Saturday, August 25, 2018

Zelena jaja na oko

u saradnji sa Nutrilife


Prvog avgusta proglasila sam početak detox meseca.


Znam, znam...

Detoks nije nešto što se počinje ili završava određenog datuma. To je proces koji se stalno u nama dešava. Bilo da razmišljamo ili ne razmišljamo o njemu, bilo da jedemo zelenu salatu ili grickamo čips.

Šta je uopšte detox?

Sve supstance koje dospevaju u organizam a nisu od fiziološkog značaja - moraju da se eliminišu. To se odnosi na čestice čađi koje udahnemo kroz vazduh, na hlor koji popijemo kroz vodu, na aditive koje pojedemo kroz hranu, na toksine koje progutamo kroz lekove. Naš organizam mora da ume da se snađe sa svim tim stvarima koje mu ne trebaju, glavni čistači su jetra, bubrezi, pluća... A činjenica je da mu stil života i ishrane mogu biti pomagači ili odmagači.


Detoks plan

Moja namera je bila da na 30 dana izbacim ono za šta sigurno znam da mi ne čini dobro - slatkiše i pivo, da ubacim više svežeg zeleniša i neki vid rekreacije i da nastavim sa isprekidanim postom koji praktikujem već nekoliko meseci (intermittent fasting, IF) samo u malo jačoj varijanti.

Isprekidani post je veliki saveznik detoksa. Ukratko, to je pristup ishrani gde se sva hrana konzumira samo u određenom, kraćem delu dana, a ostatak dana se ne jede i ne pije ništa osim vode. Dotakla sam se te teme kad sam pisala o postu na vodi, a više o IF neki drugi put.

Jesam li izdržala?

Već u prvoj nedelji se ispostavilo da mi lakše ide onaj deo sa ubacivanjem nego sa izbacivanjem. Na šećeru sam pala trećeg dana, na pivu sedmog.

Ali, pad ne znači reset na nulu. Pad znači da je zadatak bio nerealan za dati trenutak i da samo treba produžiti dalje, kao da kiksa nije ni bilo. Krajnji cilj je moći završiti obrok bez obaveznog "a sad mooooram i nešto slatko", znati stati nakon jedne knedle sa šljivama, a ne nikad više u životu ne pojesti palačinku ili princes krofnu.

Jer sam foodie, za mene je hrana mnogo više od pogonskog goriva. Volim da jedem, volim da žvaćem, volim lepe ukuse, volim da ukusi traju. Volim da seckam, mesim, kuvam i prelivam... Kod mene se boje ne zovu žuta, zelena i ljubičasta, nego limun žuta, spanać zelena i šljiva ljubičasta. Ja ne želim da menjam taj odnos prema hrani. Samo da jedem pametnije i da decu naučim isto tome.

Tokom avgusta, svežeg povrća sam pojela više nego ikad, vežbe sam u proseku radila svakog drugog dana, a isprekidani post uspešno držala radnim danima, dok bih vikendima jela “normalno”.

Od promena koje mogu da uočim glavna je povećanje energije. Nikad nisam bila ranoranilac, a sad se probudim sama pre šest i odmah imam bistar osećaj u glavi. Ako zaspim ponovo i probudim se recimo u devet, tad sam nekako grogi. Ne znam koliko ovo ima logike, ali zaista je u mom slučaju tako.

Primetila sam i da sam manje tj. ređe naduta.

Zeleno povrće kao podrška

Nabavila sam i jedan preparat koji se zove SF1.


SF u imenu dolazi od superfood i moram da kažem da lično ne volim tu reč. Zvuči mi pomalo nepravedno prema ostaloj, "običnoj" hrani. Kriterijum da nešto bude supernamirnica je koncentrovanost. Iz tog razloga beli luk, đumbir, biber, peršun, vlašac, korijander, kurkuma ili med mogu da dobiju titulu, ali lubenica, tikvica, paprika i druge stvari koje se “jedu na kilogram” ne. Ali OK. Nisu biljke koje bije glas da su superfood krive za to kako smo ih mi nazvali, ni da li je neki izraz postao opšteprihvaćen.

SF1 je koktel od 14 tih superbiljčica, osušenih i samlevenih u fini zeleni prah.

Nema tu nikakve naučne fantastike, a može da zazvuči zbog SF-a u nazivu. Ima samo 14 ovozemaljskih biljaka, od kojih neke možda imaju pomalo "svemirska" imena, kao ašvaganda ili moringa, ali tu su i ječmena i ovsena trava, kelj, rogač, limun... Nisu sve stranci, da tako kažem :)

Jedna navršena merica od 10 g zamenjuje jednu porciju zelenog povrća od 150 g.

To znači da ako nisam stigla na pijacu i u frižideru nemam ništa zeleno i sveže, mogu da razmutim SF1 u vodi i popijem i onda bezgrešno ispržim jaja sa slaninom. A mogu i da umešam SF1 u jaja sa slaninom, što sam i učinila :)

Inače, preparat je odobren od strane Farmaceutskog fakulteta, testiran u Batutu, registrovan kod Ministarstva zdravlja i sertifikovan kao organski. Više o samom proizvodu, sastavu i pozitivnim efektima na zdravlje pročitaje na sajtu proizvođača.

Kakvog je ukusa SF1?

Naravno, za prvu probu, razmutila sam i popila zeleni prah u čaši vode. Ima malo šmek na zemlju, na "zelenu cveklu", možda najviše na spanać pomešan sa nekim lekovitim čajem. Čudnjikav je ukus, ako niste navikli. Ja nisam, ali kažu ljudi koji imaju iskustva sa sličnim preparatima, da je ovaj blag u odnosu na druge.

Ključno je ne preterati sa količinom. Ja sam prvi put preterala, pa sručila punu mericu na nepunu čašu vode. Ali opet, ukusi su različiti, na jednu mericu treba postepeno dodavati vodu i zaustaviti sa kad je ukus OK.

E sad, zavisi i sa čime se meša. Ako osnova nije voda već hrana koja ima neki svoj početni ukus, kombinovanje je lakše.

Uz preparat sam u pakovanju dobila i par kartica sa receptima, vrlo lepo urađenih. Između ostalog savet je da se pomeša sa ceđenim sokovima kiselkastih nota, nisam probala, ali zvuči dobro.

Da zaključim...

Detoksikacija je proces koji se dešava, pa dešava, ne možemo ga uključiti od-do, niti ga "namunjiti" na brzinu. Ali mu sigurno možemo ne otežavati.

SF1 nije magičan i nije “lek za sve”. Ali jeste prečica za unos više zelenog povrća u ishranu, što opet jeste jedan od detoks pomoćnika. Tako ga i treba posmatrati - kao ispomoć, ne čarobni štapić.

Aj’ dosta sam pričala.

Idemo sad u kuhinju :)



Zelena jaja na oko
recept za štampu

Sastojci:
4 jaja
5 g SF1, jedna ravna merica
dva prstohvata soli
30 g pancete

Postupak:
1. Razdvojiti belanca i žumanca, odvajajući jedno belance u jednu činiju, ostala tri belanca u drugu, a žumanca u treću. Slaninu iseći na kratke listiće.
2. Razmutiti jednu ravnu mericu SF1 sa dve-tri kašičice vode, da se lepo rastvori, da nema grudvica.
3. Razmućen prah sipati u jedno belance, dodati so, pa lagano viljuškom izmešati. Kad belance pozeleni ujednačeno, dodati ga u preostala tri i opet lagano izmešati, bez mnogo mućenja.
4. Propržiti slaninu dok ne pusti masnoću i postane hrskava, pa je izvaditi. Na tu masnoću sipati zelena belanca i “poređati” žumanca preko :) Pržiti na srednjoj temperaturi nekoliko minuta, da se belanca stegnu, a žumanca ostanu rovita. Servirati odmah, uz hrskavu slaninu.

Napomene:
- SF1 se lakše se rastvara u maloj količini bilo čega, nego u velikoj, zato sam ga prvo razmutila sa malo vode, pa sa jednim belancetom, pa tek onda umešala u ostatak. Isto važi i ako bih htela da ga pijem sa vodom ili nekim napitkom - prvo bih napravila koncentrovanu i glatku “kašicu”, pa je razređivala.

- Zaista je bitno ne mućkati belanca brzo ni intenzivno, da se ne bi stvarala pena. Moj prvi pokušaj nije bio skroz uspešan, jer nisam prvo razmutila prah sa malo vode, nego sipala onako direkt u belanca. Pa pošto nije htelo lepo da se sjedini, onda sam ljudski izlupala belanca žicom i tom prilikom su delimično zapenila. Na tiganju žumanca utonula u tu penu, a belanca su se pekla duže i sve zajedno je bilo 3- .

- Stay tuned, u narednom periodu stižu još dve ideje :)

komentara: 4

  1. Svaka cast na detoxu. Ja sam dva puta izdrzala sjajan detox, ali to je bilo davno pre 10 godina. Meni su najveci problem slatkisi, jer alkohol ne pijem, a meso jako slabo jedem. Nakon 11 dana detoksa (4 dana se ne jede nista) ukus hrane je bio fenomenalan. Nisam znala da jedna breskva moze da bude tako slatka, a paradjz stvarno rajski :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni su slatkiši glavni problem. Dok nisam probala da se "skinem" nisam ni bila svesna kolika je to droga ustvari.

      Četiri dana ništa, a onda šta?

      Delete
  2. Najprostiji detox i poprilicno mi dobro ide,nemam vise ogromne podocnjake,zadah iz usta ujutru iz zeludca i skidam kilazu je:caj sam kupila po 100 grama i to:zeleni caj,sena,articoka,breza i krusina i pravim caj po dva puta na dan po pola litara i vise uzima po prstohvat od svake biljke a ishranu sam svela na sledece skuvam dve solice pirinac jedna tunjevina tri paradajza isecem i crvene dve paprike,ubacim crni kumin seme lan i to mi je za ceo dan obrok.

    ReplyDelete