Monday, February 28, 2011

Dobar jutarnji hleb


Recept koji smo izglasali da pravimo kao temu igre kuVarijacije za februar 2011. je dobar jutarnji kruh, koji nam donosi Anita sa bloga Istine i laži o hrani. Anita je nutricionista i zagovornik ishrane po Low Carb High Fat - LCHF principu, koji ne zazire od masnoća već od ugljenih hidrata. Čitala sam još ranije nešto o tome, i ima tu logike, naročito ako se malo iščita i o metabolizmu šećera, a i u praksi sam proverila kako se jednostavno ispumpam ako neko vreme apstiniram od testa i slatkiša.

Ipak sam, nespremna da se odreknem bilo čega, odabrala da verujem da je raznovrsna, i naročito po pitanju količina umerena ishrana, sa priličnim sadržajem svežeg voća i povrća, zdrava.


Ovaj hleb je mene u pravom smislu reči - oduševio. Od čitanja pa nadalje. Čak je pitanje da li je ovo uopšte hleb, po mom mišljenju ovo samo ima oblik hleba a zapravo je fina, najfinija zdrava grickalica koja je prelepog ukusa, i prilično zasitna. I zaista idelana za doručak. Jedna ili dve tanke kriške, i sita sam prilično dugo. Fina je uz puter, ali i potpuno samostalno.

Interesantno mi je korišćenje kokosovog brašna. Valjda zbog navikle da ga korsistim samo u kolačima, mislila sam da će ovde dominirati. Medjutim, uopšte nisam osetila aromu kokosa, samo nešto fino, što spaja ukus suncokreta i badema. Razlog tome može biti i što je moj kokos malo izvetrio, jer je kupljen na meru, a i stajao kod mene neko vreme, onako, u papirnoj kesi.

Stavila sam nešto manje putera nego po receptu, 60 umesto 100 g, jer sam u komentarima kod Anite videla da i ona nekad stavi manje, jer puter iscuri prilikom pečenja. I nisam stavila cimet, iz predostrožnosti. U postupku sam jedino promenila to što sam laneno seme prvo malo namočila u vodi pa kasnije dodala ostalim sastojcima. Ovo sam uradila iz uverenja da sluz koju laneno seme ispusta ima istu ulogu kao belance, i da će bolje povezati hleb prilikom pečenja.

Hleb je dugotrajan, moj je sastavio pet dana, a čuvala sam ga u najlon kesi, u frižideru. Apsolutno preporučujem da ga probate, i zahvaljujem Aniti na divnom receptu.


Dobar jutarnji hleb

Sastojci:

100 g lanenih semenki + 10 kašika vode
120 g očišćenih suncokretovih semenki
120 g badema
60 g kokosovog brašna
3 kašike ovsenih mekinja
1 kašičica soli
4 jaja
60 g omekšalog putera

Postupak:
1. Laneno seme pretrebiti od eventualnih nečistoća, ume da bude puno nekog trunja i grančica.
2. Lanene semenke preliti sa 10 kašika vode. Ostaviti ih da se namaču dok pripremate ostalo.
3. Odvojiti 2-3 kašike celih zrna suncokreta, a ostalo samleti u seckalici. Badem takodje samleti.
4. U vangli pomešati suncokret, badem, kokosovo brašno i ovsene mekinje,. Dodati kašičicu soli. Zatim dodati namočen lan, pa 4 jaja, promešati, pa omekšali puter i sve dobro izmešati. Dobiće se gusta i malo lepljiva smesa.
5. Smesu prebaciti na pleh postavljen papirom za pečenje, pa rukama oblikovati manju pogaču, precnika 16-17 cm i debljine 6-7 cm.
6. Peći na 175-180°C oko 1h. Ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja, seći tankim i oštrim nožem. Čuvati zaštićeno od vazduha, može trajati nekoliko dana, a može se i zamrznuti.
Napomena: Ovaj hleb neće ni malo narasti, što je sasvim ok, jer nema ni brašna ni kvasca.

Recept za štampu

komentara: 39

  1. I mene je privukao ovaj recept, ali nisam stigla da ga isprobam u okviru igrice sto ne znaci da ga necu probati prvom prilikom.
    Jel bilo kod tebe iscurele masnoce sa manjom kolicinom putera? I ja sam citala o tome u komentarima pa me bas zanima kako je proslo kod tebe kad si smanjila masnocu... ja planiram da idem na kombinaciju maslaca i kokosovog ulja.

    ReplyDelete
  2. Majce, jer badem blansiran pa ociscen od kozice, ili sve ovo plus pecen?

    ReplyDelete
  3. Casa de vainilla,
    probaj obavezno. Znam da si i ti vise okrenuta gurmanskoj ishrani, ali ovo je tako lepog ukusa da moze i u tu kategoriju :)
    Vrrrrlo malo je puter iscurio, vidis na slici gde je pecen hleb jos na plehu, da oko njega ima malo masnjikavih fleka. Nista nije mastan kad se ohladi, ne u onom smislu da ti nesto ostaje po rukama. Pozdravi!

    Anonimna,
    Badem je presan, mleven sa sve opnom. Ispecice se on dovoljno u rerni, ne treba mu prethodno nista raditi. Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. I ja sam ga radila ali mi nekako okusom ne paše za mene nije ni kruh a ni kolač.

    ReplyDelete
  5. Baš ti je krasno ispao. Meni kruh nije loš ali mi ipak ne odgovara kokos u njemu.

    ReplyDelete
  6. ja sam se dvoumila da probam ili ne probam, ali ionako nisam stigla
    meni ovo isto nije kruh, više je kako ti veliš neka dobra grickalica

    ReplyDelete
  7. Sastavom me više podsjeća na one prutiće od muslija, nego na kruh...

    Vidim da si ti smanjila količinu maslaca; kad sam vidjela recept na nekom drugom blogu 100 g maslaca mi se činilo puno previše s obzirom da unutra nema pšeničnog brašna a skoro svi drugi sastojci su jako masni već sami po sebi (kokosovo brašno je masno, a bademi i sjemenke pogotovo)... Ali nije ni čudo da si od jedne ili dvije kriške sita jako dugo, ovo je baš jako masno za nešto što je kao kruh (cca 30% masti, računajući ovako nabrzinu).

    ReplyDelete
  8. Kruh ti divno izgleda, baš si ga super napravila ! Interesantno mi je što si napisala da kokos uopće ne osjećaš , a kod mene je npr. to jedina mala primjedba da mi se previše osjeti kokos :). Inače je i mene kruh oduševio i sigurno ću ga još raditi.

    ReplyDelete
  9. Odlično izgleda Majo. Kažeš da si ga čuvala pet dana, pa me zanima kakav je bio nakon dva dana? Poneki kupovi (slični) kruhovi znaju biti kiselkasti nakon par dana...

    ReplyDelete
  10. Počela sam sebi da pečem te male integralne zdrave hlebiće za večeru i zaista dve jako tanke kriške, malo Ella sira, čaša jogurta i to je to. Baš ste sve danas vredne.

    ReplyDelete
  11. Ovo me podseća na onaj hleb što ima da se kupi kod nas, valjda se Tonus zove? Isto hleb bez brašna, san snova kad se proturi kroz toster.

    ReplyDelete
  12. I mene ovaj kruh privukao, ali ga još nisam stigla isprobati
    odlično si ga napravila i stvarno mami na probu s ovih tvojih prekrasnih slika

    ReplyDelete
  13. Nisam se ukljucila na vreme u igricu,ali ovakav divan hleb svakako treba probati!Majo,divno ti je ispao!!

    ReplyDelete
  14. Eh, kada ti postaviš svoje slike ja se mogu pokriti ušima!!!
    Odlične slike, tvoj osvrt, ...sve!

    ReplyDelete
  15. Posto sam se malo bacila na zdravu ishranu verovatno cu ga praviti...
    Nego ovih dana citam sjajnu knjigu o pravljenju hleba i peciva... mislila sam da ce se i tebi svideti. http://www.amazon.com/Im-Just-Here-More-Food/dp/1584793414

    Lik je inace popularna kulinarska zvezda u Americi, koji gaji "nucnicki" pristup hrani.

    ReplyDelete
  16. Hvala svima.

    Vidim da nekolicini smeta upravo kokos. Bice da ga ja nisam osetila jer moje kokosovo brasno nije bilo bas sveze, a kupljeno je u rinfuzu, nije bilo u vakuumu... I ja mislim, ovako napamet, da mi se ne bi dopalo da se ukus kokosa oseti, ovako je ispalo stvarno super. Imam jos malo tog "izvetrelog" kokosa, pa cu da ga cuvam za ovu namenu :)

    Jubistacha, nije se nista promenio ukus hleba petog dana, ali cuvala sam ga u frizideru.

    Dolce Fooda, uvek me zanima sve u vezi testa, a ni ovo stiva sto imam ne stizem da citam. Hvala, u svakom slucaju.

    ReplyDelete
  17. Ova poslednja fotografija mi je bas dobra :)

    Da se nadovezem na pricu o kokosu, kada sam videla recept mislila sam da ce jace da se oseti a nije, po meni. Brasno koje sam koristila je bilo zatvoreno pre upotrebe...verovatno ni svako kokosovo brasno njie bas iste jacine ukusa...

    ReplyDelete
  18. Nisam učestvovala ovaj krug. Jednostavno ja ne volim ovakve stvari i ne oduševljavaju me ni malo.
    Ti si ga zaista lepo napravila i sviđaju mi se sličke kako si ih skockala.

    ReplyDelete
  19. Divno ti je ispao. Ja sam ga ispekla na vrijeme, ali ne stižem uobličiti post. Ona gornja fotka je tako jutarnje topla! :)

    ReplyDelete
  20. Odlicno je ispao!
    Takodje sam stavila istu kolicinu putera ali ne smeta ni da se stavi malo vise, mozda ne bas celih 100g.
    Cimet sam stavila, bogme, ravnu supenu kasiku. Sem sto je cela kuhinja satima intenzivno mirisala na cimet, u hlebu se nije nesto posebno osetio. Doduse cimet volim i uvek dodam vise nego sto je preporuceno :)

    ReplyDelete
  21. Obožavam ovakve slane "grickalice", kako si ga nazvala.. a doma me zezaju da sam papagaj jer za doručak jedem hrpu sjemenki, zobene pahuljice, voće i jogurt.. Tako da je ovo sigurno nešto što bi mi se svidilo.. Ne znam za moje ostale doma.. ali za sebe ću morati jednom probati..

    ReplyDelete
  22. Majo bas ti je divan kruh ispao :)

    Do ovog curenja maslaca iz kruha za vrijeme pecenja dolazi zbog toga sto se u originalnom receptu koriste ljuspice psyllium sjemenki koje imaju veliku moc upijanja a kako se kod nas izgleda tesko mogu nabaviti ove ljuspice, ja sam ih zamijenila zobenim posijama, koje nemaju istu moc upijanja i zato je dobro smanjiti kolicinu maslaca kako si ti ucinila.

    Puno pozdrava,
    Anita

    ReplyDelete
  23. isprinao sam recept i obavezno ću ga probati! :) super izgleda...
    pozdrav

    ReplyDelete
  24. Kakve su sanse da se ovaj hleb napravi u posnoj verziji tj. da se ne koriste jaja i puter?

    ReplyDelete
  25. Bez putera bi i moglo, tj neka druga masnoća bi je zamenila, ali bez jaja nikako, jer ih ima prilično i ona sve to povežu u celinu. Ne znam šta bi vezalo ove sastojke da nema jaja, jer ovo i nije hleb, sem što oblikom liči.
    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  26. Pravila sam ovaj hleb vec par puta. Fenomenalan je!
    Naravno da je jak, zato se pojede 2-3 tanke kriscice i malo salatice - super dorucak. Ovo je ipak prejako za veceru.
    Inace, jutros sam bil jako gladna i nisam mogla da cekam da se ispece pa sam od ove smese ispekla palacinku bez ulja na teflonu - njam! Od sutras hleb... i da, ja ga zamrznem i vadim po potrebi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, da, zasitan je, ali zaista ukusan. Dobra je ideja za zamrzavanje. Pozdrav!

      Delete
  27. Super ti je recept, pravio sam ga pre par dana i baš smo uživali u kombinaciji sa tvojom paštetom od pileće džigerice. Inače smo na LCHF prehrani zadnjih nekoliko meseci tako da će ovaj dobar jutarnji biti redovno na repertoaru. Ovaj put nisam imao ovsene pahuljice, pa sam dodao 3 kašike heljdinog brašna, al bio je ok.

    ReplyDelete
  28. majo što misliš da li bi ovaj hleb mogao da se napravi bez jaja u posne svhre?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da ne bi. Ovde su jaja važna jer vezuju sve.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Sanja, možeš, ali umjesto jaja moraš staviti neko drugo vezivo, recimo ribani sir. Pogledaj kod mene LCHF peciva sa sirutkom Nemoj ga previsokog napraviti, peci kao što je navedeno za kruh, niža temperatura i duže, iako se zapravo u ovakvom sastavu, nema što puno peći, kad je sve jestivo i sirovo. Umjesto sirutke, odnosno jedan dio sirutke možeš zamijeniti običnim jogurtom, ja sam jučer radila, usfalilo mi sirutke i dodala sam jogurt, jednako dobro funkcionira.

      Delete
  29. Hvala Tadeja na predlogu, medjutim ja sam poželela da ovaj omiljeni mi hleb napravim kao posnu varijantu. Ima li neka posna namirnica koja bi ga mogla vezati?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nažalost, ako ne idu ni jaja, ni sir, morati ćeš staviti malo brašna, makar integralnog, pa vodom i uljem nekako vezati, da proradi barem malo gluten i spoji sve zajedno. Ovako same od sebe sjemenke se neće držati.

      Delete
    2. Možda bi u tehničkom smislu mogao i neki od obih biljnih sireva da se narenda (ali to je bljaaaak namirnica pa...).

      Teoretski, lan pušta dosta nekakve svoje sluzi, koja veganima navodno zamenjuje belanca, ali ideju nemam koliko bi to lana trebalo (verovatno mnogo, i verovatno mlevenog pa duže namočenog) da bi zamenio 4 jaja.

      Možda ovo što kaže Tadeja, neko ređe testo (brašno + voda), umesto jaja.

      Kako god okreneš, previše nagađanja, a ako nešto probaš i uspeš, svakako javi :)

      Delete
  30. Ok, hvala vam. Da slažem se da je biljni kačkavalj grozan sapunast. Probam ovo sa brašnom (heljdinim verovatno) i naravno javim rezultat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heljda nema glutena, imaj to u vidu.
      Srećno u svakom slučaju :)
      Pozdrav!

      Delete
  31. Pošto sam probala hleb sinoć, samo da potvrdim da je i na ukus dobar kao i na izgled :)

    Majo, za naredno spremanje imaš zalihe zalihe psilijuma u komšiluku :*

    ReplyDelete
  32. fenomenalan slani kolac hleb, tako bih ga nazvala...kokos sameljite kao i suncokret i badem pa se ne oseti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. To sa mlevenjem kokosa ima smisla, verovatni bi se u mlinu za kafu fino usitnio. A sada (2018) se u prodavnicama zdrave hrane može naći i pravo kokosovo brašno, koje je već fino sitno. Jedino što upija dosta, pa možda treba i malko neke tečnosti dodati.
      Pozdrav!

      Delete