Friday, February 25, 2011

Rolat od sira


U januaru i februaru 2011. pod FBI istragom je Mihaelin blog La casa de vainilla, i ovaj recept mi je jako privukao pažnju. Zato što deluje jednostavno, a efektno i ukusno.

"Pakovanje" je ono što mi je privuklo pažnju. U pitanju je kora od žutog sira koja drži rolat. U fil zaista može da dođe svašta, samo da nije previše meko, da bi moglo da se seče. Moj fil nije napravljen baš po uzornom receptu, već prema stanju u frižideru.


Za nijansu sam drugačije topila sir. Delovalo mi je jednostavnije da listiće sira poređam po pek papiru nego direktno na pleh, zbog kasnijeg lakseg baratanja. Istopljeni sir sa sve papirom jednostavno svučem sa pleha na radnu površinu, a posle mi papir pomogne i u motanju rolne. Bitno je samo da, pošto sir treba da se topi poklopljen, pleh zaštitite alufolijom, ili drugim listom pek papira ali tako da ne dodiruje sir odozgo. Meni je gornji papir pao preko sira, pa kad sam ga skidala na par mesta mi je sir ostao tanji jer se delimično zalepio. Donji papir se lepo skida, jer se i sir malo rashladi dok se stigne do motanja. Ipak, ne treba čekati da se sir mnogo ohladi, jer može da puca prilikom savijanja.

Druge velike filozofije nema. Lepo izgleda, zgodno je za hladna posluženja, i u svakom smislu za preporuku. Mihaela, hvala!


Sastojci:
2 pakovanja po 6 listića sira za tost sendviče
250 g feta sira
100 g čajne kobasice
100 g kiselih krastavčića
50 g ovčijeg kačkavalja
80 g majoneza

Postupak:
1. Prvo pripremiti fil. Iseckati na jako sitne kockice čajnu kobasicu i krastavčiće. Narendati kačkavalj preko. Dodati viljuškom izgnječen feta sir, pa majonez, i sve dobro izmešati.
2. Listiće sira poređati preko pleha obloženog papirom za pečenje, u tri reda po četiri listića, tako da se međusobno malo preklapaju. Ceo pleh pokriti alu folijom ili drugim listom papira za pečenje, tako da ne dodiruje sir. Staviti u rernu zagrejanu na 100°C, na 10-ak minuta.
3. Sasvim malo ohladiti, pa dok je sir topao, rasporediti fil preko, i sve uviti u rolnu.
4. Ostaviti da se dobro rashladi, pa seći.

Recept za štampu

komentara: 9

  1. Çok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  2. Znaci sir je pobedio cokoladu :)
    Videla sam da Dade savetuje ovakav nacin topljenja sira (to na papiru za pecenje), cak sam i navela kod mene, ali nisam probala. Izgleda mnogo jednostavnije i sigurno se izbegne eventualno guzvanje sira tako da je ideja svakako dobrodosla. Probam i ja sledeci put :)
    Fotkice su ti jako lepe!

    ReplyDelete
  3. odličan recept i odlično ti ispao :)

    ReplyDelete
  4. Em je lep,a jako ukusan.Predivno izvedeno,ma savrseno:))

    ReplyDelete
  5. i ja sam zapazila ovaj recept kod mihaele međutim nisam imala prigodu kad ga napraviti pa je ostao za sljedeći put, ti si ga lijepo napravila, predobro izgleda

    ReplyDelete