Sunday, March 22, 2009

Focaccia sa zelenim maslinama


I dalje sam bez funkcionalne kuhinje, ali sam bar priključila šporet :) Posle par dana pauze, prvo što je moj šporet ispekao je focaccia sa zelenim maslinama by NLO.

Ja sam u testo dodala malo limunovog soka, zbog nastavka eksperimentisanja po pitanju uticaja limuna u testu. Nisam dobila koricu kakvu sam očekivala, a očekivala sam da bude tanja nego kod integralnog hleba sa limunom koji sam pravila nedavno. Nisam sad baš skapirala što mi kora nija ispala tanja, jedina pretpostavka je da se malo jače zapekla jer sam pustila ventilator prilikom pečenja, a možda i to što je ova pogača jako tanka i mora da ima puno korice.

Pogača je inače super, ja sam preterala koliko sam pojela! Taman sam u poslednje vreme malo uspela stomak da dovedem u ravniju liniju, ali čini mi se da ako jedan dan udarim po testu i pecivu odmah se opet zaoblim :( Pošto sam ceo dan čapkala pogaču a usput i jedan ekstremni slatkiš koji sam probala da napravim (uskoro više o ovome) proglasila sam današnji dan cheat day-om i od sutra opet radim na ravnanju stomaka.

Focaccia tj. pogača sa zelenim maslinama je još jedan ulaz u FBI rukavice, igru u kojoj food blogeri istražuju jedan kulinarski blog svakog meseca. Ovog meseca pod lupom je Ivin blog NLO (blog je kasnije zatvoren).


Sastojci:
350 g brašna
1/2 kašičice soli
1/2 kocke svežeg kvasca
oko 150 ml vode
25 ml soka od limuna (pola srednjeg limuna)
3 kašike maslinovog ulja
10-15 zelenih maslina sa paprikom

Postupak:
1. U posudu sipati brašno i so.
2. Kvasac razmutiti sa 3 kašičice vode, naliti vode do 160 ml, dodati sok od limuna i ulje. Sipati u brašno i umesiti glatko testo.
3. Ostaviti da se udvostruči pa premesiti i rastanjiti na površinu odabranog pleha (koristila sam onaj od 26 cm).
4. Masline preseći na polovine. Tupom stranom noža napraviti udubljenja u testu pa utisnuti masline. Odozgo posuti krupnom solju pa ispeći. Kod mene se peklo oko 20 minuta na maksimalnoj temperaturi uz ventilator.

komentara: 6

  1. je l' ostalo neko parče?

    ReplyDelete
  2. ajme je obzavam focaccia! ja koji put nabacam i kapare po njoj. recept ti je super!
    ako zelis mozes na mom blogu preuzet nagradu lemone award za tvoj blog. svidaju mi se tvoji recepti i slike i mislim da zasluzujes nagradu :)

    ReplyDelete
  3. Ja obozavam radit focacciu,
    bar jednom tjedno je radim i punim raznim nadjevima.
    Prekrasno izgleda :))

    ReplyDelete