Sunday, May 03, 2015

Kolač od pečenih jabuka i krem od vanile


- Majo, dete, deder vidi ovaj recept sa ambalaže vanila sosa donetog iz Švedske, je l' tebi to ima smisla? Ako ima pravim odmah!

To meni kaže čika Rade, koga pamtite po receptu za Borutov cheesecake, a ja se smejem. Simpatična mi je ta vrsta poverenja i dodeljena uloga recept-projektora, k'o da ja baš mogu tek tako da procenim unapred da l' će nešto da valja :) No, ovo je zvučalo baš jednostavno i bez mogućnosti da se dobije išta neupotrebljivo, pa sam recept aminovala žmurećki, a čika Rade napravio i javio da je bilo odlično.

I šta ću, ajd' da probam i ja. U nekoj svojoj verziji, i sa domaćim vanila sosom, jer ne videh sličnih proizvoda kod nas. A i volim da sve bude from the scratch.

Svidelo mi se. Bude fino krckavo sa gornje strane, a ispod su samo jabuke u svom zgusnutom soku. Ne ispadne mnogo, ovo je desert za četvoro, za odmah.

Inače, kolač sam pravila više puta i svaki put nešto menjala u vezi sa sosom, i nikad da stavim tačku, i nikad skroz zadovoljna... Sinoć napravim ponovo i rekoh - dosta! Ovo je kraj, zaključujem recept, izaćićemo iz sezone jabuka dok se meni brojevi slože! Vi svakako možete bilo koji krem ili  sos od vanile koji inače volite. Prijatno!



Kolač od pečenih jabuka i krem od vanile

Sastojci:
oko 1.2 kg čvršćih, neočišćenih jabuka
80 g brašna
120 g šećera, običnog ili žutog
1 kašičica cimeta
80 g putera

za krem
500 ml mleka
1 šipka vanile
70 g šećera
4 žumanca
25 g kukuruznog skroba (gustina)

Postupak:
1. U jednoj šerpici razmutiti skrob sa 50 ml mleka, dodati 4 žumanca pa zajedno razmutiti žicom. U drugu šerpicu sipati 450 ml mleka, 70 g šećera i dodati jednu rasečenu šipku vanile, pa ugrejati do vrenja. Vrelo mleko preliti preko smese od žumanaca i gustina, vratiti na tihu vatru i kuvati uz stalno mešanje žicom još minut-dva, dok se sos ne stegne poput ređeg pudinga. Ostaviti da se prohladi do sobne temperature pa prebaciti u frižider. Ovo možete pripremiti i dan unapred.

2. Jabuke oljuštiti, iseći na kriške i staviti u vanglu.  Brašno i šećer pomešati pa polovinu sipati preko kriški jabuka i promešati da se jabuke lepo oblože ovom mešavinom.  Sipati jabuke u manji četvrtasti pleh, posuti ostatkom brašna i šećera,  posuti cimetom (ako ga niste umešali u brašno, a može i tako) i na kraju preko svega poređati puter naseckan na komadiće. Peći oko 30-35 minuta na 200°C. Služiti toplo, uz hladan vanila sos.



Recept za štampu

komentara: 24

  1. Majo, ovakav kolac (ovde ga zovu torta, tj. taart) je klasik holandske kuhinje! Obozavam ga! Mislim da bi ti Rudolf cestitao na receptu. Ovde za torte, pite i slicno uglavnom koriste Jona jabuke (valjda je to kod nas jonatan).
    Samo da ti kazem da ovde stalno traze informaticare. Oni sto znaju dobro da kuvaju su posebno na ceni :-)

    ReplyDelete
  2. Gde se moze kupiti sipka vanile i koja je cena, okvirno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima u većim marketima, mada ja mislim da ima i u Maxi-ju, a 100% ima u rinfuz radnjama (naravno šipke nisu u rinfuzu, nego po jedna-dve u kesicama). Cene - mislim da je oko stotinak dinara za šipku ili manje, ali ne drži me za reč :)

      Delete
  3. Ovo baš dobro zvuči, tople jabuke i hladan vanila-sos. Može li ovo biti "nešto-kao-crumble-od-jabuka"? Inače, mnogo mi je smešno kada se on sam (i mi za njim) zove čika-Radetom - mislim, on može biti čika-Rade mom Luki i njegovim alamanima kada upadnu kod Pere (čika-Radetovog sina), ali s obzirom da nam je sličan po godinama, ja se svaki put nasmešim na ovo "čika" :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znači - bolje zvuči "Zaposlena žena" nego "Teta Tanja"? Šalim se, ja sam sebi taj nadimak sam dao - u nadi da mi drugi ne prišiju nešto još gore ... :)

      Delete
    2. Ma kakva teta-Tanja, ja se naljutim k'o puška na tetanje, a i rogobatno je za izgovor - mnogo t u jednom vokativu :-)
      Nemam ja ništa protiv čike, nego samo da ljudi ne zamisle sedog penzionera kome škripe zglobovi, a pamćenje mu je kao u vicu "Ružo, dušo"; tako sam Vas ja zamislila kada ste gostovali kod Maje, sve dok mi Luka nije rekao da ste čika-Rade ustvari Vi. Dakle, ljudi, vitalan čovek u najboljim godinama, stručan, duhovit, otac jednog tinejdžera, što ga održava savremenim, čak i ako to ne želi :-)

      Delete
  4. Draga Majo,

    Odlicno ti je ovo, samo mala sugestija ako moze oko ovog krema od vanile. Skandinavci ( u mom slucaju Norvezani a u tvom Svedjani ;) ) prave ovaj vanilin krem tako sto zumanca kuvaju u slatkoj pavlaci kako bi se izbegao taj gustin. Pricam konkretno za vanilin krem koji ide uz ovu vrstu kolaca od jabuka. Ovde je ovo neki njihov klasik i neretko leti umesto kreme od vanile sluze uz kuglu - dve sladoleda od vanile. Nije ni to lose, probaj ! Srdacan pozdrav tebi i tvojim momcima iz kisnog Osla !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sa sladoledom ne može da omane, naročito ako je onaj pravi, od žumanaca i mleka. Slatka pavlaka i žumanca - da ne znaš koliko čega, ili da guglam? ;)

      Delete
    2. Pisem sutra samo da nadjem recept. Imam zabelezeno. A sladoled, bas taj koji pominjes mada oni kupe onaj gotovi ne mute kao mi :)

      Delete
  5. Oooodlicnooo! A i ova sugestija iznad...od Mine....probacemo...

    ReplyDelete
  6. Bravo Majo! Sad imamo komplet - recept za jabuke i za sos.

    Baš sam se brinuo šta ću da radim kad potrošim onaj original sos koji imam iz Švedske - kad vidim tvoj recept!

    I još jedna primedba - meni se čini da je ovaj specijalitet bolji sa hladnim jabukama (sos se podrazumeva da je hladan)

    Ali, to je već možda i stvar ukusa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi jedva dočekali da se malo ohladi da može da se seče :) A dobro je i hladno. Za sos - pričekaj da vidim ovu varijantu sa slatkom pavlakom što pominje Mina, mislim, ni ovom ne fali ništa, mada je ovo više krem nego sos.

      Pozdrav!

      Delete
  7. "Deder" <3 <3 <3 :-)
    Načelno i javno, užasavam se jabuka u kolačima mada postoji nekoliko takvih koje sam spremala i koje volim. Ovaj će sto posto u tu grupicu, baš bi valjalo da malo mrdnem i da ga isprobam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ovo su ti baš jabuke sa malo nečega, nasprama kolača tipa nešto sa malo jabuka :))
      Pozdrav!

      Delete
    2. A deluje nelogično ali nije. Kad mi jabuka "šmulja" u nečemu pa je iznenada nagazim onako mlohavu, to mi je bljak a kad dominira onda mi je ok :D.

      Delete
  8. i bre, al si se provrednila u poslednje vreme. nastaviš li ovako, počeću da verujem da svaki dan klopate nešto!
    *ja već neko duže vreme drugare oslovljavam sa čika-xy - pošto već manje više svi imaju decu pa onda taj fazon - mislim više je naravno zezanje. - kad me neko persira u komunikacij recimo - apsolutno se ne osećam prijatno. mada, s druge strane, ja ono po domaćem vaspitanju - svim strancima i starijima uvek persiram. doduše, tih starijih je sve manje i manje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...počeću da verujem da svaki dan klopate nešto!
      Svaki put me nasmeješ, doktore :)

      Ja sebe počela da smatram tetom otkad su srednjoškolci počeli da mi nude mesto u busu, jer to jeste ovozemaljski pokazatelj kako stoje stvari u stvarnosti :)

      Delete
  9. Nasla !
    3 dl punomasnog mleka - ovde je to 3, 9 mlecne masti
    2 dl slatke pavlake - ovde je to sa 36 % mlecne masti
    pola sipke vanile
    3 zumanca
    2 supene kasike secera
    Staviti na vatru mleko sa presecenom sipkom vanile da provri. Smanjiti vatru neka tako vri jedno minut - dva. Odmah sud u staviti u hladnu vodu da se mleko ohladi uz stalno mesanje. Procediti kad se ohladi. Na vatru staviti slatko vrhnje, zumanca umutiti sa secerom. Kada je vrhnje zagrejano ( ne da prokljuca ) dodavati ga lagano u umucena zumanca uz stalno mesanje. Vratiti na tihu vatru ( i dalje ne sme da provri ) i mesati dok masa ne bude kao kod nas skoro pa kuvan puding. Izmaci sa vatre i dodati lagano procedjeno mleko sa vanilom. Kada se sjedini opet sud u hladnu vodu i mesati sve dok se ne ohladi na sobnu temperaturu. U frizder na doooobro hladjene pa na kolac od jabuka.

    ReplyDelete
  10. Super izgleda, mislim da imam neku sirotu zaboravljenu jabuku u frižideru pa bih baš mogla isprobati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treba ti bar 4-5 sirotih zaboravljenih, a i tako ne ispadne puno :)

      Delete
  11. Uh juče je bio napravljen ovaj desertić i baš baš mi se dopao...meni se najviše sviđa kada su tople jabuke pa hladan sos mmmmm. Jedino što nisam ispoštovao u receptu jeste da sam stavio dr.oetker vanila aromu umesto šipke vanile. Mnogo je skupa, najjeftinije što sam video bilo je 300din. a ja tanak sa lovom. Pošto nikada nisam koristio šipku vanile zanima me koliko je drugačiji ukus. Prvom prilikom ću i to probati čisto iz znatiželje i da uporedim. Hvala Majo za recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nenade :)
      Šipka vanile je vanila u svom originalnom stanju, i jedna šipka zaista da mnogo divne arome mleku. Naravno, ekstrakti su praktični za mnoge stvari gde ne možeš baš bućnuti šipku, ili naprosto kao jeftinija opcija. Ja često koristim ekstrakt, i to onaj što se nalazi u malim ampulama, Butter vanilla. To dobavim iz EU nekako, jer kod nas nema. Nije loš ni ovaj što može kod nas da se nađe, tih sam flašičica potrošila priličan broj.

      Ako mogu da biram, redosled je
      - šipka
      - ampula (butter vanilla)
      - ekstrakt
      - vanilin šećer

      Pozdrav!

      Delete