Monday, April 11, 2011

Gusta čorba od zelja


Videla sam mlado zelje kod piljara, a pošla po nešto deseto. Čini mi se za tren sam mogla i miris čorbe od zelja da osetim, samo gledajući ga. Kupih dve veze, da udovoljim čulima.

Prvo da razjasnim šta je zelje. U Srbiji je uobičajeno da se zeljem zove jedna određena vrsta zelenog lisnatog povrća koja izgleda ovako. Izrazito zeleno lišće, duguljasto, drška tanka i meka. Listovi budu po 20-30 cm dugi. Ukus blago gorkast, slično ostalom tamno zelenom lišću, ali uz svoju specifičnost. Rekla bih da je najpitomijeg ukusa u odnosu na rodjake tipa spanać, blitva, raštan/raštika ili slično. Zelje je kod nas letnja košuljica za sarme.

Inače, kad smo kod zelja, toplo savetujem da probate i griz projaru sa zeljem. Ovde zeleno lišće daje ne samo fini ukus, već i lepu mramornu šaru na preseku.

Kod povrtnih čorbica je stvarno divno što se može svašta kombinovati, ili tek par namirnica staviti, i opet dobiti lepo jelo. Nisam nikada imala zapisan recept za čorbu od zelja. Kako i da imam, kad je svaki put drugačije spremim? Otvorim ovaj put Veliki narodni kuvar da vidim šta tamo kaže, i dopalo mi se što se na kraju dodaje slanina, pa je i moja čorba pošla u tom smeru :)

Skuvala sam supu od povrća - jedna veza zeleni, jedan manji celer, jedan krompir, glavica luka... Onako, jaču supicu, da ne ostane ne vise od 7-8 dl tecnosti. Krompir i šargarepa su u kockicama išli na kuvanje, i ostali u supi, a ostalo sam izvadila. Onda napravila tanku zapršku u drugoj šerpi, pa na to istresla dve veze zelja, iseckanog. Malo ga upržila da uvene, pa nalila onom supom, dodala još vode, so, biber... Na kraju malo propžene slanine i dve kašike heljde. Sve zajedno nije toga bilo puno, recimo za jedan ručak za nas četvoro, i to bez da se sipa repete, ali zato je gusto i  bogato, nama je bio ceo obrok. Prijatno!


Gusta čorba od zelja
recept za štampu

Sastojci:
2 veze zelja
1 veza zeleni
1 manji koren celera
1 srednji krompir
1 manja glavica luka
100 g slanine
2 kašike heljde (zrna)
1 kašika brašna i malo ulja za zapršku
so
biber
kisela pavlaka za serviranje

Postupak:
1. Zelje oprati, odstraniti drške pa iseckati na krupno.
2. Krompir oguliti, iseći na kockice, šargarepu na kolutiće. Koren peršuna i celera samo oguliti, kao i crni luk i sve srtaviti da se kuva u slanoj vodi. Kad provri sniziti temperaturu i kuvati pokloljeno još 20-ak minuta uz eventualno dolivanje malo vode. Skinuti sa vatre. Krompir i šargarepu ostaviti u supi, ostalo izvaditi.
3. U drugoj šerpi napraviti tanku zapršku od približno tri kašike ulja i jedne kašike brašna, a na to dodati seckano zelje i pržiti ga uz stalno mešannje dok se ne opusti. Preliti supom od povrća (sa sve krompirom i šargarepom), doliti još 2-3 dl vode, dodati soli, trećinu kašičice bibera, i uz mešanje kuvati na tihoj vatri dok se čorbica ne zgusne.
4. Slaninu iseći na tanke i male listove pa prepržiti na tiganju. Dodati u čorbu, kao i dve kašike zrna heljde i kuvati još par minuta. Po potrebi dodati soli i bibera.
5. Servirati dok je vruće, uz kašičicu kisele pavlake.

komentara: 22

  1. Prelepo! Sinoć sam mislila da izdam moju čorbu sa zeljem i nešto mi se nije dalo jer sam pokušavala da nađem slike zelja pošto znam da dolazi do zabune, jer je u Hrvatskoj zelje kupus. Tako sam naišla na istu sliku kao i ti Pavloske da udenem objašnjenje. Sada mogu na tebe da se pozovem!;))Obožavam zelje i ova tvoja čorbica je odlična. Juče sam baš razmišljala da ne moram da ga kuvam uvek u mojoj standardnoj varijanti sa mesom, već da to može da bude i lep potaž. Odlična ideja sa heljdom. Ja sam u jednu pšenicu dodavala, ali ona se dugo kuva zasebno i mislim da je heljda pun pogodak. Mirjana je pravila jednu sa ječmom koji se kuva oko 20 minuta samo ne znam da li ima ječma u zrnu kod nas. U svakom slučaju uvek sam za čorbice.

    ReplyDelete
  2. ajme divan recept.. ovakve juhe-maneštre je moja mama često spremala kad sam bila mala, baš si me na trenutak vratila u djetinjstvo. Mislim da nije baš stavljala ovo vaše zelje (iako mislim da kod bake na selu je bilo i toga, odnekud mi poznato), ona bi stavila kelj najčešće i obavezno mrkvu i krumpir. baš mi je zanimljiv ovaj dodatak heljde.

    ReplyDelete
  3. Još nisam otkrila što je to zelje jer kod nas zelje je jednostavno kupus. No, kako bilo, juha je divna, volimo ovakve bogate, povrtne juhe. Ja jedino u njih nikada ne stavljam zapršku, radije povrće malo izmiksam i tako ugustim. Fino.

    ReplyDelete
  4. odlična juha, zapravo kompletno jelo ! Volim ovakve juhe, bilo da su sa zeljem, kupusom,keljom ili nečim drugim zelenim. A posebno je dobar dodatak slanine koja pojača okus a i miris :)

    ReplyDelete
  5. Zasita treba iskorisiti ovo povrće koje je sad na placi,a ova čorbica prelijepa a u okus i ne sumnjam.

    ReplyDelete
  6. Ja sam ljubitelj ovakvih čorbica i svega što sadrži zelje. Divota!

    ReplyDelete
  7. Mislim da se u nas to (kada to kažem mislim na Konjic) zvalo masnik! I znam da sam od njega jela najbolju pitu zeljanicu. Samoniklo je!
    Savršena čorba puna vitamina. ja isto ništa ne zapržavam odim sarme pa tako ne bih ni ovo jelo zapržila!

    ReplyDelete
  8. i kod nas je samoniklo. a čorbica tako dobro deluje, rado bih je probala. beležim recept. hvala maja :D

    ReplyDelete
  9. Predivna i bogata čorbica. Obzirom da mi je ostalo zelja od juče (pravila sam sarmicu), hvala na ideji kako da ga upotrebim a da ne bude klasična čorba.

    ReplyDelete
  10. Nije dosta što ne znam gdje da nađem to i takvo zelje, nego ne znam ni kakvog je heljda okusa :)
    Ne daju mi da je skuham, svi krenu drečat da je to strašno!
    Od moje mame, Najbolje, pa nadalje!
    Ali, da si mi bliže, ja bih ti sasvim sigurno skoknula na ovaj ručak da izvršim empirijsku provjeru! :)

    ReplyDelete
  11. kod mene je zelje-kupus, koja je ovo biljčica ne znam, ali poznati mi listovi i mislim da sam je vidjela negdje u prirodi, ali jela nisam sigurno
    pokušat ću potražiti da vidim ima li to kod nas, djeluje fino

    ReplyDelete
  12. Kod moje mame se zelje nikad nije kuvalo, blitva, broskva i ostali dalmatinski zelenisi u velikim kolicinama, zelje ne. Kasnije sam sama pocela da pravim sarmicu od zelja i to je to. Moracu i ovu corbicu da probam :)

    ReplyDelete
  13. Predivna juha! Ne znam tacno sta je zelje, ali s obzirom da volim i kupus i kelj i blitvu sam sigurna da bi mi se vjerovatno i zelje svidjelo u juhi :)

    ReplyDelete
  14. Upravo sam je spremala po ovom receptu. Jedinu izmenu napravih u odnosu na heljdu. Umesto heljde sam stavila par kašika kinoe. Tek otkrivena žitarica za mene. Preporučujem!
    Hvala na čorbi.

    Pozdrav,
    Sanja

    ReplyDelete
  15. Znaš koliko mi je vremena trebalo da ukapiram kako se zelje kaže na engleskom! A sarmice sam u medjuvremenu uvijala u bilo šta zeleno što sam nalazila po prodavnicama:)
    Ova tvoja čorbica je baš po mom ukusu - vreme u Kaliforniji je sve toplije, a heljda mi je na spisku ya kupovinu.

    ReplyDelete
  16. Lana, molim te otkrij nam kako se zelje kaze na engleskom. Doduse, ja ni dok sam zivela u Srbiji nisam znala kako izgleda zelje. Ovde u Americi ima da se kupi neki zelenis koji se zove kale, i ja ga bas gotivim. A i stavlja se u moju omiljenu corbu, Zuppa Toscana (vidi recept http://soibiber.blogspot.com/2011/03/toskanska-supa-zuppa-toscana.html )

    Inace, volim sve corbe u koje ide neki zelenis i slanina. Bas cu da probam ovaj recept, ali umesto heljde, koju ne znam kako ovde da nadjem, stavicu jecam.

    ReplyDelete
  17. Štavelj rumex cripus ima ih nekoliko vrsta kao što su Konjski štavelj Rumex obtusifolius, Pitomi štavelj Rumex patietia, vodeni štavelj Rumex aquaticus… ;)

    ReplyDelete
  18. Stuffed Collards, mislim da se tako kaze Sarmice od Zelja. Jedva nadjoh...

    ReplyDelete
  19. Одличан рецепт, хвала!!! Ово ми је постала омиљена чорба :))

    ReplyDelete
  20. Isprobano i pravljeno mnogo puta a danas, umesto heljde, sa prosom. Ostalo taman malo prosa od juče, koje je bilo skuvano samo u slanoj vodi i odlično se uklopilo. A još jedan dotak je bila polovina ljute papričice, koju sam propržila sa slaninom. Uživali smo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, super! Proso mi se čini baš odlično za ovu namenu, umesto heljde i generalno, umesto testenine. A i dodatak papričice mi se sviđa :)

      Delete