Sunday, February 02, 2020

Brze pogačice sa čvarcima


Pred vama je recept za pogačice sa čvarcima koje su gotove za sat vremena! A recept napisan jasno i uslikan detaljno, da uspe i potpunim početnicima! :)


Ne znam da l' ste i vi izbirljivi sa čvarcima, ali ja jesam.

Mislim, pojedem ja kakvi god da su, ali one koje najviše volim nemam priliku lako da kupim. A volim one krupne i malo žilave, kakve prodaje jedan čika na pijaci u Borči.

Da, da.

Sa Karaburme idem namenski na borčansku pijacu, zbog tog čike i tih čvaraka.

Jer volim te krupne, vojvođanske, meke i malo žilave, i volim da ih neprepečene i nepresoljene ili nedajbože navegetisane (obratite pažnju kad kupujete, ako ima neka narandžasta ili zelena trunčica, to su šargarepa i peršun iz vegete, ja se zeznula par puta).

Prošle nedelje sam otišla, ali sam okasnila, već su bili rasprodati. Pa uzela kod nekog drugog čike one "obične" čvarke što većina voli, hrskave. Pojeli se krupni, a sitniš se vuče.

Taman, mislim se, da razdužim što pre te restlove, napraviću pogačice sa čvarcima, one brzeinske, bez preklapanja i čekanja, jer su odlične. Imam ja proveren recept i za prave pogačice sa čvarcima, al' sad nemam vremena.

Pa ću iduće nedelje da poranim za Borču, ne da spavam do 9.30h k'o svaka premorena žena-majka-koleginica-ćerka-drugarica-domaćica-jurcačica ;)





Brze pogačice sa čvarcima

recept za štampu

Sastojci:
500 g brašna
250 g sitnih čvaraka ili običnih samlevenih ili duvan čvaraka
1 jaje
1/2 kocke kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mleka
100 g masti
1 vršna kašičica soli
na vrh noža bibera

za premazivanje
1 žumance
1 kašičica mleka

Postupak:
1. Od 250 ml pripremljenog mleka odvojiti malo, smlačiti i razmutiti kvasac uz dodatak jedne kašičice šećera. Ostaviti da zapeni i da počne da raste.

2. U vanglu sipati brašno, so, malo bibera, razmućen kvasac, ostatak mleka, jaje i mast. Sve izmešati, najpre varjačom a zatim i rukom. Dobiće se čvrsto i masno testo koje se lepo radi i ne lepi se za ruke. Umešati čvarke i mesiti još malo. Pokriti vanglu plasičnom folijom i ostaviti testo da malo odmori, oko 15 minuta.
 
 
3. Uključiti rernu na 200°C. Testo razvaljati na oko 2 cm debljine i okruglom modlom vaditi pogačice prečnika oko 5 cm. Žumance razmutiti sa mlekom, pa četkicom premazati površinu svake pogačice.


4. Peći 25-30 minuta na 200°C, ili dok se ne oseti intenzivan miris, a boja gornje korice postane zlatno braon.




p.s.
Ovaj recept je inicijalno objavljen decembra 2008. godine, tad sam ih napravila sa duvan čvarcima. Feburara 2013 i februara 2020. post je update-ovan.

komentara: 28

  1. Ijaaaoj duvan cvarci, pa ja sam i zaboravila da to postoji!!! Super recept, mozda ga i isprobam (ako preostane cvaraka kad ih nadjem! :)))

    ReplyDelete
  2. Kako dobro izgledaju!!!! Mogu misliti kako su ukusne!
    Kad bih samo nasla te cvarke ovdje...

    ReplyDelete
  3. Predivne su! Jela sam ovo sa obicnim cvarcima, a sa ovim duvan mogu da budu samo jos bolje! :)

    ReplyDelete
  4. Čvarke baš ne volim, ali pogačice s čvarcima obožavam! Tvoje prekrasno izgledaju!

    ReplyDelete
  5. Obozavam duvan cvarke,super je i sa jednim i drugim!

    ReplyDelete
  6. Oh, jedva čekam da probam ovaj recept! Kako su rumene ove pogačice (u pozadini se čuje krčenje mojih creva). mnjac

    ReplyDelete
  7. Ovo je prelepo nešto.Često ih pravim, imam sličan recept.

    ReplyDelete
  8. Isprobano i pojedeno u rekordnom roku. Mnogo ti hvala na iscrpnim objasnjenjima svake sitnice, nista ne propustis da napises!

    Jaca

    ReplyDelete
  9. e, a jel' ima negde da se kupe duvan chvarkovi - al ono brate - "da valjaju"?
    b.t.w. kad se vratim u zerbishe, mislim da chu ovo da pravim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja recimo volim duvan čvarke one vlažnjikave, tanušne i upetljane. Kad kupujem već upakovane, opipavam kroz kesicu, pa ako osetim da su suvi, ja ih ne kupim. A čula sam posle da pravi duvan čvarci i treba da budu suvi. Pa sad, šta je kome pravo, i šta kome valja, teško je reći :)

      Nego, poslednji put kad sam kupovala obične čvarke, dođem kući, i krenula da ih prepakujem, kad vidim nešto zeleno, neku trunčicu. Ajd dobro, izvadim. Kad opet na drugom mestu zelena trun. Pa narandžasta mrvica. Pa još narandžastih mrvica... Jbt ladno su stavili vegetu u čvarke!!!

      Delete
  10. Jedva cekam da isprobam ovaj receptic,jer cvarke naprosyo obozavam.Hvala Majo !

    ReplyDelete
  11. Ne znam zašto ali mi se ovaj tvoj post uopšte ne ažurira u listi blogova. Svratila sam sama, kad ono. Sećam se ovih pogačica, iako je bilo pre mog početka blogovanja. Ne znam da li sam tebi pisala ali vodi računa o tim duvan čvarcima. Većina koja se prodaje se pravi od belog pilećeg mesa. Postoje specijalne tehnike kako se dobija replika, i oni koji to znaju neće ti kupiti duvan čvarke nikada na pijaci, samo od onih koje poznaju, a tih je jako malo. kažu da se ne isplati po toj ceni prodavati, iako nisu jeftini. Mnogo lepa slika. Prava zimska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena,
      post ne vidiš jer sa aspekta RSS-a i feed-ova (a blogroll gadget čita najnoviji feed sa svakog bloga sa liste), post je stari, samo mu se datum promenio pa je na blogu isplivao na prvu stranu. Tako da, to je ok, tj. očekivano je.

      Duvan čvarci - negde sam i to čula, za lažnjake, možda baš i od tebe. Ali i zaboraviila. Pošto svakako nemam pojma kako da pazim pri kupovini, tj. kako bih prepoznala te pileće, ako izgledaju kao regularni, možda je poželjno da ponovo zaboravim :)

      U svakom slučaju, hvala na sugestiji.
      Pozdrav!

      Delete
  12. Auuu. Monogo su ti dobre ove pogacice!
    Fotka mi se bas svidja.

    ReplyDelete
  13. Napravila sam danas pogacice,onako usput dok sam kuvala rucak i ispale su prste da polizes.Majo,hvala za recept i na dobrim objasnjenjima ..sta reci...divna si!

    ReplyDelete
  14. Draga Majo,

    hvala Vam na divnim receptima i objasnjenjima.
    Upravo pecem drugu turu pogacica. Odlicne su kao i hlepcici i 4-slojne bajadere lepotice koje sam pravila za Novu. Recepti su fenomenalni!

    Pozdrav!
    Jelena

    ReplyDelete
  15. Draga Majo (oprosti na familijarnosti, ali ja ne mogu drugacije), kod tebe rado dolazim da virnem na drugi treći dan. Sve što mi padne na pamet prvo potražim kod tebe pa ako nema idem dalje. Od onoga što sam pravila (oko 20 recepata) nije se desilo da ne uspe (da se razlije, presuši, previše stvrdne, da bude bljutavo...) Da ne dužim više (ima nas puno koji imamo želju da ti se obratimo..pa kada bi svako po esej napisao, tebi bi život prošao u iščitavanju istih...teško da bi stigla nešto i da skuvaš)i ovo sam pravila (teško meni ispekla u 10 uveče), a na TV u bio film "Park iz doba Jure" i tako smo mi uz jogurt smazali sve (nas troje, srećom pola mere sam pravila - nije bilo više čvaraka). Nikada više tako kasno uveče, ali zato ranije tokom dana kad god mi se pruži prilika (kada bude dobrih čvaraka). Prezadovoljna zbog jednostavnosti i brzine pripreme, a ukus je savršen (ne zaostaje za lisnatim - pravim pogačicama). Još jednom hvala. Veliki pozdrav, Sladja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Slađo - što ti probala toliko recepata, što si probala ovaj recept, što si se javila i tako lepo sve opisala, k'o da sam bila sa vama pred TV-om :)

      Veliki pozdrav i vama,
      Maja

      Delete
  16. Mogu li se spremiti bez mleka u testu? Imamo malog alergicara u kuci 😕

    ReplyDelete
  17. Pogacice su ekstra, sledeci put pravim one malo komplikovanije. Pozdrav🙂

    ReplyDelete
  18. Od more recepata ja sam se Majo odlučila za vaš.I nisam pogrešila 😊 Pogačice su predivne... Hvala na divnom recepru i sve najbolje u novoj 2021 ❤

    ReplyDelete