Sunday, May 27, 2012

Pileća čorba


U kući gde i žena i muž kuvaju, obično postoje neka jela koja uvek pravi samo on, a ona nikada, i obrnuto. Pileća čorba je kod nas jedno od tih jela. Priprema uvek pripada njemu, retko meni. On je stvarno pravi odlično, i nemam ja tu šta da se mešam. Ovaj put sam se uglavila, namenski, da bih uobličila recept i uslikala (taj nadasve komplikovani) postupak pripreme, i vraćam mu štafetu za nadalje.

Nama je pileća čorba čitav obrok. Kad je ima, nema drugog jela. Ona je glavno jelo. Celo pile je unutra, sem belog mesa. Njega skidamo i ostavljamo za pohovanje ili nešto treće. Zgodno je znati da od celog pileta otprilike 1/4 težine ode na belo meso, tako da na piletu od 1,6 kg ima oko 400 g belog mesa. Može se skuvati i belo meso, pa od njega napraviti recimo pileće faširane šnicle za večeru.

Krem maslac je namaz Subotičke mlekare, koji je nešto između kisele pavlake i maslaca. Jači je i masniji od pavlake, glatke je teksutre, tek blago slan. Mi ga baš volimo i dosta koristimo za mazanje na hleb. Koristila sam ga ja i za cheesecake, upravo zbog nežne teksture. Za začinjavanje čorbe nam je neizostavan, umesto kisele pavlake.

Kako vi pravite pileću čorbu?

Sastojci:
1 celo pile, 1.5-1.8 kg
1 veća veza zeleni
1 manji koren celera
1 glavica luka
2 lista lovora
15-ak zrna bibera
3 ravne kašičice soli
1/3 kašičice mlevenog bibera
1 veza peršuna
1 krem maslac
1 žumance

Postupak:
1. Zelen očistiti, jednu-dve šargarepe iseći na kolutove, ostalo ostaviti ucelo. Celer oguliti. Luk očistiti od spoljne opne. Sa pileta odvojiti batake i krilca, a sa grudi oštrim nožem skinuti belo meso. U čorbu ide sve sem belog mesa, njega iskoristiti za drugo jelo, ili zalediti.


2. U veću šerpu spustiti piletinu, zelen, celer, luk, lovor, biber u zrnu, i sve naliti sa 2 litra vode. Kad provri, kuvati na pola snage ringle još sat i po, poklopljeno, dok meso ne postane jako meko.


3. Supu procediti od mesa i povrća i ostaviti poklopljenu na isključenoj ringli. Meso ostaviti da se prohladi, koliko da ne bude vrelo za rad, pa ga skinuti sa kostiju i usitniti po želji.


4. U supu vratiti usitnjeno meso i šargarepu, eventualno doliti malo vode ako čorba deluje pregusto, dodati so i mleveni biber i kuvati do vrenja. Skinuti sa ringle. U manjoj činiji razmutiti jedan krem maslac sa jednim žumancetom, u to umešati kašiku-dve čorbe, da se smesa razredi, pa sipati u čorbu. U nedostatku krem maslaca uzeti pola čaše kisele pavlake. Na samom kraju dodati sitno iseckan peršun. Probati, pa po potrebi dodati bibera ili soli.


Recept za štampu

komentara: 37

  1. Elem, ja pileću čorbu pravim na vrlo sličn način, osim što nešto od povrća iseckam i malkice propržim. Belo meso, naravno, ide za pohovanciju:)
    Pre nekoliko godina odvedem ja decu kod rodjake-popadije u Žarkovo i ona posluži belu pileću čorbicu. Moja deca, kao da nikada nisu videla ništa slično, navale kao skakavci, kao, jao, mama, što ti nikada ne praviš nešto ovakvo?
    Htela sam da ih udavim, ali smo rodjaka i ja u dobrim odnosima, pa nije bilo surevnjivosti.
    I kod nas je bela pileća čorbica (to joj je zvanično ime u našoj kući, bilo i ostalo) glavni obrok:)
    Ja koristim kiselo mleko za zgušnjavanje, ali čim stignem u Srbiju letos moraću da probam tu kombinaciju - zvuči prelepo:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. "...Kao skakavci" :)))
      Pozdrav tebi i ekipi :)

      Delete
  2. Da napravimo anketu kod klinaca ko bolje kuva?:-)))
    Obožavam pileću čorbu ali na žalost kod ukućana nema prođu:-(((

    ReplyDelete
  3. Ovo je sjajno, baš sam tražila recept za pileću čorbu - koji timing!
    Trebala bih pomoć oko zamjene za krem maslac budući da tog proizvoda nema u Hrvatskoj... što bih mogla ipotrijebiti umjesto toga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisela pavlaka, što masnija/glatkija, ili mileram... Može i pavlaka za kuvanje. Nešto mlečno, da se izmeša sa žumancetom, ukratko :)

      Delete
  4. Deluje jako ukusno, moracu da isprobam! Izvanredan post :)

    zivotkojipoznajemo.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. ovo diže iz mrtvih, provjereno ;) prava okrijepa!

    ReplyDelete
  6. Priznanje tvome mužu, odlično on kuha, svaka čast!
    Često pravim pileću juhu bistru ali i gustu.
    Moja mama je često pravila ovako slično, još bi dodala u nju domaćih rezanaca i to širokih i mi smo to zvali Pile na juhu. I naravno, to bi nama bio cijeli obrok.
    Ali, ovi moji muški ne smatraju to obrokom i njima uvijek treba još nešto.
    Kada pravim juhu najčešće u nju ide hrbat, krila i prsna kost a ako hoću da je zgusnem stavim šaku zobenih pahuljica. Nastojim smanjiti masnoće:).

    ReplyDelete
  7. Jedino što u juhu ne volim stavljati je celer - dolaze u obzir samo listovi, ne volim okus korijena. I mi u Dalmaciji nemamo običaj stavljati u juhu žumanjak. To je više zastupljeno u kontinentalnoj HR.

    a kad se skuha piletina, krumpir jedan, rajčica i mrkva, onda ih narežem na sitne kockice, piletinu natrgam na sitno, rajčicu zgnječim, dodam još malo svježeg peršina i onda se ubijemo juhom :))

    Tvoja juha izgleda jako fino i sad bi mi baš pasao tanjur takve fine pileće juhe. Možda je i skuham za večeru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne mogu u mislima da dočaram ukus, ali interesantno mi zvuči to sa paradajzom i krompirom.

      Delete
  8. Od pogleda na ovu sličicu čovek i sit ogladni :) sve pohvale tvom mužu i svaka čast na predivnoj čorbi ,P.S. da se on nebi uobrazio pohvala i tebi za izuzetne slike i ceo post Pozz

    ReplyDelete
  9. Pre negde mi u ruke dođe neki domaći časopis u uređenju doma i predstavljali su kuću mladog bračnog para na Fruškoj gori. Kad tamo, u kuhinji - dva ugradna šporeta, jedan pored drugog. Komentar je bio da oboje vole da kuvaju, pa su napravili veliku kunhinju sa dosta radnog prostora i odvojenim šporetima, da jedno drugom ne smetaju. Šta kažeš na to?
    E, sad nema lutanja i odokativnog kuvanja čorbe (hvala na objavi :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jedva i jedan šporet stane u onaj naš špajz od kuhinje :) Al' dobra je ideja :)

      Delete
  10. Sve pohvale glavnom kuvaru, bas prava, domaca corbica... i kod nas je muski deo ekipe, zapravo tata, zaduzen za pravljenje finih supica i corbica ( tu mu se ne mesam puno u posao:). Volim da dodam jos malo limuna na kraju, nekako mi to fino ide uz ovakve receptice... bon appetit!:)) pozz celoj ekipi!

    ReplyDelete
  11. Da, jednom si pomenula krem maslac kako ga koristiš u čorbama. Taj krem maslac subotički Majo je ona čuvena Philadelphia koja se koristi za čizkejk. Mislim da je inostrana malo čvršća ali ona Philadeplphia koja se kupuje u Veru (paprena) je ista stvar jer sam jedno kupila ove da uporedim. Elem, pileća čorba od celog pileta je nešto što kod mene nikada nije na meniju. Ja u čirbu samo stavim seckano belo meso jer imam neka sećanja te kožurice kuvane i nogica, kao i onaj bubac i tako redom akko se moraju po čorbi i prosto mi bude zlo kad vidim da se celo pile kuva. Volim da skuvam nekad leđa i delove pa onda to dodam u juneću čorbu i to onu sa rozbratnom i šećernim kostima.

    ReplyDelete
  12. Majo, prelepa ti je corba, kuvar zasluzuje 10 +. Pravim je na isti nacin s tom razlikom sto luk isecem na kolutove, malo ga zapecem na ringli pa dodam u serpu. Ovde nemam taj krem sir :) tako da u obzir dolaze samo pavlaka ili pavlaka za kuvanje.

    ReplyDelete
  13. Bravo za muza! :) Moj ne voli pilece supe ni corbe tako da je jako retko spremam pa kad bude kod vas na meniju zovi da se ogrebem za jedno tanjirce. :D

    Kod nas se nikad nije spremala od celog pileta. Znam da je nana pricala da su oni kuvali od kokoske, pa je nadenu testom koje sadrzi uprzenu dzigericu (vidis, mogla bih da napravim to ali bez kokoske hihi). Medjutim, mama je bas belo meso stavljala jer to kao niko ne voli, siju, nogice, bubac i dzigu. Onda iscepka belo meso za corbu. Ona jos stavlja krompir i karfiol, pa nasecka sargarepisu i malo krompira, a zakuva je brasnom, mlekom i zumancem. Kod nas se to zove 'bela corbica'. Junecu corbu zakuvavamo sa kiselom pavlakom i onda to bude kisela corba uz koju se obicno doda malo limuna. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidiš, meni to malo kisele pavlake nikad nije dalo utisak da sam time zakiselila čorbu, a krem maslac nije kiseo skoro uopšte. A sad baš mislim da bi prijalo malo kiselkaste note, za promenu, idući put dodajem limun (sebi u tanjir, da se ne petljam kuvaru u posao :)

      Delete
    2. Neki moj utisak je da zavisi i od temerature corbice. Kada je vruca manje se primeti, kada je hladnija onda se lepo oseti ta blaga kiselost, bolje reci svezina. Nije to bas kiselo - kiselo. Zato obavezno nacedim limun. Ali sam smek i tekstura su drugaciji nego kada se zakuva sa mlekom i brasnom. Krem maslac cu isprobati u corbici, do sada smo ga koristili samo kao namaz.
      Moja svekrva ima obicaj da umuti zumance i pavlaku pa stavi u nesto i onda sipas u tanjir malo tog miksa i nalijes vrelom supom. Tako ona ubije dve muve jednim udarcem. Ko zeli supu, jede supu. Ko zeli corbu, ne zahvati rezance nego samo vodicu i dobije corbu. :))
      Imam slicice pripreme corbe ali nikako da je objavim. Eto moglo bi to da bude sledece kod mene.
      Pozz!

      Delete
  14. Super čorbica koja bi i meni bila ceo obrok.

    ReplyDelete
  15. ja tu i tamo slično pravim juhice, s' tim što sve povrćke u principu uvek naseckam. provalio sam da me seckanje korenastih povrća prilično iscoolira kad sam nervozan, a tu i tamo neretko sam vrlo nervozan. ustvari generalno pravljenje klope mi je prilično dobra anti-stres terapija, a potom i uništavanje iste :)
    *haha, pazi kad sam evo ogladnio dok sam pisao. odo da umutim palačince, i da zakoljem jedno pivce.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije to zbog seckanja, nego zbog baratanja nožem. Ako si vešt, lako ti pruža osećaj moći, što je dobra i brza terapija. I relativno bezbolna. Sem kad posečeš prst :) Bolje to, nego da kreneš da seckaš nešto/nekog drugo(g) ;)

      Meni je pranje sudova terapija tog ranga. Bolje da išamaram tanjire, nego decu. Ako ništa, bar ne plaču. I savest me manje grize. A i ti sudovi, to su ti stari mazohisti. Pimetila sam da šta god da im radiš, oni uvek ponovo dodju u sudoperu i čekaju...

      Delete
  16. ja imam magičnu sudoperu. samo spustim sudove u istu, i oni se nekako uvek sami operu. :)

    a secnem se s vremena na vreme, nije da nije.. http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/6421365/2/stock-photo-6421365-injury.jpg

    stalno mi frka da ću da si ocečem jednom ceo prs', pošto su mi nožići kojima se zezam po kući uvek vrlo vrlo oštri.

    ReplyDelete
  17. Ne volim baš juhe ali ovo stvarno super izgleda i mogla bi riskirati i probati napraviti.

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Draga, pileća juhica kod nas provjereno djeluje kao infuzija, uvijek dobrodošla za okrijepu, pogotovo ako je od domaćih kokica :)
    Nisam još do sada pravila čorbu, nisu kod nas zastupljene, ali jako mi se sviđa dodatak krem maslaca i finalni izgled iste :)

    ReplyDelete
  19. Tako je i kod nas ja sam za slatke i tjestaste stvari plus juhe a On za mesinu i ribu.
    Genijalno izgleda. Ja se nebih nikada izvukla sa fotkom juhe.

    ReplyDelete
  20. e imam sreće pa i kod mene kuhamo oboje, on ima svoje provjerene recepte koje ponavlja, dok ja stalno nešto novo isprobavam
    ovakve pileće juhice ne spremam, samo bistre pileće juhice su kod mene, vjerojatno iz razloga jer ne volim mliječne arome u juhama

    ReplyDelete
  21. Pozdrav svim ljubiteljima piletine u ma kom obliku! Pilecu corbicu skuvao sam po ovom receptu, samo da vidim da mozda nesto nisam propustio, ali... Ukusna je ali ne ono, prste da polizes, sto se kaze...:) Evo par saveta domacicama, od mene, kome je pristup u kuhinju dozvoljen samo kad se sprema piletina, curetina, i druga perad... Pokusajte da pripremite jelo BEZ pojacavaca ukusa, vestackih zacina, pavlake, butera... Samo sveze povrce, kad mu je sezona, a kad nije moze i iz kesice ili zamrzivaca, i bez prethodne temicke obrade povrca... Pileci/kokosji loj i dzigerica NIKAKO se ne smeju naci u corbi, dok je zeludac vrlo pozeljan jer daje specifican prijatan ukus, a greska je i odvojiti svo belo meso... Kada je corbica gotova, treba je zgustiti ISKLLJUCIVO jednim jajetom, umucenim sa malo vode, koje se dodaje uz neprestano mesanje... Nadam se da cete razumeti sta sam hteo reci :) Pokusacu da nadjem vremena da sledeci put kad budem kuvao corbicu, sve to fotografisem i ovde objavim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju, javljanju i svim savetima.

      Imam pitanje - žašto kažete da je greška odvojiti svo belo meso?

      Probaću jednom prilikom ovo sa jajetom na kraju (ja ne stavljam belance, a bez pavlake mi je nekako nedovršena), pa javljam kako je bilo.

      I naravno, ako budete imali vremena i volje da uslikate Vaš postupak, svakako nam pokažite :)

      Hvala i pozdrav!

      Delete
  22. Zbog ove '3 ravne kašičice soli' obožavam tvoje recepte :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, hvala ti :)

      Najblesavije u svemu je što nekad utonem totalno u taj mod da mora sve precizno, pa i so... A nekad se pitam da l' sam ja normalna, pa bar se čorbe i variva uvek mogu dosoliti, čemu to cepidlačenje?! ;)

      I tako u krug... :)

      Delete
  23. Replies
    1. Nekoliko šargarepa i nekoliko korenova peršuna, uvezanih zajedno :)

      Delete
  24. Savrsena corbica! Hvala veliko❤️

    ReplyDelete