Wednesday, March 11, 2009

Starinski kolač od oraha


Godiva je na Coolinariki ostavila recept za ovaj kolač. Naslovila ga je samo "Lako, lepo". Već na prvo gledanje vratio mi se ukus detinjstva, mogla sam da osetim stari, skoro zaboravljeni spoj jaja, oraha i džema od kajsije.

Ovakve kolače je pravila baka. Mama već nije. Pravila je 100 drugih, ali ovakve nije. Kora od oraha i belanaca, žuti fil od žumanaca, premaz u vidu džema od kajsija i sve posuto mlevenim orasima. Jednostavno se pravi, a ukus je zaista nešto posebno, nešto što se u današnjim jednostavnim kolačima ne sreće. Meni je ovo, po kvalitetu ukusa, u rangu najbolje torte, toliko mi se dopada. Deci se takodje svidja, a dragi ne priznaje "hlebaste" kolače (njemu daj tulumbe, baklave, bajadere, krempite, šampite i on je srećan!). Odmah sam trećinu odnela komšinici, da nju malo obradujem a sebe malo spasem :)

Godiva, hvala na receptu i oživljavanju davnih uspomena.


Sastojci:
5 jaja
150 g + 3 kašike šećera
150 g putera
150 + 50 g mlevenih oraha
130 g + 2 kašike brašna
vanilin šećer
dve-tri kašike džema od kajsije

Postupak:
1. Penasto umutiti belanca sa 150 g šećera, dodati omekšali puter, 150 g oraha i 130 g brašna. Prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje (ja sam pekla i okruglom od 25 cm), staviti da se peče 20-ak minuta na 180°C.
2. Za to vreme umutiti žumanca sa 3 kašike šećera, dodati 2 kašike brašna i dodati vanilin šećer. Rasporediti preko kore od belanaca pa vratiti u rernu na još 10 minuta.
3. Par kašika džema od kajsije razmutiti na tihoj vatri i premazati preko kolača, pa posuti sa 50 g mlevenih oraha.

Recept je, u okviru igre FBI rukavice isprobala Andrea.

komentara: 14

  1. ovakve bakine kolače obožavam, sjećaju na djetinjstvo i mirišu nekako drugačije od ovih 'modernih'

    ReplyDelete
  2. već znam da bi obožavala ovaj kolač... slično pravi moja mama, samo što ona napravi biskvit od oraha, i zatim premaže sa kremom od žumanjaka i šećera, i to se treba sušiti na hladnom mjestu, znači nema džema..al' ovo ću definitivno probati..:))
    p.s.:fotke i crni tanjur za 5!

    ReplyDelete
  3. Kod nas se ovakvi kolači nisu baš radili. Kolač jako lijepo izgleda, a i sastojci mi se sviđaju.
    P.S.
    Imam iste vilice za kolače. :)

    ReplyDelete
  4. Predivan kolac sa ukusom davnina i toplih secanja!

    ReplyDelete
  5. ovo su u mojoj porodici bili 'gospodski' kolači za razliku od lijene pite i sličnih, a u mojim receptima imam nekoliko varijacija istog kolača sa različitim imenima (abesinac, londonske štanglice). kako god, kolač je jednostavno divan, čini mi se i bolji ako se koriste bademi ili lješnjaci.
    pratim blog, sve pohvale i za recepte i za fotografije!

    ReplyDelete
  6. Bas sam ostavila komentar ispod tvoje slike na cooliki.
    Ne mozes ni da zamislis koliko puno si me obradovala jer si ga napravila. To je stari recept mog dragog andjela, moje bakice. Cesto ga radim jer me podseca na nju i sve bi dala da ona moze jos jednom da ga napravi.

    ReplyDelete
  7. I moja je baka često radila ovakve kolače. Baš prav okus djetinjstva. Super su fotke!

    ReplyDelete
  8. Predivne fotografije i predivan kolac!

    Moja baka je pravila nesto slicno. Nazalost, recepta vise nema :(

    ReplyDelete
  9. krasne slike, krasan recept! što druo reći :)

    ReplyDelete
  10. Moja tetka (73 god) ovo cesto pravi, pa znam tacno kako je ukusno, a naravno svi vec znaju koliko cijenim ove stare dobre recepte. Slike su ti divne!

    ReplyDelete
  11. Ovakvi kolači su za mene i moje ukućane. To je pravi okus u ustima koji ostaje dugo, dugo. Slične i ja pravim a u mojoj bilježnici se zovu: abesinci, fini kolač od oraha.
    Redovito pratim ovaj blog i uživam u slikama i receptima!

    ReplyDelete