Saturday, March 06, 2010

Pašteta od pileće džigerice

Poslednja verzija recepta za paštetu nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.


U martu istražujemo blog Cooketa koji piše Sarajka Selma, a sve u okviru igre FBI rukavice. Tamo ima svega i svačega, i moram priznati da mi je malo teško da se snalazim po blogovima na kojima jedan post nije jedan recept. Selma je inače neko ko jako puno kuva, kad vidim šta ona sve stigne da spremi za jedan mesec, budem u čudu. Takodje moram da istaknem da je vrlo analitična. I neposredna, jednostavna i realna.


Ovu paštetu sam isprobala čim je Selma objavila recept. Moj muški trio voli paštete i iako ja trubim da smanje malo, vidim da me mnogo ne fermaju. Jetrena pašteta, Carnex-ova klasika, je njima zakon. Zato mi je bila ideja da napravim domaću verziju paštete, pa ako im se svidi da ubuduće više pravimo a manje kupujemo.

Pašteta je bila hit, iako nema blage veze sa onom Carnex-ovom. Mnogo intenzivniji ukus džigerice, nekako je više mesna, tamnija, sočnija, i blago slatkasta od jabuke i sladunjavog belog vina. Čak se i meni dopala, a jedna od stvari koju uopšte ne volim je pileća džigerica. Probam ja to sa vremena na vreme, i recimo da mogu da progutam, ali da mi se svidja - ne svidja mi se. Sad kad mi se pašteta dopala pomislila sam da mi kod džigerice smeta ta njena mrvičasta suvonjava unutrašnjost, kad je spremljena klasično, onako dinstana sa lukom, a ne sam ukus.



Toplo preporučujem ovu paštetu. Super se slaže uz majonez i jabuke :)


Sastojci:
80 g rastopljenog putera
2 kašike ulja
100 g crnog luka
1 srednja jabuka
500 g pileće džigerice
150 ml pileće supe
100 ml belog vina (neko sladunjavo, moze i Vermut)
1/2 kesice želatina
1 kašika senfa
60 ml slatke pavlake
so
biber

Postupak:
1. Rastopiti puter sa dve kašike ulja, izdinstati sitno naseckan luk (malo posoljen) i jabuke isečene na sitnije kocke, pa dodati džigericu i kratko popržiti, a zatim dodati supu i vino. Kad proključa smanjiti temperaturu i kuvati oko 5-10 minuta.
2. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati džigerici. Zatim dodati i slatku pavlaku, senf, so i biber prema ukusu, pa štapnim mikserom sve dobro ispasirati.
3. Rasporediti u činijice i ostaviti da se dobro ohladi pre posluživanja. Ukoliko želite, možete kalupe obložiti plastičnom folijom, blago nakvasiti, napuniti mešavinom, i ostaviti da se dobro stegne, pa prevrnuti na tacnu i skinuti foliju (za ovu varijantu možda treba malo više želatina).

Recept za štampu

Chicken Liver Pate

Ingredients:
80 g melted butter
2 tbsp oil
100 g onions
1 middle sized apple
500 g chicken liver
150 ml chicken broth
100 ml white wine
1/2 sachet gelatin powder (6 g)
1 tbsp mustard
60 ml heavy cream
salt
ground pepper

Directions:
1. Melt the butter over two tablespoons of oil, then saute finely chopped onions and finely diced apple with a sprinkle of salt. Add the liver and fry for a few minutes, then add broth and wine. Let it boil, then lower the heat and cook for about 5-10 minutes.
2. Follow the manufacturer's instructions to dissolve the gelatin powder, add it to the liver. Stir in heavy cream, add mustard, salt and pepper to taste. Blend.
3. Arrange in small bowls and let cool before serving. If you wish, you may line small molds with a cling film, get the inside lightly wet, fill molds with the pate, cool for at least 8 hours, then turn upside down onto a plate (you may need some more gelatin for molded version).

komentara: 15

  1. Od kada samo nisam vidjela ovaj bijeli hljeb (kriska na slici)!!! Obozavam ovakve pastet i cesto ih pravim, iako kao ni ti ne volim i ne jedem dzigericu.

    ReplyDelete
  2. Super je,i ja sam planirala da je napravim.
    p.s mamajac prikrala ti se greškica,mislim da se kaže Sarajka..a ne Sarajevka,mada nije ni važno.

    ReplyDelete
  3. Moji ukućani ,na žalost ,ne vole džigericu ali za sebe ću ovo sigurno praviti.U tvojoj izvedi izgleda prelepo.
    I još ,uvek se divim tvojim prelepim slikama.

    ReplyDelete
  4. Hvala devojke :) Vera, hvala na ispravci, u pravu si :)

    ReplyDelete
  5. Pašteta je famozna, mogu misliti ova kombinacija sa majonezom kako je dobra. Nekada, za dječije rođendane sam pravila sendviče od paštete i kuhanih jaja, djeca bi prvo njih razgrabila.
    A, slike su savršene!

    ReplyDelete
  6. uf. ovaj moj čim čuje jetra i iznutrice počne okret očima od muke. a ja bih rado ovako nešto napravila. ah. pašteta izgleda odlično i vjerujem da je puno ukusnija od kupovne, a i zdravija. fotke su sjajne, po običaju :)

    ReplyDelete
  7. sviđa mi se jako ova plava boja, baš daje neki lijepi kontrast ovoj finoj paštetici... volim kupovne jetrene, ali još se nikad nisam sama usudila ju napraviti jer ne volim jetrice vidjeti u neprerađenom obliku :) a i bojim se da mi mi miris smetao za vrijeme pripreme pa mi se kasnije ni sama pašteta ne bi svidjela :))

    ReplyDelete
  8. He he, ja mislila da sam jedina koja jede pastetu i majonez :)

    ReplyDelete
  9. I kod mene je navedena na popisu. Krasno ti je ispala, a majonezu po pašteti i ja mažem, taman mi je malo "pojača" da nije presuho. Inače ne kužim ljude koji namažu tanko paštetu po kruhu. Pa ne treba mi pašteta ako hoću jesti kruh, ja to barem prst debelo, ako jedem paštetu, jedem paštetu! :)
    Super su ti sličice!

    ReplyDelete
  10. Hvala ti na krasnom komentaru i drago mi je da ti se pašteta dopala unatoč činjenici da ne mariš ni za pileću jetricu ni za paštete. ja ne volim te kupovne, izuzev kokošije Argete, ali neke domaće rado napravim u manjim količinama da se odmah može pojesti.
    Raduje me to što je ovaj mjesec moj blog pod istragom, pa se malo odmaram kuham više "po svom", pravim neke stvari koje sam odavno zapikirala na drugim blogovima...Znam da je moj blog prilična zbrka jer nemam pojma kako bi napravila indeks recepata, a posebno što obično jedan post sadrži i po dva ili tri recepta. BTW, to sam htjela tebe priupitati.
    Možda nađeš još nešto, ima tu i lagane hrane koja ti može odgovarati i u vrijeme posta.
    Pozdrav i opet hvala jer si ti alfa i omega svega ovog i ti si ta koja je najzaslužnija za naša druženja.

    ReplyDelete
  11. Pitanjce. Pravila sam pastetu ali ne skroz po receptu vec neku verijaciju sa maslinovim uljem i nisam imala jabuku pa sam stavila krompir da ubije malo onaj ukus...
    Nebitno, ispalo je ok, a pitanje je koliko ova pasteta moze da stoji u frizideru? Posto povrsinski sloj bas brzo menja boju, pa malo brinem...

    ReplyDelete
  12. j.j, nemam pojma ali ne verujem da ne moze dugo, jer i moja je bila mekana (u poredjenju sa bilo kojom kupovnom pastetom, koje su cvrste), i uopste se ne secam koliko je opstala, ali nije dugo, sigurno se pojela pre nego sto je stigla da se pokvari, jer muz je bio odusevljen.

    ReplyDelete
  13. Malo je konfuzan odgovor, izvini. Htedoh da kazem da mislim da ova pasteta NE MOZE dugo da se odrzi, jer je dosta meka i vodena, ali kod nas se pojela brze nego sto je stigla da se pokvari, recimo za 2-3 dana.

    ReplyDelete
  14. Razumela :) Mislim da ce onda biti ok. Forsiracu sendvice sa pastetom za dorucak ili veceru i nece biti bacanja. Hvala za odgovor :)

    ReplyDelete
  15. Pravila ponovo večeras, za nijansu drugačije, bez supe i želatina, pa beležim...

    50 g putera i 2 kašike ulja ugrejati, propržiti manju glavicu luka jako sitno iseckanog i jednu sladju jabuku isečenu na sitne kocke, dodati ravnu kašičicu soli. Dodati 300 g džigerice i zajedno dinstati poklopljeno 10-15 minuta. Uliti 100 ml sladjeg belog vina i dinstati otklopljeno još 5 minuta. Skinuti sa vatre i dodati malo bibera, kašičicu senfa i malo slatke pavlake (recimo 1/3 onog malog tetrapaka, i onu masnoću skupljenu po ćoškovima). Ispasirati sve štapnim mikserom. The-end.

    ReplyDelete