Tuesday, March 16, 2010

Puslice sa kafom



Razmišljala sam šta bih mogla da napravim kao ulaz za igru ajme, koliko nas je! u kojoj nam je Ljilja ovog meseca zadala kafu kao temu.

Kafa... Ili dezert, ili napitak, nema treće (osim kod Tadeje ;) Uzela sam da mutim puslice od nekih preostalih belanaca, i tu mi padne na pamet da dodam malo Nes kafe! Dve baš-baš ravne kašičice kafe sam izmrvila u prah i dodala pred kraj mućenja, istiskivala malene puslice i sušila. Kafa im je dala neku posebnu boju, zlatno-bronzanu, baš su ispale interesantno. Ukus je dobar, oseća se kafa.

Ne znam zašto, ali meni puslice (i macarons) dobiju rupice po sebi, ali ne odmah, nego u drugoj polovini pečenja/sušenja, i to im je malo pokvarilo totalno "pearl" izgled.



Puslice sa kafom

recept za štampu

Sastojci:
3 belanca
prstohvat soli
150 g šećera
2 ravne ili 1 navršena kašičica instant kafe

Postupak:
U belanca staviti prstohvat soli i mutiti mikserom dok ne počne da se stvara pena. Dodati šećer i nastaviti mućenje još 10 minuta, pa dodati kafu koja je prethodno izmrvljena u prah, mutiti još 5 minuta. Sipati smesu u plastičnu kesu za zamrzivač, odseći vrh i istiskivati male puslice na pleh obložen papirom za pečenje. Sušiti na 100°C oko 1h - 1.5 h.



Coffee Meringues

Ingredients:
3 egg whites
a pinch of salt
150 g sugar
2 flat or 1 full tsp of instant coffee (such as Nescafe), grounded or powdered

Directions:
Mix egg whites with salt until it starts to get foamy. Add sugar and mix for 10 more minutes. Add coffee powder and mix for 5 minutes. Place the mixture in freezer bag, make a cut at one end and pipe small portions onto a big baking pan lined with baking paper. Dry for 1 - 1.5 hour in the oven preheated to 100°C.

komentara: 16

  1. Prekrasne su, odlična ideja.

    ReplyDelete
  2. Tako jednostavna ideja a odlične pusle na kraju!

    ReplyDelete
  3. Odlično izgledaju! Volim puslice i mislim da se kava savršeno uklopila!

    ReplyDelete
  4. ajme predivne su! baš kao perlice i boja im je divna, kao od školjki..možda ih i ja napravim, ali onda ću po dvije spajati nekom kremom, imam neki recept. :)

    ReplyDelete
  5. Joj, pa stvarno su ti bronzano perlaste. Nisam preveliki ljubitelj puslica, ali mislim da bi ove uz kavu, pa još malo gorču, stvarno pasale. I baš ih je lijepo vidjeti!:)

    ReplyDelete
  6. Da ih je meni barem jednom uspjeti napraviti:(((

    ReplyDelete
  7. Bas su fine. Pravila sam i ja par puta sa kafom, super su, ukus mi se bas svidja :))

    ReplyDelete
  8. Predivno izgledaju, naprosto siu preslatke i tako malene.

    ReplyDelete
  9. Bas su ti fine, svidja mi se dodatak kafe...znas sta bi jos moglo, da ih spajamo dve po dve sa nekom kremicom od cokolade ili tako nesto slicno...nadam se da je ostala jos neka za probu!;)))

    ReplyDelete
  10. preslatke su ovako male i sve iste :)

    ReplyDelete
  11. Imala sam kao klinka fazu kada sam non stop pravila puslice :) Jedino ih nisam pravila sa kafom, jer mi je tada jos uvek bila zabranjena :)

    ReplyDelete
  12. Ovo mi se čini baš zgodno, morat ću probati...:)

    ReplyDelete
  13. Nisam sto posto siguran, ali čini mi se da u puslice mora da se stavi duplo više šečera, tada neći pucati. Ja ih gotovo nikad nisam pravio (ako već imam belanca napravim orasnice) a i u njih ide šećera da te bog sačuva. Ako ih praviš, sledeći put dupliraj šećer, meslim da će se osušiti bez rupica.

    ReplyDelete
  14. This is simple yet very interesting. I do love meringues and will definitely give this a try probably this weekend. Sweet and coffee taste is something heavenly for me. Thank you for sharing!

    ReplyDelete
  15. anonymous
    pa ima ovde sigurno duplo vise secera (2 kasike na 1 belance, ovde ima tih 6 kasika i vise)

    ReplyDelete