Thursday, May 07, 2015

Mini bataci na ražnjiću i
kiselo slatko ljuti sos

Sponzorisan post

Kad sam u radnji sa pilećim mesom ugledala mini batake, skinute sa pilećih krilaca, a znate kako krilce ima tri dela, ovo je najdeblji, onaj koji je bio do tela, minimalista u meni je momentalno poludeo od sreće i poželeo tonu tih igračkica. Ili je to ipak bilo dete u meni, nisam skroz sigurna.

Ko god bio, ideja je pulsirala danima, kao i razmišljanje o tome šta da uradim sa batačićima. Odlučila sam da ih nanižem na ražnjiće i da probam da ih ispečem "na suvo", dakle ne da leže na plehu gde bi se neminovno morali malo brčkati u sokovima koje će sami ispuštati, već da nekako... lebde. Našla sam tepsiju takvu da je malo uža od dužine štapića, postavila je papirom, da bi se posle lakše oprala. pa sam ražnjiće okačila na rub tepsije, da saft kaplje unutra.


Vrrrlo sam zadovoljna kako je to ispalo! Jedino što na jednu tepsiju nisam mogla okačiti sve ražnjiće, pa sam pekla iz dve ture. I neka vas ne brine količina od 2 kg koja se pominje u receptu, jer sigurno pola ode na kosti, a ovo drugo pola se smaže brže nego što možete pretpostaviti.

Mini batake sam začinila samo senfom i solju, ali lepo sam ih čula kako plaču za nekom ljutinom, pa sam napravila pride i kiselo slatko ljuti sos. Da umačemo batačiće i umažemo prstiće :)

Podrazumevano piće uz ovakvu klopu je naravno - pivo. Recimo, dobro rashlađeni Staropramen. Ili bilo koje drugo pivo koje volite, rashlađeno na temperaturu koju volite :)

Kad smo kod temperature, interesuje me nešto. Vi koji volite i pijete pivo, da li volite baš onako, kako se najčešće služi, jako rashlađeno ili kako? Da li postoji još neko ko preferira da pivo bude tek blaaago rashlađeno, čak radije sobne temperature nego jako hladno? Meni je nekako ukus skroz drugačiji kad je pivo "zmija" hladno i ne volim ga takvog, a i grlo mi odmah strada... A vama?



Mini bataci na ražnjiću i kiselo slatko ljuti sos
recept za štampu

Sastojci:
2 kg mini bataka od pilećih krilaca, što je oko 40-50 komada
100 g senfa
3 kašike ulja
so
10-ak većih ražnjić štapića

za kiselo slatko ljuti sos
10 g gustina (jedna kašika)
200 ml soka od paradajza
100 ml vinskog sirćeta
100 g šećera
1 kašičica soli
30-ak g ljute harissa paste, što je pola ove tube, kupljene u Maxi-ju


Postupak:
1. Batačiće staviti u veću posudu, dodati 100 g senfa i 3 kašike ulja, pa rukama sve dobro izmešati da se senf svuda rasporedi. Ostaviti dvadesetak minuta u toj marinadi. Nanizati po 4-5 batačića na ražnjić, pa posoliti. Otprilike po veći prstohvat za svaki ražnjić, natapkati lepo na batačiće.

2. Naći tepsiju takvu da je malo uža od štapića, pa poređati ražnjiće tako da se oslanjaju na rubove tepsije, kako meso ne bi ležalo na dnu već "lebdelo". Ostaviti razmak između ražnjića, ne smeju biti zbijeni. Peći na 220°C oko 45 minuta.

3. Za to vreme pripremiti sos. Skrob razmutiti u šoljici sa par kašika paradajz soka. Ostatak soka od paradajza i sve ostale sastojke pomešati i sipati u malu šerpu, ugrejati do vrenja. Sniziti temperaturu i uliti pripremljeni skrob, kuvati zajedno još par minuta dok se sos ne zgusne. Batačiće poslužiti uz ovaj sos i dobro rashlađeno pivo.

Napomena:
Batačiće sam pekla iz dve ture, pošto nije moglo sve odjednom. Nakon što se druga tura ispekla, dodala sam između ražnjiće iz prve ture, i sve zajedno vratila u isključenu ali vruću rernu još malo.


komentara: 4

  1. Ja ipak volim kad je jako hladno. :)
    Ovaj sos me posebno zanima. Obavezno probam...

    P.S. Pivo završava prvu fazu pravljenja. Još dve-tri nedelje pa flaširanje, a onda još par nedelja pa - degustacija. :)

    ReplyDelete
  2. I ja ga volim kako ti kažeš zmija hladnog. Bilo mi je super u Amsterdamu, oni toče pivo po dva deci tako da je uvijek ledeno, to je grad za mene ;)

    ReplyDelete
  3. Evo ja sam iz grada koji je za Petru, a pivo uopste ne pijem. Pa tako ostane za vise za nekog drugog - zar nisam idealna zivotna saputnica :-)
    Ali, ove batacice bih smazala, pogotovo da imam ovaj sos. Kod nas ih ima stalno da se kupe, ja sam nekad davno ih pravila u marinadi od limete, meda i djumbira (ako se dobro secam). Ali ne ovako na stapicima, vec onako d se brckaju u sokovima. Mislim da je ovo mnogo bolje.Probam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slađo, daj email, da te nešto pitam, ili se javi ti na mamajacooks@gmail.com.
      Hvala :)

      Delete