u struju nego onako pravo vojvođanski, natenane :) ali zato sve stiže. E sad to je ono što vidimo mi oko nje a u njoj čuči još trista želja i planova. Svaka joj čast, mamica moja draga.

    ReplyDelete
  2. Ha, ha, bas me nasmejala ova poslednja fotografija! I stvarno dokaz da si fenomenalna. I mi se trudimo da svaki dan jedemo nesto skuvano, za divno cudo to nam i uspeva… Ovakav potaz uvek dobro dodje. Sa ili bez tog superfood dodatka.

    ReplyDelete