Sunday, October 31, 2010

Karamel preliv a la McDonald's


Recept za domaći karamel sos, sličan onome koji dobijete kad poručite sladoled iz meka, samo još malo bolji :)


Slaba sam na sladoled iz Meka, a naročito na onaj preliven karamelom. I jagoda je dobra, mada je malo preslatka. Sad još ispade da karamel preliv nije presladak. Jeste, i on je presladak, ali njemu ipak oprastam jer mu je šećer osnovni sastojak.

I jer sam slaba na njega.

Pre početka priče o karamel prelivu koji prilično liči na na Mekonalds verziju, moram da se osvrnem na Dulce de leche (dolće, od milošte).

U doslovnom prevodu, Dulce de leche je slatko od mleka. Jedno vreme je ovaj krem, da ne kažem džem od mleka, bio jako popularan na domaćem netu. Prštao je po blogovima, na Coolinariki je takodje bio hit. Pravi se tako što se mleko i šećer kuvaju na tihoj vatri dugo, dugo, duuuuugo, uz puno stajanja i mešanja, da bi voda iz mleka isparila i na kraju ostalo nešto gusto, masno i slatko. I ne samo to, nego i blago karamelisano, jer šećer treba da dođe u fazu karamelizacije i ceo krem postane primamljive zlatnožute boje.

Ispalo je da to i nije baš toliko jednostavno koliko zvuči.

Zbog niske temperature kuvanja šećer mnogima nije doživeo da postane karamel, i krem bi ostajao bled. Gotovo anemičan, što bi rekao moj dragi za kuvana jela koja nisu zapržena brašnom i alevom paprikom. Anemija se, pročitala ja u mnogobrojnim tudjim iskustvima, još i da zalečiti trikovima sa dodavanjem malo sode bikarbone, kao prirodnog potamnjivača, mada je to umelo da mu naruši lepu glatku teksturu.

Ali, šta je sa psihološkim problemom koji može nastati usled razočarenja što se, nakon onoliko sati stajanja pored šporeta i mešanja, moje vreme pretvorilo u vodenu paru, a zapremina rezultujućeg krema opala na šestinu ili sedminu od one sa početka kuvanja?

Ne, ne.

Nije to za mene.

Živela sam i do sada bez karamel preliva, a ako baš iskriziram, otrčaću do Meka po jednu dozu.

Dulce de leche, ad acta.


Kasnije sam videla odličnu alternativu - dugo, ali ne onoliko dugo, kuvanje slatkog kondenzovanog mleka, neotvorenog, sa sve limenkom (kondenzovano mleko je mleko kome je isparila određena količina vode, a sve ostalo što mleko čini mlekom je i dalje tu, dakle - koncentrovano mleko). Vrlo mudro, nema mešanja! Posle određenog vremena, otvori se limenka i tap - eto gotovog proizvoda iz konzerve. Super, sem što to neću biti u prilici da probam, jer u Srbiji 2010. godine nema kondenzovanog mleka. Pojavljivalo se u Veru, na mahove, ali nije mi se dalo da ga lovim, a i nisam sigurna da li je to što je stizalo bilo obično ili zaslađeno. Obično mi ne bi ništa značilo, za ovu potrebu.

Onda naletim na ovaj recept. Odmah sam ga tagovala za probanje, mada je prošlo poprilično dok je stigao na red. Recept me je privukao jer sam videla da ovo lako može biti skraćeni postupak za dolće. I ne samo skraćen nego i logičniji, za moja shvatanja. Prema receptu karamel se pravi na klasičan način, topljenjem šećera, pa se posle dodaju puter i slatka pavlaka i kuva sve zajedno vrlo kratko.

Probala sam, baš po receptu sam radila prvi put, a recept kaže da se na početku šećer topi sa vodom. Pošto sva voda mora da ispari pre nego sto šećer poželi da se prepusti karamelizaciji, ja sam drugi put vodu izbacila. Šećer sam topila na puteru, i to na srednjoj vatri, uz često mešanje da ne zagori. Na početku se šećer malo zgrudva, a masnoća od putera pliva okolo. Kad krene da žuti, šećer treba mešati stalno, i sve raditi na nekoj trojci, ili četvorci, na skali od jedan do šest. Kako se dalje bude karamelizovao, šećer će se prožeti sa puterom i dobiće se lepa, glatka smesa. Na nju se onda, van ringle, malo po malo dodaje vruća slatka pavlaka. Pažljivo, jer u momentu kad se sipa slatka pavlaka dešava se ona reakcija koja liči na omanju vulkansku erupciju. Tečnost poludi od temperature koju karamel sobom nosi (preko 160°C!) i počne da peni, kao kad mleko hoće da iskipi. Zato treba sipati jako malo slatke pavlake u toj prvoj turi, pa promešati čim se vulkan malo smiri. I drugi put treba sipati malo. Posle, kad je karamel već razređen, može i malo više da se sipa odjednom. Ja sam pravila krem od 50 g putera, 250 g šećera i 250 ml slatke pavlake, i recimo da sam slatku pavlaku dolivala iz jedno 3-4 puta. I dalje je sve to prilično brz proces, u poređenju sa bilo kojim drugim načinom pripreme. Posle se sve zajedno kuva još 2-3 minuta na slaboj vatri, recimo na dvojci, tek da se ova novonastala zajednica malo stabilizuje. I gotovo.

Pravila sam i na način da šećer istopim tj. karamelizujem (bez putera, bez ičega), a onda dodam vruću slatku pavlaku. Ne pravi razilku. Važno je samo da se šećer topi na srednjoj vatri, ne najjačoj, i da se često meša, jer za tren zagori. Jedna tura mi je propala jer sam se okrenula po fotoaparat, i dok sam skinula poklopac sa objektiva, prebacila WB na odgovarajući, škljocnula - pregoreo mi šećer.

Vruć karamel krem je redak. Kad se ohladi na sobnu temperaturu postaje idealne gustine, kao redji med. Brat blizanac karamel kremu iz Meka. Dobro, 'ajde. Nije blizanac. Brat iz drugog braka, polubrat, eto. U frižideru krem postaje čvrst, gotovo maziv, i dobija mat boju. Ponovnim zagrevanjem postaće opet sjajan i fin.

Letos smo ovaj preliv koristili za sladoled, naravno može po želji preko kolača, palačinki, raznih poslastica.

Uz Njujorški cheesecake je bio neodoljiv, jer je bio baš kontrast u odnosu na kiselkasti fil od sira.

Mislim, neće biti problem kako ga upotrebiti, verujte mi :)


Karamel preliv a la McDonald's
recept za štampu

Sastojci:
250 g šećera
250 ml slatke pavlake

Postupak:
Slatku pavlaku staviti da se ugreje do pred vrenje. Istopiti šećer do svetlo braon boje, pazeći da ne pregori, skloniti sa ringle pa iz nekoliko puta nalivati vruću slatku pavlaku stalno mešajući. U prvom cugu sipati samo mrvicu, jer će reakcija biti burna, a vreo šećer je opasna stvar. Kad se ulija sva pavlaka vratiti na tihu vatru i kuvati dok se karamelizovani šećer potpuno ne otopi u pavlaci i smesa ne postane jednolična i glatka. Procediti (ako ima potrebe, a često i nema) i sipati u teglu.

Napomena, dodata kasnije:
U vreme objave ovog posta, recept je bio malo drugačiji. Sadžao je i 50 g putera na kom se otopi i na njemu karamelizuje šećer, pa se onda dodaje slatka pavlaka. Kasnije sam puter potpuno izbacila jer mislim da nema potrebe za njim, naročito ne jer ga šećer dovede na prilično visoku temperaturu, koju puter ne voli. Ovo navodom samo jer ćete možda u komentarima primetiti da se pričalo o puteru, a sad ga u receptu nema - pa da ne budete zbunjeni :)

Isprobali Nataša, Miki...


I sad jedno malo nagradno pitanje :) Šta je podloga na kojoj je slikana činijica sa sladoledom? Nagrada je - teglica ovog karamel preliva, stiže na kućnu adresu prvog ko bude dao tačan odgovor!

komentara: 81

  1. Preliv deluje odlično! :)
    Probaću u toku 'zimskog raspusta' obavezno, jako mi se sviđa gustina preliva :))

    ReplyDelete
  2. Ah,taj dulce de leche,probala sam jednom da ga napravim,koliko sam samo struje potrosila da bi na kraju i dalje imala kond.mleko sa kojim sam i pocela:(
    Pravila sam slican karamel,samo bez butera. Ovaj tvoj deluje odlicno,tako da sledeci put stavljam buter.
    Zaintrigirala si me ovom podlogom, hmm...

    ReplyDelete
  3. Dulce de leche sa spazila kad sam počela da šnjuram po blogovima i nije mi bilo jasno što su se ljudi toliko primili kad je postupak tako dug a rezultati su vrlo neizvesni i pomislila da postoji brži načina. Onda sam pravila Doboš tortu i nešto mi se šećer zeznuo, pa sam onako dodala puter pred kraj do je bio na šporetu da vidim hoće li on otopiti ono par grudvica koje se nisu otopile a ruke su me već bolele i zaista kako se lep kremić napravio. Tu mi je sinulo da bi ovo bio karamel krem po skraćenom postupku sa još nečim dodatim, mislila sam na mleko, ali eto Maje sa receptom. Naaravno i ja obožavam karamel preliv iz Meka i samo zboh njega jednom godišnje skoknem tamo. Neponovljiv. Odlično urađeno i detaljno opisano. Podloga, mogu da budu oni pravougaoni podmetači od platna za ispod tanjira, ali je verovatno nešto sasvim drugo kao naprimer nešto od odevnih predmeta. Ićiću sa odevnim predmetima, pošto sigurno nije tako očigledno!

    ReplyDelete
  4. Vrlo primamljivo! Nikada nisam pokušala da pravim ovako nešto... bio bi red :))
    Podloga... uf, bar tri stvari su mi pale na pamet... baš je intrigantno :))) sladoled, sir, kajmak?!?

    ReplyDelete
  5. Odličan, baš sam nedavno napravila butterscotch umak koji je vrlo sličan po pripremi ovom tvom samo sam dodala zrnca soli pa slatki okus dolazi još više do izražaja.. i ja sam voljela nekada sladoled iz McDonaldsa, ali mi je najdraži bio čokoladni preljev, sad kad malo razmislim taj čokoladni ima okus kao da su pomiješali karamel umak sa čokoladom..

    Hm, ovo u posudici bi mogla biti možda panna cotta, ili nešto na bazi sira tipa cheesecake u čaši, ili običan domaći sladoled od vanilije.. :)

    ReplyDelete
  6. Hvala svima :)

    Izvinjavam se na nedovoljno jasno formulisanom pitanju, pošto vidim da nagadjate šta je u činiji, a "zadatak" je da pogodite šta je ispod činije, ona bela podloga na kojoj stoji činija :)

    Jelena, vruće, vrelo... Koji odevni predmet? =)

    ReplyDelete
  7. E Majo baš si vrag. Pa prvo mi se učinilo da je ribs ili rips ne znam kako se kaže, ali onda pažljivim promatranjem (imaj na umu da nosim sočiva) učinilo mi se da su sitne sivo bele pruge onako jako fine. Pa hajde da kažem da je to košulja, i sad baš da rizikujem Majinog dragog muža!

    ReplyDelete
  8. Dugacke bele zimske gace!

    Nadam se da sam pogodila :)

    ReplyDelete
  9. Jelena, nije košulja, bila si bliža kad si pomislila na "ribs" :)

    majloV, nisu duge gaće :)))

    ReplyDelete
  10. Odličan karamel, ja ga obožavam, ovo sam ubeležila i sigurno isprobavam.

    ReplyDelete
  11. Jeste, Jelena :) Rebrasta maica, iliti potkošulja, mada ja to leti nosim kao maicu.

    Što si me zbunila sa promenom avatar sličice, ja mislila neka druga Jelena?! Šalji mi adresu na mejl, ili (pošto si iz Beograda, ako sam dobro shvatila) možemo se i negde naći, na kafi (i karameli ;)

    Bilo mi je baš interesantno da vidim hoće li neko prepoznati, jer meni je delovalo da se vidi iz aviona, a koga god da sam pitala (privatno) nije pogodio.

    Puno je improvizacije pri fotografisanju uopšte, mada ja mogu da pričam samo sa aspekta slikanja hrane, i ovo sa podlogama je jedan primer :) Ko bi se baktao sa celim stolnjakom i peglanjem svaki čas? Uopšte, te tkanine koje glume stolnjak treba da budu tako savršeno ispeglane, da sam davnih dana odustala od njih (a naravno da sam prvo otišla u radnju sa materijalima na metar, i kupila par krpica!). E, ali rebrasta maica se ne pegla, jupiii :) A dobro izgleda (meni), kao i gaza, koja se često vidja po slikama na food blogovima. Jedino što tako mala maica nema neku površinu, ali ponekad je i toliko dovoljno :)

    ReplyDelete
  12. Majica.. huh.. a ya odoh malo nize :))

    Cestitam Jelena ali moras priznati da sam ti puno pomogla zbog ovih gaca pa kad jedes onu drugu polovinu u tegli seti se mene ;)

    Ne zamerite na sali!
    Poz.

    ReplyDelete
  13. Ovo e jako fino i recept isprintan i čeka probu.

    ReplyDelete
  14. Ovo ti kradem za mamu! Ja dulce de leche kuham zbog nje. Žena to jede sa žlicom i ne mogu joj ništa! :))
    A ima 30 kg sa krevetom i nema šećer. :)
    Ja pak iz Maca jedem samo one vražje pržene pitice, meni je samo to dobro, a ni to nisam već godinama. Sirota Timna je sa nepunih 5 godina dobila gastronomsko-političko predavanje zašto mi ne jedemo u M'c Donaldsu!
    Super ti izgleda!
    Ja sam već sinoć kad si objavila pomislila da je muška potkošulja, ona rebrasta, pa sad.....?!? :))

    ReplyDelete
  15. Pošto sam sa karamelizovanim šećerom postao na TI, verujem da bih posle karamelizovanja nekih stotinjak kilograma šećera u zadnjih 10 godina, baš mogao i da vam dam par saveta. Prvo oko grudvanja. Morate uključiti ringlu na maximum !!! Šećer traži stalno mešanje ali ne ODMAH. Pustite ga da se prvo otopi onaj deo koji leži na dnu. Kad on počne da žuti počinite da ga lagano mešate. Žestoka vatra će ga brzo topiti a mešanjem će te izbeći zagorevanje. Sve skupa ako vidite da šećer dobija tamniju boju, nego što želite, sklonite sa vatre, i nastavite da mešate, i one grudvice će se istopiti i van usijane ringle.

    Uzgred, ima oko 10 vrsta šećara koje sam isprobao i svaki se karamelizuje drukčije. Neki nikad ne zagore, a neki počnu da zagorevaju malte ne i pre nego što krenu da se tope. Zato ne očajavajte ako vam karamel zagori, možda niste VI krivi, nego ta vrsta šećera. Sledeći put probajte bilo koji drugi. Kad otkrijete PRAVI, zapamtite da je to TAJ i kupujte samo njega.

    Puter na takvim temperaturama sagoreva i menja hemijska svojstva a ukus se približava nečem što ja ne bih nikad uvodio u svoju ishranu. Moj savet je da uvek koristite metodu broj 2. Čak i to bih malko modifikovao. Pre nego što ubacite bilo kakvo mleko, ili slatku pavlaku, sipajte 50 gr vode u karamelizovan šećer. Voda će mu oboriti temperaturu, i ispariti za 60 sekundi, a tada sipajte slatku pavlaku puteri i šta već želite. Ukus će se POPRAVITI, bar po mom mišljenj. Nemojte to uzimati zdravo za gotovo, nego isprobajte i jedan i drugi i treći način.

    Uzgred, ja sam karamel pravio i od običnog mleka, bez putera i nisam uočio neku BITNU razliku.

    ReplyDelete
  16. Zaboravih da dodam nešto i u vezi tog "dulce de leche". Njega nisam pravio, ali znam o čemu pričate, jer moja baka je sa tako dugokuvanim mlekom i šećerom, filovala oblande. Ako hoćete da to uradite stvarno brzo, onda koristite mleko u prahu, i to u koncentraciji koja je 4-5 puta veća od propisane. Znači umesto 100 gr mleka u prahu na 1 litar vode, stavite 100 gr, mleka na 250 gr vode. Takvo mleko sipajte u šerpu u kojoj je šećer tek počeo da se karamelizuje. Kad sipate mleko, to malo karamela će ga ofarbati u potrebnu boju, i sad samo treba da sačekate da se mleko zagreje i otopi sav šećer. Najbolje da to radite uz stalno mešanje, jer koncentrovano mleko zagoreva 4 puta lakše nego normalno :(

    ReplyDelete
  17. Karamel sam pravila kako iz kondenzovanog mleka (koje nije bilo slatko pa je otisla mast u propast) tako i dugotrajnim kuvanjem "sve po propisu" ali najcesce gotovo isto ovako kako si ti opisala tj. u mom slucaju samo secer i pavlaka i taj nacin je zaista najjednostavniji a krajnji rezultat uopste ne zaostaje za ovim dugotrajnim, cak sta vise...

    ReplyDelete
  18. Svaka cast za potkosulju. Vrlo domisljato i jako kreativno. Da nisi pitala ne bih ni pomislila.

    Karamel me mammi da probam iako je to sigurno preslako za mene.

    ReplyDelete
  19. Jes' da nema 100% veze sa ovim prelivom, ali tu je negde :)
    Videh kod Maslinke na blogu da si našla candy thermometer ;)
    Je l' to kupljeno u Srbiji ili negde sa strane? :P
    (Odgovor može na mail, nego me beše sramota da te zatrpavam mailovima u odsustvu ) :))

    ReplyDelete
  20. Tina :)
    Termomotar mi je donela drugarica iz USA (a ja sam bila "bezobrazna" pa trazila TRI komada, da obradujem Mariju i Olju). Nisam videla kod nas.
    p.s. moj jos stoji neraspakovan, a ima preko godinu dana kako je stigao :(

    ReplyDelete
  21. Majo, ovaj tvoj preliv sam odmah skicnula (kao i fenomenalne fotkice), samo sto ne stizem da ostavim komentar...ali ne da dobro izgleda, nego odlicno!;))

    Nego, sad citam vase komentare, pa sam se setila jednog receptica koji nikako da mi uspe, ovo bi ustvari vise bilo pitanje za Dadeta, ako kojim slucajem zna za ovaj rolatic...ne bih ga mucila, nego je stvarno preukusan i neobican. Probala sam ga jednom prilikom u gostima i toliko mi se svideo da sam odmah trazila recept (i dobila;)) , ali nemam sada pri ruci taj papiric jer sam ga davno pravila (zapravo pokusavala 3 puta i na kraju odustala;))

    Dakle Dade, radi se o rolaticu od kokosa, s tim sto se spoljna kora pravi od karamelisanog secera, zumanaca i putera (mislim da ide jos i kokos ili mozda keks)...na kraju se dobije smesa svetle karamel boje koja je u divnom kontrastu sa belim filom od kokosa.;))

    Ako se dobro secam, u karamelisani secer se dodaju puter i zumanca, kratko se kuva, doda jos i keks/ili kokos(??) i od toga bi trebala da se dobije kora koju je lako razvuci preko folije. Sve se zatim premaze belim filom i zamota...tako je u teoriji.;))

    Problem je sto bi se meni ta karamel-korica svaki put suvise brzo stegla, tako da nisam ni stigla do faze filovanja, nego je smesa svaki put (koja je inace vrlo ukusna) zavrsila u bombicama...kad sam domacicu pitala u cemu gresim, nije mogla da mi pomogne jer njoj svaki put uspe po tom receptu...;))

    p.s. probacu da nadjem tacan recept, ali dok to ne isceprkam, pitanje za Dadeta je da li mozda zna kako da se od ovih sastojaka dobije smesa koja bi se lepo razvila u koru...znam da je tesko ovako bez tacnih mera, ali mislim da ide 250-300 g secera, 6 zumanaca, 250 g maslaca i sad ne mogu da se setim ostalih detalja...javljam cim proverim.;))

    Majo, sorry na poduzem postu, zapravo sam dosla po recept za one tvoje cuvene kiflice, a pitanje mozes proslediti i Dadetu na pp...hvala ti puno;)) pozzz

    ReplyDelete
  22. Mignonne, nisam siguran, ali to što si mi opisala meni jako liči na FIGARO smesu. Od nje bi se stvarno dao napraviti rolat, jer je elastična na sobnoj temperaturi a već u frižideru se lepo stegne da bi se rolat dao seći. E sad zašto tebi ne uspeva, to je baš teško pitanje, ali evo ti neka moja iskustva u vezi sa FIGAROM, pa ti pokušaj da vidiš šta radiš na sličan način, ili gde grešiš.
    Najpre recept.

    8 žumanaca
    350 gr šećera
    350 gr oraha
    150 gr margarina

    Ja prvo umutim ćećer i žumanca, a pošto je to meni jako gusto, ja sipam i malko mleka. Šta je to malko? Pa ja sipam iz tetrapaka a rekao bih da bi to bilo možda 20-30 gr mleka. Onda stavim to na ringlu koju držim na 4 (od 6 podeoka) i grejem uz mešanje, dok se šećer ne otopi, smanjim na 3 i još malo mešam da se žumanca stegnu, a za to vreme otopim margarin i kad se žumanca stegnu, sipam u njih margarin, ali tako da mi voda koje uvek ima u margarinu ostane na dnu. Nju bacim. Kad sjedinim žumanca i margarin, onda u sve to sipam orahe (u tvom slučaju je keks, ali nema veze) ali ne promešam to sa žumancima, nego na to sipam karamelizovan šećer (350 gr). Tek dada uzmem pa to sve izmešam. Ovo naglašavam jer karamelizovan šećer ima izuzetno visoku temperaturu a kad ga sipam preko oraha, onda se on malo prohladi pa kad ga promešam, ne spaljuje margarin svojom temperaturom, i FIGARO je bolji.

    Ukoliko u tvoj fil ne dođe ni keks ni orah, ti sipaj direkt u žumanca i taj karamel, nije to spaljivanje baš toliko "strašno". Ukoliko imaš ovakav recept, verujem da će ti smesa ostati elastična i nakon što se ohladi na sobnu temperaturu. Jednu stvar bih ti naglasio. Smesa je sve mekša što više margarina staviš u nju, a ako "zaboraviš" margarin, onda postaje kamenica.
    Mignone, ako ti ovo nije pomoglo, onda nađi taj recept, i ispričaj mi tačno šta i kako radiš, pa ću možda otkriti razlog zašto ti se to dešava. Sa ovakvim odnosom koji sam ti ja dao, ne bi trebalo da ti se pretvara u kamenicu.

    ReplyDelete
  23. Napravila sam ovaj diiivni, divni karamel preliv i upravo čekam da se malko ohladi, pa da ga škicnem i turim fotke. I više je nego odličan, a malci su oduševljeni tim više što u BiH nema McDonalds, a samim tim i njihove ubitačne sladolede :)))

    ReplyDelete
  24. Izvini Mignonne, napravio sam "štamparsku" grešku u vezi količine margarina. Nije 150 gr, nego 350 gr. Ukoliko ćeš da ga radiš na moj način i da ga topiš da bi ti ostala voda na dnu, možeš staviti i 400 gr jer će 25% biti voda, a tebi treba masnoća a ne vodurina. Za puter ne znam koliko vode ima u sebi, ali verujem da nema TOLIKO.

    Uzgred, mislim da keks u toj smesi može lako da bude uzrok tvrdoći, jer keks popije svu vlagu pa bih ti ja savetovao da ga ili izbaciš ili da staviš manje nego što piše u receptu. Ja lično bih umesto keksa stavio čokoladu, pa bi to bila jedna tamna smesa, koja bi bila lep kontrast belom kokosu, a kokos voli da bude u društvu čokolade.:)))

    ReplyDelete
  25. Eh, ja se nadala da ga ipak ima u Srbiji :(
    Ništa, ostaje da čekam da se neko seti da krene da uvozi to :D
    Hvala ti na odgovoru :)

    ReplyDelete
  26. inače se trudim zaobići McDonalds u širokom luku ali mi to ne uspijeva baš uvijek a pogotovo ne kada je u pitanju njihov sladoled koji i ja obožavam. A preljeve posebno obožavam.I ovaj od karamele :). I zato ti hvala na ovom receptu , odlično napravljeno i odlično izgleda !!

    p.s. majice se iskreno ne bih dosjetila :), ali u svakom slučaju slika je super !

    ReplyDelete
  27. Dade je u pravu, bolji je nacin 2, da se puter ne izlaze previskim temperaturama. Ali potpisujem da se nista u ukusu ne dogodi ni na nacin 1, jer se sve radi na srednjoj vatri. A hemijski verovatno da, puter je osetljiv. Izmenicu malo recept cim uzmognem.

    Natasa, bas si bila brza na isprobavanju! :)

    Tina, jbg, za sada nisam videla tu spravu kod nas, a sigurno ce se pojaviti.

    Branka, hvala, pozdrav!

    ReplyDelete
  28. Cao Dade, hvala ti puno na recepticu (ne brini, sve sam tamo popravila koliko pise tacna mera margarina), a evo pronasla sam i recept za ovaj rolat od kokosa:

    200 g secera (zagrejati dok ne pozuti), dodati 125 g maslaca/margarina. Posebno umutiti 4 zumanca i 4 kasike secera u prahu, pa to dodati u otopljeni secer i mesati dok masa ne postane gusta. Dodati na kraju i 100 g kokosovog brasna. Kad se masa prohladi razvuci koru i premazati filom (125 g maslaca, 150 g secera u prahu, 150 g kokosa), sve zaviti kao rolat.

    Kad budes imao vremena, molim te isprobaj pa vidi da li ova kora hoce da se zavija...a probacu i ja ponovo da napravim!;))) pozzz

    ReplyDelete
  29. U pravu si Majče kad kažeš da se ukus neće promeniti. Prevideo sam da ti radiš na srednjoj temperaturi pa se šećer ne pregreva kao kod mene, a upravo zbog pregrevanja dolazi do promene ukusa putera ili margarina. Naravno na takvoj temperaturi ćeš imati više grudvica pa bih ja predložio ovde da se mi malo nagodimo :))) Ti povećaj temperaturu za pola a ja ću da smanjim za pola sa maksimum... :)))
    Šalim se naravno. U stvari onaj savet sa sipanjem vode još i pre nego počne zagrevanje, je odličan. Ja sam ga zanemarivao zato što sam sipao malo vode a karamelizacija počinje kad voda ispari. Treba u stvari uraditi klasični sirup. 200 gr šećera i 100 gr vode. Ta vodurina će otopiti (dok se bude grejala) sav šećer i pretvoriće ga u sirup. Ako nastaviš da kuvaš, voda isparava i počinje karamelizacija, ali prvo počinje na dnu lonca, jer tu više i nema vode. Ona voda koja je u gornjim slojevima i dalje održava šećer u sirup stanju, a laganim mešanjem se i on karamelizuje ćim dospe na dno i tako se taj proces odvija bez ikakvih grudvica a na sasvim korektnoj temparaturi 1,5 ili 3 na skali od 6. Ja sam jednom prilikom pravio sirup, i zaboravio ga na šporetu, i dobio karamel bez grudvica. Zato znam da je ta metoda ODLIČNA.

    Kad sipaš manje vode onda napraviš samo sebi još više posla, jer se šećer zgrudva i pre nego što krene da se karamelizuje.

    ReplyDelete
  30. Mignonne, po onome što si mi ispričala, ja bih rekao da bi ta smesa morala da bude dovoljno meka i da bi morala da se lepo uvija u rolat. Nisam doduše nikad radio sa kokosovim brašnom u takvoj kombinaciji, ali ono što sam imao prilike da vidim ne ponaša se ono neznam kolko drukčije od oraha ili lešnika, u smislu upijanja tečnosti. Možda grešim ali čini mi se da bi to tako napravljeno, moralo da se ponaša sasvim korektno i da bi bilo dovoljno elastično, čak i mekano pa bi se sasvim lepo uvijalo. Ako grešim, onda ti je lako, ubaci još jedno žumance i još 50-60 gr margarina, tada će sigurno biti mnogo mekše.

    Mislim da i za taj recept važi isti savet kao i za karamel. Bolje taj margarin istopi i sipaj u žumanca a onda sjedini sa karamelizovanim šećerom. Zašto. Zato što će karamelizovan šećer ispariti onih 25% vode iz margarina pa će smesa postati tvrđa, a to može biti i razlog zašto tebi ne uspeva a nekome to uspe. Sve u svemu ne košta te ništa da promeniš redosled, pa da vidiš dal sam u pravu.

    ReplyDelete
  31. Ok, ovom rolatu cu dati jos jednu sansu, pa ako i cetvrti put budem morala da pravim bombice, definitvno odustajem...;D Dade, hvala ti puno jos jednom na svemu...;))) pozzz

    ReplyDelete
  32. Ja ga probala u kolacu.
    Majo, majstore:)

    ReplyDelete
  33. Hvala Nale :)
    Inače teglica sa Ade je bila po ovom receptu, ali bez putera, samo šećer i slatka pavlaka. I sasvim je dobro i tako :)

    ReplyDelete
  34. Ma, vidim ja da će ovaj karamel uskoro biti redovan kod mene:) Znači, sve isto ali nema putera, ok.

    ReplyDelete
  35. Meni treba pomoc:(( Danas sam pravila ovaj preliv i trudila sam se da sto preciznije slijedim recept i upute, ali...:(
    U fazi topljenja šećera je došlo do razdvajanja putera i karamela, a kada sam dodala slatku pavlaku izdvojile su se kao mrvice i nije uopste kremaste strukture:(
    Izgleda kao da sam skuhala jaje u masnoci, na povrsini mi pluta puter a na dnu je 'talog' od pavlake.
    Jel neko ima ideju gdje sam pogrijesila i savjet za sljedeci put? A bas sam se bila pripremila na uzivanje:)

    LP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žao mi je što ti nije karamel nije uspeo, ali događa se svima ponekad.

      S puterom sam ja pravila možda prvih par puta, a posle sam ga izbacila, i malo pozaboravljala kako beše s njim. Sad pravim samo sa šećerom i slatkom pavlakom, a u proseku svaki treći put imam neke mrvice, pa procedim. Pavlaka treba da je vrela, i da se dodaje iz par puta, a šećer otopljen ali svetlo braon. Inače i šećer se neki topi brže i lakše zagoreva, neki teže, ja nikad ne kupim isti, pa nikad i ne znam koji beše koji, ali znam da ima i toga.

      Pozdrav!

      Delete
  36. Hvala na pojasnjenju.
    Nisam mogla da se pomirim da je moj karamel totalni promasaj, pa sam ga sinoc dobro izmiksala:) Tako su se pomijesale one mrvice i masnoca. Sad je to jedinstvena krema, malo drugacije boje nego tvoja (vise ima mlijecnu nijansu nego sto je staklast).
    Mrvice nidu bas uocljive okom, ali se pod jezikom ipak osjete. Ukus je odlican:)

    Jos jednom hvala i na receptu i da dodatnim pojasnjenjima.

    Pozdrav

    ReplyDelete
  37. Nema na čemu, i baš mi je drago da si ga spasla! To "staklast" zavisi i od svetla pri fotografisanju, a skroz je ok da ima svetliji, mlečniji ton, to je baš siguran znak da šećer nije spaljen.
    Hvala tebi i pozdrav!

    ReplyDelete
  38. Imam jedan problem. Prvi put kad sam pravila, ispalo je idealno. Medjutim, drugi put kad sam stavila puter u istopljen secer, puter se izdvojio, cak uz neprekidno mesanje masa se nije homogenizovala. Onda sam odlila malo tog isdvojenog viska masnoce, i dodala slatku pavlaku, ali kad je to provrilo, na vrhu se izdvojio neku gusti sloj, a ispod ostala retka smesa. Ima li neko neki predlog kako da sprecim da se to opet desi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Antonia, ja sam prestala puter da koristim, nego samo šećer i slatku pavlaku, pa sam malo i pozaboravljala šta i kako s puterom. Znam da ga nisam dodavala na otopljen šećer nego topila zajedno.
      Pretpostavljam da je to što si odlila isto kao i da ga nisi ni stavila, a što je nakon dodavanja slatke pavlake ostao gušći sloj gore, to mislim da ne bi smetalo krajnjem proizvodu, tj. da bi se dalo lepo sjediniti kad se smesta ohladi na sobnu i izmeša ljudski. Ali uzmi sa rezervom, jer ovo je samo nagađanje.
      Pozdrav.

      Delete
    2. Izmesala sam mikserom, i grudvice su privremeno nestale, a smesa je postala svetlija. Nakon stajanja se opet sve izdvojilo kao na pocetku.

      Delete
    3. Nisam shvatila da je bilo grudvica. Meni nekad hoće da ostane mrvica i ja to procedim tok je vruće. Kako god, ne znam za to izdvajanje, zašto se tačno dešava.

      Delete
    4. ovo samo nagadjam, ali moguce da se izdvajanje desilo ako je pavlaka koju si koristila bila u stvari biljna a da nisi ni primetila. vecina tih za slag su zapravo biljne, pogotovu one "inostrane"... zato i ja uvek uzimam iskljucivo imlek slatku pavlaku za slag cak i za kuvanje slanih jela. ona uopste nije slatka zaista a bolje se zgusnjava i daje penastiju strukturu, verovatno zato sto je masnija od one "zvanicne" za kuvanje.

      Delete
  39. Imam jedno pitanje.Da li se koristi pavlaka za kuvanje ili obicna slatka pavlaka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slatka pavlaka. Zapravo ona je neutralna, ali se koristi za šlag. U mom slučaju uvek Imlek, 36% mm.
      Pozdrav!

      Delete
  40. Da li se ovaj preliv moze koristiti kao fil za vase karamel kocke?
    Hvala! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam sigurna, moguće da bi bio previše redak. A i trebalo bi bar dve mere ovog krema. Ali ako probate, javite, jer ovo su samo pretpostavke :)

      Delete
  41. Hvala!:) Isprobacu, mozda sa malo manje slatke pavlake. Trenutno su na ringli visnje, pripremljene za strudlu sjutra :) Posto sam isprobala par tvojih recepata koji su odmah postali omiljeni, preci cu na ti :) Svaka ti cast!! Ti i Maksivida ste me potpuno zarazile vasim blogovima, ma ima da isprobam svaki tvoj recept :) Puno pozdrava :)

    ReplyDelete
  42. Molim! Samo da ti kazem da je strudla izasla predivna i da sam sama pojela pola rolne! :)) Sta preporucujes dalje za probati? Slano, slatko, nebitno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, kakvo pitanje :)
      Šta si do sada probala? I nabroj mi tri svoja omiljena jela generalno :)

      Delete
  43. Probala sam tvoje karamel kocke, mekike, strudlu, palentu hleb, patispanj proju i piroske :) Kao sto vidis tijesto mi je slaba strana :) Moja omiljena jela bi bila tjestenina i riblji specijaliteti ali posto imam male gurmane, nesto sto bi njima bilo primamljivo :)

    ReplyDelete
  44. Draga Mamajac, evo mene opet :) odusevljena sa tvojim sarmicama od kupusa samo sto sam ih ja napravila sa krompirom i lukom jer djeca ne vole kupus. Tijesto je fenomenalno i tako lako za izradu, valjda od masnoce i kojoj odstoji, bude tako lako razvuci i bukvalno prozirno a da kora ne puca. Rijetko pravim pite i burek jer mi to oduzme cijeli dan ali sada kada imam tvoj recept pravicu ih cesto. Ovako male jufkice su tako lake za baratanje jedino sto mi svih 12 nije stalo u 2 serpice masnoce, vec samo 6 u jednoj ali to je ok jer cim sam napravila prvih 6, odmah sam i ostale stavila da odstoje i taman uzela mali predah da ti javim utiske :) Eto olaksala sam ti izbor sta dalje napraviti :)) Svima preporucujem da obavezno isprobaju!!! Hvala ti puuuuno!!!! :)
    Htjela bih ti poslati privatnu poruku ali ne vidim tvoju email adresu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :)
      Htela sam da ti predložim kiflice sa sirom i naopaku gibanicu, to su neki moji favoriti, a obzirom da voliš testa, uklapa se. Burek sarmice sam pravila samo taj jedan jedini put, i baš mi je zgodno da ih neko "proveri" i a javi da i dalje valjaju :))
      Pozdrav i tebi!

      p.s.
      e-mail imaš u dnu stranice

      Delete
  45. HVALAAAAAAAAAAAAAAAA! Ovo je nesto perfektno, ja sam odusevljena..

    ReplyDelete
  46. uspelo iz prve :D. sve je islo kako je opisano u varijanti 1.
    H V A L A <3
    odoh sad da time "glaziram" moju cokoladnu tortu ;)

    ReplyDelete
  47. Prepreukusan, hvala puno!♥
    http://www.coolinarika.com/preview/slika/2426485/

    ReplyDelete
  48. Ja imam slatko kondezovano mleko pa me interesuje koliko dugo kuvate konzervu jer ne mogu da nađem uputstva koja sam imala ranije i da li na kraju da mu dodam malo soli da bi bio kao mek ili taj iz konzerve bude gotov-gotov? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam pravila, ali mislim da se kuva oko 3 sata...

      Delete
    2. Hvala. Pokušaću da pronadjem to od ranije.

      Delete
  49. Draga Majo, upravo sam napravila ovaj preliv i njime premazala kolac tri lece. Sta drugo da kazem za ovaj karamel osim da je savrsen, kao i svaki Vas recept. Hvala sto nesebicno delite recepte i savete. Meni licno najmiliji food blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Ceco! :)

      A pajsad ironije - kad sam ja poslednji put htela ovaj karamel da pravim (baš za trileće!) uspela sam da pregorim šećer iako sam sve vreme nadzirala! No dobroooo, dešava se.... :)

      Pozdrav!

      Delete
  50. Meni se po dodavanju pavlake odvojila ponovo masnoca i grudvice, i nisam uspela da ih sjedinim ponovo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, stvarno ne znam što ti se to desilo, baš mi bude krivo kad nekom ne uspe, a ne umem da pomognem :(

      Delete
  51. Pošto neko vreme nema imlekove sl.pavlake bila sam primorana da koristim biljnu i isto mi se desilo da se izdvoji masnoća i pojave neke "grudvice". Da naglasim, pavlaku sam direktno iz frižidera sručila odjednom u karamel na ringli. Mislila sam da će duže krčkanje pomoći ali ne "grudvice" su se pretvorile u prave grudvice. Mislim da bi se karamel mogao spasiti ako se skloni sa ringle na vreme i izmiksa nakon hlađenja. Uglavnom, ja sam mislila da je to sve zbog biljne pavlake ali nisam mogla da se smirim pa sam pokušala opet sa ugrejanom pavlakom i dodavala sam je u vrlo malim količinama u karamel koji je recimo pola minuta stajao pored ringle, onda sam vraćala u par navrata na ringlu tek na kratko da se istope neki malo stegnuti komadi ali nisam puštala da zapeni i ovog puta je ispalo super. Koristila sam isto pakovanje šećera i pavlake oba puta, jedina razlika prvi put kašičica margarina a drugi put kašičica putera.E sad možda ta mala količina putera stvarno može da utiče ali ja bih pre rekla da je stvar u pažljivijem postupku. Eto možda ovo nekome pomogne.
    A ja sam htela nešto da pitam jer ne uspevam da izguglam: zašto šećer nikako nesme da izgori/pregori? Shvatam da nije zdravo da potpuno pocrni ali zašto mora biti svetlo braon a ne sme biti malo tamniji? Ja volim kada dobro potamni jer tada bude gorči i manje sladak... valjda... valjda nisam umislila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmda. Ima mi logike da nije do vrste pavlake nego do temperiranja, jer biljna je manje osetljiva od mlečne, pošto je tako "osmišljena". U svakom slučaju, hvala na svim zapažanjima i komentaru.

      Imlek nakon požara ne proizvodi slatku pavlaku, kad će i da l' će, to se ne zna.

      Ali ima President slatka pavlaka, prava mlečna, viđala sam u Idei i u Mercatoru, a poneeekad i u Maxi-ju. Ali nema uvek. Ja kad nabasam kupim 5-6 komada, jer nenačete mogu da stoje u frižideru dugo. Tetrapak od pola litra je oko 350 din. Skuplje je nego što je Kravica bila, ali je odlično. BTW, proizvodi se u francuskoj.

      Delete
    2. Što se tiče šećera i gorenja tj. pregorevanja - tanka je linija između karamelisanog i "već zagorelog".

      MNOGO zavisi i od samog šećera, svaki na oko izgleda isto, ali neki se topi lepše i sporije pa imaš više kontole, neki drugi pređe u pregorelo dok je deo još u kristalima ostao...

      Zato je uvek bolje polako topiti, ne na jakoj vatri, i zaustaviti ga kad bude svetlo braon. Možeš ti, naravno, da ideš i dalje, ali ako prebaci tu granicu, nema nazad, spaljeni šećer ne možeš neuralisati ni sakriti ničim.

      Nego, za šta si spremala karamel? Za neki kolač ili "onako"? :)

      Delete
    3. Probacu sutra da napravim ovaj preliv za sladoled. Moje 3 devojcice danima traze da im napravim karamel sladoled. Za ovaj preliv, a i druge poslastice koristim "Megle" slatku pavlaku. Ima je svuda i savrsena je, a i cena je oko 300 za 1l. Sto se tice kondenzovanog mleka imam " tajnu" pravljenja. Spremam ga za nekih 40-50 min. Tajna je u tiganju sa nelepljivom podlogom, cak i ne mora da se tako cesto mesa. Takodje je vrlo bitno da mleko bude punomasno. Puno pozdrava

      Delete
  52. Hihihi, ja sam mislila da zavisi od posude u kojoj topim a ne da je do šećera... Mada se sećam da je jednom prilikom rođaka, koja ima iskustva u poslastičarstvu, prosula ušpinovani šećer jer nije bio dobar i pravila sa drugim. Naravno ja nisam uočila razliku :)

    Neutralisati - misliš na zagoreli ukus? Ja kad topim krene malo i da dimi :D Ma ja sigurno pređem tu granicu ali meni se tako sviđa, samo me zanima da li se tako previše trujemo? Znači da li je u pitanju samo ukus ili nešto drugo?

    I na kraju: Ženo, napravila sam prvu tortu za pare! :D Snikers tortu, za to mi je trebao karamel...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secer se najbolje karamelizuje u teflonskom tiganju. Manje gori i naravno ne lepi se, tako da je posuda mozda i najbitnija. Pozdrav!

      Delete
  53. Da podloga nije mozda polica u frizideruu?😄

    ReplyDelete
  54. Napravila sam karamel preliv sa smeđim šećerom, mnogo je jednostavnije i šećer ne može da pregori.

    ReplyDelete
  55. Sjajan recept - koliki je vek trajanja napravljenom prelivu ako se drži u frižideru? Hvala unapred!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Onoliko koliko ste brzi ili spori u potrošnji :)

      A sad bez šale - može da stoji nedeljama, da ne kažem mesecima u frižideru, nije lako kvarljiv.

      Delete
    2. Hvala na odgovoru ali i receptima na blogu 🙂 Moram reći da nisam vična u kuhinji, naročito sa kolačima ali otkad sam otkrila Vaš blog ohrabrila sam se da ih pravim i to samo na osnovu vaših recepata jer znam da neću pogrešiti. Skoro sam htela kesten tortu da pravim ali nažalost kad sam pregledala blog nisam našla recept i momentalno odustala od nje.
      Inače, preliv je savršen i lepo ide uz nepečeni čizkejk.

      Delete
  56. Au brate kakva prica. A recept na kraj.

    ReplyDelete