Sunday, August 30, 2015

Lenja pita sa jabukama


Ne znam zašto se lenja pita zove lenja pita, ali znam da je po ovom recetpu mnogo dobra. Nije fer jedino to što ona može da bude i dobra i lenja istovremeno, a ja da bih bila dobra moram da budem vredna, i da je pravim po peti put u poslednje dve nedelje.

Probala sam recepata raznih, i na kraju se zaustavila na ovom. Koji je sasvim sitna modifikacija recepta nađenog u Brankinoj zbirci. Sećate se Branke i njene sveske? Čokoladna salama sa keksom je iz istog izvora.

Ono što sam dobila je ispunilo sva moja očekivanja od lenje pite
- da ima puno fila, da fil ne bude pire od dinstanih jabuka, već da se osete froncle rendisanih jabuka
- da pita bude vrlo prhka i malo mrvljiva pri jelu, ali da može da se seče
- da se donja kora nikako i ni malo ne ugnjecavi od soka koji jabuke puštaju tokom pečenja
- da nema oraha
- da je testo pravljeno sa mašću
- da se sa testom može pristojno raditi, tj. da ne krene da se mrvi na malo oštriji pogled, i da ne izaziva napade panike pri pokušaju prenošenja razvijene gornje kore na konačno odredište
- da je pita debeljušna i da izgleda rustično

U vezi sa pretposlednjom crticom, imala bih nekih zapažanja koje želim da zabeležim.

Ja sam mislila da je svaka mast mast, kao što je puter puter, a ulje ulje. Ali ispade da nije. Mast može izgledati ovako i ovako.


Prvu ćemo zvati bela mast, ona je čvrsta i lagana, i to je ono što želimo. Drugu ćemo zvati žućkasta, jer nije onako bela kao prva, i meka je čak i kad stoji u frižideru, na izvestan način je teška, vlažna. Ta druga se teže sjedinjuje sa drugim sastojcima, recimo sa jajima i šećerom se neće umutiti onako lepo i kremasto kao bela mast. I dalje, kad stigne brašno, i sve se zamesi u testo, ono ume da ne bude lepo i kompaktno, masnoća probija i pravi brazde, testo ima visoku tendenciju mrvljenja i lomljenja tokom rastanjivanja i naročito tokom prenošenja.

Recept u nastavku podrazumeva belu mast, a u slučaju da vam zapadne ova druga, nemojte odustati od lenje pite - ispratite savete u napomeni iza recepta, a drugi put ne kupujte mast na istom mestu.

Konkretno, robna marka Dobro, pakovanje u kofici - ne kupujte! Lepu mast pakuje Big bull, ima je u Maxi-ju.


I da. Još jedno zapažanje, generalno.

U raznoraznim receptima se često sreće instrukcija da se testo namota na oklagiju pa tako prenese do pleha. To ima smisla kod onih testa koje imaju kakvu-takvu elastičnost, a za prhka testa ova tehnika je najčešće neprimenljiva. Čak i pitomija prhka testa se teško namotavaju na oklagiju bez pucanja, a kod ekstremno prhkih varijanti, kao što je ovo testo za lenju pitu, pre ćete oklagiju namotati na testo nego obrnuto. Čisto napominjem, jer ako ste početnik, i zapadne vam recept koji zove prhko testo i namotavanje na oklagiju, može se desiti da proglasite recept prekompleksnim ili sebe neveštim, što bi sve bilo pogrešno.

Toliko za ovaj put. Odoh da gulim jabuke, obećala sam...


Lenja pita sa jabukama

Sastojci:
za kore
250 g masti
1 celo jaje
2 žumanca
100 g šećera
30 ml mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
500 g brašna

za fil
1.5 kg nakiselih jabuka
300 g šećera
1 kašičica mlevenog cimeta
1 kašika griza, oko 15 g

Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Jabuke oguliti i izrendisati. Otprilike bi trebalo da se dobije oko kilogram ili nešto više izrendisanih jabuka. Ostaviti ih neko vreme, recimo pola sata, a onda rukama dobro iscediti sok iz njih. U zavisnosti od samih jabuka trebalo bi da se dobije oko 250-350 ml soka.


2. Sok sipati u dublji tiganj ili pliću šerpu, dodati šećer, kuvati do vrenja pa još 10-15 minuta na srednjoj temperaturi, da se šećer ušpinuje i dobije neki vid sirupa. U malo prohlađen sirup dodati oceđene jabuke, cimet i griz, pa sve dobro izmešati.


3. Zatim pripremiti testo. U posudu za mešenje sipati mast, jaje i žumanca, šećer, mleko, prašak za pecivo i vanilin šećer pa mikserom sve dobro umutiti. Na kraju umešati brašno, varjačom, pa zamesiti testo rukom i podeliti na dva dela. Polovinu rastanjiti direktno na dnu pleha, okvirno 30x20 cm, to će biti donja kora. Iseći komad pek papira širine pleha, a dužine veće od dužine pleha, i položiti preko donje kore. Drugu polovinu testa rastapkati preko prve (valjak za testo je poželjan mada ne i neophodan), pa tu koru izvaditi iz pleha uz pomoć vrhova pek papira koji štrče levo i desno.


4. Preko donje kore sipati sav fil i poravnati ga. Poklopiti drugom korom, koju treba preneti uz pomoć pek papira na kom je razvijena, pa odlepiti papir. Nožem iscrtati plitke linije-šare, po obe dijagonale. Peći oko 20 minuta na 200°C, pa još 25-30 minuta na 180°C. Ostaviti da se pita ohladi u potpunosti. Seći na kocke, posuti prah šećerom.


Napomena:
Recept podrazumeva belu, čvrstu mast, a u slučaju da vam zapadne žućkasta i meka, treba napraviti manje izmene:
- staviti 200 umesto 250 g masti
- mleko dodati kasnije, tek nakon brašna
- ohladiti testo u frižideru oko pola sata pre razvijanja

Recept za štampu

Isprobala Tamara, Petra...

komentara: 98

  1. Opet bih zaboravila na ovu caku sa prenošenjem kore, a lepo si mi rekla :-)
    Inače, mami sam prepričala ovu tvoju nevolju sa mašću (u okviru razgovora na temu - moramo ove godine više masti da dogovorimo sa ujnom) i ona mi na neviđeno reče - to je mast mešana sa vodom. Kad razmislim, i meni tako izgleda. Dalje, kaže da i za to ima leka - da je nastaviš da pržiš, tačnije, da je staviš u šerpu, zagreješ i uz mešanje nastaviš da pržiš. Kome je do zezanja i popravljanja kupovne masti.
    Inače, ja sam ranije kupovala Dobro mast i jednom kanticom bila zadovoljna, dok je druga bila žuta, nikakva, bezmalo užegla. I većina je nezadovoljna istom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmda. I ja bih se zarekla da mi ovo nije bio prvi put da uzmam Dobro mast, biće da je sa tim robnim markama veća lutrija nego sa pravim proizvođačima. Što i ima logike...

      Delete
    2. kupite mast u mesaru repajić Bulevar despota Stefana 106 telefon 069/731-520.
      žena i ja kupujemo godinama jer ne trošimo zetin sem za salatu

      Delete
    3. Ovo je najlepsa lenja pita,ubedljivo! Pravila sam po mnogim receptima ali ovaj je ne prevazidjen! Svaka cast na svim detaljima i sugestijama,hvala vam veliko za divne recepte❤

      Delete
    4. Hvala tebi na probanju, javljanju i tako lepim rečima! :)

      Delete
  2. Hvala za ovaj trik za oblikovanje gornje kore za pitu, prvi put vidim i odoh odmah da probam :) Što se tiče masti, nikakvo prženje od nje neće napraviti belu mast, ako je žuta ona je već pregorela. Nisam probala Big bull mast, ali probaću je sigurno. Inače preporučujem Neoplantinu i Carnexovu mast, uvek su bele i prijatnog mirisa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do sada uopšte nisam obraćala pažnju, u lokalnoj prodavničici tražim mast, dobijem kanticu i uglavnom je bila dobra. Sad mi zapala ova žućkasta, pa se opsetih da sam već imala sličan slučaj (mada je tada mast bila u crevu, pa sam proglasila crevo za neprijatelja, a bezveze je kriterijum, priznajem, izvinjavam se mastima u crevima generalno), i sad ću vala da obraćam pažnju šta piše na kofici. Hvala za preporuku za ova dva proizvođača.

      Pozdrav!

      Delete
    2. [nešto kasnije...]

      Kupila Carnex mast - odlična, bela kao sneg! :)

      Delete
  3. Obožavam sve vrste pita od jabuke i u niti jednom receptu još nisam naišla na kuhanje soka od jabuka za nadjev. Moram isprobati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ja nisam videla taj postupak, do ovog recepta. I odmah mi se učinilo smislenim i privlačnim. Do sada sam radila ili samo sa sirovim jabukama pa se mučim sa gatanjem oko otpuštanja tečnosti, ili sam dinstala komplet količinu jabuka pa se jabuke pretvore u nešto nalik na pire, pa mi ni to nije nešto. Ovako bude sve potaman! Meni bar :) Ako probaš, javi utiske!

      Delete
    2. Danas isprobano! Kad sam probala prvi zalogaj, odmah sam rekla "to je to" (dok se suprugu nije svidjela tolika prhkost). Podsjetila me je na pitu koju je baka radila. Ni traga gnjecavosti, iznimno prhka, nadjev se nije pretvorio u pire. Milina!
      Recept će uskoro biti na blogu :)

      Delete
  4. Jedva sam dočekala ovaj recept. Po jedno parče tvoje divne pite sam dala mami i tati i jako im se dopala. I mama ima iste zahteve od pite kao i ti, pa je odmah pitala za recept. :)
    Što se tiče masti - imam dosta iskustva jer su moji u staroj zemlji uvek imali svinje i topili mast. Topljenje masti je jedna vrsta veštine i to treba znati. Kod nas u porodici se znalo ko najbolje topi mast. Postoje i neke cake o količini dodate vode. Sveže istopljena mast, ako je to dobro urađeno je lepa i bela i takva ostane dok se ne pokvari. Žuta mast je najverovatnije pregorela ili ima primese. Pošto su moji mast koristili i za sve vrste obloga (bronhitis, kičma, rane...), u tim slučajevima su 'prali' mast. Moja mama i sad to radi kad mi priprema melem za Iću. Na taj način od bele dobije snežno belu mast. Koja lepo miriše. Nema nikakav dodatni, ružan miris. Ni u tragovima... Retko kupujem mast, još uvek ju imam od koga dobiti, ali jednom sam i ja imala loše iskustvo sa Dobro mašću (mada im nisu svi proizvodi loši).
    Pozdrav,
    Milkica

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš ti hvala na ovim podacima. U kuhinji moje mame mast se nije trošila, sećam se jedino da sam kod bake ponekad dobila parče hleba namazano mašću, i sećam se da je bila bela, i to je sve moje predznanje "iz iskustva" :)

      A uvek sam se pitala što se u starim receptima sreće ta instrukcija za ispiranje masti, i uvek mi je zvučalo nedovoljno jasno, tehnički. Ispira se čaša od deterdženta, ispira se veš od praška, ispira se kosa od šampona, ali kako se, pobogu, ispira mast, kad ne mogu da je potopim, otresem ili iscedim?! :D Kasnije sam tek ukapirala da se mast PROMEŠA sa vodom, pa se voda odliva, pošto se svakako neće sjediniti sa njom. Ok, to je tehnički, ali što bi neko ispirao mast, to i dalje nisam znala i koristila sam je takvu kakva je. Sad znam :)

      Interesantno mi je i to što se miris masti često smatra ružnom ili odbojnom, a meni je super taj šmek. Mada meni je super i miris dinstanog luka, ili kuvanog kupusa, ili pečene ribe, na šta takođe mnogi padaju u nesvest, pa moguće da baš i nisam merodavna.

      Pozdrav za celu tvoju ekipicu, i jedan specijalan za mamu :)

      Delete
  5. Majo, ti si stvarno genijalna! Mislim, ništa novo, ali ovaj trik za oblikovanje gornje kore je sjajan. Od mame sam naučila da je razvlačim na papiru za pečenje i onda izvrnem, ali je ovo bolje jer bude savršene veličine i ne može da ne izgleda dobro.
    Uzgred, obožavam lenju pitu, nisam je jela ko zna od kad. Imala sam u planu da objavim mamin recept, to se nekako odužilo, a kako sad skoro da i ne pravim kolače, ko zna kad će se to dogoditi. Ova izgleda stvarno sjajno i vjerovatno se to ukuvavanje soka pobrine za savršen nadjev.
    Svaka čast! :)

    ReplyDelete
  6. Odlično izgleda, kod nas nije običaj dinstati jabuke nego se samo naribaju a tijesto isključivo sa maslacom. MOram probati i ovu tvoju varijanut, jako mi se sviđa.
    E da i baš me ustvari ljuti to naziv lenja pita, ustvari ima dosta posla s njom, nije komplicirana ali ipak oduzima dosta vremena.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I to je tačno. Samo dok ogulim i izrendišem kilo i po jabuka ode vreme...

      Delete
  7. Sjajna caka za gornju koru - potpisujem, Maja je genije.
    I ja imam recept za lenju pitu u koju ide mast, jedna od namirnica koje su za mene mission impossible za nabavljanje. U poslednjih pet godina sam jednom, samo jednom u supermarketu videla pakovanja masti, sledeci put kad sam dosla nestalo je iz asortimana. I nikad je vise nisu nabavljali, ni tamo ni bilo gde drugde. Nadam se da moze i verzija sa puterom. Bar je on dostupan i relativno jeftin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Pravila sam ja i kombinaciju puter-mast, posle se mislim što bih to radila, kad već nemam predrasuda prema masti. Ranije je mast bila jeftina i dostupna vrsta masnoće, i zato je onoliko zastupljena po starinskim receptima, a puter je bio skup i fensi i bez "mirisa". Još kasnije mast je postala neprijatelj za zdravlje, što novija vremena ipak opovrgnuše. Mada i puter je siroma' bio na toj listi za odstrel neko vreme, kao, margarin je bolji jer je biljnog porekla. Naopako sve.

      No, udaljih se.

      Puter je super. I lenja pita sa puterom će biti super :)

      Delete
    2. 250g putera? ili ?

      Delete
  8. Majo, oduševljavate me jer od najobičnijih stvari umete da napravite senzaciju, tako da ovu Lenju pitu, slobodno možemo da oslovljavamo sa "Njeno veličanstvo" :D

    Inače, da prozborim i ja koju o masti. Te žućkaste masti ima i kod nas u prodaji i uglavnom je pregorela sa doooooosta vode. Medjutim u mojoj palanci imamo jednu loklanu mesaru (drže do kvaliteta) izmedju ostalih proizvoda, često imaju i sirovu slaninu, pa tako ja često kupim par kilograma i sama je otopim i tada dobijem savršenu belu mast, a narvno ukućani se zaraduju i dodatnom proizvodu (čvarcima) hihihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. NjKV Lenja Pita se zahvaljuje na komplimentima :)

      A mast... Koliko sam shvatila, nekada je mast bila osnovni razlog zbog koga se topila slanina, a čvarci propratna nuspojava, pa se vremenom stvari okrenule, pošto je neko sabrao dva i dva.

      Kopka me to topljenje slanine, godinama planiram da kupim sirovu slaninu i probam. Pa nikad. Fali mi lični učitelj, da me instruira i nadgleda i...

      Delete
  9. ...bas juce ovde di sam, a drugar jedan pravio pizze, i przio ih na rostilju, a kada sam iskusnim pogledom u trajanju od jedne mikrosekunde skontao da tu nema dovoljna kolicina toplote koja je potrebna za toliko pizzi - rekoh - zgodna stvar sa kucnom klopom je sto kako god da napravis klopu - ukucani ili moraju da jedu, ili ne moraju da jedu - a ti se ne potresas uopste :)
    znaci - kupis sirovu slandzhu, iseces na tipa 1cm parcad, onda odvojis od kozurice, doseckas na kockice, i ajmo serpa - i gledas sta ce da bidne (nece nista - ovisno o nabavci, ili ti toj, pokoj joj dushi dobroj, svinji )... i sve cvarkove naravno smazes sam..

    ReplyDelete
  10. Izgleda da sam blagoslovena :-) jer mi svekrva šalje svoju topljenu mast pošto žive na selu pored Surdulice. Prava originalna mast. Doduše ja je koristim za neke vrste pita (dole se zove zeljanče), nikad za lenju pitu. Probam uskoro! I naravno da potvrdim za Мaju: genije! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa da znaš da to i jeste blagoslov na izvestan način. Meni su povremeno dostupna domaća jaja i zaista se vidi razlika. Pozdrav!

      Delete
  11. Pravim vec treci put zaredom, domace jabuke, mast, sjajno! To je taj ukus lenje pite koji sam trazila duze vrijeme :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je :)

      I ja pravila juče ponovo, isto od domaćih jabuka, stigla nova tura pa treba da se troši. A ja k'o da nemam šta drugo sa jabukama da radim, nego baš moram lenju pitu... Hmmm... :)

      Delete
    2. Ja licno ne volim ukus masti u kolacima.A mast se prala bas zbog tog mirisa i ukusa.Probacu ali sa puterom

      Delete
  12. Odlican recept, dugo trazim Lenju pitu i nikako nisam mogla naci DOBAR recept! Hvala puno sto ste izbacili da i mi mozemo praviti nasim porodicama!!!!

    ReplyDelete
  13. Sva ova testa sa mašću su jami! Baš sam se nameračila da napravim ovo! Hvala na receptu i na detaljnim uputstvima.

    ReplyDelete
  14. Draga Majo, po običaju, tvoji recepti su uvek odlični... Danas sam napravio lenju pitu po tvom receptu, ali sa malim izmenama, a to je da sam umesto jabuka koristio Dunje sa pra jabuka koliko da preseku, pa samim tim sam i modifikovao recept... ali je ispala savrsena... sutra donosim na posao da probas :)

    ReplyDelete
  15. Sviđa mi se recept, vrlo je sličan receptu moje bake (da je živa, imala bi 97 godina), po kom se lenja pita u našoj porodici pravi već decenijama (recept je u stvari prababin, a od koga ga je ona dobila, to već ne znamo pouzdano :)...). Naravno, pravi se takođe s mašću, s tim što je još nismo prali, bar majka i ja. Ako ne miriše lepo, ne ide u kolače, kraj priče. Ja obično kupim "Trlić" mast, nalazim je u Metrou; vrlo prijatno miriše, mada nije čisto bela, i moji izbirljivi ukućani se još nisu žalili. E sad - razlike u odnosu na Majin recept: dakle, donju koru moja baka nije utapkavala, pa ni ja to ne radim. Testo je masno. Ono se od vreline rerne samo "poravna". Čak i gornju sam - pre prelomnog trenutka kad sam počela da koristim pek papir - umela da stavljam iz dva ili četiri dela, kako kad. Kao što rekoh, masno je i sve lepo legne samo. Donja kora se pospe s otprilike 1-2 kašike griza - u zavisnosti od sočnosti jabuka. Zatim, jabuke se rendaju direktno na testo i, pored cimeta i šećera, pospu se i šakom krupno seckanih oraha (nikako mlevenih, da ne "preuzmu"). Mada sam pravila i bez oraha, s mnooogo cimeta, koji svi obožavamo, i bila je isto tako dobra. Gornja kora se izbocka viljuškom, onako neštedimice, i onda se donje testo neće skuvati u soku od jabuka, nego će se fino ispeći. E sad, moja baka je od 500 grama brašna pravila pitu u onom velikom plehu od šporeta, i posle s preciznošću neurohirurga sekla parčiće "od palca", kako je ona govorila. Sad mi je jasno da su to stvarno bile kockice sa stranicama od otprilike jednog inča, tj. palca. Jedna kockica, jedan zalogaj. Ja ipak stavim malčice manji pleh, da bude malo deblja, a i lakše ga rastanjim, i parčad su skoro dvaput veća, barem površinski. Pored mojih skoro šest metara muškaraca, džabe bih se trudila seckajući ih sitno...
    Ali svakako ću isprobati ovaj recept. Zbog fila, pošto je testo takoreći isto. Fil mi zvuči baš privlačno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Pored mojih skoro šest metara muškaraca..."
      :DDD

      Hvala ti na lepom komentaru, i volji da probaš i malo drugačiji recept, iako imaš proveren, kojim si zadovoljna. Čekam utiske o filu, kad-god :)

      Delete
  16. Divna Majo,

    pored toga sto mi se svidjaju tvoji recepti, obozavam da citam i tvoje tekstove koji idu uz njih. Klela sam se u recept koji imam, ali moram da probam i ovaj tvoj. Hvala ti sto delis velikodusno svoje umece sa nama

    ReplyDelete
  17. Pita se upravo ohladila.. i vec fali pola :)
    Doduse :( ja sam napravila malu pocetnicku gresku pa mi se gornja kora malo vise kruni.. ostavila sam je malo duze u rerni (u strahu da ima mnogo tecnosti koja jos uvek nije ukrckala.. koja se kasnije hladjenjem bukvalno zelirala).
    Ali posto mi je ovo generalno prvi put da pravim lenju piti.. i posto smo svi musterije, ista se svakako nece baciti :) ali znam za sledeci put.
    Hvala na ovako preciznim receptima i na detaljnim opisima i uputstvima.
    P. S. Pre neki dan je bio i Banana Bread.. smazali smo ga sa takvom slascu.
    Hvala jos jednom i veliki pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na poverenju i svim isprobanim receptima.

      A to što se kora kruni možda i nije posledica dužeg pečenja, jer ovo testo jeste izrazito prhko. Da isečeš parče a da se ne okruni (mnogo), treba ti brutalno oštar nož, i dobra tehnika "sitnih rec-rec" pokreta... Što sve zapravo nije bitno, osim kad ti treba za slikanje :)

      Delete
    2. Draga Majo.. nozeva ostrih nam ne manjka (posto je moj muz pasionirani ostrac istih :).. salim se, generalno voli nozeve i kod nas se nozevi ostrena kamenje raznih finoca i tome sl. Valjda ga to smiruje, ko ce ga znati ;) )
      To sto se kora malo vise krunila niko nije (bar oni koji su stugli da je probaju pored nas) primetio. Svakako evo je druga u pripremi. Prvobitno je bila ideja da pravim tvoju DIVNU pitu sa jabukama.. ali posto su mi klinci bolesni, a za kore za pitu treba skoknuti do prodavnice (sto je sada prosto ne izvodljuvo) onda je odluka pala da OPET bude lenja pita. :)
      Sa bloga sam probala (i ne samo probala nego nastavila da pravim.. jer dobre stvari ne treba menjati) pitu sa jabuka, lenju pitu, cheesecake sa visnjama (ili ga bar ja pravim sa visnjama i crvenim vocem), banana bread, sladak kupus, onaj neobicno obicni pasulj, palacinke (zbog kojih sam i nabasala na blog pre par godina i koje moja Anja obozava- tacnije jedna od retkih stvari koje ona rado jede), marmeladu od paradajiza.. i ni sama ne znam sta jos, ali znam da je bilo jos stvari..
      Svaki put kad mi padne nesto na pamet da spremam prvo ukucam da vidim dal ima recept ovde pa ako nema onda trazim dalje :).. po mojim kuvarima ili po netu.
      U planu je vrlo uskoro Dansku keks i princes krofne (za koje se bas onako psihicki pripremam).. mozda cak i za predstojece praznike.. a bogami vrlo verovatno za prvi rodjendancic (posto moj Vuk 25.dec puni godinu dana)
      Veliki pozdrav od mene i moje male druzine :)

      Delete
  18. Ovo danas dolazi na red.
    Kazem juce muzu, pravicu kiflice, ali po drugom receptu i on se buni, neeee ne menjaj prosle su bas bile dobre! Ma cuti ja mu kazem to je sa Majinog bloga, znas, ona devojka koja isto ima sina Vuka, koja je unela tumbet u nas zivot, znas ona koja ima blog sa kog koji god recept skinem, on bude savrsen! A dobro onda može, kaže on :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Mia :)
      Baš si me obradovala, a i muž, što se nije mnogo opirao ;)

      Delete
  19. Da li je brasno meko ili ostro? :)

    ReplyDelete
  20. Prvi put u zivotu sam pravila lenju pitu i bila sam malo skepticna kako ce sve da ispadne. Medjutim sve je ispalo odlicno! Posto nisam ljubitelj griza, ubacila sam mleveni keks umesto njega i nije bilo nikakvih problema :) Sve u svemu, od ukusa do estetike, ja sam prezadovoljna! Hvala puuuuno na receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam prezadovoljna, kad dobijem ovako lepu povratnu informaciju! Hvala ti!

      Delete
  21. Draga Majo ovo je najsavrsenija lenja pita koju sam ikada napravila. Moram da priznam da sam u toku pripreme kolaca primetila da nemam griza, pa sam zbog lenjosti da odem do prodavnice umesto griza dodala kasiku i po prosenog brasna. Nisam pogresila, ispalo je savrseno. Hvala puno na divnim receptima i savetima. Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno, Ceco! Hvala puno na poverenju i vremenu izdvojenom za javljanje - veoma se radujem kad čujem ovakve utiske!
      Pozdrav!

      Delete
  22. Пита је савршена, појела сам је пола сама, истина пар дана се јела, али лепшу лењу питу нисам правила. Моје јабуке су биле слатке и сочне па сам смањила шећер и нисам погрешила. Ко има слатке јабуке може на 220гр.да смањи, а ако му не буде довољно слатка пита касније преко дода шећер у праху и ето магије. :-D

    ReplyDelete
  23. Juce naravila lenju pitu po tvom receptu, i kako sam ocekivala, ispala je savrseno. Cak je i moj izbirljivi sin trazio repete! Naravno, ovde je mast misaona imenica, ali puter se pokazao kao dostojna zamena. Upotrebila sam sortu jabuka koju i Rudolf koristi za klasicne holandske torte/pite sa jabukama. Nista posebno luksuzno, mislim da se kod nas zovu kozare. Sreca pa ih ima tokom cele godine, znaci pravimo lenju pitu ponovo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uvek se obradujem kad se javiš, a još kad su vesti ovako dobre, onda se duplo obradujem! :) Ne sumnjam da je testo sa puterom divnog ukusa, kao i fil od "Rudolfovih" jabuka. Prijatno vam bilo i hvala na javljenim utiscima :)

      Delete
    2. Danas mi komisinica vraca tanjir u kojoj sam im odnela lenju pitu i trazi recept! Kaze da nikad nije probala bolju pitu sa jabukama! U zemlji gde je to nacionalni desert! Nije mogla da veruje da sam je sama napravila! Majo, tvoja internacionalna reputacija raste!

      Delete
    3. Hahaha :)
      Hvala ti na uvek lepim vestima :)

      Delete
  24. Cao Majo!Kada hocu nesto novo da pravim uvek se vracam tvom blogu,sve uvek ispadne odlicno prvi put.E sada hocu da pravim ovu pitu,ni ja ne volim kada se donja kora previse natopi a ni muz,mada uvek pojede 😁!Imam dva pitanja.Prvo u vezi kalupa ili tepsije tacnije,imam vatrostalnu tih dimenzija,moze li u njoj da se pravi?Negde sam procitala da su one u stvari najbolje samo sto treba peci duze nego u originalnom receptu.E sad pitanje je sta mislite,koliko duze 😁?Nisam bas najiskusnija u pravljenju kolaca.A drugo pitanje,imam mast od mangulice,nadam se da moze i ona,bela je skroz.Druge nije bilo.Hvala unapred!Pozz😁😁😁

    ReplyDelete
  25. Moja pita se upravo ispekla. Miris je božanski, rezati ipak necu dok se ne ohladi. No vidim da je po vrhu popucala a prije pečenja sam je rukama ispritiskala da izadje eventualni vazduh i napravila sare kako je napisano, neka ideja zasto se to desilo? Nije mnogo, par manjih pukotina i površinske su ali me svejedno zanima.
    Pomenu neko vatrostalne posude, ja imam jednu koju koristim redovno za kolace i pečem isto vremenski kao i u običnoj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mirjana,moja se upravo pece i djeluje primamljivo.Taman na vrijeme da znam da ne pecem duze 😁!

      Delete
    2. Dobro je da se Marijana javila, jer bih ti ja za vatrostalnu rekla - ne znam :) Mislim, znam da može, ali nisam nikad čula to oko produžavanja vremena pečenja. Mast od mangulice bi trebalo da je najbolja opcija.

      Pretpostavljam da se pita sada hladi, nadam se da će biti dobra kad stigne do sečenja! :)

      U svakom slučaju hvala što ste se odlučili za ovaj recept, i prijatno vam bilo!

      Delete
    3. Marijana,
      I meni nekad malo pukne gornja kora, mislim da to nije ništa strašno. U testu ima praška za pecivo i ono tera testo na rast, a testo je prhko, pa zato hoće da pukne. Šarice pravimo više zbog izgleda, nego da umanjimo mogućnost pucanja. Ništa se to na kraju neće poznavati, kad se pita pospe prah šećerom.

      Hvala na čitanju i probanju lenje pite, nadam se da će vam se dopasti :)

      Pozrdav i prijatno!

      Delete
  26. Hvala na odgovoru! Malo sam se plašila da ce biti problem sa rezanjem, estetski mi ne smeta jer se kad se pospe šećerom ni ne vidi. Uglavnom, sad sam je narezala i probala, vrlo sam zadovoljna. Moj savjet je da se šećer ne smanjuje u filu iako se fil cini presladak, jer tijesto nije bas slatko i kad se to ispece i sve prožme je taman kako treba. Rezala sam nožem za voce jer je tanak, oštar a kratak, pa ne dopusta cimanje i previse pomjeranja, tako da se pita ne stigne izmrviti jer je vec izrezana :D

    ReplyDelete
  27. pa kad si vec napisala detaljno razlike u mastima,sto ne rece za tu bjelu i zutu mast dali su to svinjske masti ili govedje ili mljecna ili neka druga? Valjda je to najvaznija razlika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mast = svinjska mast, uvek na ovom blogu.
      Pozdrav!

      Delete
  28. Pita je savršena. Nisam znala šta ću sa belancima (namerno), pa sam od njih i dve kašičice šećera napravila sneg koji sam premazala preko tople, pečene kore. Pitu sam nakratko vratila u rernu da se belanca zapeku i postanu hrskava. Pun pogodak! Priznajem, ovo nije moja ideja. Recept je iz sveske moje tetke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju pite, javljanju utisaka i prenošenju tetkine ideje za spas belanaca :)
      Pozdrav!

      Delete
  29. Draga Majo, dosta tvojih isprobanih recepata su ostali moji omiljeni. Prvi put pravim lenju pitu za veoma zahtevne tj zamerljive osobe. Pravicu ovu tvoju, samo me interesuje da ki se moze dodati saka oraha u testo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno se može dodati, a da li i koliko će to promeniti išta - nemam pojma. Jedna šaka je mala količina, verovatno neće mnogo uticati.

      Pozdrav i hvala na poverenju u recepte sa ovog bloga :)

      p.s.
      Javi kako je prošlo!

      Delete
  30. Kolac bi trebao biti Lenin, Len(in)a pita, pa onda lena, lijena, lenja i sve dalje od kuharice Lene. A ovaj recept je odlican i za mene do sada najbolji!

    ReplyDelete
  31. Mogu slobodno da kazem da je ovo najlepsa lenja pita koju sam jela do sada! Neverovatno! Pravila sam u manjem kalupu, pa sam ostatak iskoristila za kalupe za sufle. Kad se ispeklo u kalupima stavila odgore sladoled, ma nesto!
    Hvala na podaljenom receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmm, lenja crumble pita sa sladoledom :)
      Hvala veliko!

      Delete
  32. Nisam bila ljubitelj lenje pite, ali sam je napravila zbog cerke i supruga, kad sam je probala odusevila sam se, sada je svi obozavamo i ne menjam recept! Hvala puno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ova vest me je više obradovala od sinovljeve petice u školi ;)
      Hvala veliko, pozdrav za tebe i ukućane! :)

      Delete
  33. Драга Мајо,

    Хвала за лепе и тачне рецепте. Ништа чаше, шоље, кашичице, кашике. Само грами и милилитри. Додуше, негде се прашак за пециво купује у већим кесама и кутијама а уместо ванилин шећера се користи течни екстракт ваниле. То су, ипак, детаљи и лако се решавају.

    Моје јабуке су биле оне ситне, квргаве, неугледне. Зато су, изрендане, биле као сува дреновина. Ни после стајања са шећером и цеђења није било много сока. Тек да овлажи дно посуде. Последично, гриза није ни требало.

    Млеко, по упутству, додато на крају. Последњих 10 мл није ни требало, али ово не треба узимати као генералну измену рецепта. Вероватно је неко једнократно искуство.

    Пошто имам ограничене ресурсе посуда, користио сам дубоки округли силиконски калуп (moule à manqué) пречника 26 центиметара. Мали трик: ако имате неку металну тепсију или стари тигањ без дршке у коју силиконски калуп тачно улази, користите је/га да калупу да чврстину док се колач не испече/охлади. Имао сам скоро 1300 грама ренданих јабука (+ шећер) и било ми је жао да не искористим све. Пошто није имало шта да се динста, а да будем сигуран да фил неће бити пресан, јер је слој био дебео, прво сам пекао без горње коре 10 минута, а онда покрио и наставио. Савршено! Фил ни пресан, ни кашаст, коре прхке.

    Још једном хвала!

    Штета што не могу да поставим слику. :-(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na vremenu izdvojenom za ovako lep komentar, i naravno, hvala za poverenje u recept i opisano iskustvo! Skoro da sam namirisala pitu kroz ekran, čak i bez slike, i joooj, kako mi se sad jede lenja pita... :)

      Sve najbolje,
      Maja

      Delete
  34. Stavih puter umesto masti i ispalo mi je retko testo. Puter sam kupila u rinfuzu u mlekari, moguce je da ima puno dodate vode. Uh! Eno ga testo u frizu valjda cu ga spasiti :(

    ReplyDelete
  35. Odlucan recept, pita je ispala fenomenalno.

    ReplyDelete
  36. Evo... Ja sam je sinoc napravio i ispala je FENOMENALNA. Posto sam pocetnik u kuhinji bukvalno sam pratio recept.
    Za par dana eto je ponovo na stolu.

    ReplyDelete
  37. Za vikend brala jabuke "ilinjače" (domaće). Pa se razmišljala šta napraviti od njih. I setim se da sam jednom naišla na ovaj recept, i eto juče napravila. Malo je reći da sam oduševljena, testo nekako podseća na "štrudlice" (koje inače obožavam) :), spoj sa filom od jabuka fantazija!
    Miris jabuka i cimeta šta je lepše od toga, kada te to vrati u detinjstvo i na "zaboravljene" kolače (pite).
    Suprug je takođe oduševljen, što je iznenađujuće obzirom da on ne voli kolače (pite) od jabuka. Nakon ovoga "lenja pita" je na listi omiljenih i odabranih kolača. :) ;)
    SVE POHVALE! Naziv bloga pravda svaki recept (rečenicu, opis, razjašenje ... )!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumenim k'o jabučica!
      I zahvaljujem od srca! :)

      Delete
  38. Recept sam ispratila do kraja, ... pa sad i ne baš... ' Ostaviti da se pita ohladi u potpunosti ' - znači, ako navalite na pitu a da se nije ohladila, testo će se kruniti!!
    Provereno :D !
    Ukus je stvarno fantastičan, mada je moja mama pravila drugačiju, ova lenja pita
    je vrlo slična onoj koju smo dobijali u đačkoj kuhinji.

    ReplyDelete
  39. Sada sam bas spremila lenju pitu, pratila sva uputstva, mast je bila lepe bele boje...ali pita se bas mrvi.. Da li je to normalno?? ☹

    ReplyDelete
  40. Sram me bilo, koliko mi je vremena trebalo...
    Draga Majo, sada pravim i sa "Majinim" filom, ravnopravno s bakinim. I svi zadovoljni, čak i dodatnih metar i sedamdeset snajke :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahah, sad imaš sedam cca 7,7 m zadovoljnih potrošača :)
      Hvala i tebi i njima ;)

      Delete
  41. To je to. Recept je savršen. Po ko zna koji put mesim. Svaka čast.

    ReplyDelete
  42. Juče sam pravila pitu po Vašem receptu. Ukus je savršen i veoma sam zadovoljna! 👌♥️

    ReplyDelete
  43. Kakva odlična fora za gornju koru, oduševljena sam 👌
    Mislim da mi ne gine sutra rendanje jabuka 😁🙈

    ReplyDelete
  44. Da se i ja javim, recept je sjajan. Napravljena i super je, zagubila sam svekrvin a ovaj je ustvari identičan. E sad, jedna stvar koju ja radim i kako rešavam problem gornje kore. Naime, ja obožavam kese od mleka i tako ih operem i ostavim. Služe mi za sve i svašta. Počev od ukrašavanja torti, preko američkih krofnica jer zacas napunim kalupe, pa i za lenju pitu. Deo testa stavim u kesu, i preko fila napravim mrežu, bude i dekorativno a pomaže isparavanju viška soka. Svako dobro i super vam je recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ček, ček, kesu od mleka koristiš kao čvrstu dresir kesu (poslasitčasku kesu)?

      Nisam shvatila kako uz pomoć kese napraviš mrežu na lenjoj piti?! Istiskuješ kroz mali otvor napravljen na jednom od ćoškova kese? Od ovog, sipkavog testa?!

      Delete
  45. Evo, po ko zna koji put pravim ovu lenju pitu i po ko zna koji put se iznova odusevljavam ukusom kao da je jedem prvi put... NAJBOLJI RECEPT ZA LENJU PITU ZA SVA VREMENA!!! Ma nije džabe adresa weba PROVERENI RECEPTI 😊👍👍👍👍👍
    MAJO, SVAKA CAST!!!!

    ReplyDelete