Sunday, October 18, 2009

Jesenji krompir


Dok sam sredjivala rundu za FBI rukavice u kojoj smo istraživali Brankin blog, primetila sam kremasti krompir i zapravo sam pošla njega da napravim. Nastalo je nešto drugo, ali inspirisano onim što sam videla kod Branke. To je ono što volim kod svega ovoga u vezi kuvanja i interneta, jer se ideje ne radjaju u praznoj glavi.

Sos od jabuka se nametnuo sam. Imala sam puno domaćih jabuka sa placa, i htela sam da ih upotrebim i na druge načine osim u klasičnoj piti (koju je dragi uvežbao za 10, pa je ja više i ne pravim ;) Sos je trebalo da bude preliv za meso, ali na kraju smo svi stavljali sos preko krompira i jeli tako. Po ukusu je (meni) bio super, ali nije neki prefini u smislu glatkoće, ima onu teksturu pasiranih jabuka, pa je baš dobro legao uz krompir.


Sastojci:
1 kg krompira
300 g jabuka
250 ml pavlake za kuvanje
2 kašičice soli
100 g slanine
50 g kačkavalja
2 kašike prepečenog susama

Postupak:
1. Krompir oguliti i iseckati na kockice. Jabuke takodje. Pomešati.
2. Umešati so u pavlaku i preliti preko krompira i jabuka, izmešati. Prebaciti u dublji vatrostalni sud i peći oko pola sata na 200-220°C.
3. Iseckati slaninu na sitne kocke. Susam kratko prepeći na teflonu. Nakon pola sata pečenja krompir posuti slaninom, zatim narendati kačkavalj pa sve posuti susamom i peći jos 15 minuta na 200°C.


Sos od jabuka

Sastojci:
300-350 g jabuka
20 g putera
1 kašika meda
1.5 dl soka od jabuke
3 kašike soja sosa
1-2 kasike balsamico sirćeta
malo seckanih oraha

Postupak:
1. Jabuke iseckati na kockice, izdinstati na puteru dok ne omekšaju, a zatim ispasirati.
2. Dodati sve ostale sastojke osim oraha i kuvati na tihoj vatri uz povremeno mešanje do željene gustine. Koristiti kao preliv za meso ili krompir i posuti seckanim orasima.

Autumn Apple Potatoes

1 kg potatoes
300 g semi-sweet apples
250 ml unsweetened heavy cream
2 tsp salt
100 g bacon
50 g hard cheese
2 tbsp toasted sesame seeds

1. Peel and dice the potatoes and apples.
2. Mix the cream with salt, and pour over potatoes. Stir. Transfer to baking pot (clay or glass) and bake for about half an hour in the oven preheated to 200-220°C.
3. Dice the bacon. Spread it evenly over the almost baked potatoes, grate the hard cheese all over, and season with sesame. Bake for another 15-20 minutes on 200°C.


Apple Sauce

Ingredients:
300-350 g apples
20 g butter
1 tbsp honey
1.5 dl apple juice
3 tbsp soy sauce
1-2 tbsp balsamic vinegar
some coarsely chopped walnuts

Directions:
1. Saute the peeled and diced apples on butter until soft, then blend.
2. Add other ingredients and cook on low temperature to get desired thickness, stirring occasionally. Pour sauce over the food, then toss some chopped walnuts over.

komentara: 12

  1. znas da volim ovako neobicne kombinacije... samo ne znam da li cu stici sad probati u okviru fbi rukavica ali i ako ne kad tad pravim :)

    ReplyDelete
  2. baš neobična kombinacija ali uvjerena sam da bi mi se svidjela...krumpir mi se posebno sviđa :)

    ReplyDelete
  3. Hm, baš bih voljela vidjeti facu moga muža kada bih mu servirala tako neobičnu kombinaciju!
    Meni je zanimljivo, ali...

    ReplyDelete
  4. Stvarno neobično.lepo i izgleda!

    ReplyDelete
  5. Hvala devojke :)

    Snjezo, ako dragi voli krompir, i ovaj bi mu se dopao (bez sosa), jabuka se ne oseca sama za sebe, samo povremeno naidjes na "krompir" koji je nesto meksi :)

    ReplyDelete
  6. lijepa kombinacija... već neko vrijeme želim napraviti neki fini sos od jabuka da ide uz meso, ali nikako da se ohrabrim... tvoj izgleda baš fino :)

    ReplyDelete
  7. bas je neobicna kombinacija, ali vjerujem da bi mi se svidjela!

    ReplyDelete
  8. Bas je zanimljiva kombinacija :)

    ReplyDelete
  9. Ovo je feeeeeeenomenalno jelo; samo da javim da sam pravila. Imala sam pancetu i dok sam pekla u rerni, cela kuca je tako fino mirisala.Sos nisam nazalost probala jer nemam iskustva sa soja sosom.Majo,koji soja sos ti koristis i gde mogu da ga nadjem u Beogradu? Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na probanju recepta! :)

      Soja sos nemam neki omiljeni, ne koristim ga ni često ni puno. Jedino znam da treba izbegavati ove "jako" industrijske jer su puni ozloglašenih pojačivača ukusa. Nego vidi u nekoj boljoj radnji zdrave hrane. Sećam se da sam ja tako kupila neki koji je navodno bio bez msg-a, a koštao je baš osetno skuplje od onih iz samoposluge, pa recimo da je verovatno bio ok u smislu sastava. I trajao mi je to jako dugo, jer kažem, nismo mi neki potrošači soja sosa generalno.

      Pozdrav!

      Delete