Sunday, December 13, 2015

Plazma torta


Pre nekoliko dana kompanija Bambi je organizovala promocjiu svog proizvoda Plazma Mlevena, i pozvala predstavnike medija na druženje uz malu kulinarsku radionicu u simpatičnom prostoru škole kuvanja Il Primo. Što li Plazmi uopšte treba reklama, nemam pojma, a tek nemam pojma što su mene zvali međ' medije, samo znam da vi ovu tortu ne biste sad gledali, da ne beše tih par preduslova :)

A tamo, veselo! Nakon uvodne reči podeliše nas na pet timova, a svaki tim je imao zadatak da napravi po jednu poslasticu sa mlevenom Plazmom. Da je trebalo neku "iz glave" predložila bih da pravimo Air Serbia orasnice, ali nije, nego su nas tamo dočekali odštampani recepti i pripremljeni sastojci. Timu broj tri, u kom sam se našla i ja, dodeljen je recept za Plazma tortu.


I bacismo se na posao! Gužva, žagor, smeh, vrućina, Gorica Nešović nadgleda mnoštvo ruku i ubrzo nikoše tri mini torte, čisto da bi bilo zabavnije, nego da smo formirale jednu veliku :)

Tim za Plazma tortu, sleva na desno:
Milica Milutinović, izvršna urednica InStore magazina, Tijana Horvat, dobitnica u Plazminoj FB nagradnoj igri,
moja malenkost i Dafina Dostanić, novinarka Blica

Kod kuće prepričavam deci gde sam bila, a oni pitaju da l' sam im donela da probaju tortu. "Paaa, nisam, al' evo, napraviću vam sutra, može?"

Znate šta je dobro kod Plazma torte, generalno? Što teško, ali baš-baš-baš teško možete neku brljotinu napraviti. Postupak ne može biti jednostavniji, svi sastojci se samo sjedine i the-end. Ništa manje dobro je što isto tako teško, ali baš-baš-baš teško možete naći nekoga ko ne voli taj ukus. OK, ima sigurno i ko ne voli, al' razumete šta hoću da kažem - čim je nešto steklo status klasika, to nije slučajno.

Znate šta je dobro kod konkretno ove Plazma torte? Što sadrži pečeni lešnik, on je ono nešto što diže ukus iznad proseka. Lepo je da lešnici nisu skroz sitno samleveni, već da ostane malo komadića. Takođe, mislim da su brusnice bolji izbor od suvog grožđa, iako u receptu stoji ili-ili. Zašto? Zato što su brusnice kiselkastije u odnosu na suvo grožđe, i lepo je naići na malo kontrasta u tom smislu.


Na blogu postoji recept za Plazma tortu sa bananama i kivijem, ali nisam imala za ovu klasičnu-klasičnu. Pa eto, dođe i ona na red :)

Prijatno!


Plazma torta

Sastojci:
za tortu
600 g Plazma Mlevene 
250 g omekšalog putera
200 g prah šećera
200 ml soka od pomorandže
150 g suvih brusnica ili suvog grožđa, ili mešano
200 g pečenih lešnika

za glazuru
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja


Postupak: 
1. Suvo voće iseckati. Lešnike usitniti nožem ili krako samleti u električnoj seckalici, da ostane i komadića. Odvojiti dve kašike usitnjenih lešnika za kasniju dekoraciju.


2. Puter sobne temperature umutiti dobro sa prah šećerom. Dodati Plazma Mlevenu i sok od pomorandže, mešati dok se ne dobije kompaktna smesa. Umešati seckane brusnice i lešnike i sve ponovo sjediniti.


3. Smesu oblikovati po želji, direktno na tacni na kojoj će se služiti, ili uz pomoć kalupa. Ja sam koristila kalup za srneća leđa, obložila ga plastičnom folijom, utapkala smesu unutra, otavila u frižideru nekoliko sati, pa prevrnula iz kalupa na tacnu i skinula foliju.


4. Pod ivice torte podmetnuti trake od pek papira. Čokoladu otopiti na pari sa dve kašike ulja i preliti preko torte. Posuti lešnicima i ostaviti u frižideru da se glazura stegne. Nakon toga, nožem pažljivo proći uz ivice torte, da bismo presekli čokoladu koja je iscurila, pa izvući papir.


Napomena:
Ako je neko primetio jednu nelogičnost na relaciji slika-recept, u pravu je. Desilo se nešto nepredviđeno, pa je tako moralo biti ;)

Recept za štampu


komentara: 20

  1. Nisam znala da je Plazma torta vec dostigla nivo klasika. Ova tvoja prelepo izgleda,posebno u ovom kalupu. :) I mene si zbunila ovom belom cokoladom. ;) Zanima me, vuce li ukus ove torte na keks ili preovladava ukus narandze ? Ili mozda nista od ta dva ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plazma torta je klasik, u smislu da se često pravi i rado konzumira na rođendanima, slavama i slično, i tako bar 30 godina, dokle moje sećanje seže :) Ne u smislu konkurencije pravim klasicima tipa Reforma, Esterhazi, Moskva, Saher ili Vasa :)

      Belu čokoladu sam planirala da prelijem preko crne, da dobijem dvobojnu glazuru, i tek onda pospem lešnicima. Tako je bar bilo u planu uveče, kad sam slikala sastojke, formirala osnovnu smesu i otišla da spavam. Sutradan su planovi morali biti malo izmenjeni... :)

      Ukus je više keks nego pomorandža. Zapravo ja ni ne osećam pomorandžu, samo znam da je ima. Možeš dodati onaj dr Oetkerov orange zest, ako hoćeš da intenziviraš ukus pomorandže. Može i par kapi esencijalnog ulja limuna, recimo, za tu citrusnu notu. Inače, Plazma tortu najviše volim kad je čvrsta, dakle frižidersko stanje, onda je kao neki marcipan (po teksturi), a i najbolje se seče tada.

      Delete
    2. Hvala nadetaljnom objasnjenju. Ti znas da ja kuburim sa zdravljem i da je ovo big no no za mene ali hocu da je napravim jednoj curici iz komsiluka za rodjendan, neka osete Norvezani dah Srbije a imam gde Plazmu kupiti ovde. Mala ne voli citruse pa sam zato pitala.

      Delete
  2. Kad sam bila mala, nisam volela plazma tortu... Ali, mama je imala neki recept po kom ju je uvek premazivala saumom i mislim da je to bio problem. I nije stavljala seckane lesnike ni brusnice. Ne znam tacno, moram traziti njen recept...

    ReplyDelete
  3. Neprevaziđena! Obožavam je! Super fora sa ovim kalupom. Nikad mi eto nije palo na pamet da je "kalupiram". Super izgleda.

    ReplyDelete
  4. Sad me stavljas na muku! Vec sam snimila tvoju plazma tortu sa bananom i kivijem, a evo u pravi momenat i ova klasicna. Koja se lakse modelira? Pocetkom januara treba da napravim 3D tortu, jos nismo odlucili koje ce prevozno sredstvo da bude. Nece imati glazuru, jer odozgo ide marcipan u boji doticnog prevoznog sredstva. Ukus degustatorima nije bas nesto bitan - za njih je izgled najvazniji.
    Inace, potpuno razumem oranizatore zasto su bas tebe pozvali!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bolje ova, ako će pod marcipan, kod one druge je ipak fil na vrhu, pa mislim da nije za oblaganje baš najpogodnija. Srećno sa prevozom :)

      Delete
    2. Majo, postoje plazma torte i tvoja plazma torta! Napravljena za jucerasnju zurkicu u obliku Traktora Toma, savrsenstvo za modeliranje, odozgo tanki sloj marcipana i rezultat - neplativo odusevljenje jednog petogodisnjaka. Ukus je savrsen (pravila sam sa brusnicama i lesnjacima). Saljem ti fotografiju na mail, nadam se u skoroj buducnosti! Ili pogledaj moj FB. Veliko hvala!

      Delete
  5. Mogu li da znam koji sok od pomorandze si stavljala,posto nisu svi istog ukusa? Ja uvek tvoje recepte pratim do najsitnijeg detalja, jer imam puno poverenje i ne sumnjam da ce kada nesto napravis biti extra ukusno. Zato ne bih volela da omasim u izboru soka.:-) hvala unapred!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Koristila sam Next Premium (crno pakovanje). Mada, najiskrenije mislim da ovde ne možeš omanuti sa izborom soka, jer on nije vodeći ukus.

      Hvala i tebi :)

      Delete
    2. A jel može sok od sveže isceđene pomorandže?

      Delete
  6. Ma ti si strašna! Ja se ne bih usudila natjecati. Divno izgleda ta torta i vjerujem da je naročito klinci obožavaju.

    ReplyDelete
  7. spremala sam po ovom receptu plazma tortu, samo malo modifikovano i drugacije dekorisano. Imam neki recept sa zivim jajima i samom od belanaca, a to sam htela da izbegnem. Po ovom receptu, torta prva liga! Vraca u detinjstvo!

    ReplyDelete
  8. DRaga Majo,
    u poređenju sa vašim receptom za plazma tortu sa bananama i kivijem , ovde ide znatno manje soka, te ne znam šta je pravilnije. Kako nikad u životu nisam pravila ovu tortu treba mi dodatna smernica. Da li puter može da se otopi prethodno radi lakšeg mešanja? Ako ovu smesu pravim u obliku torte, da li je kalup od 28 cm prevelik? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puter nema potreba da se otapa, dovoljno je da bude mekan, tj. da je stajao neko vreme na sobnoj temperaturi. Mada računam da bi i sa otopljenim sve došlo na kraju na isto.

      Soka ne treba više, ova smesa je čvršća od one iz drugog recepta.

      Kalup od 28 cm jeste prevelik, mislim da za ovu količinu treba dosta manji kalup, recimo 20 cm - da bi iole imalo visinu za tortu. Ako nemaš tako mali kalup uzmi neku šerpicu sličog prečnika, smesu spusti na foliju pa sve zajedno u šerpicu, i onda je tapkanjem oblikuješ, a uz pomoć folije kasnije lako izvadiš.

      Pozdrav!

      Delete
  9. Da li moze od ove smese da de naprave npr.cake popsi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sigurno može. Eventualno još koja kašika soka, ako deluje da je smesa suvlja, tj. ako se teže oblikuju kuglice.

      Delete