Wednesday, November 04, 2009

Prijavite povredu autorskih prava


Molba za sve - pogledajte da li ima nešto od vaših recepata i slika na blogu http://kuvarice.blogspot.com/.

Marija mi je ukazala na post o integralnom hlebu, što je bukvalno prepisan tekst i iskopirana slika sa ovog mog posta.

Protiv ovakvih pacijenata se MOŽE nešto učiniti, ili makar pokušati. Postoji način na koji se prijavljuju ukradeni sadržaji a koji su objavljeni na Bloggeru kao Google-ovom servisu. Ja sam poslala prijavu, i pozivam sve čiji su recepti i slike ukradeni da učine isto. Pročitajte ovde više o načinu prijave povrede autorskih prava za blogger sadržaje. Ako nas je više, više je i argumenata. Nije nemoguće da taj DMCA zaista utvrdi da se radi o kradjama i ukloni taj blog.

Hvala unapred!

UPDATE:
Sporni blog je kasnije ugašen (vidi komentare).

komentara: 31

  1. Baš gledam blog... Da čovek ne poveruje!
    Strašno koliko su neki ljudi bezobzirni... :P

    ReplyDelete
  2. I u Italiji je puno takvih.
    Blogeri su se počeli mobilizirati.
    Naročito što su se pojavili "ukradeni" recepti i na televiziji u poznatim emisijama u kojima ih slavni kuhari predstavljaju kao svoje.

    ReplyDelete
  3. Pozdrav, videh na tvitove ka ovom postu tj. tome šta se dogodilo.
    Užas!
    Ukoliko treba pomoć oko pravnih termina na engleskom, tu sam! :)

    ReplyDelete
  4. Evo, ovde ima lepo uputstvo za moguce korake.

    ReplyDelete
  5. Mamajac, ako stavis ime preko slike, i ako objavljujes recept kao sliku, lakse je da se sacuva autorsko pravo.

    ReplyDelete
  6. Hvala.
    Na doticnom blogu sam videla Minjinu sliku sa sve "Minja" potpisom!

    ReplyDelete
  7. o svašta.. pa gledam sad recimo u aprilu 101 post. ma tko stigne toliko kuhati??

    ReplyDelete
  8. A najgori deo je što apsolutno nema nikakve mogućnosti za kontakt sa "autorom"... Znala je ona/on šta radi, zato i nema maila na blogu =/

    ReplyDelete
  9. Draga moja, ja sam se borila protiv vetrenjača na ovom sajtu koji bi trebao biti profi ali džabe. Neke recepte su doduše obrisali (nisu bili moji ali svaki koji sam prepoznala spomenula sam pod receptom), negde su menjali slike ali uglavnom uopšte im nije bilo jasno u čemu je problem. Jedna od "rasprava" čudom još uvek je tu pa je možeš videti ovde. Ma meni je sve to tužno jer ne volim drske ljude, ne volim one koji prođu pored mene i stanu u red prvi a ja ko magarac čekam, ne volim ljude koji se "prave pametni" i koriste me pa ma na kako mali i beznačajan način... Ne znam, ja sam definitivno sa MESECA ;)

    ReplyDelete
  10. Ha, i ja sam vidjela Minjine slike bez reference na njen blog.

    ReplyDelete
  11. pregledala cijeli blog i nisam nasla nista moje. nisam ni sumnjala da ce biti buduci da sam im ja previse egzoticna.:lol:
    maslinka i ja sam se prijavila na taj website zena i ostavila par komentara. sve sto sam dobila su bili nebulozni odgovori i nekakve lose ocjene mog komentara. mislim stvarno... ti i ja i jos nekolicina koja se buni protiv krade smo smijesni i bezobrazni a oni koji kradu su pravi... aj, ti to razumi...
    jedna je napisala da nece valjda nositi kameru sobom u kuhinju kad kog nesto skuha...:lol: a zasto i bi kad ima toliko slika na netu za copy paste.:P:lol:

    ReplyDelete
  12. Sve je to vec vidjeno, internet i kradje i to... Masatera je pre par meseci isto ukazala na neku lokaciju poput ove, gde je sve zivo bilo iskopirano.

    Ali sada ne zelim da ostanem skrstenih ruku. Mozda je bitka unapred izgubljena, ali mozda i nije. Ako ne probam - necu ni saznati. Pisacu uskoro nastavak na ovu temu.

    ReplyDelete
  13. da, toga nazalost ima posvuda, samo zaboli vise kad nadjes svoju fotku i recept u nekoj nebulozi. sad kad smo vec kod autorskih prava, imala sam svojevremeno jedan programcic u kojem se vrlo lako mogao napraviti logo i postaviti na fotografiju, al sam naravno zaboravila kako se program zove...stoga ima li itko kakvu ideju? znam da u picassi3 ima, al su preruzna slova....

    ReplyDelete
  14. Meni je jedan dan nepoznata osoba poslala mail da me upozori da su mi recept i fotgrafija na coolinarici. Medjutim, uklonjena je stranica dok sam ja išla pogledati, valjda je netko već reagirao. Nevjerojatno mi je to! Idem sad pogledati tvoj link. :(

    ReplyDelete
  15. katastrofa...moje zasada nema nista, valjda im se ne da prckati sa copyscapeom...

    ReplyDelete
  16. Huh.. nestade mi komentar u net-skom bespucu..

    Kako bilo ali ovo je "vec bilo" a beskrupuloznih likova koji se skrivaju iza ekrana izgleda nikada nece zafaliti..

    Reklamira se cak i na facebook-u verovatno ste videli!?

    http://www.facebook.com/pages/Recepti/167255610764

    ReplyDelete
  17. Ja sam već digla ruke od svake "borbe". Još kada se pojavila i moja slika sa već poznatom zeleno-belom tufnastom činojim, e tada sam se smejala preko glave. I još dotična za recept i MOJU sliku dobije nedeljnu nagradu. Verujte mi da mi je dosta svega. I skoro da sam sigurna da to rade tamo iz uredništva tog sajta, jer mi je prosto nemoguće da toliko ima korisnica, koje rade istu stvar, iako su danima pre toga mogle da pročitaju šta smo komentarisale. Anarad

    ReplyDelete
  18. Na tom blogu ima 5 mojih slika, i to je ono što sam ja videla. A tek na koliko sam još sajtova i mojih slika i recepata nailazila, više je prosto mene postalo sramota što idem po netu i šaljem mejlove upozorenja što me kradu, a njih baš briga.

    ReplyDelete
  19. A tek ovi sa Blic žene šta rade.
    Evo ovde je bila rasprava oko mojih slika, i bila je čak do jutros, vidim da je više nema, izgleda da su se malo zapitali?
    http://zena.blic.rs/recepti/Ribe_i_morski_plodovi/351/Oslic_sa_krompirom_i_susamom

    ReplyDelete
  20. Evo i moje fotke ovde:

    http://www.hrana.com.mk/recepti/Salama-so-kokos-i-zele-bomboni.html

    Kada sam ih kontaktirala, blokirali su mi ip adresu, tako da ne mogu da pristupim, ali pretpostavljam da nisu uklonili sliku.
    Morace nesto da se preduzme.

    ReplyDelete
  21. Liljo, jeste, recept je i dalje tamo, sa sve slikom :P

    ReplyDelete
  22. Ljiljo, pa ovi su sampioni u bezobrazluku! Pazi, blokirali ti IP! Ne mogu da verujem. Vidi se po "neuniformnosti" fotki da su i ostale kradene, bruka.

    ReplyDelete
  23. Evo da se javi i jedan od autora dotičnog bloga http://kuvarice.blogspot.com.

    Problem sa autorskim pravima je veoma lako rešiv. Jednostavno pišite i kažite koji je vaš tekst, i da želite da ga uklonim i biće rešeno. Što se tiče te slike koja je tagovana. Namerno sam je stavio tagovanu da se vidi ko je autor slike. Uostalom, zato se i taguju slike. Ukoliko autoru i to smeta, uklonićemo i tu sliku.

    ReplyDelete
  24. Sad sam tek pročitao sve komentare. Čiji IP je blokiran ? Ja nikoga do sada nisam blokirao. Autor koji mi se juče javio je ispoštovan što možete da pogledate i na http://ow.ly/BS5R. Što se tiče vas ostalih, javite koji su vaši tekstovi i slike i biće uklonjeni.

    ReplyDelete
  25. Za sada sam postavio ime autora teksta i slike na taj recept o Integralnom hlebu. Ukoliko autor zahteva uklanjanje, neka se javi. Adresa autora djevrek NA gmail.com.

    ReplyDelete
  26. Momak, problem sa autorskim pravima jeste lako rešiv. Nemoj da kradeš i rešio si problem. Ukloni ceo blog jer ste sve poskidali sa neta, ne radi se ovde samo o ovom konkretnom receptu. Izgleda da uopste Jelena i ti nemate svest o tome ŠTA su autorska prava, gomilate splogove i nadate se nekoj zaradi. Ne poznajem domaće pravo, ali ću se lično zainteresovati za mogućnost da vas tužim preko advokata.

    ReplyDelete
  27. Kao prvo, nisam momak. Kao drugo, da sam to smatrao za krađu, ne bi ni radio. Kao treće, ukoliko nije dovoljno da stavim link ka vašem blogu kao autorskom tog teksta, ukloniću ceo post. Ukoliko ima još tekstova, pošaljite spisak i svi će bit i uklonjeni. Sa drugim autorima nije bilo problema sa saradnjom kao sa Vama.

    Sve najbolje.

    ReplyDelete
  28. Blog je privremeno ugašen dok ne tagujem sve postove sa izvornim autorima.

    ReplyDelete
  29. Kada bi svi kojima si UKRAO recepte to znali drage volje bi ti se javili...
    Ma ne mogu da verujem...

    ReplyDelete
  30. Ja sam jednom pronasla kradju, najvise mi je smetalo sto su uz sliku mog kolaca napisali drugi recept i to slano jelo. :)
    Karadje nisu u redu ali me to ne nervira previse,mozda sam naivna, ali meni je drago da recept koji preporucujem vidi i napravi sto vise osoba, o nekoj zaradi ni ne razmisljam.:)

    ReplyDelete