Monday, October 05, 2009

Kukuruzne mekike


Prženo testo je kod nas na stolu mnogo češće nego ranije. Nikad, do pre jedno godinu dana, nisam ništa pržila u dubokom ulju. Sad sam nešto mekša po pitanju kriterijuma zdravo-nezdravo, i spremim nam ponekad mekike ili pohovano meso.

Radila sam integralne mekike, pa one najobičnije, i sada kukuruzne. Mnogo mi se svidja kukuruzna verzija, a i ostali korisnici su pražnjenjem tanjira u rekordnom roku iskazali svoje mišljenje o njima :) Ove su sa praškom za pecivo i mekike budu nekako šuplje, nasuprot običnim mekikama sa kvascem koje imaju i sredinu. Jogurta nalijem 2 dl odmah, pa dodajem još malo do 2.5 dl, ako treba. Ima gušćih i redjih jogurta, pa i od toga zavisi. Može se staviti i kiselo mleko umesto jogurta, samo da se prethodno razmuti kašičicom da postane skoro tečno.

Obično ih pržim u malenom tiganju gornjeg prečnika 19-20 cm, da bih sa manje ulja postigla potrebnu dubinu od bar 2 cm. Kad sve ispržim preostane mi puno ulja, tako da testo i nije mnogo masno. Kad imam vremena sečem prutiće koji su posle baš zgodni "za ruku", a kad nemam samo čupnem malo i spljeskam, bude svakakvih oblika, pa je deci interesantno jer im proradi mašta i za svaki komad imaju neku asocijaciju.

- "Uuuu, ova mi liči na krokodila!", kaže stariji.
- "Ma neee, to je pećina!", ispravlja ga mladji.


Malac se uvek mota oko mene kad nešto pravim, i jako mu je važno da i on učestvuje na neki način. Nakon što sam umesila testo dala sam i njemu da premesi, i jako sam se iznenadila kad sam videla nekoliko potpuno lepih pokreta! Nije to bilo samo muljanje po testu, nego je par puta fino uradio ono prebacivanje testa pa zatim pritiskanje/mešenje korenom dlana! Sva sam procvetala u trenutku :) Moje pilence od nepune tri godine s t v a r n o mesi testo :)

I takooo :)

Sastojci:
100 g belog brašna
50 g integralnog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 ravna kašičica soli
1 ravna kašičica praška za pecivo
oko 200-250 ml jogurta
ulje za prženje

Postupak:
1. Pomešati sve vrste brašna, so i prašak za pecivo.
2. Dodavati jogurt iz dva-tri puta, dok se ne dobije gusto ali pomalo lepljivo testo. 200-250 ml jogurta je dovoljno, zavisno od gustine samog jogurta.
3. Kašikom vaditi manje ili veće loptice i na dobro pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti na debljinu oko 0,5 cm. U manji dublji tiganj sipati ulja u debljini/dubini oko 2 cm, pa pržiti mekike kratko sa svake strane, dok ne porumene. Slagati na papirne ubruse ili salvete da se ocede od viška masnoće, služiti tople.

Corn Mekike (Fried Bread)

Ingredients:

100 g all-purpose flour
50 g wholewheat flour
100 g corn flour
1 tsp salt
1 tsp baking powder
about 200-250 ml plain yogurt
sunflower oil, for frying

Directions:
1. Combine all flour types, salt and baking powder.
2. Pour the yogurt in, stir using a wooden spoon to get thick but still a little sticky dough. 200-250 ml yogurt should be enough, depending on it's thickness.
3. Use a spoon to get various size balls of dough onto well floury working surface. Flat the ball to about 0,5 cm thick oval. Heat about 2 cm of oil in a small pan with high sides, and fry the pastry for short time on both sides, until it starts to get golden. Place the mekike on the paper towel to absorb the oil. Serve warm.

komentara: 7

  1. iako pržena hrana nije zdrava, baš je fina i mi si također povremeno priuštimo nešto ovakvo - samo jednom se živi :) sviđa mi se dodatak kukuruznog brašna i jogurta :) a sinčić je baš vrijedan i sa slike se vidi da to njemu baš dobro ide :)

    ReplyDelete
  2. Merhaba,

    Bende yapıyorum hamur kızartması.Biz çok seviyoruz.
    Ellerine sağlık.

    Sevgiler*

    ReplyDelete
  3. Lako je tebi, draga, kada imaš ovako) vrijedne ruke!
    Volimo i mi te pržene stvari. Zanimljivije je kada se ubace i druge vrste brašna.

    ReplyDelete
  4. jabuka ne pada daleko od stabla:))) ovo ti izgleda odlicno!

    ReplyDelete
  5. a vidi gaaaa...slatkiš mali! :) ja možda jednom godišnje nešto pržim u ulju, izbjegavam ga kao vrag tamjan kako se ono kaže. tako nešto spremam samo kad nam dolaze gosti s djecom jer je općepoznato da su djeca izbirljiva. inače, uopće nemam želju za tako nečim. dragi i ja se slažemo kako ima puno finijih stvari od pomfrita i pohanog mesa :)

    ReplyDelete
  6. Jao ljudi sto je ovo dobro! Pravim vec ne znam koji put a jos posle prvog sam htela da se javim i pohvalim. Tako se brzo pravi i posle pecenja nema onog mirisa kao posle przenja belog brasna nego kuca mirise na kukuruz, na kokice :D ma divota. Ja napravim malko vise, od 300g brasna to nam bude taman za dorucak, a jutros sam u nedostatku integ.brasna stavila heljdino i bilo je odlicno. I ne znam je l' to neka jezicko-opticka varka ali deluje kao da ne upiju puno ulja; zapravo meni se cini da ne upiju nista samo sto je to nemoguce :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Odavno ih nisam pravila, pa sam sve pozaboravljala, hvala na podsećanju i utiscima :)

      Delete