Tuesday, March 23, 2010

Medovik

Poslednja verzija recepta za medovik nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.
 


Ako je moguće biti zaljubljen u kolač, onda sam ja zaljubljena u medovik. Na osnovu iskustava drugih blogerki koje su ga pravile, došla sam do jednostavnije formule za pravljenje medovika u odnosu na raniji zapis. Bez kuvanja jaja na pari. I sa prah šećerom u filu, umesto običnog. Ovaj primerak je pravljen za jednu dragu osobu, kolač je spakovan dok još nije bio zreo za sečenje, pa nemam uslikano isečeno parče. Vidi se presek i ovako.

Sastojci za kore:
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda
180 g putera
1 ravna kašičica sode bikarbone
450-500 g oštrog brašna

Sastojci za fil:
400 g prah šećera
1,5 l kisele pavlake sa min 20% mm
+ 200 ml slatke pavlake (ne mora, a i ne smeta)

Postupak:
1. Kiselu pavlaku i šećer blago promešati varjačom pa staviti u frižider. Preporučljivo je da se prah šećer pomeša prvo sa manjom količinom kisele pavlake, da ne ostanu grudvice, pa posle sastavi sa ostatkom kisele pavlake. Posle pola sata izvaditi i opet promešati. Vratiti u frižider. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru. Pavlaka će se od šećera razrediti ali ne sme da bude čorba. Ako vam se učini da je retka, umtite posebno malo slatke pavlake i pomešajte sa kiselom. Imlekova pavlaka se pokazala odličnom, a ovaj put sam pravila sa subotičkom koja je bila nešto redja u startu, pa sam joj dodala 200 ml umućene slatke pavlake. Mada, nije ni to moralo. Dobila sam zapreminski malo više fila.

2. Na tihoj vatri otopiti med i puter. Za to vreme umutiti jaja i šećer mikserom dok masa ne postane svetla, 10-15 min, okvirno. U umućena jaja dodati toplu mešavinu meda i putera i mutiti mikserom još malo. Zatim dodati sodu bikarbonu, pa dodavati brašno u nekoliko navrata, mešajući varjačom. Testo treba da bude meko. Testo ostaviti pola sata-sat na sobnoj temperaturi. Hladjenjem postaje gušće, što je i potrebno da bi kasnije moglo da se barata njime.


3. Od ohladjenog testa napraviti dve velike kore. Iseći 3 papira za pečenje u veličini dna velikog pleha od rerne (u mom slučaju 35x40 cm), dva kao podloge za dve kore, i treći kao pokrivač za koru prilikom rastanjivanja. Jedan papir posuti brašnom, rasporediti polovinu testa po njemu, rastanjiti ga tapkajući rukama uz posipanje brašnom da se ne bi lepilo. Prebaciti papir preko kore, pa sve preći oklagijom, da se kora lepo poravna i ujednači. Ponoviti postupak i za drugu koru.


4. Kore peći kratko, 6-7 minuta na oko 180°C, pazeći da ne pregore, što ume da se desi za čas. Tople kore su mekane. Kad se ohlade postaće krute i krte (što je ok). Preseći ih na pola kad su u nekom poluohladjenom stanju, da se dobiju 4 kore.


5. Fil okvirno podeliti na 3 dela, pa mazati preko tri kore i slagati. Četvrtu ne filovati. Sad sve pokriti plastičnom folijom, staviti u frižider i zaboraviti na jedno 24h. Posle tog vremena opkrojiti ivice kolača da postanu ravne, a odozgo posuti prah šećerom, i tek onda seći. Čuvati u frižideru pokriveno plastičnom folijom.


6. Odaberite miran deo dana za konzumaciju ove divote, i na trenutak zatvorite oči dok se ukusi mednih korica i kiselkasto slatkog fila komplementarno stapaju...

Recept za štampu
Medovik kao tema kuVarijacija, u 8 izvodjenja.
Medovik je po ovom receptu pravila Marija~Maki, Nastasja...


Medovik - Honey Cake With Sour Cream Filling

Biscuit Ingredients:
3 eggs
200 g sugar
3 tbsp honey
180 g butter
1 flat tsp baking soda
450-500 g all purpose flour

Filling ingredients:
400 g icing sugar
1,5 l sour cream, min 20% fat
+ 200 ml heavy cream (optional)

Directions:
1. Whisk sugar with sour cream slowly. You may whisk all sugar with small amount of sour cream, to avoid sugar crumbles, then combine with the rest of the cream. Put it in the fridge to cool, whisk again after half an hour. Do not use electric mixer, as your filling might turn into something that looks like a soup. Optional, if you think your filling is too runny after cooling, whip some heavy cream and mix in.

2. Melt butter with sugar over low heat.

3. Whip eggs and sugar until foamy, for about 10-15 minutes. Add melted butter and honey, and mix for a few more minutes.

4. Add baking soda, stir well. Start adding flour, stirring using a wooden spoon. The dough should be soft.

5. Set aside at room temperature for 30 minutes to 1 hour, letting the dough thicken. Semi-thick dough is what you need for rolling.

6. Divide the dough into two equal parts. Roll each half into rectangular shape fitting the bottom of your biggest oven pan (35x40 cm, in my case). Use one sheet of baking paper as a base for the biscuit, place the dough over and flatten with your hands, dusting with flour when needed, to prevent sticking the dough to hands. Cover with another sheet of paper and make a nice flat surface using a rolling pin. Cut the edges to line the biscuit with paper. Repeat with another half.

7. Bake the biscuits in the oven preheated to 180°C for 6-7 minutes. Be careful not to overbake them. Let cool and cut each biscuit in two, getting four of smaller size. Warm biscuits are soft, but they'll harden, which is OK.

8. Divide the filling into 3 equal parts, then spread it over three biscuits. Cover with fourth one, than wrap whole cake with cling film and let cool for at least 24 hours before cutting and serving. The longer the setting time, the better the cake.

komentara: 26

  1. Ispao ti je savršeno. Još ću se i ja zaljubiti u njega!

    ReplyDelete
  2. stvarno si postala majstorica u izradi medovika. ja nikako da se odvažim...možda za uskrs, budući da je kolač izdašan. bojim se tog vražjeg fila :/ tebi je (opet!) ispao savršeno!

    ReplyDelete
  3. Just wanted to say that I really liked the aesthetics of your blog. This recipe intrigued me a lot because of the honey component and I hope to try it one day. Thanks for the recipe and all the best :).

    ReplyDelete
  4. Ja mislim da je moguće biti zaljubljen u kolač, nije mi se jednom desilo. ne bude to ljubav za sva vremena, ali traje...
    Medovik ti je fantastičan, kao i onaj prvi. Čestitam.

    ReplyDelete
  5. Baš si ga usavršila. Savršen je!

    ReplyDelete
  6. Odlično si ti to pojasnila, bio bi red i ja da ga isprobam, vrlo moguće za Uskrs.

    ReplyDelete
  7. Merhaba,

    Ben çok beğendim.Teşekkürler*

    ReplyDelete
  8. Perfektno izgleda! Pravi cu ga ubrzo! Moj otac ce se zaljubiti zato sto mnogo voli med!

    ReplyDelete
  9. Hvala :)
    Ako neko ne zna - u koricama se zaista fino oseca ukus meda, ali medna boja dolazi od sode bikarbone :)

    ReplyDelete
  10. Super izgleda, stvarno!
    Meni je ostalo korica i dugo ostanu svježe i ne kvare se. I nakon što su tako stajale skoro deset dana, zdrobila sam ih i napravila malu količinu kreme i sve skupa zamijesila i dobila tijesto od kojeg sam oblikovala kuglice. Meni su tako super, stoje u hladnjaku i kad mi dođe, ubacim jednu u usta. Na kraju je ispalo da se meni, nakon svih mojih njurganja, medovik jedino sviđa. muž još još, Timna ga neće ni pogledati :(
    @Monika, moja iskustva govore da sa Dukatovim mileramom i samo polovinom količine šećera, dakle 200g, ali obavezno u prahu, nećeš imati problema. Nemoj previše miješati. Običnom pjenjajoč dva-tri puta da se šečer umiješa i to je to. Onda ostane čvrsto, a dovoljno je slatko.Možeš čak pokušati i s manje šećera, recimo 150-170g, ako ne voliš preslatko, jer su i kore dovoljno slatke.

    ReplyDelete
  11. Medovik kuglice! Tadeja, bravo :)

    ReplyDelete
  12. Lepa ljubavna priča. :) Volela bih i ja da probam da ga napravim, kad si već toliko nahvalila, ali plašim se da eksperimentišem s ovdašnjom pavlakom koja (čini mi se) nikad nije onako čvrsta kao naša. Naročito od kad sam pročitala u komentarima prethodnog posta o medoviku da mnogima nije uspeo. Da li se kaže MEdovik ili meDOvik?

    ReplyDelete
  13. Neces nikad znati ako ne probas :) Uzmi malu kolicinu pavlake, recimo 1.5 dl i 40 g prah secera, pa vidi kako ce da se vole :)

    Beogradska krv mi nalaze da kolac zovem medoooovik :) ali Rusi bi sigurno rekli medovIK.

    ReplyDelete
  14. Pa vrijeme je i da ja probam iako nije nikad kasno,divno si to napravila.

    ReplyDelete
  15. Evo me sa izvestajima o Medoviku. Kao sto znas, drugi put sam ga pravila. Slike si videla, na oko je bio prelep.. Ali! Nesto u ukusu nije bilo kao prvi put. Oni koji su samo ovaj probali, bili su super zadovoljni, ali mi koji smo jeli i prvi, nesto tu nije isto. Prvo, kore su mi ovog puta ipale malo svetlije, mozda sam ih minut krace pekla, od straha da ne pregore, ne znam da li to moze da ima neke veze. Sto se testa tice testa, ovog puta je bilo mnogo lakse za rad. Drugo, ne oseca se onaj ukus karamele na kraju zalogaja. Da li je moguce da se taj smek postize kuvanjem jaja i secera na pari, sto ovog puta nisam radila. Jel si ti probala ovu drugu varijantu kolaca, da li ti je bio isti ukus? Sve u svemu, kolac je super ispao, a prvi put je bilo savrsenstvo...

    ReplyDelete
  16. Maki, ne znam. Ja nisam primetila neku razliku u ukusu. Ali moguce je, sto da ne. Mozda ima veze i to sto su se kore malo krace pekle.

    ReplyDelete
  17. Ja mislim da je fora u korama, da sam trebala jos minut, dva da ih ostavim u rerni. Moracu i treci put da pravim, hahaha, pa da vidim. Inace, svi koji se neckaju, neka se bace na posao, ako sam ja uspela da ga napravim sa tri dana staza u kuhinji, svi ce... Evo i linka ka mom kolacicu! http://biteslikemusic.blogspot.com/p/slike_15.html

    ReplyDelete
  18. draga mamajac,
    upravo sam probala Medovik koji sam napravila po tvom pojednostavljenom receptu i mogu ti reci da sam odusevljena. Kuvanje jaja na pari za izradu tjesta je ocigledno uzaludan posao jer ukus kolaca je isti i bez toga. Ja sam ispekla dvije velike kore i izrezala ih na 8 traka. Dobila sam tortu fantastinog ukusa, izgleda i prelijepog presjeka i sve to bez po muke. Hvala! :)
    srdcan pozdrav,
    Sladjana

    ReplyDelete
  19. odličan . I ja ću isprobati u skorije vreme...

    ReplyDelete
  20. Ne mogu da verujem da ovde idu samo 3 kašike meda, tipovala bi na 200g ako ne i više. Savršenstvo! Davno mi se nešto slatko tako nije dopalo, valjda je tako meko, aromatično, liči na medenjake (ne ljubim ih) ali nije, a još i lagano, pa hladno i malkice kisi! A koliko vidim i jako ekonomičan kolač.

    ReplyDelete
  21. Sta mislite da li bi secer mogao da se zameni medom u filu? Imam osecaj da bi to bio pun pogodak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Padalo mi je to na pamet, dok sam razmišljala samo o ukusu, tj. kako da se med još jače oseti. Ali mislim da ne bi bilo dobro, zbog opasnosti da se fil razredi previše, jer je med tečan. Fil je i inače osetljiv, jer se kisele pavlake različito ponašaju od proizvođača do proizvođača. Moglo bi da se proba na manjoj količini, recimo sve podeljeno sa 10, tj. 150 g pavlake i ?? meda, i to sa Imlek kiselom pavlakom od 20% mm, pa da se na osnovu tog uzorka i njegovih osobina proceni da li je moguće ili ne.

      Ako probaš - javi, ako probam - javljam :)

      Delete
  22. Nisam se usudila, sad sam napravila sa secerom...ali sledeci put obavezno pokusavam pa cu javiti. Inace veliki kompliment za blog. Ja sam verni a i cutljivi citalac-cini mi se od pocetka i ovo je sajt na koji se maltene svakodnevno vracam.
    Sa tvojim receptom za burek vec duze vreme glumim domacicu iz snova:) Da ne pricam o tortiljama, pecenim sarmicama i mnogim drugim djakonijama. Super si! (...i naravno hvala :) )

    ReplyDelete
  23. Zaboravih da kazem da sam ubacila pet kasika meda u testo a smanjila secer na 100 grama :) Kore se peku...

    ReplyDelete
  24. :)
    Hvala ti, od srca!!
    I srećno s medovikom (ja se spremam u decembru da ga re-objavim, sa još detaljnijim postupkom.)
    Pozdrav!

    ReplyDelete