Sunday, February 20, 2011

Tamni kolač sa belom čokoladom


Da li krajem svake godine pravite planove za narednu? Da li to radite naglas, ili u sebi, ili zapisujete u neku sveščicu? Držite li se kasnije tih planova, ili ih iz godine u godinu prepisujete?

Spadam u grupu onih koji ne praktikuju da prave planove na godišnjem nivou. Volim ja da planiram, da smišljam šta ću, i kako ću... Ali ne volim da zadajem rokove, niti da beležim išta od toga. Imam osećaj da ako planove zapišem, oni dobijaju na težini i moja odgovornost raste, a najčešće ne zavisi ništa samo od mene. Ovako dok su planovi zapisani samo u glavi, lakše ih pretumbam, a da nikom ne objašnjavam zašto i kako. I naravno, lakše odložim njihovu realizaciju.

Ove godine sam zapisala par zadataka. Nisu to krupni zadaci, niti vuku neke korenite promene. Uvek mi je na umu Duško Radović i izvanredan aforizam Početak svake sreće je u srećnom izboru želja. Pažljivo sa željama, bez zaletanja. Dovoljna je promena što sam se rešila da ih zapišem, a jedna od njih se odnosi na kuvanje i blog. I glasi ovako.

U 2011. neću kupiti nijednu novu kulinarsku knjigu, dok ne isprobam bar po dva recepta iz svih kupljenih u 2009. i 2010.

Heh, da. Mnogo volim da skupljam knjige sa kulinarskom tematikom. Listam, bistrim, parim oči, ali iz nekog neobjašnjivog razloga retko nešto spremem po tim receptima. Uvek dajem prednost internetu, i receptima sa čijim se (iz mog ugla) autorima može popričati, postaviti im neko pitanje itd. I tako su knjige počele da se gomilaju, moja strast za kupovinom istih se ne smanjuje, a realne koristi od njih - nema.

Nekada je to bilo puko skupljanje svega što je "jestivo", sitnih brošura, časopisa... Sad ne kupujem bilo šta, umem sate da provedem u knjižari samo na odeljku sa kulinarskim knjigama, a otkako sam dovoljno savladala kulinarski engleski da mogu da ga čitam bez problema, samo strana izdanja i kupujem. Neuporedivo je šta mi ona nude, i po kojoj ceni, u odnosu na domaća izdanja. Kasnije mi je ponuda stranih knjiga po knjižarama postala tesna, i jurila sam dve knjige preko Amazona, a jednu sam baš jurila, jer je starije izdanje, i može se naći samo polovna, platila sam debelo... I tu sam shvatila da sam preterala. Imam toliko materijala, a ne koristim ga. I zabranila sam sebi da kupujem nove knjige, dok bar minimalno ne upotrebim stare.


Za manje od 8€ usvojila sam knjigu sa naslovom The Chocolate and Coffee Bible, sa preko 300 recepata i detaljnih postupaka pripreme, propraćenih sa 1000 i više kvalitetnih fotografija. Uz opsežne uvode i istorijate o čokoladi i kafi kao namirnicama, ova knjiga zaista jeste svojevrsna biblija.

Ovaj post je prvi delić samonametnutog domaćeg zadatka. Recept je malo izmenjen, tj. prilagođen stanju na zalihama namirnica u trenutku pripreme. U originalu se zove Hot Chocolate Cake, jer se kolač služi topao, i uz topli sos. Ja sam ga zabeležila pod drugim imenom, jer to toplo stanje kolača traje suviše kratko, i veći deo se ipak pojede u onom drugom, ohlađenom stanju.

Kolač spada u suvkaste, ali dugotrajne, koje možete grickati uz kafu ili čaj. Sos je odličan, ali nema ga ni približno dovoljno da bi se servirao u količini kao na fotografiji, a da opsluži ceo kolač. Tako da, mi smo kolač jeli sa sosom dok je bio topao, a sutradan je ovo bio običan, ali odličan kolač, bez sosa, bogat, ukusan, koji se lepo seče i ne mrvi mnogo.

I još nešto. Za sos sam upotrebila jednu celu tubu gustog kondenzovanog mleka marke Nestle, koje je do mene doputovalo iz Austrije, a preko Splita, kao deo paketa koji mi je poslala jedna draga Nina, poznatija kao Omnia. Iz čista mira, tek, eto tako... Dirnula me je, jako.

To mleko je gusto i jako slatko, nije nalik (za sada jedinom) kondenzovanom mleku koje možete naći u Srbiji, a koje je upakovano u konzerve, nije zaslađeno i nije toliko gusto. Nestle kondenzovano mleko je upakovano u belu tubu (dragi me pitao zašto držim kremu za ruke u frižideru), izuzetno je slatko, gusto i glatko, toliko lepog i punog ukusa da mi je bilo žao da ga upotrebim bilo za šta. No, prolazi mu rok, pa da ne bi i ono završilo kao i knjige, neupotrebljeno, teška srca sam iscedila celu jednu tubu Nestle kondenzovanog mleka u sos za ovaj kolač. U nedostatku ovog, može se koristiti neutralno kondenzovano mleko koje ste zasladili po ukusu, ili tečna slatka pavlaka, takođe zaslađena.


Sastojci:
200 g brašna
1/3 kesice praška za pecivo
25 g kakaa
prstohvat soli
180 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja
180 g omekšalog putera
50 ml mleka
50 g bele čokolade, naseckane

za sos
170 g gustog, slatkog kondenzovanog mleka
50 g bele čokolade
70 ml mleka

i još
2-3 kašike seckanih lešnika, za serviranje

Postupak:
1. Uključiti rernu na 180°C.
2. Prosejati brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Dodati so, šećer i vanilin šećer. Zatim redom dodavati jaja, puter i mleko, mešajući varjačom posle svakog novog sastojka. Umešati komadiće bele čokolade. Manji duguljasti kalup za srneća leđa obložiti papirom, sipati testo u njega i poravnati ga, pa staviti da se peče oko 45 minuta na 180°C.
3. Dok se kolač malo ohladi pripremiti sos. Zagrejati kondenzovano mleko, dodati belu čokoladu, mešati dok se otopi, pa razrediti mlekom.
4. Na tanjir za serviranje sipati malo vrućeg sosa, spustiti parče toplog kolača, pa posuti komadićima lešnika.

Napomena: Količina sosa se može i povećati ili još razrediti mlekom, jer ga ima dovoljno za otprilike pola kolača. Ali, oprez - sos je jako sladak!

Recept za štampu

komentara: 24

  1. Ne pričaj mi ništa o knjigama, skupljam ih k'o hrčak :D
    Ovaj kolač deluje tako divno i ukusno (a ja na dijeti :((( ), naročito uz ovaj umak ♥

    ReplyDelete
  2. I kod mene je ista situacija sto se knjiga tice, a i pripremom jela iz istih... ovu sa slicice nemam, ali imam nameru i nju da nabavim ;)
    Kolac i sos zvuce odlicno!

    ReplyDelete
  3. Potpuno ista situacija i kod mene s tim knjigama, to je stvarno nevjerojatno, Sakupljam i kupujem, naručujem za svaki rođendan, a na kraju gotovo uopće ne koristim te recepte. Od novogodišnjih sam odluka pak odavno odustala, ali ova tvoja za isprobavanje recepata mi se jako sviđa :)
    Baš kao što mi se i jako dopada ovaj kolač! Baš sam i ja jučer radila nešto s kondenz. mlijekom kojeg sam dobila, uvijek mi dođe kao suho zlato :) Drago mi je da si dobila ovo mlijeko od Nine. Ni kod nas u Hrvatskoj ga nema za nabaviti.

    ReplyDelete
  4. I ja sam neki dan griješila... kupipal opet novu, samo se gomilaju a rijetko kad isprobam nešto iz njih :) ali volim kako izgledaju na polici :) Ovaj kolač izgleda fantastično!

    ReplyDelete
  5. Jednom imala sam sansu da kupim ovu knjigu za jeftini novac..ali nisam :(
    Sad mi je zao :((

    ReplyDelete
  6. godina je duga i desi se puuuno toga,ali jedino godisnji odmor planiram jer mora biti za slavu,drugacije je ne mogu spremiti niti goste docekati :)
    Knjiga je super ja sam je kupila za $15 ;)!!

    ReplyDelete
  7. Neverovatno ali i ja imam isti "problem" sa kulinarskim knjigama, časopisima !! Pune fioke, komodice a jako retko iz njih pravim !! Kolač izgleda i deluje sjajno!! :-)))

    ReplyDelete
  8. već davno sam sama sebi zabranila da kupim više knjiga ili časopisa na kulinarsku temu... ali ne mogu si pomoći, odem kupiti knjigu za čitanje a opet kupim neku kuharicu...
    ovu knjigicu još nemam, a kolač je odličan, barem tako izgleda

    ReplyDelete
  9. Ma gdje me nađe... Imam ih toliko da sam prestala kupovati. Međutim sada dobijem od muža svakih nekoliko novu. Za rođendan, za Valentinovo... Eto nikako da se riješim :)
    Kolač super izgleda, ja sam fan čokolade...

    ReplyDelete
  10. Izgleda da sam ja jedina koja ne kupuje kuvare. Imam nekoliko knjiga Džejmija Olivera i neke što sam dobila na poklon i to je sve. Valjda sam se naučila od majke kojoj su kuvari na policama samo skupljali prašinu da je to put bez povratka :)

    ReplyDelete
  11. Odluka je sasvim na svom mjestu, ali priznajem da sebi ne bi mogla postaviti ovaj cilj. Već imam pripremljen spisak knjiga koje ću nabaviti ove godine da bi upotpunila kolekcije.
    Ne znam kako si došla do starih izdanja na amazonu, tj. kako si kupila knjigu od drugog prodavača preko Amazona. Koliko se sjećam tako nešto nije se moglo prije par godina učiniti iz Bosne, a nešto ne vjerujem da Srbija ima bolje uvjete. Ako ti nije mrsko uputi me jer silno želim jednu staru knjigu koja se tamo pojavljuje kod par prodavača.

    ReplyDelete
  12. Izgleda da jedino Vida i ja ne kupujemo knjige, ali zato volim i uvek željno iščekujem Sale i Pepe kulinarski časopis. Iz njega sam toliko dobrih stvari napravila da je bolji od bilo koje kuvarice.
    majo, znam sad na koje mleko misliš iako ga nikada nisam probala. Moja drugarica sanja to gusto mleko iz tube koje smo uvozili nekada davno iz Slovenije, a kojim čudom ga je i kupovala poslednjih godina kada ode na more u Crnu Goru. Ona se dopingovala sa njim.
    Nisam baš ljubitelj suvih kolača, ali čokoladu volim u svakom obliku.
    Jedinu knjigu koju sam htela da kupim je Vokijev Gastronomski dnevnik, ali sam je skinula sa neta

    ReplyDelete
  13. ja više ne donosim nikakve generalne odluke, jer sam shvatila da mi se sve izjalovi. pa sad idem linijom manjeg otpora ili ti kak bu bu..

    donjela sam važno odluku da neću više kupovati robu, jer mi ne treba.. to je kao odluka koje se mogu držati.. i jesam od 1.1. do jučer. jučer sam popustila i kupila čizme..i još se od jučer uvjeravam da je to odličan potez, jer sam ih kupila 70% snižene, pa kao druge godine neću morati platiti 100% cijene.

    coffee and chocolate bible imam i ja doma. i još jednu cijelu seriju tih istih knjiga .. kod nas koštaju 50,00 kn (6,75 eur) pa molim te ako ti treba još što god iz te kolekcije (ima juhe, paste, piletina, orijentalna, meksička..) javi ja ću ti rado poslati knjigu.

    nestle kondenzirano mlijeko je odlično. ja ga kupim u austriji ili sloveniji.


    super si recept izabrala, moram i ja krenuti po toj knjizi :)

    ReplyDelete
  14. Uvek kao nesto planiram i ponekada cak i nesto zapisem al uglavnom kratkorocno, na duge staze to ne pali, uvek nesto iskrsne! Kao na primer ovaj komentar pre mog.Uopste nisam planirala kupovinu neke kuvarice jer sam dobila jednu sada za rodjendan i jos nisam nista pravla iz nje a planiram, i sada vidim da u Hrvatskoj ima nekih koje su skroz dobre a nisu skupe, a znam da tata planira uskoro da ide....pa morace da mi kupi jednu...hahhahahaaa. Uzas. Preplavice me knjige, iz svih mogucih oblasti. Prvi komad namestaja koji smo dragi i ja napravili su bile police za knjige, pa tek onda sve drugo....
    Inace kuvare vise listam i gledam i trazim inspiraciju nego sto stvarno kuvam po njima....

    Ovaj kolac bi mi se bas dopao, ljubitelj sam cokalade, a posto ima i taj fini sos i kod ostalih bi proslo... :))

    ReplyDelete
  15. Svašta sam si zabranila kupovat: osim kulinarskih časopisa, zabranila sam si kupovati tepsije i sl. nemam gdje s njima.
    Ali, radujem se tvojoj odluci i novim kolačima iz starih kuharca:)
    Dobar kolač i može i bez ovoga sosa. Hm, mogu zamisliti mm i ovaj sos:))

    ReplyDelete
  16. Evo sad sam se prebrojala. Nemam ja neke milione knjiga, oko 35. Od toga je 20 iz moje "zdrave" faze kad me jedino zanimalo kako da nesto izbacim iz ishrane :) a tek nekih 13-14 knjiga su mi iz ove druge faze, kad su mi se vidici malo prosirili, i njima zelim da se "oduzim".

    Selma, knjige sam narucila preko posrednika. Covek koji zivi u Nemackoj je porucio i primio knjige tamo, pa doneo ovde uz svoju proviziju.

    Shangri la food, dobra si sa tim cizmama :))) Sad hoces i mene da navuces da kupim neku novu knjigu :)))) Salim se, HVALA sto si se ponudila da posaljes neku knjigu ako treba, mozda ti se javim 2012, kad odradim ovaj domaci :) Inace, iz Bible serije imam jos i Potatoe and Rice bible, stvarno jako lepa i upotrebljiva knjiga, i Chinese and Asian Kitchen bible.

    Knjiski moljcu, tebi je oprosteno, ti si se lepo vec u nicku deklarisala sta ti je pasija, samo ti ipak i citas knjige, za razliku od mene :)

    Snjezo, kupovinu sudova jos nisam zabranila, a to ce verovatno biti sledece :) A muzu ne pominjes rec SOS, nego preliv, i sipas preko, a ne ispod, i garantujem da se ne bi bunio :)))

    Pozdrav svima!

    ReplyDelete
  17. Kolač izgleda odlično, a tebi puno sreće s nekupovanjem knjiga :) Znam da će to biti teško..

    ReplyDelete
  18. Sto se tice recepata i nas tri ih imamo bas mnogo,naravno,vecina neisprobana,ali potrudicemo se da se to promeni. Sto se tice ovog,rekla bih,socnog kolaca sigurno cemo ga probati. Cim dodjemo do kondezovanog mleka,u Cacku ga nema. Recopis imam, ali se jos ne usudjujem da pokusam da ga spremim. Pozdrav Tresimesice :)

    ReplyDelete
  19. Do nedavno nije bilo sanse da jedem kolac koji nema fil, ali sam se skoro razuverila i mogu reci da su uz pravi preliv prava uzivancija. Verujem da je i ovaj odlican, pogotovo vruc.

    Sto se tice kuvara, jos sam u fazi prikupljanja. Nemam neku zavidnu kolekciju. Kad god odem u knjizaru ja kao da se uhvatim za najskuplji i odustanem od kupovine. Tako da ti zavidim na kolekciji istih:)

    ReplyDelete
  20. Jako lijepe fotke i jos bolji kolac, uopce ne sumnjam

    ReplyDelete
  21. Pre nego sto pocnem da komentarisem tvoj post samo da kazem da sam vrlo impresionirana Tvojim blogom. Ja sam od skoro pocela da vodim blog o hrani (jedan na engleskom http://dolcefooda.blogspot.com/ i jedan na srpskom http://soibiber.blogspot.com/) i ljudi su mi preporucili da vidim tvoj blog. Vrlo profesionalno izgleda.

    Sto se tice knjiga i casopisa, ovde u Americi postoje odlicne biblioteke gde se svasta moze nabaviti, pa i skenirati. Ako zaista nadjem odlicnu knjigu ja je kupim, kao sto je recimo ova http://www.amazon.com/Bread-Bakers-Apprentice-Mastering-Extraordinary/dp/1580082688
    Uvek prvo proverim rejting knjige na Amazonu, narucim je u biblioteci, i ako ne mogu bez nje kupim je. Puno uspeha u blogovanju.

    ReplyDelete
  22. Dolce Fooda, hvala na lepim recima :) Razmatrala sam tu knjigu, a vidim po tvom avataru da je dobra :) ali ja se nisam smirila dok nisam nabavila Advanced Bread and Pastry. Ne znam kad cu naci vremena da je i procitam, ali to je druga prica. Pozdrav, i sve najbolje!

    ReplyDelete
  23. Draga Majo,
    Koja je velicina posude za pecenje?
    Pozdrav
    Tanja

    ReplyDelete
  24. Draga Majo,
    koja je velicina posude za pecenje?
    Pozdrav
    Tanja

    ReplyDelete