Friday, October 30, 2009

Poluuspeli French Macarons




Do juče sam mislila da neću učestvovati u ovom krugu kuVarijacija, u kojoj su tema Macarons. Zašto? Zato što znam da se puno prašine diže oko njih, znam da je nekome ko pravi prvi put a ni inače nema velikog iskustva sa meringue-om velika šansa da ne uspeju, i zato što nisam nalazila da puslice sa bademom moraju biti nešto toliko spektakularno da bi me navele da izgorim od želje da ih napravim. A onda je proradio onaj crvić izazova, i promenila sam odluku. Bukvalno u 5 do 12, rodili su se moji prvi macarons.



Što se tiče pripreme, nisam htela da mi predradnje odvuku snagu. Kupila sam blanširani badem u listićima, pa ga na suvom teflonskom tiganju na tihoj vatri malo prepekla. Usitnila u mini seckalici, pomešala sa prah šećerom (ne 200 g nego 125, jer sam videla puno primedbi kako je previše šećera) i sve zajedno ostavila opet u teflonu preko isključene ringle da se još malo prosuši. Probala sam da prosejem, ali kroz sito je izlazio samo prah šećer. Ok, nisam ni očekivala da postignem da mi badem bude kao prah, tako da sam bila zadovoljna.

Belanca sam imala u frižideru, ostatak od nečega, sigurno su stajala desetak dana. Setila sam se da sam negde pročitala da je za macarons dobro da su belanca malo "odležala". To što sam ih već imala mi se učinilo baš kao signal dobre sreće i dalo mi je impuls da nastavim da verujem da će sve biti super. Belanca sam umutila sa kristal šećerom koji sam dodavala malo po malo, pa ručno umešala bademe sa šećerom i veliku kašiku kakaa (što nije dovoljno, jedva da su promenili boju). Mešajući postmatrala sam kako se ponaša onaj "repić" koji se pravi kad izvučem varjaču, i delovalo mi je da je previše čvrst. Onda sam još minut-dva mešala, i mislim da sam time uspela da dobijem malo mekši sneg, čiji se "repić" utapa, ne baš 100% ali prilično.

Prebacila sve u kesu za dekoracije, a na vrhu mi je bio nastavak sa širokom rupom (cca 1.5 cm). Dok sam punila kesu već je sve počelo da mi curi, pa ja nekako držala prstom tu rupu zbog čega sam celu kesu držala nisko, pa sam zamalo sve prosula na sebe u jednom trenutku... Na dva velika pleha sam istisnula oko 65 barica. Zapravo ih nisam ni istiskivala nego samo puštala da polako cure iz kesice, i opet prstom zatvarala kad bi iscurelo dovoljno. Oblici su bili manje ili više kružni, al' dobro, da ne cepidlačim, izgladali su relativno ok.

Pečenje sam započela na 125°C, i posle desetak minuta podigla na 150°C. Pekla sam oba pleha odjednom, misleći da ću im na pola vremena pečenja zameniti mesta. Kad sam već stavila oba pleha u rernu setih se da se za puslice generalno ne sme otvarati rerna prvih ne-znam-koliko minuta, pa sam odustala od menjaže plehova, računajući da je temperatura ipak dovoljno niska da se neće destiti da se gotove puslice puno razlikuju. Sedela sam pred rernom k'o pred TV-om i čekala vidim šta će da se dešava =) A nije se desilo ništa!!! Nije se formirao penasti prsten, ni u najavi. Same puslice jedva da su se pomerile, tj. u širinu nisu uopšte, a u visinu samo malo. Posle nekih 20-22 minuta pečenja izvadila sam gornji pleh, donji podigla i ostavila još par minuta da bi se dopekli odozgo.



Ipak, bilo je prilično ralzlike izmedju puslica sa gornjeg i donjeg pleha. Ove sa gornjeg su bile loptastije, ali očigledno se nisu dovoljno ispekle odozdo, verovatno zbog pleha koji je bio ispod. Te puslice sa gornjeg pleha sam teže skidala, iako sam se poslužila trikom sa vlaženjem papira sa donje strane. Na samoj sredini puslice jednostavno nisu bile ispečene, i taj deo se kao žvaka lepio za papir. Odvojila sam ih od papira nekako, i shvatila da će zbog tih rupa ova tura primiti više fila, što u neku ruku i nije loše :)

Puslice sa donjeg pleha su bile super ispečene, samo sam ih podigla sa papira bez ikakvih pomagalica. One su bile pljosnatije, što bi za Macarons i trebalo. Gornja površina nije baš idelano ravna, nekako je blago kvrgava, ne znam bolje da objasnim :) Puslica nisu imale čuveni penasti prsten, i sve su imale poneku rupicu po površni - kao da sam imala balončiće vazduha u umućenim belancima koji su se krili dok nisu počeli da se peku.

Tako da - mogu smatrati da sam bila poluuspešna. Uspeli su mi u smislu da ipak nisu ispucali ili se totalno izobličili, i da su nekome ko nema pojma o specifičnostima fransuskih macaronsa bili i više nego dobri ("Kad će te puslice? Kakve makarone, makarone su sa sirom!?"). A neuspeli su jer ipak nemaju potrebne specifičnosti ;)



Moj utisak da je ovaj kolačić stvarno precenjen. Ustvari me je najviše razočaralo što se badem i ne oseća nešto specijalno. Krem sam napravila od bele čokolade i slatke pavlake, beli ganache, i u zbiru je sve bilo baš jako slatko. Što meni obično ne smeta, ali sada sam valjda već bila prezasićena slatkišima u toku dana i uveče mi je bilo zlo od šećera. Dragi se nije bunio, osim na ukupan broj gotovih kolačića, svega 30-32 komada.

Mislim da sam pogrešila što nisam odmah pekla na 150°C i da zato nisam dobila penasti prsten, i da je ipak plehove trebalo peći odvojeno. Ali sigurna sam da ni onda ne bih dobila identične puslice, jer bi se drugi pleh duže sušio na vazduhu. I mislim da ću se radije odlučiti na pravljenje padobranaca, ako me u budućnosi obuzme želja za orašastim puslicama.

Recept je ovde. A ovde je pregled svih učesnika i njihovih radova.

komentara: 19

  1. Ja sam takodje juče radila.Fotkala sam ali od sramote neću stavljati.Čitala sam postove od ove od one blogerke,upijala....a onda paff:(
    Tvoji su baš pola uspešni,radićemo mi njih još jednom!

    ReplyDelete
  2. Ma potpuno te razumem... posebno to sa unosom previse secera u jednom danu :) a da su precenjeni jesu... ali isto tako i izazov za pravljenje... dokazem sebi da mogu i onda ih vise nikad ne napravim ;)

    ReplyDelete
  3. Ja se isto nisam preterano odusevila ukusom, ali brat jeste, pa cu verovatno praviti ponovo. Taman da vidim da li je ovo sto su mi sad uspeli bila slucajnost.

    ReplyDelete
  4. E sad mnoge moje teorije o macarons padaju u vodu i vračam se na onu prvu teoriju da sve najviše ovisi o konstelaciji zvijezda. :D :D Bila sam uvjerenja (izvor: Internet) da se pjenasto stopalo ne formira ako se smjesa ne izmiješa dovoljno, također i ove rupice. Međutim ti kažeš da ti je smjesa kapala kroz vrećicu što sigurno signal da si dobro izmiješala (meni je tako kapalo onaj prvi put). Oba puta kad sam ih radila sam i ja imala totalnu over dozu šećerom jer ih cijelo vrijeme pomalo grickam pa mi se na kraju finalni proizvod ne da ni pomirisat.:) Znaš da sam baš razmišljala da bi tvoj lešnik krem bio odličan fil za njih samo s puno manje šećera, to planiram isprobati. :) Bez obzira što tvoji nemaju to famozno stopalo skroz dobro izgledaju. :)

    ReplyDelete
  5. odlicno izgledaju i bez stopala, ja bjelanjke ostavim na sobnoj temperaturi 24 sata prije upotrebe, ne bi smjeli biti ravno iz hladnjaka, a mjere sa bloga Da mi je nesto slatko su, ja bi rekla savrseno tocne, i ne bi trebalo biti greske, tako da nisam nista smanjivala, niti dodavala.

    ReplyDelete
  6. Da, da. Mozda cu ih jos jednom raditi koliko da sebe naucim i u praksi utvrdim kljuc za penasto stopalo, ostalo mi je, cini mi se, jasno :)

    ReplyDelete
  7. ne daj se smesti majo.:)
    moji su ispali katastrofa... ne znam gdje sam pogrijesila...:O
    dat cu im sansu jos jednom a onda gday mate!;)

    ReplyDelete
  8. Sigurna sam da će ti sljedeći put biti 100% uspjeli, a ne poluspjeli macarons. Ne daš se ti tako lako obeshrabriti.

    ReplyDelete
  9. ja se divim svima.. svaka čast. ja stvarno nemam vremena (čitaj živaca) trenutno za takve pothvate

    ReplyDelete
  10. o joj, koliko komplikacija oko kolačića koji većini koji su ga probali i nije baš prefin :)) ali lijepo ti izgledaju bez obzira na sve probleme ;)

    ReplyDelete
  11. "Belanca sam imala u frižideru, ostatak od nečega, sigurno su stajala desetak dana."

    Belanca koja su stajala tako dugo nisu za upotrebu skoro pa ni u kompletu.. na celo jaje mislim!
    Ovo naravno karikiram ali svezost jaja koja stoje u frizideru deset dana vec su sumnjiva i pocnu da plutaju po povrsini tako da je tu problem najverovatnije..

    Inace ne znam po kom si receptu pravila pa ne bih mogla dalje da komentarisem :)

    Poz.

    ReplyDelete
  12. Ne kloni duhom, praksa čini čuda, ali ako im ukus nije odgovarajući onda ga ne treba ni favorizovati. Slažem se sa MajloV da su ti belanca predugo stajala u frižideru i vrlo je moguće da je to razlog neuspeha. Meni ovako po slici izgledaju ok.

    ReplyDelete
  13. majloV, Aleksandra, 'bemliga, ja nekad dobijem vece kolicine jaja i stoje mi i po par nedelja u frizideru. Znam kad su onako lagana da su stara, ali obicno nisu. E sad, nisam nikad razmisljala da belance kad stoji van ljuske da nema svoju prirodnu kucicu, tako da moze biti da ste u pravu. Mada nisam stvarno imala nikakvih problema sa mucenjem belanaca, stajala su 3-4 sata na sobnoj temperaturi pre mucenja, jos dok sam bila na poslu javila sam dragom da ih izvadi napolje, a uvece sam ih muckala. Ako budem ponavljala epizodu macarons, bice svezija belanca, obecavam :)

    ReplyDelete
  14. Ja se ne bih bunila ni da me ovakvim ponudiš, meni su baš super.
    Ja nisam učestvovala, pipkavo, komplikovano...znam da neće da mi uspe, što onda samo da se nerviram bezveze :))) a nije nešto zbog čega ću da crknem ako ne isprobam.

    ReplyDelete
  15. Mislim da me ni jedan slatkis nije toliko plasio kao ovaj. Sa stopalom ili bez njega, sve se to pojede, ali su zaista pravi izazov za napraviti.

    ReplyDelete
  16. i ja bih se složila da su precijenjeni...obične puslice koje mogu biti i u boji...trend i ništa više od toga :) svejedno tvoji izgledaju jako dobro...mislim da ti nisu uspjeli zbog smanjene količine šećera u prahu...s razlogom u svaki meringue ide hrpa šećera, a to je da bi smjesa bila stabilnija...a bademe preporučam da melješ zajedno sa šećerom u prahu, lakše ćeš dobiti finiji prah...

    ReplyDelete
  17. predivni suu :)) baš bi ih htjela probati napraviti....

    ReplyDelete
  18. Draga Majo!! Mnogo mi se dpada Vas blog, očarana sam!! Inače 2 dana sam šlogirana zbog MACARONSA!!! Vama mogu da se zahvalim na ovako divnom postu, toliko ste me nasmejali da mi je sada lakse!! Srecan rad

    ReplyDelete