Sunday, December 06, 2015

Projara-lepinje


Ostalo mi nekog sremskog sira od prošlog vikenda, kad smo mlađem klincu slavili rođendan pa sam uzela sremski za urnebes salatu. Nemam pojma što sam kupila duplo više nego što mi je trebalo, često mi se to dešava kad spremam posluženje za neka slavlja, uvek tripujem da će biti malo, pa preteram.

Ima, doduše, i drugih situacija kad mi se zadesi razvlačećih namirnica po kući. Pre nekoliko meseci imala sam gošću na ručku, za koju znam da se hrani bezglutenski, pa sam za tu priliku, da bih pripremila neko pecivo, kupila pakovanje bezglutenskog brašna. To vam je u osnovi mešavina kukuruznog skroba i pirinčanog brašna, vrlo je puderasto i sitno. Najmanje pakovanje je bilo kilogramsko, nije da sam ja bila alava, nego nisam mogla da kupim manje, pa mi se sad vuče po polici.

Kad god je sir namirnica kojoj otkucava ležarina, prvo pomislim na neki oblik projica sa sirom, pa je tako bilo i danas. "Taman ću da potrošim i malo onog bezglutenskog brašna, ono će lepo da sedne uz kukuruzno, provereno", mislim u sebi. Ipak, sira je bilo 350 g, što je previše za jednu prosečnu meru testa za projice, pa sam se setila druge vrste peciva, koja traži dosta sira, i napravila nešto na pola puta između projica i libum lepinjica.


I oduševila se kol'ko je dobro ispalo! Unutrašnjost je tako meka da nemam reči! Kao da nije od bezglutenskih žitarica, kao da nije sa sodom nego sa kvascem, kao da jedete neke tople oblačiće sa ukusom projare!

Da biste znali o čemu govorim, ovo jednostavno morate da probate! Ne, ne, nema izvlačenja! Trk na pijacu po sremski sir!

Čekajte, pre nego što krenete da se obuvate, samo par reči o siru. Sremski sir je punomasan, gladak, kremast, gust, jednom rečju - božanstven. Biću slobodna da napamet procenim da osim sremskog ovde dolaze u obzir i drugi meki, mazivi sirevi tipa sitan ili švapski ili rikota ili urda. Oni su svi jeftiniji od sremskog, i imaju osetno niži procenat masnoće. Samo gledajte da ne budu mnogo kiseli, da kiselina ne bi prevagnula u završnom ukusu.

E, sad možete da pođete na pijacu. Kad ste već tamo, kupite i mladog kajmaka, onog koji još uvek pomalo curi, dobrih čvaraka i koju mesnatu slatku papriku. I obezbedili ste sve što vam je potrebno za jedan hedonistički nedeljni doručak.


Nema na čemu, i drugi put.


Projara-lepinje
recept za štampu

Sastojci:
350 g sremskog sira
1 jaje
50 g otopljene masti
100 g kukuruznog brašna
100 g bezglutenskog brašna *
1 kašičica soli **
1 kašičica sode bikarbone

Postupak:
1. U posudi za mešenje dobro izmešati sir, jaje, otopljenu mast, pa dodati so i sodu, i ponovo dobro izmešati.
2. Dodati obe vrste brašna i varjačom polako sjediniti u kompaktnu smesu. Biće gusta i lepljiva, što je OK.
3. Kašikom vaditi grudve testa i ređati na pleh od rerne obložen pek papirom. U odnosu na veličinu lepinja koju želite, zahvatajte manje ili veće grudve. Ja sam uzimala otprilike po punu, navršenu kašiku testa i dobila 12 manjih lepinja. Ako je potrebno, vlažnim prstima malo poravnati testo na plehu, da bude približno iste debljine.


4. Peći lepinje na 180-200°C oko 20-25 minuta. Poslužiti ih dok su još mlake, tada su najlepše.


Napomene:
* U nedostatku gotovog miksa bezglutenskog brašna, u ovom receptu možete koristiti obično, meko belo pšenično brašno, ili mešavinu pšeničnog brašna i kukuruznog skroba (gustina). I ja ću tako kad jednog dana konačno potrošim ovo kupovno bezglutensko koje imam. E sad, ako je nekom bitno da dobije full bezglutenski proizvod, onda naravno ne može pšenično.

** Imajte u vidu da je kašičica soli dobra mera za sir koji je blag, tj. sasvim blago slan. Ako je sam sir već dosta slan, što sremski nekada ume da bude, smanjite količinu soli na pola kašičice, ili manje. Najsigurnije je da probate malo sirovog testa dok ga pripremate, pa procenite da li je dovoljno slano.


komentara: 23

  1. Spremam sad oko osam za večeru pa se javljam sa utiscima. Koristiću mešavinu mekog brašna i skrobnog, kako si predložila, Miša iz principa odbija da koristi proizvode bez glutena i jede hranu od njih. Pa ti vidi :-D.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, evo me. Šta da kažem, sve si, Majo, u pravu :-). Odlične su, lepše su od proje i projare, mnogo brzo su skroz gotove, u smislu da mogu da se jedu, jer se proja inače brzo smesti u rernu ali nekako se ove lepinjice brže ohlade XD. Mnogo su meke, kao pamuk. Praviću ih sigurno često. Hvala!

      Delete
    2. Jeeeeiiiii :) Supeeeer! :)

      p.s.
      A koji si sir koristila?

      Delete
    3. To zaboravih da napišem. Nešto što su mi na pijaci novobeogradskoj prodali kao sremski sir :-D međutim, to liči na one sireve što se u marketima prodaju kao sir za pitu, sitan sir. I nije da nije kiselo, a nešto mi nije ni punomasno. Ostatak će stvarno u pituXD Pa , pošto si napisala da je taj sremski na koji ti misliš punomasan i nije kiseo, sam ja stavila 100 gr toga i još 250 krem sira, sad ne znam koji je bio, onaj sa žutom etiketom XD. Inače sam za sireve duduk, ja sam kraljevčanka, mi znamo za onaj sir u kockastim kriškama i to je to, mlađi i stariji:-D.

      Delete
    4. Hvala na odgovoru.

      Teško je porediti namirnice i tragati za sličnostima samo po nazivu, kad neke reči jednostavno interpretiramo drugačije, i mi ponaosob, i trgovci, i etikete... Kupila sam i ja danas sitan sir na pijaci, i to dva vrlo različita, a oba se zovu baš tako - "sitan sir". Jedan je kremast baš kao sremski (Bruski, sa Kopaonika, pakovan po pola kg, čisto ako naletiš - to je otprilike to što sam ja koristila u ovom receptu), a drugi je bio u rinfuzu, malo tečniji, zrnastiji i za nijansu kiseliji, i namera mi je da probam s njim iduću turu...

      Delete
    5. Hvala, obratiću pažnju. Meni je inače moguće prodati sve pod bilo kojim imenom, ne zato što baš toliko nisam upućena nego sam skroz dekoncentrisana i samo govorim - aha, može. Jedino što još može da me lecne je ako čujem neku brutalnu cenu XD.
      Probaću i ja sigurno sa još nekim raznim sirevima, ionako ne kupim nikad 2 puta isti XD a stvarno su ove lepinjice super, verujem da ćemo redovno da ih imamo za večeru/doručak.

      Delete
  2. Kako ovo fino izgleda! Moze li mast necim da se zameni, za nas koji ne mogu da nadjemo mast ni za lek?

    ReplyDelete
  3. Moja kombinacija mora biti bez kukuruznog. Pravim uglavnon ovas - raž i neku put heljda. Izbegavam i speltu, jer bih htela da mi kao brže spadne stomak.
    Ove su super, imaš li još neku kombinaciju brašna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaću kombinaciju proseno + još neko brašno. Javljam :)

      Delete
    2. Muka je što sam ja menjala prosom pirinač a sad po hrono ne ide ni jedno ni drugo. Izeš ga smem pšenicu i speltu a proso ne, prvo sam ga mlela u mlinu a kad sam ga kupila onda doca kaže NE :-) Smem pšenicu ali znam ako je jedem stomak sporije spada kao i od dopuštenih pojedinih mlečnih proizvoda :-) Ja bih Majče da se glacnem, reče mi doktor radi vežbe za podvaljak jer sam u zezanju rekla da ću na kraju imati torbicu za pijac na vratu.
      Inače se ovaj prvi mesec pridržavam ko pijan plota a onda ću naći neki način da jedem jedan put nedeljno ono što sad izbegavam.

      Delete
    3. Eto ti sad! A ja taman testirala proso+ovas :)

      - sirovo testo (vidno "posnije", nije onako lepljivo kao sa kukuruznim+bezglutenskim brašnom, iako je gustina otprilike ista)
      - pečene lepinjice (mirišuuuuu....)
      - inside (divno i meko!)
      - sa domaćim kikiriki puterom i klicama pšeničnim :)

      p.s.
      Srećno sa hronom! Ja svakog jutra doručkujem u jednoj "hrono porodici", ali mi je popodne i dalje vrrrrlo asinhrono, uz sav trud da tako ne bude :/

      Delete
    4. Nena može proso, verujem da i ti možeš, meni je verovatno zabranio zbog malo povećanog šećera.
      To što su ta testa sva lepljiva meni ne smeta, normalno je jer nema kvasca. Kaše su jako važne zbog vlakana i večernji obrok. Pričaj sa Nenom a meni se javni telefonom kad stigneš :-)

      Delete
  4. Krasno izgledaju, ali ja sam sktoz u problemima gdje da u Hrvatskoj tražim sremski sir? Ako ima netko da zna nek svakako javi.

    ReplyDelete
  5. Petra, ne znam da li ce vam ova informacija pomoci, ali sremski sir se takodje zove i svapski sir. Gladak je, beo i mekan, ja volim da ga mazem i na hleb. U zavisnosti od toga gde se kupi na pijaci i od kog proizvodjaca, moze biti kiselkast ili sasvim neutralnog ukusa, pa se moze koristiti i za slana i za slatka jela (peciva). Kod nas u prodavnicama postoji sir za pite, prodaje se u pakovanju od pola kilograma, verovatno ima nesto slicno i tamo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanja, hvala :)

      Petra, mislim da je u HR "sveži sir" to što bi bilo potrebno za ovaj recept - dakle beli, sveži sir, koji nije "kriška", već je više kompaktan, maziv...
      Recimo kao ABC, al' da nije industrijski, u najkraćem :)

      Delete
  6. E sremski sir mozda i mogu da zamenim sa kvarkom ili nečim sličnim. Ali kajmak i čvarke?! Nema šanse. Čvarci su u stvari trenutno dostuni na Božićnom marketu, prodaju ih mađari za oko 20E kila. Pljacka. Ali uskoro ću moći da prošetam do svoje pijace i da kupim i čvarke i sremski i kajmak....i pljeske i sve. Najsmešnije je što mi od svega najviše nedostaje jogurt (koji se pije) i kiselo mleko...

    :D

    ReplyDelete
  7. Za vase recepte svakako samo pohvale, ali eto da se oglasim da sam i ovo probala. Odlicno je kao i sve do sad. Pozdrav🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam ovo pravila neko vreme, pa je palo u zaborav.

      Sad da me nisi ti komentarom dovela ovamo, ne bih znala šta ću sutra za doručak :)

      Taman da upotrebim neku rikotu koje ima taman ovoliko koliko mi treba za recept... :D

      Delete
  8. Draga Majo, ne znam da li si ikada postavila nesto sto nije bilo fenomenalno, pa tako isto i sa ovim receptom. Kako bi mogle da se pretvore u slatke lepinjice, da li imaš neku ideju? :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Za slatke - samo bih dodala šećer u smesu, na primer 50-
      70 grama i možda mast zamenila puterom.

      Delete