Monday, May 25, 2015

Rolat od spanaća


Rolat od spanaća je klasik nad klasicima u srpskoj kuhinji, gotovo uvek pristuran na slavljima, kao hladno posluženje. Pred vama je proveren i detaljan recept propraćen fotografijama postupka pripreme, pa garantujem uspeh, čak i početnicima.

Zapravo, pozivam početnike, tj. sve one koji nikad nisu napravili rolat od spanaća, da ga naprave prema ovom receptu, fotografišu rezultat i zajedno sa utiscima i kontakt podacima pošalju

- ovde putem komentara (link na sliku, ne može slika direktno u komentar)
- ili na email mamajacooks et gmail tačka com

a ja ću na kraju odabrati jednog od njih, i poslati mu poklončić - dve kuhinjske alatke korišćene u pripremi rolata i komplet prozvoda Kosmajske delikatesne radionice. Prijave primam u naredne dve nedelje, tj. do ponedeljka, 8. juna, a onda ću ažurirati ovaj post sa podacima o dobitniku.

Update, 8. jun 2015:
Ja mislila sad će da mi pozeleni inbox od prijava! Ali, osim Nataše Pantelić koja je u komentaru javila da je probala rolat ali nije stigla da ga slika jer je planuo prebrzo ;) stigla je samo još jedna prijava. Slađa alias Sladoled je napravila rolat, poslala mi sliku i utiske mejlom, i vrlo je zadovoljna. A i ja sam, i šaljem joj poklončić!



Recepata za rolat od spanaća ima raznih. Za koru sam usvojila ovaj, koji sam našla u Velikom narodnom kuvaru, jer ispadne divna, puna, sočna, vlažna, elastična.

Fil sam probala da pravim na više načina, pa se zadržala na ovom koji sledi u receptu niže, a evo nekih zapažanja po tom pitanju.

Prvo sam probala fil sa feta sirom. Feta je u osnovi, izgnječi se i malo razblaži nekim krem sirom ili pavlakom. To je dobar fil u smislu čvrstine, ali feta je jaka, snažnog kiselog ukusa, i totalno pokriva nežan ukus spanaća. Volim ja fetu, ali za rolat od spanaća nam treba neki blaži sir.

Onda sam "smislila" da fil ovde treba da bude ne od sira nego od kajmaka! Mladog, blagog, ne zrelog i kiselog. Ta dva ukusa kad sam zamislila zajedno - mladi kajmak i spanać - već mi voda pošla na usta. Ali ispostavilo se da to nije bila dobra ideja. Nekako je kajmak promenio ćud kad sam ga mešala pre mazanja kore, pa postao zrnast, izazivao škripanje pod zubima, sve zajedno nije bilo prijatno iskustvo. Ne znam šta sam uradila, možda sam ga "premutila" kao slatku pavlaku, pa se tu nešto odvojilo, a nisam se posle trudila da ponovim i ustanovim šta sam zeznula.

I onda treća sreća. Fil od sremskog sira. Sremski je blag, neće poklopiti spanać ukusom, ima dovoljno masnoće, ima potrebnu kremastu notu, a opet nije voden, dovoljno je čvrst, što je bitno kod sečenja, i uopšte, za rok trajanja rolata. Ako treba da stavim industrijski sir, onda Imlekov sitan sir, u kofici, 400 g, taman ode cela kofica za jedan rolat. Meni bilo malo čudno kad sam pročitala "sitan sir", jer zamišljam nešto drugo - ono što na pijaci kupujem pod tim imenom je polukremast sir, ali sa puno grudvica, obično je jefitiniji od ostalih, i uzima se za pite i gibanice. Tako da bih ja ovaj Imlekov proizvod klasifikovala prosto samo kao krem sir. Mi ga koristimo i za mazanje na hleb i sendviče, prestala sam potpuno da kupujem ona mala pakovanja u kojima obično viđamo krem sireve u vitrinama.

Suvo dimljeno meso za fil - to je moj dodatak u odnosu na klasiku na koju smo svi navikli. Ali mora dobro suvo meso da bude. Suvi goveđi ramstek Kosmajske delikatesne radionice je moj favorit među njihovim proizvodima. A svi su dobri, i trenutno su im svi rezani proizvodi na sniženju u Roda marketima, u okviru akcije "Najbolje iz Srbije".

Naravno, može i bez suvog mesa, čak je bolje bez nego sa bilo čim suhomesnatim.

Recept šaljem Snežani sa bloga Magična oklagija, jer nam je, kao domaćica igre ajme, koliko nas je! za maj 2015, zadala spanać za temu.

Prijatno!


Rolat od spanaća

Sastojci:
za koru
400-500 g spanaća
100 g putera
60 g brašna
250 ml mleka
6 jaja
1.5 kašičica soli

za fil
400 g sremskog sira, ili drugog čvršćeg krem sira blažeg ukusa
100 g suvog goveđeg ramsteka, ili drugog dobrog suvog mesa

Postupak:
1. Ako je spanać svež, očistiti (otkinuti višak peteljke), oprati, tako vlažnog ga staviti u veliku šerpu i kuvati dok sav ne padne na dno, ocediti i iseckati. Ako se koristi zamrznut spanać u briketima, samo odlediti i dobro ocediti.


2.  Od putera, brašna i mleka napraviti bešamel. Bešamel se pravi tako što se otopi puter na sredjoj vatri, doda brašno i prži par minuta uz stalno mešanje i pažnju da ne potamni, jer mora da ostane svetle, žućkaste boje. Onda se doda mleko i meša dok se masa ne sjedini. Ovaj bešamel će biti vrlo gust i nalik kuvanom testu. Izmaći sa ringle, umešati žumanca i so. Dodati iseckan spanać i dobro promešati. Umutiti čvrst sneg od belanaca i lagano ga umešati u prethodnu smesu.


3. Rasporediti smesu ravnomerno po velikom plehu od rerne, prethodno obloženim pek papirom. Peći 15-ak min na 180-200°C. Ne sme mnogo da potamni ni da bude reš. Ova kora nije vazdušasta, više liči na veliku zelenu palačinku. Sa ovom korom nema žurbe, nema umotavanja u krpu, može stajati i čekati, i ostaće sočna i elastična. Prilikom rolanja neće se "naborati", ostaće ravna.


4. Iseckati suvo meso na vrlo sitne komadiće i pomešati sa sremskim sirom. Probati, dosoliti po potrebi, u zavisnosti od toga koliko je sir slan. Fil ne sme da bude preslan, jer će pokriti ukus spanaća, ali ne sme da bude ni neslan, jer će razblažiti celokupan ukus.


5. Premazati koru ravnomerno. Ostaviti par cm na kraju duže, udaljene strane nenamazano, da se kore vizuelno lepo spoje na tom mestu. Urolati tesno po dužoj strani. Kako umotavate rolat, tako skidate papir. Na kraju celu rolnu ponovo umotati u papir ili plastičnu foliju i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru. Zatim poravnati rolnu odsecanjem ivičnih parčića. Može se ceo rolat premazati tanko krem sirom i posuti nekim struganim kačkavaljem, a i ne mora. Čuvati u kutiji, zaštićeno od sušenja. Seći oštrim nožem.


Recept za štampu

 

komentara: 33

  1. Klasicni recepti su uvijek najbolji! Ja imam neki svoj recept ali i ovaj cu rado isprobati cim bude neka prilika za to.

    ReplyDelete
  2. Ja bih mogla u ove početnike niti sam ikada radila niti jela roladu od špinata. Sad me pomalo i sram.

    ReplyDelete
  3. Slike su fantastične! Jedan od klasika srpske kuhinje definitivno!

    ReplyDelete
  4. Rolat deluje bogovski ;) Ovo je zaista najbolji način za pripremu kore za rolat, slažem se. Što se kajmaka tiče, i sama si već pretpostavila šta je razlog grudvicama. I ja isto mislim... Na stranu to, meni se baš dopada ovaj kremasto-sirasti namaz i to baš-baš. Jednom rečju, divno.

    ReplyDelete
  5. Za mene su rolati najbolji kao predjelo ili lagani ručak.Nisam nikad pravila rolat na ovaj način, moraću da isprobam.

    ReplyDelete
  6. Pocetnik je vrlo relativan pojam, tako da cu se potruditi da u narednih desetak dana napravim ovaj rolat. Nadam se da imas posebnu kategoriju za sve nas kojima Imlekovi proizvodi nisu dostupni :) Za sir i ne brinem nesto, sirevi su moja specijalnost, ali suhomesnati proizvodi i ja nismo bas u dobrim odnosima.

    ReplyDelete
  7. Slažem se u vezi relativnosti pojma "početnik". Što se mene tiče svako ko nije pravio rolat na ovaj način, može da učestvuje. A pošto realno nemam način da utvrdim ništa od toga, ostaje mi da verujem, a ja volim da verujem, tako da...

    Hvala ti što ćeš probati :) Sir biraj neki sličan osobinama sremskog, a suhomesnato slobodno preskoči. Ono je ovde začin. Pravila sam i klot, samo sa sirom, bez mesa, i to bi bila baš baš klasična varijanta koja se najčešće sreće.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  8. Na poslednje dve fotografije se pojavljuje prelepa tacna kakvu ima i moja mama. Dobila ju je pre 46 godina kao poklon za vencanje. Drago mi je da vidim da jos neko koristi meni drage stvari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam ovu tacnu uzela od mame, i stara je otprilike toliko koliko pominješ, možda nešto manje :)

      Delete
  9. Draga Majo, juce sam pravila ovaj rolat po tvom receptu i moram odmah da ti javim utiske. Lepsi rolat od spanaca nisam probala, a posebno mi se dopada ovaj nacin pripreme kore. Zelela sam jos i da ga slikam, imao je tako predivnu zelenu boju, ali nisam uspela da izdvojim bas ni jedno parce. Sve je nestalo. Tako da cu morati ponovo da ga spemim vrlo, vrlo uskoro :) Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. E, bas sam presrecna! Fotografija je ocajna, ali je zato rolat bio fenomenalan. I kod nas je kao i kod Natase planuo, samo sam ja bila malo brza od Natase... Isproban bez Imlekovih proizvoda i sigurno se ponavlja!
    PS. bilo bi fino kad bi blogerke imale i neke igrice za nas ne-blogere:-)

    ReplyDelete
  11. Isproban.Fantastican!

    ReplyDelete
  12. Koja je velicina tepsije u kojoj ste pekli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pleh koji vidite na slikama je 42 x 35 cm. Taj sam pravila kod limara, i malo je veći (tj. upotrebna površina mu je veća) od onog koji sam dobila uz šporet (šporet standardni širine 60 cm).

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala na brzom odgovoru.upravo se spremam da 0racim.moj je sporet mnogo manji a tepsija 35x35.tacno da ne mogu ni dva a bice verovatno onda malo deblji :(

      Delete
    3. Pa da. Ili eventualno smanjite količinu sastojaka (osim spanaća). Npr.

      80 g putera
      50 g brašna
      200 ml mleka
      5 jaja

      Pozdrav i srećna nova! :)

      Delete
  13. Recepti su vam fantasticni,ovaj rolat pisebno.Da li se ovaj recept za koru moze primeniti i za rolat sa ajvarom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam nikad probala, ali cenim da može.
      Hvala na pordšci i pozdrav veliki!

      Delete
  14. Rolat sam pravila više puta i savršen je. Sad pošto sam na bezglutenskoj ishrani može li se brašno zameniti sa nečim recimo tapiokom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stvarno ne znam, tj. verujem da može, samo ne znam da li u istom odnosu ili kako... Ako probaš, javi :)
      Pozdrav!

      Delete
  15. Draga Majo, recept je upravo isproban i zelim vam se zahvaliti na deljenju ovog fenomenalnog recepta! Sa vaseg bloga sam pravila vise stvari (reform tortu, princes krofne, brownies, cupavce) i sve je stvarno fantasticno! Hvala vam na trudu! Jedan od retkih blogova gde recepti stvarno imaju smisla, i nisu samo za slikanje!
    Mirjam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za sve isprobane recepte i hvala veliko na pohvalama :)

      Što se ovog rolata tiče, sećam se da mi je ovaj tip kore bio otkrovenje, sočnija bude od bilo koje slane "patišpanj" kore.

      Delete
  16. Jel' moze rolat da se napravi dan ranije? Hoce biti dobar drugi dan?

    ReplyDelete
  17. Nemam rolat, imam zelje... Dal da probam?

    ReplyDelete
  18. Nemam spanać, imam zelje, izvinjavam se :-)))... Dal da pravim rolat?

    ReplyDelete
  19. Rolat u varijanti sa zeljem ispao odlično!!! Zelje (4 vezice) sam samo prelila vrelom vodom, pustila malo da odstoji, ocedila i dalje sve isto kao u receptu. Fenomenalno, sve preporuke i mnogo hvala!

    ReplyDelete
  20. Najbolji recept, nisam dugo mogla da ga nadjem, hvala Majo

    ReplyDelete