Friday, November 27, 2009

Ni "mun" od Munchmallow

Počela ja da pravim Munchmallow za ovomesečne kuVarijacije, ali pošto sam na najlakšoj trećini posla uspela da zeznem stvar, odustala sam.


Testo za keksiće sam pravila prema receptu, i odležalo je cela 24 h u frižideru. Lepo se dalo razvaljati i izvadila sam brrrdo malih kružića, na tri velika pleha od rerne sam ih naredjala i još mi je malo testa ostalo.

Ali keksići su mi se pretvorili u jastučiće. Ne znam zašto, ali više od polovine se nadulo, i bukvalno je ostala rupa u sredini. Da li treba da vam objašnjavam koliko me je to iznerviralo? E, pa još malo više od toga što ste zamislili. I tako sludjena stavim drugi pleh i zaboravim, pa sam posle 20 minuta imala turu pregorelih nadutih keksića!


Probrala sam ja sa ona dva nepregorela pleha keksiće koji nisu previše narasli, ćušnula ih u frižider i reko', možda nastavim za koji dan, ako me ljunja prodje. Pa, nije da me nije prošla, ali mi ni volja nije došla da te polufalične keksiće završavam.

Koliko vidim, niko nije imao ovih problema, što mi sad samo uvećava upitnik nad glavom, jer nemam ideju šta sam mogla da zeznem. Da nisam nesvesno strpala više praška? Da nisam pretanko razvaljala testo?

Specijalno izvinjenje Oklagiji a.k.a što sam uspela da ne uspem onako jasan recept da ispratim.

komentara: 9

  1. Jurim van, pa nemam baš puno vremena, znam osjećaj, dođe čovjeku da ih doslovce zavitla kroz zatvoren prozor.
    Razmišljala sam što je moglo poći krivo nakon tvojih prvih komentara da ti nisu uspjeli i jedino što i meni pada napamet jest da je bilo previše praška ili sode u tijestu i da se iz nekog razloga nije ravnomjerno rasporedilo u tijestu i da je dizalo tako napreskokce.
    Ovo izgleda kao da su fermentirali pa su se dizali trči, trči pa malo, što je blesavo jer je tijesto bilo u hladnjaku.....ne znam, eto, meljem....suosjećam, ali pričekaj da jednom zgodom čuješ moju priču o kremi za išlere od 20 jaja :))

    ReplyDelete
  2. tvoji postovi me uvijek nasmiju, najbolji mi je ovaj dio gdje si zaboravila na keksice u pecnici:)) ako si kako i kazes pratila recept, stavrno mi nije jasno sto se dogodilo s keksicim, osim da je vise praska u pitanju. sigurno nije to da si ih pretanko razvaljala, jer su moji bili ko flis papir kad asm ih razvaljala i nije se to dogodilo, nego su samo narasli. sigurnma sam da ce ti ako drugi put budes pokusala ispasti kako treba, to si vec nekoliko puta dokazala:)

    ReplyDelete
  3. A joj Majo! Pa kako to? Da si uprskala sa pjenom ili glazurom još nekako...A joj, šteta, ti su keksići tako fini da im nije ništa više potrebno. Tadejino obrazloženje mi je nekako na mjestu, biće da se tako i desilo sa ovim tvojim keksićima. Znam da si uporna, kod tebe ako nije prvi put pošlo za rukom, poći će drugi put. Čućemo šta si uradila.

    ReplyDelete
  4. Saosecam. Ja sam malopre pravila onu projaru patispanju (recept tvoje bake, ako se ne varam) i kako nemam male solje (u receptu se pominju one od 100ml) ja uzela duplo vece. Naravno da sam stavila duplo vise mleka nego sto je trebalo i naravno da mi je doslo sve da izbacim kroz prozor, ali na kraju je ispalo fantasticno.
    Vise srece drugi put, a ove keksice cete pojesti, ne sumnjam da ces improvizovati njihov drugaciji "kraj"

    ReplyDelete
  5. Bas mi je krivo sto i tvoje fotkice nisu osvanule sa celovitim keksicima... Verovatno se desilo ovo sto je rekla Tadeja pa su se zato tako izvitoperili.
    Meni se slicno desilo pre neki dan sa torticama prekrivenim fondantom koje sam previla jednoj devojcici za rodjendan... Nisam skontala da mi ne stoje na ravnoj povrsini pa su se svi podigli na rubovima, a kad se fondant stegao mogla sam samo da vristim od muke!!!
    A sto se keksica tice, sigurna sam da, ako zatvrdoglavis oko ovih keksica rezultat ces dovesti do savrsenstva kako ti to obicno i radis :)))

    ReplyDelete
  6. Baš mi je žao što ti se tako dogodilo. Da te utješim ja sam bila u više navrata spremna baciti ih ili pojesti bez fila.

    ReplyDelete
  7. majo, jos se smijem...:)
    zaista ne znam sto ti se desilo... nisam pravila keksice po tom recptu pa ne zelim nagadati ali ideja o neravnomjerno rasporedenom prasku za pecivo po tijestu mi se cini kao najbolja.:)
    i znam osjecaj... grrrr! sve kroz (zatvoren!) prozor!:lol:

    ReplyDelete
  8. A joj, pa kako se to dogodilo?!
    Pošto nisam sudjelovala nemam ništa pametno za nadodati ali baš mi je žao što ti nisu uspjeli. :)

    ReplyDelete
  9. U zadnje vrijeme mi se događa da nešto zaboravim u pećnici, pa mi oni zagorjeli keksići nisu strani. Ne znam zašto tijesto nije bilo dobro, kao što su i drugi rekli, možemo nagađati da je stvar ili u previše praška/sode ili se sastojci nisu ravnomjerno rasporedili.
    Ako probaš ponovo, javi rezultat:)

    ReplyDelete