Saturday, October 31, 2009

Bundevice




Nepečene bundevice od pečene bundeve.


Od momenta kad je Gaga sa bloga Moje grne zadala bundevu kao temu za oktobarsku igru ajme, koliko nas je!, ove su mi bundevice u glavi :) Zamislila sam ih kao obične nepečene kuglice na bazi keksa, putera i šećera ali da u smesi bude i puuuno pečene bundeve.

Tako sam ih i napravila. Otprilike 1 kg očišćene bundeve sam ispekla u rerni dok nije skroz omekšala, pa ispasirala. Onda sam dodavala keks, puter i prah šećer. Pošto je smesa bila dosta vodena ukupno je otišlo oko 600 g mlevenog keksa i nešto mlevenog korn fleksa. Korn fleks baš dobro upija tečnost, znam kad klincima ostane posle doručka kako nabubri i upije sve živo, ali nisam imala više od 50 g tako da sam onda dodavala keks dok god nisam bila zadovoljna gustinom. Smesa je bila divno narandžasta dok nije poprimila braonkastu boju keksa, pa sam protivno svojim pravilima, ukapala malo narandžaste tečne boje za kolače (ove boje inače koristim kad deci pravim plastelin testo). U jedan deo sam umešala malo kakaa, recimo u jednu trećinu ukupne smese, a delić obojila u zeleno da bih napravila peteljke. Sve sam stavila na hladjenje i kasnije oblikovala u loptice. Čačkalicom sam utisnula brazde da bi kuglica izgledala kao bundeva, pa lepila crviće od zelene smese.



Pošto je bilo baš puno smese, dobila sam 70-80 većih kuglica (veličine oraha) i baš sam pomislila kako će se sigurno razvlačiti po kući. Sutradan sam im neplanirano dodelila korisniju ulogu i upotrebila kao sitno posluženje za kolege u firmi. Bila sam, zajedno sa 5 drugih kolega, nominovala za tzv. Hero Award. Nakon glasanja u kom su učestvovali svi zaposleni, odnela sam najviše glasova i postala sam - heroj (jbtE! :) Sve je to "obavezna zabava" i mi kao američka firma moramo da je sprovodimo. Heroj je velika reč i bzvz mi je da se troškari tek tako, al' ajd sad. Meni je ovo bio znak da me kolege generalno vole, onako drugarski, što je ipak lepo :) Odnela sam im bundevice i sve se uklopilo :)

p. s.
Ovde Halloween nije prisutan kao praznik, ali čekala sam 31. oktobar, datum kada se slavi Halloween da objavim ovaj recept (Palachinka, hvala za ovaj savet) i na neki način pozdravim sve koji ga slave!


Bundevice

Sastojci:
1 kg očišćene bundeve
oko 600 g mlevenog keksa (što svetlijeg)
200 g prah šećera
100 g putera
50 g mlevenog corn-flexa
1 kašika kakaa

Postupak:
1. Bundevu iseći na 5-6 komada i ispeći u rerni dok skroz ne omekša, otprilike 1 h na 170-180°C. Ispasirati.
2. Dodati ostale sastojke sem kakaa i izmešati da se dobija kompaktna masa. Treba da bude takva da se mogu oblikovati kuglice, a da nije previše tvrda. Možda će biti potrebno malo manje ili malo više keksa od navedenog, zato ga treba dodavati u dva-tri navrata.
3. Jedan manji deo odvojiti i umešati par kapi zelene prehrambene boje, za peteljke. Cela masa bi trebalo da ima narandžast ton koji se po potrebi može pojačati prehrambenom bojom. Po želji, u jednu trećinu mase umešati kašiku kakaa, da se dobiju i tamne bundevice. Masu ohladiti u frižideru.
4. Oblikovati kuglice veličine manjeg oraha, i redjati u papirne korpice. Čačkalicom ili tupom stranom noža utisnuti brazde kako bi kuglica podsećela na bundevu, a od zelene mase praviti male niti i zalepiti na centar svake bundevice. Držati u frižideru.

Isprobala Ginger cookies.



Pumpkinettes
makes 70-80

Ingredients:

1 kg peeled pumpkin
600 g ground biscuits (light in color)
200 g icing sugar
100 g softened butter
50 g ground corn flakes
1 tbsp cocoa powder

Directions:
1. Cut the pumpkin into 5-6 peaces and bake in the oven preheated to 170-180°C for about an hour, or until pumpkin becomes completely soft. Blend.
2. Add all of the remaining ingredients except cocoa powder and mix thoroughly. You should get smooth mixture, soft enough to shape into balls with ease, but not too thick. It might happen that you won't need all 600 g of biscuits, or that you'll need more, so don't add all at once.
3. Save one golf ball size peace of mixture and add a few drops of green color. Rest of mixture should be orange itself, but you can intense the color if you like. Also, you can add a tablespoon of cocoa powder in one third of the orange mixture, to get darker balls, too. Cool the mixture before shaping.
4. Shape into walnut sized balls and arrange them in the paper cups. Use a toothpick to push the pumpkin-like segments. Create thin rolls of green mixture to get the pumpkin petals, sticking them to the center of each pumpkin ball. Cool in the fridge.

komentara: 24

  1. Fantasticno izgledaju, oduševljena sam... Ja bi ti dala prvu nagradu u ovom krugu igrice :)

    ReplyDelete
  2. Jako su simpatične ove bundevice. Mora da im je i okus zanimljiv.

    ReplyDelete
  3. ha! I saw these on Foodgawker. So cute.

    ReplyDelete
  4. Joj Majo kako su slatke :)))))
    Pa što nisi poslala neku post expresom? tz, tz, tz..

    ReplyDelete
  5. Ajme kako su zgodne. Baš predivne , svaka čast!..

    ReplyDelete
  6. Mi polako postajemo sve veće žrtve globalizacije i konzumerizma tako da se kod nas taj Halloween sve više i više slavi. Generalno nemam ni ja ništa protiv i neka se ljudi vesele ali sinoć me jedna stvar strašno zasmetala. Naime nekakav trgovački centar je slavio svoj rođendan i to obilježio vatrometom. To mi se učinilo krajnje neprikladnim jer danas su ipak (po našem kalendaru) Sisvete, blagdan kad se prisjećamo naših pokojnika i slavimo mučenike tiho i dostojanstveno. Ne mogu vjerovati da su nam tuđi običaji toliko dragi da smo spremi ignorirati sve naše.
    Za anglosaksonski svijet mi taj Halloween ima smisla jer on ipak počiva na njihovim keltskim tradicijama ali da Ameri sa svime pretjeruju je kristalno jasno.
    Bundevice su predivne, jako mi se sviđa ideja i realizacija. :)

    ReplyDelete
  7. Фантастична идея!Поздравления!

    ReplyDelete
  8. Naprosto fenomenalno. Pre-pre-prekrasno, nemam riječi. Oduševila si me kreativnošću i originalnošću u izradi.

    ReplyDelete
  9. Majo, sorry što kasnim sa prijavom za igricu, a sad da zlo bude veće ne mogu da ti pošaljem link mejlom.
    Selma

    ReplyDelete
  10. odlicne fotografije, a za trud +5 iz zalaganja!

    ReplyDelete
  11. Predivno,predivno,moraću praviti!

    ReplyDelete
  12. izvrsna ideja! bas su ti lijepe :)

    ReplyDelete
  13. čista desetka za originalnost, izgledaju fenomanalno:)

    ReplyDelete
  14. Originalno na kvadrat, preslatko izgledaju :)

    ReplyDelete
  15. Bože, koliko je ovo dobro! Svaka čast, ideja je divna! Baš kopam po receptima u potrazi za đakonijama koje ću praviti u ponedeljak na ovaj omraženi "globalizacijski konzumeristički" praznik :P i ovo će se definitivno naći na trpezi! :D
    Hvala na receptu i srećan praznik svima koji ga slave - kako god ga zvali :)

    ReplyDelete
  16. Evo mene ponovo, godinu dana posle :)
    Napravila sam bundevice!!!
    Prošle godine sam odustala u poslednjem trenutku jer se drugarica pojavila na vratima sa tortom u vidu paukove mreže i čokoladnog pauka :D
    Ali sada sam napravila ceo poslužavnik i potpuno su divne!
    Srećan praznik i sve najlepše svima! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Hvala, baš si me obradovala komentarom :)

      Delete