Wednesday, March 24, 2010

Boršč



Na poslu smo u velikoj gužvi. Sa jedne to je dobro, jer se posao razvija i raste, i u ova blesava vremena firma posluje dosta dobro. Sa druge nije, jer svakodnevno ostajanje na poslu prekovremeno ispere s mene površinski nalepljene prolećne boje koje eventualno uhvatim ujutru, dok dolazim. Kad uveče stignem kući ja sam isceđena krpa, i imam taman toliko vremena da raspremim krš koji tri muškarca fantastično pouzdano proizvode, strpam decu u krevet, pa da se i sama zanesvestim. Sreća pa je dragi naučio da kuva, inače bi verovatno živeli na sendvičima :) Ako vam kažem da ume da prodje i po nedelju dana a da ništa ne skuvam, možda mi nećete verovati. A istina je.

Naravno, neće zanavek biti ovaj tempo na poslu, ali jedan dobar naredni period hoće. Što će se odraziti i na moje blogo-aktivnosti. Nedeljama već planiram da otopim ovaj sneg sa Cooks and Bakes, pa nikako da stignem. Tako da, ako ste već primetili da me manje ima u poslednje vreme, sada znate i zašto.

To ne znači da se opraštamo. Stigle su mi dve sveske sa jako starim receptima i želela bih odatle nešto da isprobam i da vam predstavim. Za par dana mi stiže jedna divna knjiga koju sam dugo merkala pa sada konačno poručila, izdanje jednog čuvenog instituta za... Neću sada da vam otkrivam detalje, ali to je knjiga koja će mi bez dileme postati svojevrsna Biblija i o kojoj ću pisati. A imaću i veoma dragog gosta na blogu koji će vam pisati o jednoj običnoj namirnici, na svoj neobičan način.

Sve su to planovi za neko buduće vreme, a za sadašnjost vam nudim jedno lagano jelo punog ukusa i divne boje. Boršč je jelo u kome dominira cvekla, a tipično je za istočnoevropske zemlje. Varijeteti su brojni. Boršč koji je pred vama je vegetarijanska, posna instanca.

Boršč
recept za štampu


Sastojci:
1 veća cvekla (300 g)
1/2 manje glavice kupusa (300 g)
1 veći krompir (200 g)
2 srednje šargarepe (150 g)
1 glavica luka (150 g)
2 kašike paradajz pirea
so
biber
peršun
beli luk

Postupak:
1. Pripremiti povrće: cveklu izrendisati (ruku "obucite" u kesu za zamrzivač, da se ne ofarba od cvekle!) , kupus iseći na rezance. Krompir iseći na kockice, šargarepu na sitnije kockice a luk na najsitnije.
2. Na tri kašike ulja i tri kašike vode dinstati luk i šargarepu. Kad luk omekša dodati cveklu, paradajz pire, dve kašičice soli i malo bibera. Naliti litrom vode. Kad provri dodati kockice krompira i kuvati 15 minuta, pa dodati kupus i kuvati sve zajedno još pola sata (ili dok kupus ne postane sasvim mekan) na tišoj vatri, poklopljeno.
3. Pred služenje posuti sitno seckanim peršunom i belim lukom.

Borscht

Ingredients:
300 g beetroot
300 g fresh cabbage
200 g potatoes
150 g carrots
150 g onions
2 tbsp tomato puree
salt
ground pepper
fresh parsley
a few garlic cloves

Directions:
1. Grate the beetroot (wear a plastic bag over your hand!), cut the cabbage into strips, dice the potatoes and carrots, finely chop the onions.
2. Saute the onions and carrot over three tablespoons of oil until soften. Add the beetroot, tomato puree, two teaspoons of salt and ground pepper to taste. Pour one liter of water over and cook until boils. Add the tomatoes, cook for 15 more minutes. Finally, add the cabbage and cook for at least half an hour, or until cabbage get soften, with a lid on.
3. Sprinkle with finely chopped garlic and parsley leaves before serving.

komentara: 11

  1. Hvala Bogu da nas ne napuštaš jer obožavam čitati tvoj blog. Čime se baviš na poslu ako nije tajna.
    Puno pozdrava i neka dugo poživi tvoj blog.
    Ana

    ReplyDelete
  2. Hvala, Ana :)
    Ja sam informaticar, i radim u struci.

    ReplyDelete
  3. Nadam se da ćeš ipak stići objavljivati, a jedva čekam čuti o čemu se radi. Da pogađam, ne vrijedi, ali ipak da nije u pitanju Cordon Bleu Institut?

    ReplyDelete
  4. Hehehe, Selma, na dobrom si putu :)
    Druga od dve knjige koje mi stizu je njihova, ali prva, ta koju ne mogu da docekam je od jednog instituta za... :)
    Pisacu ja, samo osetno redje.

    ReplyDelete
  5. Čak i da nemaš taj pritisak na poslu, ponekad treba malo zastati, i samo udahnuti duboko. Bez ikakvog razloga, čisto da vidiš da li možeš...jer ako pomisliš da ne možeš, onda si upala u mašinu, a to onda više nije zabava... nemoj dozvoliti samonametnutim obavezama da te zarobe... umeju one čak i da te poraze ako ne paziš :)

    Strpljivi smo mi, čekaćemo... možeš i dvaput da udahneš... al nemoj preterivati :)... dva puta i dosta.

    ReplyDelete
  6. ovo izgleda odlicno!!! glavno da ima posla :) a mi znamo da nam neces i ne smijes pobjeci :)

    ReplyDelete
  7. Radujem se narednim postovima kao i ovima do sada. Zadovoljstvo je čitati ih.
    Odličan boršč!

    ReplyDelete
  8. Potpuno te razumijem, samo što je kod mene plus problem to što muž baš i ne zna kuhati pa nakon prekovremenih moram i to odraditi. Mislim još mjesec dana pa od svibnja će biti bar meni malo lakše.

    ReplyDelete
  9. uh, nije ti lako, ali drago mi je da ne odustaješ od bloga :)) ovaj boršč mi baš djeluje kao pravo proljetno/ljetno jelo, osvježavajuće i lagano! :)

    ReplyDelete
  10. Meni je pred mjesec dana stigla moja Ruska kuhinja, koju nisam uspjela onako natenane i s mirom proučiti i baš je Timna bila ta koja je htjela da nju naručimo. S ruskom sam kuhinjom inače potpuno neupoznata, a prva i zapravo jedina asocijacija mi je boršč, kojeg se priznajem nikad nisam usudila napraviti, jer mi već sastojci potpuno nespojivo zvuče. :)
    Ciklu ja vidim jedino u salati. :)Iako ima jedna salata koju sam svojedobno radila, po sistemu ruske, ali se radi sa ciklom i nije bila loša, ali kad bi je ljudi vidjeli onako ontenzivno ružičastu, svi su malo zazirali :)
    Ništa, ne preostaje mi nego pokušati napraviti boršč, moram i to probati, vrijeme je! Tvoj stvarno mami!
    A da dođe trenutak kad čovjek mora malo usporiti, barem na nekim kolosijecima, dođe. Samo ti polako, kad i koliko stigneš, ne idemo ni mi nikud. :)

    ReplyDelete
  11. nadam se da ćeš uz sve obaveze stići ipak nam ponekad neki fini receptić iz novih kuharica prezentirati :) boršč se već dugo spremam probati, pa nikako. super izgleda!

    ReplyDelete