Wednesday, March 18, 2009

Slana torta od jaja i rukole


Ovog meseca u okviru igre FBI rukavice istražujemo blog NLO (kasnije zatvoren). Već drugi ili treći put mi se dogadja da odmah na početku meseca napravim pregled, proberem nekoliko recepata koje bih probala, iskopiram, odstampam i - ništa. Uvek nešto iskrsne, ili nemam baš neki potreban sastojak, ili nešto drugo. Prošlog meseca sam na listi imala 8-9 Palachinkinih recepata za probu, a stigla sam da napravim 3. Evo i sada, prošlo je pola meseca a nisam ni krenula u testiranje NLO recepata.

A onda se dešava pucanje cevi od ventila pored sudopere. Nije baš ni pucanje nego podlivanje onako, na kvarno, duže vreme. Sve iz kuhinje sam morala da izvučem, ne samo taj element, jer je u mojoj mikrokuhinji sve naslagano kao tetris i ne može se jedan deo pomeriti ako se prethodno ne mrdnu ostali. Dobar deo drvenog elementa pod sudoperom je toliko natopljen da je neupotrebiljiv, sad dok ujurim stolara da mi napravi nešto proćiće još n dana. Za to vreme šporet je van funkcije zbog trofazne utičnice koju nemam na drugom mestu, i tako, divota :) Ništa ne spremam, a planiram da prestanem i da jedem, pa će biti ok :)))

Ipak, pre havarije u kuhinji, napravila sam slanu tortu od jaja i rukole, i napravila sam jedan slatkiš (više u sledećem postu), tako da ipak mogu da učestvujem u igri :)

Slana torta bi se kod mene zvala kajgana iz rerne jer mi na to najviše liči. Jako je ukusna, i stvarno se pravi začas. Rukolu sam našla u Tempu na Novom Beogradu, jedna vezica od oko 50-70 g je bila dovoljna za ovaj recept. Kako mi je ovo prvi put da koristim rukolu probala sam je i svežu, onako samu za sebe, i malo gorči, nisam sigurna da bih je mogla jesti negde gde je dominantna. Ovako u jajima je više nego odlična, podseća na spanać, blitvu i slično zeleno lišće, i od obične kajgane pravi malo neobično jelo. Malo sam skratila proces pripreme pa nisam prvo pekla na tiganju, nego sve odmah u rerni. Deca su jela rado, a vala i mi smo. Hvala NLO!


Sastojci:
6 jaja
150-200 g mladog sira (trebalo bi mozzarele, ali nisam imala)
50-70 g rukole
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika prezli
2 kašike parmezana
so
malo belog bibera
malo muskatnog oraka

Postupak:
1. Jaja razmutiti viljuškom. Dodati izgnječen sir i kašičicu soli.
2. Umešati prezle, parmezan, maslinovo ulje i rukolu. Dodati malo muskatnog oraha i belog bibera.
3. Peći u teflonskom plehu obima 20 cm, oko 12-13 minuta na maksimalnoj temperaturi (kod mene 250°C sa ventilatorom), ili dok se gornja kora ne zarumeni a miris postane intenzivan. Prebaciti na tacnu i poslužiti uz kiselu pavlaku, jogurt ili kefir.

komentara: 6

  1. Joj, znam kakav je to užas kad je neki "vodovodni" kvar. Nadam se da će se problem brzo riješiti. A poznato mi je i ovo s malom kuhinjom: sve je tako složeno da ne možeš izvaditi jednu stvar nego moraš pomaknuti i sve prije nje i poslije nje.
    Nisam nikad probala rukulu, općenito me takve zelenjaste stvari ne privlače, ali imam namjeru to probati, zanima me kakav je okus. A baš mi se sviđa ova tortica na slici:)

    ReplyDelete
  2. Drago mi je da vam se svidilo:)

    ReplyDelete
  3. jezim se svake vrste kvarova u kuci tako da ne smem ni da pomislim kako vam je...
    sto se tice ove tortice pravila sam je i ja u okviru igre (jos nisam nista postavila) i dragi rekao da nisam morala toliko da se trudim za kajganu... nije se bunio za ukus ni nista nego sto sam se ja toliko mucila... :) (ukus je inace savrsen)

    ReplyDelete
  4. odlično izgleda ova torta...nadam se da ćeš sve kvarove ukloniti brzo ;)

    ReplyDelete
  5. Jako m se sviđa tvoj blog, slike, recepti, sve...pa sam odlučila da ti zaslužuješ biti na listi s nagradicama =) Bilo bi mi jako drago da ih preuzmeš ovdje: http:cook-mania.blogspot.com
    (nisam još skužila kako u komentar ubaciti link pa sam napisala ovako - sorry)

    ReplyDelete