Sunday, March 01, 2009

Pileća krem čorba sa belim lukom


100-ti post :) Umesto da obeležim svečano nekom tortom, stoti post biće posvećen običnom, jednostavnom ručku.

Nedelja, vikend, nisam stigla ni do pijace ni do prodavnice, zalihe osnovnih namirnica na izmaku. Nema čak ni krompira. U frižideru od veze zeleni ostao samo peršun, u frizu jedne pileće grudi. Napravih nešto izmedju čorbe i ajmokca, uz puno belog luka i dodatak domaće Vegete. Bilo je malo sirotinjski, ali vrlo ukusno :)

Domaća Vegeta - pre nekog vremena kupim sušač za voće i povrće, rešena da sama napravim mix začina koji će mi zameniti Vegetu. Ni ranije je nisam koristila puno, od pre par meseci sam je izbacila totalno. Grozan je taj MSG koji se utrpava svuda. Vegeta i supe iz kesice (i kocke) su prepune ovog sastojka koji ima zadatak da pojača ukus po cenu svadje sa nervnim ćelijama. Totalna sintetika. Rešila sam da je proteram iz kuće koliko mogu.

Napravila sam domaći mix. Šargarepu, koren peršuna i koren celera sam izrendisala sitno. List peršuna iseckala. Poredjala na gazu pa na sušač. Dobila sam mešavinu koja uz dodatak soli može biti odlična zamena za vegetolike začine. Tu jednu teglu sam napravila pre mesec-dva i skoro sam je potrošila, spremala se da napravim novu turu, kad kod piljara vidim sušeno povrće na meru. Pogledam ambalažu, nema dodataka, samo suvo povrće. Vršački je proizvođač, ako se dobro sećam. Kupila sam, poštedelo me je mukotrpnog rendisanja. Komadići su krupniji ali lepše izgledaju nego moje froncle ;)

Levo, kupovni miks suvog povrća bez dodataka. Desno, moj mix rendisanog suvog povrća.

Sastojci:
1 pileće grudi
4-5 korena peršuna
1 glavica luka
10 zrna bibera
oko 60 ml ulja
5-6 čenova belog luka
3 ravne kašike brašna (dve belog, jedna integralnog)
so
2 kašike sušenog povrća (kao Vegeta, bez soli)

Postupak:
1. Glavicu luka iseći na pola ili na četvrtine, pa zapeći na ringli preko alu folije. Beli luk iseckati na sitno.
2. U veću šerpu staviti pileće grudi, zapečeni crni luk, očiščen koren peršuna, biber i naliti vodom. Dodati i kašičicu soli.
3. Kad je meso kuvano, izvaditi ga, a supu procediti. Šerpu oprati. Meso iseckati na sitne komade.
4. U šerpu sipati ulje, sitno naseckan beli luk i malo soli. Upržiti kratko i dodati brašno, pa pržiti još dva-tri minuta pazeći da brašno ne zagori. Naliti supom (oko 1.5 l), dodati meso i suvo povrće. Kuvati na tihoj vatri još 15-ak minuta, dok se ne zgusne. Probati, dosoliti ako treba. Poslužiti uz hleb krckave korice :)

komentara: 11

  1. Kako je meni ovo finoooo.
    Ja volim jednostavne a ukusne stvari :)
    Odlicna ti je ideja za susenje povrca umijesto Vegete, ja je takodjer puno ne koristim.
    Ja uvijek kazem da jelo ako se kuha kako treba ima svoj ukus i da ga nije potrebno umjetno pojacavati.
    Juhe iz kesice i gotova hrana su "ne daj Boze" kod mene u kuci, mada bi ih djeca jela,
    a koliko god Vegetu ne koristila uvijek je i imam ,
    nekako samo truncica u juhi mi da onaj okus koji trazim bez obzira koliko je juha ukusna sama od sebe.
    Valjda mi je taj okus juhe ostao jos od djetinjstva,jer mi je majka pravila prekrasnu juhu(pricam o bistroj juhi) i ona bi uvijek dodala samo mrvicu vegete.
    Al sva bi se moja Vegeta svela na tu juhu, inace...rijetko, jako rijetko je koristim.
    Al drga moja, sad cu i ja kao ti oprobati napraviti domacu i sigurno milion puta zdraviju i 100 % prirodnu.

    ReplyDelete
  2. Pre nekog vremena bile su u Beogradu da se kupe kesice zacina Hit spice. I ja sam naravno, kupila po jednu kesicu od svega :) Nesto mi se svidelo, nesto nije, ali ono sto je na mene ostavilo poseban utisak bila je slatka so Aji Shio. Onda je Hit spice zacina nestalo. Medjutim, u mojoj omiljenoj radnji kod kineza naletim na kesu od oko 500 g tog cuda :) I kupim. U medjuvremenu pocne da bruji sve o stetnosti MSG-a, ja se s tim slozim, pocnemo da kupujemo Vegetu bez njega, da izbegavamo supe iz kesice... Da ne duzim, na poslednjoj kesi Aji shio koju smo kupili pisalo je MSG. Toliko smo pazili da smo izbacili sve sa aditivima, a uveli MSG u najcistijem obliku :)

    ReplyDelete
  3. juhica je fantastična, volim ovakve jednostavne recepte...a i tvoja domaća kombiancija začina čini mi se odlična :)

    ReplyDelete
  4. je l' mog' ja da ne perem šerpicu dok pravim juhicu, nego da uzmem novu šerpu, pa da posle operem dve :)

    ustvari nisam to uopšte hteo da kažem, nego - vidim da ti je ovo povrće positno - ja sam moje te zezalice iseckao nešto nožekanjom, a nešto na štapiće sa superseckišom onim ručnim. ponosito izjavljujem da nema ništa mojih prstiju :)
    pre par dana sam iseckao celer isto, ovih dana ću da usnimim i kako izgleda suv, pa ću da turim link kad podignem slike.

    ReplyDelete
  5. Nemoj zezaš, doktore, sa tim šerpama :) Al' drago mi je da čitaš pažljivo.

    Povrće stavi kakvo imaš, videla sam slike na iStock-u tog tvog mix-a sušenog. Ja napisala 15 minuta kuvanja od kad se sipaju začini, a ti probaj, možda će biti potrebno više, ako su komadići krupniji pa im treba duže da se skuvaju.

    I sad nešto gledam... Napisala sam 3 kašike brašna, a nešto mi to zvuči baš mnogo. Idem da prepravim da su to ravne kašike, jer u suprotnom može da se dobije sos a ne čorba! :)

    Nego, kako si ti sušio povrće, u rerni ili napolju ili?

    ReplyDelete
  6. ma imam ovu glavnu grosse TA pećicu, pa sam turio neki bindacot (to je onaj papirokarton od koga se recimo prave kutije za cipele) na onu gornju ploču koja je odaljena od onog vrućeg dela nekih 2cm, i jedno tri dana... (znači iz vrlo izunaokolo i vrlo polako).
    evo tera me žena sovog kompa, odo da gledam tenis, pa ću ev. da škljocnem pa sutra ću da podignem slyke, pa ću da se puvenjam kad ih pridignem tamo gde ih šaljem jelte.
    * (jel si razmišljala o ovome što radim ja, slike ti izgledaju cool, pa ako i zadovoljavaju tehnikalije onih tamo pacera, mogle bi ti doneti i neki zelembać na godišnem nivou, a nije neki mnogo veliki dodatni pos'o. ako da/te interesuje, cimni me slobodno na mail pa ovo/ono/ i tako to)

    ReplyDelete
  7. Hm, TA peć, dobra ideja da radi još nešto osim što greje stan :) Ja sam proterala obe TA peći još pre jedno 6-7 godina, al' bitno da sam kupila taj sušač, koji sam uporetbila dvaput i sad mi samo smeta. Zapravo nije uopšte jednostavno osušiti povrće, jer ti treba velika površina, izvor toplote i vreme. I zaštita od dece ako su sitna. Ja sam jednu turu probala da sušim neke seckane komadiće, sitne, u toj sušilici, ali nekako to nije baš bilo ravnomerno, spolja se kao osušilo ali imam utisak da iznutra baš i nije, a ako ostavim duže hoće da pocrni spolja, a ako odsviram kraj, bojim se ubuđaće se kad strpam u teglu, ako je unutra još vlažnjikavo... Uglavnom ta sušilica uopšte ne radi posao kako sam ja očekivala, ima neki fen na dnu, i pet tanjira rupičastih jedan preko drugog, ali ne raspoređuje ravnomerno toplotu, treba da sediš pored i dežuraš, pa povremeno promeniš mesta tanjirima i zarotiraš ih... Što je sve velika gnjavaža jer ti ono zuji satima i nervira te, pa je najpametnije da se pusti preko noći da odradi sušenje, al' onda nema nadzora, i... dođavola s tim spravama koje ne obavljaju dobro svoju jedinu funkciju (i s nama koji ih kupujemo :)))

    Što se tiče stock-a, probala ja pre par godina da se uključim u to, iStock mi nešto bio komplikovan, nego sam slala na Fotoliu, evo ovde nekih slika koje su prošle, ali brzo sam shvatila da je za to ipak potrebno malo ozbiljnije bavljenje i pristup svemu tome, a naravno i razumevanje fotografije. Prvo, vrlo često slikam brzinski, pod nekim lampama u kuhinji, gde moram ISO da držim na 200 ili 400... Dalje, čak i kad imam fotku koja bi tehnički prošla, treba ipak vremena da se to sredi koliko toliko i onda golgota sa keywords, to mi je nekako najteže bilo, i najviše vremena uzimalo. Kontam da se i to uči, tj. pregledaju gomile sličnih fotki sa istom tematikom i dobrim download-om, ali jednostavno nisam mogla dalje da se udubljujem u to, a mrzim da radim nešto površno. Tako sam i batalila, i fotkam samo za "lične potrebe" :) Druga je totalno priča kad slikam za blog, izlaz koji meni treba je 500 px širine, tu svašta može da prodje i da se ne vidi, dok na 12 Mpx neće baš... Videla sam kasnije da postoji i neki foodstock, orijentisan samo na klopu, ali sa još višim kriterijumima. Kad ja vidim tamošnje fotke, lako skapiram da nisam ja iz te klase, i neću da se ložim da bih možda mogla... U svakom slučaju hvala na ponudi za pomoć, setiću se ako nekad poželim da se iskušam ponovo na stock-u, sad jedva i ovo oko bloga postižem, uz full time posao i porodicu.
    Pozdrav, doktore.

    ReplyDelete
  8. evo ovo su naseckani za sušenje celerčići:

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18493784/2/stock-photo-18493784-celery.jpg

    škljocno sam sad ove suve pre nego što sam ih turio u teglicu, al ne da mi se sad da peglam slike. ovih dana.

    a ovo za slike, cimaj kad god. (mislim da bi ovo i na shutterstock sajtu prošlo opušteno, a i na istocku (opet kažem, samo ako zadovoljava i ona njihova glupetaranja u smislu tehnikalija).

    ReplyDelete
  9. evo ovde su suvi:

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18691237/2/stock-photo-18691237-dry-vegetable.jpg

    http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/18691277/2/stock-photo-18691277-dry-vegetable.jpg

    ka je malo požuteo. al je skroz cool.

    ReplyDelete
  10. eve ga najzad. evo ovako sam ih iseckao na štapiće, i onda kad su se osušili... nekada mnogo, postalo je malo :)

    http://www.istockphoto.com/stock-video-18486894-dried-vegetable.php

    ReplyDelete