Thursday, June 06, 2013

Džem od jagoda


Volim džemove koji nisu potpuno glatki, već imaju komadića voća. Volim i kad nisu mnogo gusti. Ovaj ima obe pomenute osobine.

Jagode su u punoj sezoni i mislim da je stvarno uputno napraviti malo džema. To ja kažem najpre sebi, jer uvek nekako brinem samo o višnjama i kajsijama, a ostalo voće, pa... Može, i ne mora. A sad kažem i mladim domaćicama, pa i onima koje to nisu, ali nisu do sada pravile džemove - garantujem vam da ćete se osetiti baš nekako zadovoljno kad napravite svoj prvi džem. I ne samo prvi. Zaista, zaista... Ima nekog šarma i umirujuće patine u pripremi zimnice.

Nije džem samo za mazanje na hleb ili palačinke, već je onaj završni detalj preko sladoleda, ili preliv preko nekog blagog kolača, ili čizkejka, ili čak činilac nekog kiselo-slatko-ljutog sosa za meso...

Potrebna su samo dva sastojka, i manje od dva sata. Efektivnog rada nema više od pola sata. Od količine koja sledi dobije se 3-4 male tegle (one od Linolade). Male tegle su se meni pokazale kao zgodnije, jer jednom načet džem postaje sklon kvarenju, a manja količina će se brže potrošiti. Ako kojim slučajem napravite duplu meru Sanjinih odličnih američkih palačinki, a Sanjin blog nam je pod FBI istragom do kraja juna, računajte da je odmah otišla jedna teglica, dakle nema šta da stoji načeto :)


Džem od jagoda
recept za štampu

Sastojci:
1.5 kg očišćenih i iseckanih jagoda
750 g šećera

Postupak:
1. Jagode dobro oprati, skinuti peteljke, odstraniti nagnječene primerke, ili odseći te delove. Samo zaista zdravo voće neka ostane. Iseckati jagode na komadiće, ne previše sitne. Izmeriti ih, staviti u veću šerpu, dodati šećera u količini upola manjoj od težine voća. Dobro promešati i staviti da se kuva.


2. Kad voćna kaša provri, smanjiti jačinu ringle na srednje-tišu, i kuvati uz povremeno mešanje dok se čorbast deo blago ne zgusne, tj. oko jedan sat. Penu koja se stvara tokom kuvanja skidati povremeno kašikom ili cediljkom. Vreo džem sipati u sterilisane teglice, dobro zatvoriti i okrenuti tegle naopako, pa ih vratiti nakon 10 minuta.


Napomena:
Ako niste sigurni da li je gustina dobra, napravite test tako što ćete odvaditi kašiku-dve džema na tacnu, ohladiti ga do sobne temprerature (stavite na kratko u friz) i onda videti da li vam gustina odgovara.


komentara: 46

  1. predivan je! i ja najviše volim kad se ovako osjete komadići voća

    ReplyDelete
  2. Ja volim baš guste džemove, ali podržavam komadiće voća uvek :)

    ReplyDelete
  3. E, da, džemovi i zadovoljstvo koje osetiš kada staviš kockastu krpicu preko poklopca - tako ponosno ni Luku okupanog, presvučenog i namazanog nisam gledala :-) Dobro - jesam, šalim se :-)
    Kada mi je mama zvocala da nisam normalna, pa uz sva svoja posla pravim i džem, glat sam joj odgovorila - ako može direktorka MMF-a da kuva džemove (a kuva ih u svojoj kući negde u Francuskoj, kaže - uživa i to je smiruje), šta sam ja bolja mustra od nje, pa da ne mogu. Volim kada se oseti voće kroz džemić, divna je ta rustika, tako ih i ja pravim.
    I na kraju: nadam se da crveni lak na slikama nije samo na temu jagoda - mnogo ti lepo stoji, imaš ruku za tamne lakove. To su moje omiljene boje na noktima :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komplimentima, a moj iskreni kompliment ide Nailfinity seriji iz Max Factora, koji je ovde bio gost na mojim noktima - opstao je čak tri dana bez ikakvih značajnih oštećenja sem mikronskog "belog ruba" na vrhu noktiju (od drugog dana nadalje), a napominjem da ja nemam mašinu za sudove, a imam tri muškarca u kući koji imaju po (bar) tri obroka dnevno, dakle - brdo prljavih sudova :)

      Delete
  4. I ja jako volim da pravim džemove. Kombinacije su beskonačne, a ukusi predivni! A moj omiljeni i jeste od jagoda. Već godinama obavezno i ja i sestra pravimo kombinaciju jagoda i zove po Nelycinom receptu (sa Coolinarike). Ta kombinacija je zaista posebna...
    A sad za vikend sam pravila slatko od jagoda. Videla kod Olje i nisam mogla odoleti... :)

    ReplyDelete
  5. U Rimu su jagode prosle skroz neprimeceno...ove godine cemo izgleda bez ukusnog voca biti !! Toliko je kise padalo i tako je ruzno vreme da je voce potpuno bez ukusa a ja sam se taman navukla na pravljenje dzemova !
    Vidim da se moj levak smejusi na fotografiji...neka, neka..bas je fotogenican !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas sam htela pohvaliti( pored džema, narafski) i taj levak. Sjajna stvar. Al nisam videla kod nas, ili mi je promakao...? Kad se samo setim kako sam se sve pržila praveči džemove, i mojih dovijanja kako da ga toplog sunem u još toplije, a male tegle....

      Delete
    2. Mirjana ovo je inostrani levak ali moze da se organizuje nabavka (ozbiljno)...

      Delete
    3. Preduhitri me Marina sa odgovorom :)
      Ovaj levak pravi Tescoma, i ja sam ga dobila od Marine :) ali, iskreno, nisam se mnogo ni trudila da ga ovde nađem, možda i ima negde.
      Dalje, na postu džem od kajsija, osoba koja se potpisala kao "peda" promovisala je domaći proizvod te vrste, ima i neki telefon, pogledaj.

      Delete
    4. Ima isti takav od inox-a u Kiki i cena mu je znacajna - oko 2300 dinara. Postoji i plasticni u Home marketu, ali ne znam koliko kosta.

      Delete
  6. Jao Majo još ćeš me navesti na pravljenje dzema a ja prošle nedelje grdila majku što se bakće sa tim stvarima, jer sam bila ubedjena da je to nešto komplikovano što zahteva višesatno stajanje u kuhinji sa posebnim sposobnostima i veštinama pravljenja. Kad čitam tvoj recept..hm dva sastojka i pola sata faktičkog bavljenja hm...stvarno ima šanse da pokušam :) Moja mama će ti biti zahvalna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa, sad, nije da nisi u pravu, jest' malo komplikovanije, tj. napornije ako kuvaš 30 kg kajsija u jednom danu :) ali ove sitne ture od po kilogram-dva voća, pa to se spremi dok usput nešto drugo radiš :) Po jedna ili dve ovakve mini ture od jagoda, višanja, kajsija i šljiva, i em imaš šareniš u špajzu, em imaš zalihu do idućeg leta, sem ako porodica nije veliki potrošač džema :)
      Pozdrav tebi i mami :)

      Delete
  7. Vec dugo posecujem tvoj blog, prvo sam naletela slucajno “guglajuci” za nekim receptom I sacuvam ga u “favorites” pa sledeci put namerno trazeci neki recept I rekoh verovatno ga ima kod tebe na blogu, I tako uhvatih samu sebe da u poslednje vreme svako jutro uz prvu kafu umesto nase dnevne stampe ja otvaram Majin blog!
    Rekoh da svratim ponovo veceras I da te pozdravim I da dam komplimente I za recepte I za fotografije I detaljna uputstva kao I samu strukturu bloga jer je bas lako snaci se.
    Dzem izgleda odlicno! Posto sam na drugom kraju zemljine kugle I jagode odavno prosle sutra cu da ugrabim priliku da kupim paprike I da I ja napravim ajvar.
    Puno pozdrava iz Juzne Amerike!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno ti hvala :)

      p.s.
      Ajvar nisam pravila nikad :)

      Delete
  8. ja isto napravio jagodeći jam, al' pošto sam baš onako se bio nameračio da napravim redak - da lakše ispolivam palačinke, a i kad opravim neku mesinu, dodatno ga razblažim rujnim vinom i ispolivam mesance - onda sam ga tako i napravio.
    shodno čemu sam jagode prvo turio u secka, a onda u blender. i stavio sam unutra u avanu izlupan anis i cardamom. *mislim (moguće da lupetam) da više peni tokom kuvanja ovako, nego da sam stavio cele jagodice. s' izuzetkom toga, lepo sam napravio, mada mi ovaj tvoj izgleda malo lepšije nego moj.
    baš preksinoć zalečih depresiju s palačincima okupanim u istom :)

    ReplyDelete
  9. Radim jamove od svog voća i uživam u tome. Na jesen idemo u liku i beremo 100 kg šljiva i pečemo. Imamo ga za cijelu godinu. To nam je glavna mazalica ujutro za doručak.

    ReplyDelete
  10. Ne znam sta je ovde lepse - ovaj dzem ili tvoj manikir! Mislim da sam ove godine tri puta kupila jagode, zali boze para, nikakvog ukus, da nema onih bobica pomislila bih da se radi o nekoj meksoj tikvici. Malo pre gledam 5 Evra za kg, odlucili smo se ipak za tresnje - malo su skuplje, ali su stvarno izvanredne. Iduce godine tajmiramo odlazak u Srbiju krajem maja - pocetkom juna, pa da tamo uzivamo i napravimo dzem.

    ReplyDelete
  11. @ sladoled: u Germany su jagode njihove domaće stvarno bolje nego naše. (to je ujedno i jedino što sam tamo našao da oni prave i da je bolje nego kod nas).
    @maja: pa u secka pa u blender iz razloga što kad stavim direkt u blender - neće da ih izmrljavi jer je nožić rekao bi prebrz, i onda on samo izlupa one koje su oko njega. a seckiša opet samo isecka, realno, mogao sam i samo u seckišu, al' dobro. a da, nije mi se dalo da čekam da puste vodu/se rastopi šećer, i onda u blenderu se to razmutilo lepo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aha, ok, kontam. Biće da predugo nemam blender u kući.

      Sasvim sveže i cele jagode samelju se za čas štapnim mikserom. Baš sam neki dan samlela jagode u čorbu, za neki kolač (koji je bio bzvz, žali bože jagoda :)

      Delete
  12. @ Dr Bouz, Evro se koristi u mnogo zemalja koje ne spadaju pod 'Germany'. Nisam nikad probala jagode koje oni 'prave', iako cesto tamo idem i probam jagode. Ali, nisu cemu, cak su po meni gore nego koje probam kod kuce. Pitane ukussa, valjda.

    ReplyDelete
  13. mislim da je onda regija u pitanju. ja kad odem odem kod drugarice u BW (karlsruhe), ili kod ortaka u keln (NRW)i 2010 i 2011 bejah - pricam naravno za njihove -domace jagode -od seljaka na pijaci -bas osetno bolje nego nase. a po srbiji se vozikam u shirokom luku. (cisto da se ne pomisli da sam kupio paketic jagoda u tempu i doneo zakljucak).
    hvala za info o rasirenosti evra :). naveo sam D cisto za slucaj da si u nekoj bliskoj zemlji - kao sto smo mi u D skoknuli malo do F da kupimo sireve (vredelo vala).
    mada opet, mozda je i klima u pitanju -recimo ove godine kod nas su jagode prilicno bezveze. - izgledaju dosta lepo, i dosta su bezveze za klopu. (rece mi prodavac da je zbog puno kise i malo sunca ove godine).
    zakljucak koji sam izveo dakle glasi> stapni mikser nije losa investicija :)

    ReplyDelete
  14. evo ga moj pekmezić: http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/25152722/2/stock-photo-25152722-strawberry-jam.jpg
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Džem je super, a ako primetiš da ti fale te tufnaste kašičice, posumnjaj da sam ti ja maznula :)

      Delete
  15. Stigle jagode... pa me zanima na kojoj temperaturi i koliko dugo sterilises tegle. Pitam se i da li poklopci tegli, oni zlatni od aliuminijuma ili cega vec, mogu da se sterilisu. Oni imaju sa donje strane ono nesto mekano kao od gume, ne bas vidljivo ali se napipa rukom, ako znas na sta mislim :-), pa se bojim da to nije za sterilizaciju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. U rerni sterilišem tegle na 100°C, recimo 20-ak minuta. Poklopce dobro operem, osušim, prebrišem alkoholom. A stavim i celofan najčešće.

      Pozdrav!

      Delete
  16. Replies
    1. Nemojte poklopce u rernu. Ostetice se ta guma, a ona je najbitnija kod dihtovanja poklopca.

      Delete
  17. Majo juče smo pravili džem od jagoda baš po tvom receptu i izvrstan je ali nas zanima da nemaš i recept za slatko od jagoda?
    Hvala ti puno

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Ja nisam do sada pravila slatko, ali kad bih, ovako bih.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Na kilogram jagoda( obicnih, ne sumskih) ide kiligram secera, a na njega polovina- 500ml vode. Uspinujete secer kao za slatko:)
      To vam je kada vam padaju guste kapi i onako se blago razvlaci kao končić. Tada ubacite jagode. One opet razvodne pricu i kuvate opet dok ne pocnu padati te teske kapi. Pred kraj u vrlo malo vode ( par mililitara) rastvorite kesicu limuntusa i dodate u slatko i jos malo kuvate. I tako vam je za skoro svo voce.
      Nije me niko nista pitao, Majo nadam se da ne zameras za ovo ubacivanje :)

      Delete
    3. Ma gde zameram! Ti si toliko tegli slatkog skuvala, da ne znam ko ovo bolje zna od tebe :) Hvala ti!

      Delete
    4. Divna Jelena. Iako praktično živi od pravljenja zimnice, sirupa, slatkog.....ona je podelila ovo sa nama. Da li išta može više reći o čoveku i njegovom karakteru kada deli nešto što mu ne ide u prilog? Par puta sam od nje kupila sirupe, slatka, ajvar... Pored toga što sve sa dušom pravi je i laka kao osoba, što se tiče dogovora oko isporuke i ostalog. I još za kraj sve sto sam rekla o Jeleni, potvrđujem i za Maju jer se sličan sličnom raduje :) Pozdrav, Slađa

      Delete
  18. Kako se sterilišu teglice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja obično po starinski - poređam tegle na pleh pa u rernu na 100°C na 20-ak minuta. Poklopce prebrišem alkoholom. Bolji su metalni poklopci zbog prevrtanja naopako, plastični hoće da se malo izvitopere, mislim da mi se baš kod jedne od ovih teglica to desilo. Inače znam da može i u mikrotalasnoj da se uradi sterilizacija, stave se mokre tegle i zagreva ne-znam-koliko. Jednom sam tako radila, al' zaboravila sam...

      Delete
  19. Kod mene će ove godine biti promena. Jesenas mi je komšija dao džem od kajsije i odusevila sam se, naime, on voće samelje, doda malčice fruktoze i prokuva da baci jedan ključ, stavi u tegle, ohladi i zamrzne. Džem je FENOMENALAN. Tako ću praviti jagodu i kajsiju, a džem od šljive planiram da kuvam bez šećera. Pa ćemo videti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čula sam od Lane (Mignonne) da isto tako, čuva džem u frizu, i to je dobra ideja, naročito za te varijante sa jako malo šećera. A kakve gustine bude taj džem, nije li mnogo redak ako je kuvan tako kako opisuješ? Šljivu sam ja kuvala jednom totalno bez mrvice šećera, i nije to bilo loše, al' je crklo brzo, nakon načinjanja iako je stajalo u frižideru. To treba pakovati u male tegle, da se pojede za par dana nakon načinjanja, i onda nema brige :)

      Pozdrav!

      Delete
    2. Interesantno, ali uopste nije redak, bas je po mom ukusu, svetao, blago kiselkast i srednje gustine. Da, da, on ga i pakuje u one najmanje teglice. Tako ću i paradajz (mleveni) stavljati, tako sam i sok od zove. Konzervans free :D Pozdrav i tebi Majo ;)

      Delete
  20. Draga Majo, napravila sam sinoc dzem, tacno 4 teglice, meni je super, sladak sa komadicima voca. Mozda sl.put ostavim duze da malko bude gusci, ali i ovako mi se dopada! Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divno! Hvala što si odabrala ovaj recept i našla malo vremena da javiš utisak! :)

      Delete
  21. Vec godinama pravim po ovom receptu....
    Sta vise reci...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Majo, upravo kuvam dzem od jagoda po tvom receptu i zanima me da li se i od drugog voca kuva po istom receptu? Hvala unapred.😊

      Delete
    2. Svi džemovi se prave na sličan način - voće, šećer, ringla i strpljenje :)

      Nijanse su u raznim faktorima - vrsta voća (neko je više vodeno, neko više vlaknasto, neko ima više pektina, neko manje), količinama koje se kuvaju (što je veća količina, potrebno je i više vremena, ali ta funkcija nije linearna), željama i navikama potrošača (gušći, ređi, slađi, manje sladak...). To ko bi probao da okupi i definiše, život bi mu prošao u analizi.

      Tako da - slobodno i za drugo voće kreni od razmere 1:0.5 (očišćeno voće - šećer) i kuvaj dok ti se ne učini da nije više mnogo čorbasto. Onda odvadi cca dve kašika i sipaj u činijicu ili na manju tacnu i stavi u frižider, da što pre dobiješ ideju kakva će gustina biti kad se džem ohladi. Ako si zadovoljna - sviraj kraj. Ako nisi - kuvaj dalje, pa opet testiraj kroz neko vreme.

      Osim jagoda, ja još kuvam kajsije i višnje. Tu obično stavim malo više šećera, oko 750 g na 1 kg očišćenog voća, prošle godine sam za kajsije malo smanjila, a ove godine ću probati sa još manje.

      Pročitaj uvodni tekst u receptu za džem od kajsija, ima korisnih stvari...

      Pozdrav!
      Maja

      Delete
  22. Hvala na odgovoru. Kuvam sutra dzem od visanja pa javljam utiske. Inace dzem od jagoda je ispao fantasticno. Nesto izmedju slatkog i dzema. Hvala jos jednom na svim savetima, smernicama i receptima. Pozdrav😊

    ReplyDelete
  23. Godinama pravim džemove i sokove od svih vrsta voća i obožavam Vaše recepte. Dzemove pakujem u male teglice, levak napravim tako što presecem plastičnu flašu napravim malo veći levak i naspem džem bez problema. Ovo je mala pomoć iz moje kuhinje.

    ReplyDelete