Wednesday, March 10, 2010

Cheesecake puding


Mnogo volim kiselo slatke kombinacije. Cheesecake u bilo kom obliku meni ne može da se ne svidi. Kod Selme sam videla recept za Cheesecake za 5 minuta, a njen blog Cooketa je ovog meseca pod FBI istragom, pa nije bilo dileme šta mi je činiti.

Mikrotalasna nama služi za podgrevanje, ne i za kuvanje. Eventualno otopim čokoladu u njoj, ili odledim nešto iz zamrzivača. Pravila sam kolač za 5 minuta, jer bih crkla od znatiželje da nisam, ali malo je to suvo za moj ukus i nisam mu se vraćala.

Ovaj cheesecake nije baš cheesecake. Ko god da ga je krstio može da radi u marketingu ;) Cheesecake mora da ima podlogu, pa krem od sira. Ovde je naopačke. Krem od sira je podloga a namrvljeni keks odozgo nadomešta koru. Za razliku od kolača za 5 minuta, ovaj proizvod je mnogo upotrebljiviji. Dobije se neka vrsta krema, poput pudinga, a bez trunke brašna ili gustina. Vreme kuvanja je ovde ključno, i treba ga prilagoditi svojim uslovima.

Sastav: sir, pavlaka, jaje i šećer. Smućkala sam sve viljuškom, podelila u dve činijice i jednu po jednu kuvala u mikrotalasnoj na 300 W. Jednu 3.5 minuta, drugu 3 minuta. Ona prva je bila malo gušća, druga malo redja, a samo 30 sekundi razlike u kuvanju. Tako da, mislim da je nemoguće dati baš idealno precizna uputstva što se tiče dužine kuvanja. Selma je stavila višnje unutra, a ja nisam htela da ih krijem :) pa sam ih poredjala preko. Nisam ništa hladila u frižideru i čekala, jer u tom slučaju meni ne bi bio opravdan naziv "... za 5 minuta". Sve u svemu, ovo uopšte nije bilo loše!

Trudiću se da ipak ne posežem za ovakvim poslasticama često. Dok napravim klasičan cheesecake bar potrošim neko vreme pa usput i neku kaloriju, a i imam onaj osećaj zadovoljstva povodom uloženog i uzvraćenog. Ovako kad se moj posao svede na muć-muć viljuškom u tri pokreta, i kroz tri minuta imam gotov dezert, kao da sam nekog prevarila ili nešto slagala, eto tako se osećam :/


Sastojci:
100 g krem sira (ja stavila Subotički Krem maslac)
150 ml kisele pavlake (3/4 čaše)
100 g prah šećera
1 jaje
malo višanja iz kompota
dva-tri keksa po izboru

Postupak:
U posudi pomešati krem sir, pavlaku i prah šećer. Dodati jaje i malo umutiti viljuškom, da bude glatko. Podeliti u dve keramičke činijice, paziti da ne budu pune do vrha, i kuvati svaku u mikrotalasnoj oko 3 minuta na 300 W. Izvaditi, ostaviti pet-deset minuta, pa posuti izmrvljenim keksom i odozgo staviti nekoliko višanja iz kompota ili drugo kiselkasto voće.

Recept za štampu

5 Minutes Cheesecake Pudding

Ingredients:
100 g cream cheese
150 g sour cream
100 g icing sugar
1 egg
some sour cherries
a few biscuits

Directions:
Whisk together cream cheese, sour cream and sugar until smooth. Add an egg and whisk to combine. Arrange into two small microwave-proof bowls and cook each one for about 3 minutes on 300 W. Set aside for 5-10 minutes, sprinkle with biscuit crumbles and place some sour cherries over.

komentara: 14

  1. Bas mi se svidja. Ja nemam mikrovalnu, tako da mi ovaj recept otpada.
    Preslatke su ti posudice :)))

    ReplyDelete
  2. teško je odoljeti desertu za pet minuta, ja sam ga baš morala probati. Nisam išla dalje u "istraživanje" ko je prvi postavio ovaj recept i zadržala sam se na blogu "Not Quuite Nigella", također sam zapazila sa je to više neka krema nego klasični cheesecake, s tim što ja nisam ni probala nepečene cheesecake pa se može biti na njih mislilo kada je neko ovo nazvao cheesecakeom. Tu bi mi bilo logike, jer je taj nepečeni ustvari krema očvrsnuta želatinom.
    Ne znama zašto nisam uslikala unutrašnjost, meni se skroz stisnula (valjda sam smatrala da je slika ružna). Koristila sam Vindija Scala light krem sir koji mnogo liči na pavlaku, ali je kremast i očvrsnut nekim dodacima.
    Pozdrav i hvala ti što si isprobala, a sličice, ma šta da kažem, izvrsne su.

    ReplyDelete
  3. Nisam to vidjela kod Selme, valjda mi je promaklo. Nema mikrovalnu pa ne mogu raditil, ali sam sigurna da bi mi se svidjelo!

    ReplyDelete
  4. Selma, slikala sam ovu sto se manje stegla, druga je bila cvrsca, ali imaj u vidu da je to sve bilo jos toplo, nisam nista hladila, nije bilo vremena za hladjenje i dodatno stezanje :) U principu ovo je jako zgodno za alarmantne situacije, i po sastavu je dobro, i hvala na receptu, svakako :)

    ReplyDelete
  5. Super izgleda,da sam naišla pre vikenda na ovo ne bi se mučila 100 sati sa "pravim" cheesecake-om,koji mi se na kraju nije ni dopao.

    Sličice su ti i dalje fenomenalne!A i posudice,imam iste.

    ReplyDelete
  6. moram sto prije ovo isprobati, fenomenalno izgleda!

    ReplyDelete
  7. Fora ideja. I ja moju mikrovalku ritko koristim za kuhanje. Izgleda da bi tribala! :)

    ReplyDelete
  8. eh, ja nemam mikrovalnu, a baš me zanima okus.. :)

    ReplyDelete
  9. po sastojcima bi se ovo svakako moglo nazvati klasičnim cheesecakeom,no po okusu, kao što kažeš, više vuče na kremu nego na tortu. ali meni je svejedno bila dobra ova instant kremica. baš sam htjela probati i dobro će recept doći u kriznim situacijama. fotke su ti, usput rečeno, sjajne!

    ReplyDelete
  10. Upravo sam pročitala da je jedna Sarajka dobila franšizu i otvorila "Torte i to..." u Beogradu. Da li si to čula i da li si već bila? Ja ti preporučujem i zagrebački i sarajevski lokali su predivni, kolači fantazija, sigurna sam da će i beogradski biti hit.

    ReplyDelete
  11. Hvala na informaciji, Selma :) Nisam cula, jer ne pratim bas nista od medija. Svakako cu otici.

    ReplyDelete
  12. Da li je jaje dovoljno termicki obradjeno na ovaj nacin u mikrotalasnoj?

    ReplyDelete
  13. Za one koje nemaju mikrotalasnu...ideja...posudice poredate u šerpu, nalijete vode do polovine posudica i pustite da voda polako kjuča, da bi se smesa termički obradila.

    ReplyDelete