Thursday, October 28, 2010

Chelsea Buns


Please, scroll down for English

Moje starije dete (5 godina) obožava suve brusnice. Kad ga pitam šta bi za doručak, odgovor je skoro uvek "Corn Flakes sa brusnicama!". Stavimo mi tu i lešnika i badema, i malo meda, super to bude hranljivo. Iako voli sve to, uvek prvo peca brusnice po činiji, pa posle jede ono ostalo. Tako da, čim smo za temu FFTO dobili Chelsea Buns, zadate od strane Wendy sa Notes from the Quirky Kitchen, znala sam koje suvo voće će ići u ove ružice.

Medju učesnicima ove igre najviše je Engleza, i vidim da su svima evocirale neke uspomene na detinjstvo, kad su čuli šta je tema za ovaj mesec. Wikipedia kaže da su Chelsea Buns nastale (pogodite!) u delu Londona zvanom Chelsea, i da se pune suvim groždjem i drugim suvim bobicama. A ja vam kažem da su ovo sasvim fine ružice od mlečnog testa a punite ih čime hoćete. Testo je jako lepo i ukusno, jedino što brusnice hoće da ispadaju iz peciva, u toku jela, jer nisu "srasle" sa testom nego su samo lagodno zarobljene unutra. Ja bih ovo drugi put posipala šećerom i lešnikom, ili čak lomljenim lešnik grilijažom, tj. nečim sitnijim. Inače, recept je odličan.

p.s. U novembru im ja zadejem temu, i dobiće da prave kiflice sa sirom :)


Sastojci:

Testo:
250 g brašna
25 g šećera
1/4 kašičice soli
25 g omekšalog putera
10 g svežeg kvasca
1 jaje
100 ml toplog mleka

Punjenje:
25 g omekšalog putera
60 g šećera
100 g suvih brusnica, suvog grožđa, ili drugog suvog voća

Postupak:
1. U vanglu staviti brašno, šećer, so i kvasac razmućen sa kašikom mlake vode. Dodati omekšali puter, jaje i mleko. Umestit mekše testo, varjačom. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi dok se testo ne udvostruči.
2. Radnu površinu posuti brašnom, pa razviti testo u pravougaonik dimenzija približno 30x22 cm. Premazati omekšalim puterom, posuti šećerom. Rasporediti suvo voće i blago ga utisnuti u testo. Zaviti u rolnu po dužoj strani, ivicu "zalepiti". Okrenuti rolnu slepljenom ivicom na dole, pa iseći na 7 jednakih delova. Prilikom sečenja testo se ne sme mnogo pritiskati nožem, da se ne bi deformisalo, nego oštrim nožem treba praviti više pokreta napred nazad, bez pritiskanja. Nož umakati u brašno posle svakog isečenog parčeta, a ako ima zalepljenog testa nož prethodno obrisati.
3. Rolnice ređati sečenom stranom na pleh postavljen papirom za pečenje. U pleh prečnika 20 cm staje 6 rolnica u krug i jedna u sredinu. Ostaviti da narastu, i zalepe se jedna uz drugu.
4. Peći oko 20 minuta na 180-200°C.

Recept za štampu 
Roundup


November challenge for FFTO were Chelsea Buns, chosen by Wendy of Notes from the Quirky Kitchen. I noticed how those rolls reminded many of English FFTO participants to childhood, so I guessed those are really worth trying.

And I was right. My 5-year old son is a big fan of dried cranberries, so we used them for the buns. My only change in the recipe was the use of plain caster sugar instead of muscovado, as I couldn't manage to find any. The buns were boy's favorite food for a day and a half, as he had it warm for dinner, then tomorrow for breakfast and again for dinner. So, thank you, Wendy, for feeding my son :)


Chelsea Buns

Ingredients:

dough
250 g flour
25 g caster sugar
1/4 tsp salt
25 g softened butter
10 g fresh yeast
1 medium egg, beaten
100 ml warm milk

filling
25 g softened butter
60 g sugar
100 g dried fruit

Directions:
1. Dissolve yeast in the cup with a tablespoon of lukewarm water. Combine the flour, sugar, salt and yeast into a mixing bowl. Make a well in the center and add the softened butter, egg and milk. Mix to make a soft dough. Cover and prove until doubled in size.

2. Flour your work surface, and roll out the dough to a rectangle measuring about 30x22 cm. Spread the softened butter as evenly as you can over the dough. Sprinkle the sugar and the dried fruit on top, and gently press it into the butter. Roll up the dough along the long edge. Seal the edge. Turn the roll over so that the seal is underneath and divide the roll into 7 equal buns.

3. Place the buns, cut side down, into the buttered and lined 20 cm round tin, and leave to prove until the dough has doubled in size, and they have all joined together into one big Chelsea bun muddle.

4. Bake for abot 20 minutes in the oven preheated to 180-200°C.

komentara: 19

  1. lijep recept, mislim da bi se mogao naci u izradi jednu subotu. fotke kao i uvijek krasne! :-)

    ReplyDelete
  2. Deca se nekad zalepe za nešto, pa to ti je. Srećom brusnice su zdrave i ima ih sada kod nas. Eto, i ružica ima u svetskim kuhinjama, a ja sam isto mislila da je to jelo iz Vojvodine. Nisam ih nikad pravila jer kod mame pojedem 5 komada odjednom i to mi je doza za par meseci. Odlično!

    ReplyDelete
  3. Radim slične stvari, ali nisam se sjetila ovog s brusnicama. Odlična ideja i znam da će proći kod mojih "koštaša". Uvijek me oduševi izgled kolača. Super.

    ReplyDelete
  4. Super izgledaju! Baš mi je bio potreban jedan lep recept sa brusnicama! Hvala!

    ReplyDelete
  5. Poz. malenom brusnicaru i ya ih tamanim s apetitiom :)

    Jelena:
    "Eto, i ružica ima u svetskim kuhinjama, a ja sam isto mislila da je to jelo iz Vojvodine."

    Ne brini i da je iz Vojvodine nista ne bi znacilo kad se neko seti da ih prvi patentira onda je "njegovo".. po sistemu "ko pre devojci" :)
    Posto su sljivovicu patentirali Nemci, ajvar Slovenci..
    a o brend-u Tesla da ne zapocinjem..

    Sto se Engleske kuhinje tice njihovo kulinarsko umecu su najbolje opisali Francuzi :))

    Poz.

    ReplyDelete
  6. You know what Maja, your Chelsea Buns look the most traditional of everyones! Glad your son liked them so much.

    ReplyDelete
  7. Eeeh, znam o čemu govoriš, samo što ja imam jednog VELIKOG koji voli brusnice - naravno, moj dragi. Sve što ima brusnice - može, nema zamerku! Ma jede ih na kilo. Svidja mi se kako si ovo uslikala i ružice su mi jako lepe:)

    ReplyDelete
  8. Znam jos jednog obozavaoca brusnica;) Moj sin za dorucak redovno trazi zitarice sa brusnicama.
    Hvala na receptu! Probacemo!

    ReplyDelete
  9. Moja mama ovakva testa zove "pogača ružičara". Brusnice su odličan izbor. I u mojoj kući su omiljene, onako kiselkaste.
    Za Chelsey Rolls nisam čula, ali ovakvih izivijanih testa ima svuda.
    Lepe su ti fotkice, pogotovu ova poslednja:)

    ReplyDelete
  10. divne su ove ružice i jako me mame da ih ubrzo isprobam. Zapravo najviše izbjegavam jer ih malo previše pojedem :) . A ideja sa brusnicama je odlična, ja bih se tu jako dobro složila sa tvojim sinom , isto tako ih jako volim i u svim kombinacijama.
    Odličan recept i prekrasna izvedba i slikice !

    ReplyDelete
  11. Ovo ti je baš fenomenalno! Čestitam ti na ulozi domaćice sledećeg meseca. nego, možda si trebala da im daš nešto komplikovanije naše, da se malo pomuče. :)

    ReplyDelete
  12. Hvala svima :)

    Gago :) Da znas da sam prvo mislila da im zadam burek, ali bojim se da niko ne bi ucestvovao - a onda cemu sve? I za kiflice mislim da ce neki odustati zbog prilicno masnoce, uostalom, videcemo. Nema tu mnogo ucesnika, 10-ak bude u proseku.

    ReplyDelete
  13. I like the idea of using cranberries. Thank you for taking part in this month's FFTO challenge.

    ReplyDelete
  14. Majo, moram ti i ovdje ostaviti komentar- ja sam naprosto odusevljena mojim jutrošnjim doručkom, zaljubih se u recept čim si ga objavila sinoć. jedva sam dočekala jutro da ga pravim. Malo sam pretjerala sa brusnicama, volim ih stravično, pogotovo u pecivima! prije pečenja sam ga u kalupu premazala s ostatkom mlijeka i maslaca. fantazija je! Mama, tata i ja smo ovaj (za mene) kolač smazali dok se još pušilo iz njega! :D količina je taman za jedan doručak, pa ću sljedeću put duplati! neodoljivo me asocira na buhtle!

    Pusa od Nine :)

    ReplyDelete
  15. Samo ti Majce njima zadaj da prave kiflice (upravo sam virnula na receptic i mogu ti reci da su jaaako fine, bas prave domace;))...mislim da ce im se svideti i da ce svi vredno zasukati rukave!;)) A ruzice sa brusnicama isprobavam prvom prilikom, samo dok ugrabim malo slobodnog vremena!;))) pozzz

    ReplyDelete
  16. Nemoj, Majo, burek, molim te :D
    I ja učestvujem od sledećeg meseca, pa mi ove kiflice dođu kao kec na deset, nisam ih ni pravila odavno :)

    ReplyDelete
  17. Fantastic photos! Your Chelsea Buns look wonderful ;0)

    ReplyDelete
  18. Gorgeous! I think cranberries would be good. I don't know what it is about your photos, they are always so magical!

    ReplyDelete
  19. Majo, ovo tijesto je fantazija i ko poluintegralno i slano! isprobano! Morala sam i ovdje komentirati-

    Usput, želim reći da ću i ja probati tvoje kiflice sa sirom (i s margarinom kojeg inače izbjegavam)pa da i ja uz vas blogere napišem svoje dojmove! Ako dopuštaš! :)) Inače, divim se vašim igricama i ustrajnosti kroz cijelu godinu, svaki mjesec čitam utiske i gledam prelijepe fotke. Samo naprijed!

    ReplyDelete