Thursday, March 19, 2009

Čokoladna torta



Moj dragi se rado seća i sa uzdahom pominje Japansku tortu. Nisam imala nameru da je opet pravim ali sam rešila da ga obradujem nekim prilično čokoladnim desertom. Na blogu NLO (kasnije zatvoren), koji je pod FBI istragom ovog meseca, naišla sam na čokoladnu tortu koja je obećavala full čokoladni užitak.


Palachinka mi je poklonila presladak mini kalup za tortu precnika 18 cm (hvala!). Taman je dovoljan za tortice za kućne potrebe, i sad sam ga prvi put upotrebila. Krenula sam da polovim mere zapisane kod NLO, pa skapirala da će torta biti nano-size. Rešila sam da samo koru napravim manju tj. tanju, ne od 4 jaja već samo od jednog, a za fil da ništa ne smanjujem :) Po receptu je trebalo staviti i nešto alkohola koji sam ja zbog dece preskočila.

Sve bi bilo savršeno da mi testo za koru nije procurilo kroz ivicu pleha odmah po sipanju [bes!]. Srećom ispod je bila tacna pa sam sačuvala testo. Dobro, definitivno dno i obruč ne dihtuju dobro i podmetnula sam papir za pečenje odozdo i zatvorila obruč. Ispekla koru, odvojila, prevrnula, vratila na podlogu.

Fil je bomba, 400 g čokolade sa isto toliko slatke pavlake i nešto putera. Čorbasto je, ali NLO kaže da ne treba brinuti i da će se stegnuti na hladnom. Moj fil je čučao par sati u frižideru u šerpi ne pokazavši želju da se stegne, samo se neznatno zgusnuo. Montiram dno kalupa sa sve korom u obruč, i kao debil krećem da sipam taj još tečni fil, koji naravno kreće da curi [BES!!!] Preručim brzo nazad u šerpu, ono što je iscurelo obrišem, a kalup spolja obložim papirom i stegnem gumicom pa stavim kratko u zamrzivač da se tanak sloj čokoladnog fila koji je ostao stegne i napravi čep. Mislim, stvarno sam morala biti ekstremno glupava da dva puta napravim istu grešku, ali eto. Ponavljanje je majke nauke, je l'? ;)


Nakon kraćeg vremena u frizu moj kalup je konačno bio spreman za sipanje ostatka fila. Torta je ostala skoro 24 h u frižideru pre sečenja, i da, konačno se stegla! Oprostila sam sebi pehove sa curenjem kad sam sela da probam maleno parče torte. Ne treba da kažem da je moja muška trojka bila prezadovoljna.

Ova je tortica zaista mala, samo 18 cm u prečniku. Tacnice sa slike su male tacne od šoljica za tursku kafu, a kašičica je ona za mešanje šećera u toj šoljici, duplo je manja od klasične kafene kašičice.


Sastojci:
400 g čokolade
85 g putera
400 ml slatke pavlake

1 jaje
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1/2 kašike kakaa

Postupak:
1. Čokoladu i puter otopiti na pari ili u mikrotalasnoj na 180W 20 minuta. Slatku pavlaku ugrejati do pred ključanje pa dodati čokoladi. Ostaviti da se malo prohladi napolju pa fil prebaciti u frižider.
2. Penasto umutiti jedno jaje sa jednom kašikom šećera. Dodati brašno i kakao i nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Ispeći u kalupu za tortu prečnika 18 cm.
3. Obod kalupa iznutra obložiti papirom za pečenje, zbog kasnijeg odvajanja torte od kalupa. Na ohladjenu koru sipati prohlađen fil i ostaviti 12-24 sata u frižideru. Pažljivo odvojiti od kalupa, secnuti parčence, isključiti zvonjavu svih uređaja koji bi mogli da uznemiravaju, deci pustiti crtani ili im naći neku zanimaciju koja će sa sigurnošću trajati bar 10 minuta bez asistencije, i uživati :)

komentara: 27

  1. 1. moram reći da sam priželjkivala da neko napravi ovu tortu jer je zaista izvrsna:)
    2. Majo morala sam dva put pročitati post da skužim što je sve pošlo krivo (valjda od uzbuđenja)LoL
    3. odma sam pohitala na svoj blog jer sam pomislila da nisam napisala da torta mora prenoćiti u frižideru:)) ali vidim da jesam:)
    4. drago mi je da je nakraju ipak sve dobro završilo i da ste bili zadovoljni:))

    ReplyDelete
  2. ma torta izgleda odlično i veoma primamljivo! Već zamišljam okus :))

    ReplyDelete
  3. Izgleda super! Bas cokoladno!

    A kalupi su izgleda falicni :( Bas mi je zao. Ja sam pravila neki cizkejk skoro i isto mi je cureo fil, al mi nije palo na pamet da ti javim, mislila sam da je samo moj takav.

    Procitala sam kod Monchi da se podmetne pleh ispod, umesto na zicu kad ide u rernu. To cu da probam sledeci put.

    ReplyDelete
  4. Draga Maja, na svom blogu dodijelila sam ti nagrade koje si blogeri međusobno dodjeljuju, ako želiš preuzmi logo s mog bloga:)

    ReplyDelete
  5. Ovo zvuci jako ukusno...kopirala sam recept pa cu uskoro isprobati!
    Hvala

    ReplyDelete
  6. bez obzira na sve muke, torta sjajno izgleda...primijetila sam da kad nešto tokom pripreme pođe po zlu i kad se uspije to na kraju sve dobro zapakirati i završiti, gušt tokom degustacije bude još veći nego inače :))

    ReplyDelete
  7. Devojke, hvala :)

    NLO, recept je jednostavan i jasan, problem je nastao sa mojim kalupom koji ne dihtuje dobro kad se zatvori, a ja uspela cak dva puta da sipam nesto tecno u njega!

    Marija, plehic je kao lutka i rekla sam mu da me nece vise ljutiti i da cemo se lepo druziti :) Ovo sa podmetanjem velikog pleha prilikom pecenja je ok, ali meni je sve iscurilo cim sam sipala, da sam nosila do rerne ne bi nista ostalo! Ovaj stos sa papirom za pecenje odozdo a uz unutrasnji rub je sasvim ok.

    ReplyDelete
  8. joj sto ja volim da citam ovakve tvoje postove... uvek se na kraju super izvuces i sve ispadne savrseno...:)... slike su prelepe a u ukus torte ne sumnjam ni najmanje...

    ReplyDelete
  9. ja ću da potpišem maslinku... svaka tebi čast, ja bih najverovatnije poludela i sve bacila u kantu, a ti uvek sve središ i na kraju ispadne prava fantazija....

    ReplyDelete
  10. Ipak se sve dobro zavrsiolo i torta i fokte su jako lepe. Ovakve postove volim da citam, svasta se iz njih nauci :)

    ReplyDelete
  11. Prelepa cokoladna torta.Svidja mi se kako si je uredila uvek po tvome ali extra!

    ReplyDelete
  12. majo lep recept, i jednostavan. uvek se setim mojih kulinarskih početaka, kad sam mislila da je otišla "mast u propast" čim nešto ne pođe glatko. kasnije sam videla i naučila milion trikova- od zamazivanja puknute piškote do...ma dobro je znati se snaći

    ReplyDelete
  13. kaže se tamo u pravilima o dedeli nagrada-ostavi komentar na blogu kome dodeljuješ! evo jesam :)

    ReplyDelete
  14. Torta izgleda savrseno, a ja je danas radim.
    Kad sam predlozila Ivin blog za istragu, prvo sto i je palo na pamet je bila ova torta :))

    ReplyDelete
  15. Pravim je ,:) jedva cekam da stigne da je probamo, ostala mi je bila neka slatka pavlaka imlekova u frizideru, pa da je potrosim, da je ne bacam , i trazim recept i naidjem na ovaj... :D

    ReplyDelete
  16. Hvala ti za ovaj predivan recept, torta je božanstvena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ijuuu, pa ja sam zaboravila kad/šta ovo beše... Sad sam čitala, stvarno deluje kao fina torta ;) Hvala ti!

      Delete
  17. Ovo je ko stvoreno za mog prvenca, ali bih morala odmah 2 da napravim. Jednu za njega i drugu za ostatak ekipe :)

    ReplyDelete
  18. Na koliko stepeni i koliko dugo se peče?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 180°C
      relativno kratko se peče, to je malena količina, ne znam tačno, recimo 10-15 minuta.

      Delete
  19. Pekla sam 10 min, bilo je dobro. Torta je bila extra, mislim da bi još bolja bila da se ubace višnje, s obzirom da se baš iznenađujuće dobro stegne mislim da bi to moglo. Interesuje me ako bih drugi put pravila veću tortu , fil ostaje isti a kora? Sve srazmerno da povećam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sve proprcionalno.

      Pozdrav i hvala na probanju recepta :)

      Delete
  20. Može jedno pitanje :) Kora mi je ispala da tako kažem, žilava, onako se nekako izdvaja. Prošli put kad sam pravila koliko znam sve sam isto radila i nije bila. Moja mama gomilu puta kad je pravila neke druge torte ispadne joj kora tako žilava, i nikad ne zna gde je greška. Znaš li možda u čemu je štos kada se to desi, gde je greška? Hvala unapred :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Morala sam da pročitam recept ponovo, ko bi se sećao šta je pravio pre 11 godina :)

      I ne znam odgovor.

      Imala sam žilave kore kad se rade od belanaca i brašna, ali ovde to nije slučaj. A i kažeš da ti je prvi put bila OK, drugi put žilava, pa kontam da nije do sastava...

      Delete
  21. Zdravo Majo,
    Moze info koliko dugo i na kojoj temperaturi se pece kora?
    Hvala unapred na brzom odgovoru
    Pozdrav
    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pojma nemam, davno je bilo kad sam ovo pravila, a nisam zapisala. Onako, napamet - pošto je ovo stvarno malecna kora i malo sastojaka, veujem da je 12-15 min 180°C dovoljno. Ili kad intenzivno zamiriše.

      Pozdrav!

      Delete