Sunday, May 31, 2015

Uvrnuti pužići


Pecivo interesantnog oblika, izuzetne mekoće i ukusa!

Čim sam pročitala recept videla sam da je to testo 99% kao ono za kiflice, a to znam da je odlično. Oblik je jako interesantan ali meni peciva nisu ispala onako onako lepo kao na slikama iz uzornog recepta, nisu mi bila jasno odvojena ona rebarca. Jer se testo ipak donekle zalepi za podlogu, pa onda kad krenem da ga motam, ono se deformiše tokom odlepljivanja. A opet, ako se bar malo ne zalepi za podlogu, ne mogu da ga razvaljam tanko, stalno se skuplja i beži.


Ali ne mari puno, peciva odlično izgledaju i ako ne ispadne sve savršeno. Jer miris i ukus jesu savršeni :)

I da, ja sam preko svakog od osam pužića (mada nisu uopšte mali na kraju, tako da im ne treba tepati) stavila šnit margarina, što je koncept preuzet od kiflica, i mislim da nisam pogrešila, dobila sam onaj šmek prženog testa sa donje strane, i posebno lepu koricu, bar dok su pužići topli.

Recept isproban u okviru igre kuVarijacije.


Uvrnuti pužići

Sastojci:
500 g brašna
150 ml mleka
150 ml vode
20 g svežeg kvasca
50 ml ulja
1.5 kašičica soli
1 kašičica šećera
malo ulja

i još
1 jaje
1 kašičica soli
80 g putera ili margarina

Postupak:
1. U jednoj posudi pomešati vodu, šećer i kvasac i ostaviti sa strane 10-ak minuta. U veću posudu prosejati brašno, dodati so, mleko, ulje i prethodno pripremljen kvasac. Zamestiti testo dok ne postane svilenkasto i elastično. Pokriti posudu krpom i ostaviti oko jedan sat, ili koliko je potrebno da se testo udvostruči.

2. Nakon što je naraslo, testo podeliti na 8 jednakih delova, i svaki razviti na pravougaonik približno 25 cm x 15 cm. Premazati testo četkicom umočenom u ulje. Iseći na trake širine oko 2 cm, po kraćoj strani, ali tako da ne prosečete testo do kraja, do ivica, već obod testa treba da ostane neisečen. Zatim krenuti od jednoj ćoška i dijagonalno motati testo u rolnu, koju na kraju treba zaviti u oblik puževe kućice.


3. Poređati peciva na pleh obložen papirom za pečenje, ovlaš pokriti plastičnom folijom da se ne suše i ostaviti ih 30 minuta da narastaju. Umutiti jaje sa solju i premazati peciva. Posuti susamom ili kimom, pa na vrh svakog puža staviti komad od 10-ak g putera ili margarina. Peći oko 15 minuta na 200°C ili dok ne dobiju zlatno braon boju.


Recept za štampu

komentara: 13

  1. Meni je prvi puzic bio sa nedefinisanim rebarcima, cak sam i slikala. Onda sam shvatila da je to zbog onih 2cm sirine traka. Kada sam trakice isekla na otprilike 1cm, dobila sam to sto sam htela. I naravno: brasnjavila sam podlogu pre razvijanja. Ovo sa margarinom je sigurno super stos.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ne verujem da je to, eno vidi Lana je sekla još šire, pa su super definisana rebarca. Nego se meni to lepilo više nego što treba, još pri sečenju mi se nije sve lepo odvojilo, a pri motanju još dodatno smuljalo.

      Videla sam i tvoje pužiće, divni su!

      Delete
  2. Devojke, super su vam ispali puzici.:))) Prvo sam pocela vodoravno da ih seckam, po duzoj stranici, pa ti puzici nisu bas ispali definisani, a onda sam pazljivije procitala receptic i isekla ih po kracoj strani, e ti su ispali kako treba.:)) U svakom slucaju bio je ovo jedan vrlo ukusan krug.:)) Saljem poljupce!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, koliko vidim skoro svima su se svideli pužići :)

      Delete
  3. Isprobano! Brzo, lako, ukusno! Na nagovor dece pola pužića sam punila kremom. Pun pogodak. Još jedan recept na listi omiljenih sa ovpg bloga :-)

    ReplyDelete
  4. Meni odlicno izgledaju. Jesi li koristila obicno brasno jer su ovi tvoji puzici malo tamniji od originala?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obično brašno, a boje više zavise od uslova pri fotkanju i od obrade, ja bar mislim... :)

      Delete
  5. Odlična izgledaju paciva i nama su se jako dopala...ostalo je nekoliko komada za sledeći dan,ja sam ih kratko zagrejala u rerni i imali smo ih i za doručak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I nama je dva ostalo za drugi dan, podgrejala sam u mikrotalasnoj, ok su bili :)

      Delete
  6. '...meni peciva nisu ispala onako lepo...' - mozes li ovo da pojasnis? Ili je do mog kompjutera? Ja vidim savrseno lepa peciva.

    ReplyDelete
  7. Prekrasna su ti. Baš nas je puno sudjelovalo ovog mjeseca.

    ReplyDelete
  8. Svi motali na isti način a skoro svima drugačiji konačni izgled. Mislim da nikom nisu ispala kao originalna ali vežbaćemo ;) Ja sam ih sutradan jela za užinu (hladne) i bili su baš suvi. Lepo su narasle jufkice, kad dobar volumen i namotaji su izraženiji.

    ReplyDelete