Thursday, June 11, 2009

Muffins od tikvica i sira


Maslinka je pod FBI istragom. Inspektor mamajac na zadatku.

Maslinka jako lepo kombinuje namirnice, ja već na čitanje recepta znam da će mi se dopasti. Za ove muffin-tikvice sam bila 100% sigurna da su super. I ne da su super, nego su extra-softy-giga-tasty-spicy-ultra-super. E, baš su takvi :)

Minimalnu izmenu u odnosu na Maslinkin recept sam ipak napravila. Umesto šunke stavila sam čajnu kobasicu, a umesto kukuruznog brašna upotrebila sam brašno od prosa. Šta da radim kad sam sam toliko dobro organizovana da nisam ni znala da nemam u kući ni šunku ni kukuruzno brašno, ali bitno da sam nakupovala 300 nekih manje svakodnevnih namirnica, uredno prema spisku. Proso je za mene novi drug u kuhinji, a upoznala nas je upravo Maslinka preko Pite od prosa. Odmah smo se skapirali i zavoleli. U nekoliko radnji zdrave hrane nisam našla brašno od prosa nego samo zrno, i obradovalo me je što Biošpajz na Kaleniću ima i brašno! Kupila sam jedno pakovanje i sada mi je baš dobrodošlo u zamenu za kukuruzno.


Muffinčići od tikvica su sočni i meki. Dopada mi blago gorkasti ton koji im daje proso ali i diskretna ljutina od bibera. Stavila sam samo malo mlevenog belog bibera i oseća se ljutina. Iz mog iskustva beli biber je ljući od običnog, imam jednu mini teglicu i traje mi već 100 godina, baš je jak začin. Napravila sam i preliv od pavlake, majoneza i senfa, za malo macnuti preko. I paradajz salatu, koja super ide uz ovo.

Počupkala sam svež bosiljak i deo dodala u testo a deo razbacala okolo za slikanje. Ma koliko se trudila meni gajenje biljaka ne ide. Ovaj bosiljak sam nedavno nabavila i već je počeo da kunja u saksijici, pa je siroma' brzo završio u tanjiru. Inače, ovo je tzv. grčki bosiljak. Da l' je baš grčki - ne znam, tako me naučio čika sa Kalenića. Ima sitnije i zapravo drugačije lišće od onog klasičnog, italijanskog bosiljka. Ukus je potputno isti.


Sastojci:
2 srednje tikvice, oko 300-400 g
3 jaja
50 g svežeg sira
50-60 g čajne kobasice
100 g tvrdjeg žutog sira
100 g pšeničnog brašna
100 g brašna od prosa (ili kukuruznog)
1/2 kesice praška za pecivo
so
beli biber
svež bosiljak

Postupak:
1. Tikvice oguliti, izrendisati, dodati pola kašičice soli i ostaviti da puste vodu.
2. U posudi za mešenje sastaviti izgnječen svež sir, iseckanu čajnu kobasicu, jaja, izrendisan žuti sir, pola kačičice soli, malo bibera i iseckani bosiljak. Zatim dodati obe vrste brašna i prašak za pecivo, pa sve izmešati da se dobije gusto lepljivo testo. Umešati ocedjene tikvice i sve dobro izmešati.
3. Muffin kalup podmazati, a ako je silikonski ne treba. Rasporediti smesu, otprilike jedna prepuna supena kašika ide u jedan kalup. Peći na 180-200°C oko pola sata.

Oslanka je isprobala ove mafine.

komentara: 6

  1. Lijepi su, i ja škicam taj recept:)

    ReplyDelete
  2. Ovo bih trebala napraviti, pa probati nagovoriti kćer da jede. Možda bih i uspjela. Ima sira a ona ga obožav kao i ja. Mrak! :)))

    ReplyDelete
  3. Draga Majo,
    mafini su mi ispali odlični i evo novog zgodnog recepta sa tikvicama ;) Kako moji ukućani nisu baš ljubitelji istih, uspevam samo da ih provučem u ovakvim piticama, mafinima i sl. Pravila sam sa kukuruznim brašnom u nedostatku prosenog, ali za sledeći put nabavljam brašno od prosa. Jedino mi se čini da su moji malo više narasli, pa pretpostavljam da je to brašno malo suvlje, kao integralno...
    Pozdrav sa N.Beograda (sinoć sam zaginula na tvom blogu.)))

    ReplyDelete